Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 1

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 1 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 1 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Directions(1-5): Permutation and Combinations

1. In how many ways can the letters of the word ‘APPLE’ be arranged ?

    A. 720
    B. 120
    C. 60
    D. 180


Answer : Option C

Explanation: The word ‘APPLE’ contains 5 letters, 1A, 2P, 1L.and 1E.
∴ Required number of ways = \(\frac{5!}{(1!)(2!)(1!)(1!)}\) = 60


2. The value of \({75}_{{P}_{2}}\) is :

    A. 2775
    B. 150
    C. 5550
    D. None of these


Answer : Option C

Explanation: \({75}_{{P}_{2}}\) = \(\frac{75!}{75-2!}\)
= \(\frac{75!}{73!}\)
= \(\frac{75*74*(73!)}{73!}\)
= (75 * 74) = 5550.


3. In how many ways can the letters of the word ‘LEADER’ be arranged ?

    A. 72
    B. 144
    C. 360
    D. 720


Answer : Option C

Explanation: In the word ‘MATHEMATICS’, we treat the vowels AEAI as one letter.

The word ‘LEADER’ contains 6 letters, namely 1L, 2E, 1A, 1D and 1R.
∴ Required number of ways = \(\frac{6!}{(1!)(2!)(1!)(1!)(2!)}\) = 360


4. How many words with or without meaning, can be formed by using all the letters of the word, ‘DELHI’, using each letter exactly once ?

    A. 10
    B. 25
    C. 60
    D. 120


Answer : Option D

Explanation: The word ‘DELHI’ contains 5 different letters.

Required number of words = Number of arrangements of 5 letters, taken all at a time = \({5}_{{P}_{5}}\) = 5 !
= (5 *4 *3 *2 *1) = 120.


5. In how many different ways can the letters of the word ‘RUMOUR’ be arranged ?

    A. 180
    B. 90
    C. 30
    D. 720


Answer : Option A

Explanation: The word ‘RUMOUR’ contains 6 letters, namely 2R, 2U, 1M and 1U.
∴ Required number of ways = \(\frac{6!}{(2!)(2!)(1!)(1!)}\) = 180

Directions(1-5): Averages
1. 3 years ago, the average of a family of 5 members was 17 years. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is:

    A. 5 years
    B. 2 years
    C. 1 year
    D. 4 years


Answer : Option B

Explanation: Total age of 5 members, 3 years ago = (17 x 5) years = 85 years
Total age of 5 members now = (85 + 3 x 5) years = 100 years
Total age of 6 members now = (17 x 6) years = 102 years
Age of the baby = (102 – 100) years = 2 years


2. The average age of students of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is 16.4 years and that of the girls is 15.4 years. The ratio of the number of boys to the number of girls in the class is:

    A. 1 : 4
    B. 2 : 3
    C. 3 : 4
    D. 4 : 2


Answer : Option B

Explanation: Let the ratio be k:1
Then, k x 16.4 + 1 x 15.4 = (k + 1) x 15.8
(16.4 – 15.8) k = (15.8 – 15.4)
k = \(\frac{2}{3}\)


3. The average price of 10 books is Rs. 12 while the average price of 8 of these books is Rs. 11.75. Of the remaining two books, if the price of one book is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two books?

    A. Rs 10 and Rs 16
    B. Rs 12 and Rs 24
    C. Rs 24 and Rs 18
    D. Rs 28 and Rs 12


Answer : Option A

Explanation: Total price of the two books = Rs. [(12 x 10) – (11.75 x 8)] = Rs. (120 – 94) = Rs. 26
Let the price of one book be Rs.x
Then, the price of other book = Rs. (x + 60% of x ) = x + \(\frac{3}{5}\)x = (\(\frac{8}{5}\))x
so, x + \(\frac{8}{5}\)x = 26 , x = 10
The prices of the two books are Rs. 10 and Rs. 16


4. The average age of 30 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years. Find the age of the class teacher?

    A. 50
    B. 44
    C. 45
    D. 42


Answer : Option C

Explanation: Total ages of 30 boys = 14 x 30 = 420 years
Total age when class teacher is included = 15 x 31 = 465 years
Age of class teacher = 465 – 420 = 45 years


5. The Average of marks obtained by 120 candidates in a certain examination is 35. If the average marks of passed candidates is 39 and that of failed candidates is 15, what is the number of candidates who passed the examination?

    A. 90
    B. 100
    C. 108
    D. 115


Answer : Option B

Explanation: Let the number of passed candidates be a
Then total marks =>120 x 35 = 39 a + (120 – a) x 15
4200 = 39 a + 1800 – 15 a
a = 100

Directions(1-5): The following series are based on a specific pattern. In these series one number is wrong, find that odd one.
1. 6, 22, 34, 78, 146, 305, 594

    A. 32
    B. 22
    C. 305
    D. 146


Answer : Option C

Explanation: 6*2 + 10 = 22
22*2 – 10 = 34
34*2 + 10 = 78
78*2 – 10 = 146
146*2 + 10 = 302
302*2 – 10 = 594


2. 4, 4, 15, 74, 524, 4724, 51974

    A. 51974
    B. 15
    C. 74
    D. 524


Answer : Option B

Explanation: 4*1 + 0 = 4
4*3 + 2 = 14
14*5 + 4 = 74
74*7 + 6 = 524
524*9 + 8 = 4724
4724*11 + 10 = 51974


3. 3, 5, 13, 39, 177, 891

    A. 177
    B. 13
    C. 5
    D. 39


Answer : Option D

Explanation: 3*1 + 2 = 5
5*2 + 3 = 13
13*3 + 4 = 43
43*4 + 5 = 177
177*5 + 6 = 891


4. 3, 7, 12, 32, 57, 93, 142

    A. 7
    B. 12
    C. 32
    D. 57


Answer : Option B

Explanation: 3 + \({2}^{2}\) = 7

7 + \({3}^{2}\) = 16
16 + \({4}^{2}\) = 32
32 + \({5}^{2}\) = 57
16 + \({4}^{2}\) = 32
32 + \({5}^{2}\) = 57
57 + \({6}^{2}\) = 93
93 + \({7}^{2}\) = 142


5. 2, 13, 38, 130, 522, 2625

    A. 2625
    B. 522
    C. 38
    D. 130


Answer : Option D

Explanation: 2*1 + 11 = 13
11*2 + 12 = 38
38*3 + 13 = 127
127*4 + 14 = 522
522*5 = 2625



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Mensuration
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article
GK – World Sports Venues

Cricket

GK – India Indian Stadiums

BCCI Presidents and their Tenure

GK – Abbreviations Banking Abbreviations & Finance Abbreviations

GK – Banking & Insurance Insurance Ombudsman

General Insurance Corporation

GK – Science & Technology Medical Science Discoveries

Famous Websites