Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 6

shape Introduction

What is Quantitative Aptitude test?
Quantitative Aptitude is one of the prominent competitive aptitude subjects which evaluates numerical ability and problem solving skills of candidates. This test forms the major part of a number of important entrance and recruitment exams for different fields. The Quantitative Aptitude section primarily has questions related to the Simplification, Numbering Series, and Compound Interest, etc.


A candidate with quantitative aptitude knowledge will be in a better position to analyse and make sense of the given data. Quantitative Aptitude knowledge is an important measure for a prospective business executive’s abilities.


The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 6 provides Quantitative Aptitude questions with answers useful to the candidates preparing for Competitive exams, Entrance exams, Interviews etc. IBPS RRB has released IBPS RRB Officer 2019 Official Notification for Officer Scale(I, II, and II). Quantitative Aptitude plays major role to qualify examination. The article IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz Day 6 will assist the students to know the expected questions from Quantitative Aptitude.

Click Here for Official IBPS Website


shape Quiz

Directions (1-5): The following table shows the number of persons who got injured in earthquake from five different states of India during five different years. Study the table carefully to answer the following questions.


Q1. If total no. of person in Maharashtra who injured due to earthquake in 2004 was 150% more than the total no. of person from same state who injured in earthquake in 2008, then the total no. of person who injured in earthquake in 2005 in Maharashtra is what percent of total no. of persons who injured in 2008 in same state (It is given that total persons who injured in earthquake in Maharashtra throughout all the years is 88,000)?

    A. 190%
    B. 210%
    C. 200%
    D. 150%
    E. 250%


Answer : Option C

Explanation: Let no. of person who injured in Maharashtra in 2004 was x

∴ No. of persons who injured in same state in 2008 = \( \frac{100} {250}\) × x

= \( \frac{2x} {5}\)

x + \( \frac{2x} {5}\) = 88,000 – (20,000 + 18,000 + 15,000) = 35,000

⇒ x = 25,000

\( \frac{2x} {5}\) = \( \frac{2} {5}\) x 25000 = 10,000

∴ Required percentage = \( \frac{20000} {10000}\) x 100 = 200%

Q2. Total no. of person who injured in earthquake in Bihar and Maharashtra together in the year 2005 is what percent more or less than that from Gujarat and Bihar together in 2006?

    A. 25% more
    B. 25% less
    C. 20% less
    D. 20% more
    E. 30% less


Answer : Option B

Explanation: Total persons injured in earthquake from Bihar and Maharashtra together in 2005

= 25000 + 20000 = 45,000

Total person injured in earthquake from Gujarat and Bihar together in 2006

= 40,000 + 20,000 = 60,000

Required percentage = \( \frac{60000-45000} {45000}\) x 100

25% less

Q3. If difference between the no. of person who injured in earthquake in Gujarat and Assam together in 2005 is 32,000 and total no. of persons who injured in earthquake in Assam was 25% more than that in Kerala in 2005 then find the total no. of persons who were injured in 2005 due to earthquake in all the states together?

    A. 1,05,000
    B. 1,50,000
    C. 1,10,000
    D. 95,000
    E. 1,15,000


Answer : Option A

Explanation: No. of persons in Assam who injured in earthquake in 2005 = 8000 x \( \frac{125} {100}\) = 10,000

∴ persons injured in Gujarat in 2005 = 32,000 + 10,000 = 42,000

∴ Required answer = 42,000 + 25,000 + 20,000 + 8,000 + 10,000 = 1,05,000

Q4. If 32%, 24% and 18% persons out of total injured persons in state Gujarat, Bihar and Maharashtra respectively died in the year 2006, then find the total no. of person from these three states together who are still alive.

    A. 54,160
    B. 55,160
    C. 58,160
    D. 57,160
    E. 49,260


Answer : Option B

Explanation: Total number of professors = \( \frac{1} {9}\) x \( \frac{9} {25}\) x 375 = 15

Q5. If ratio between total no. of persons who were injured in earthquake in states Bihar and Maharashtra in the year 2008 is 5 : 4 and total person who injured in 2008 from all states is 63,000 then total person who injured in 2008 in Bihar and Maharashtra together is what percent of total person who injured in 2008 from all states together?

    A. \( \frac{400} {7}\)%
    B. \( \frac{300} {7}\)%
    C. \( \frac{200} {7}\)%
    D. \( \frac{100} {7}\)%
    E. \( \frac{500} {7}\)%


Answer : Option C

Explanation: Let total person injured in earthquake in Bihar and Maharashtra is 5x and 4x respectively.

∴ 9x = 63,000 – (30,000 + 2,000 + 4,000) ⇒ 9x = 27,000

Required percentage = \( \frac{27,000} {60,000}\) x 100 = \( \frac{300} {7}\)%

= 42\( \frac{6} {7}\)%

Directions (1-5): The table given below provides the percentage of number of students from 5 different colleges who got placed in various companies during campus placement in year 2016. It was recorded that all students from all colleges got placed.


Q1. In KITM, 320 students were placed in at most 2 companies, which is 136 less than the number of students in HCTM who were placed in at least 5 companies. Find the ratio of total number of students in KITM and HCTM.

    A. 3 : 5
    B. 4 : 11
    C. 2 : 3
    D. 2 : 5
    E. 3: 4


Answer : Option C

Explanation: Students placed in at most 2 companies = 40% = 320

∴ Total number of students in KITM = \( \frac{320} {40} \) x 100 = 800

Students placed in at least 5 companies in HCTM = 320 + 136 = 456 which is equal to 38%

∴ Total students in HCTM = \( \frac{456} {38} \) x 100

∴ Required ratio = \( \frac{800} {1200} \) = 2 : 3

Q2. Find the difference in number of students who were placed in at least 4 companies and that of in at least 3 companies in college LPU if its total strength is 850.

    A. 105
    B. 201
    C. 160
    D. 102
    E. 120


Answer : Option D

Explanation: Students placed in at least 4 companies = \( \frac{60} {100} \) x 850

Students placed in at least 3 companies = \( \frac{72} {100} \) x 850 = 612

∴ Required difference = 102

Q3. Which college records the maximum number of students who were placed in at least 4 companies provided that the strength of students in each college is 1500?

    A. LPU
    B. GITM
    C. MMU
    D. HCTM
    E. KITM


Answer : Option A

Explanation: KITM = 38%

GITM = 41%

MMU = 58%

LPU = 60%

HCTM = 53%

∴ Required answer is LPU


Q4. Total number of students placed in 5 companies in KITM is same as that of in HCTM. If 135
students of HCTM were placed in 1 company, then find total strength of KITM.


    A. 2750
    B. 2680
    C. 2700
    D. 2500
    E. None of these


Answer : Option C

Explanation: Students placed in 5 companies in HCTM = \( \frac{135} {15} \) × 24 = 216

∴ Total students in KITM = \( \frac{216} {8} \) x 100 = 2700

Q5. LPU and MMU both has total strength of 1600 students each

    A. 448
    B. 488
    C. 484
    D. 450
    E. 438


Answer : Option A

Explanation: Required average = \( \frac{1} {2} \)(28 + 28) x \( \frac{1600} {100} \)

= 448

1. The ratio of the volumes of two cubes is 729 : 1331. What is the ratio of their total surface areas?

    A. 81 : 121
    B. 9 : 11
    C. 729 : 1331
    D. 27 : 121


Answer : Option A

Explanation: Ratio of the sides = \({\sqrt[3]{729}}\) : \({\sqrt[3]{1331}}\) = 9 : 11
Ratio of surface areas = \({9}^{2}\) : \({11}^{2}\)
= 81 : 121


2. The length of a rectangle is two – fifths of the radius of a circle. The radius of the circle is equal to the side of the square, whose area is 1225 sq.units. What is the area (in sq.units) of the rectangle if the rectangle if the breadth is 10 units?

    A. 140
    B. 156
    C. 175
    D. 214


Answer : Option A

Explanation: Given that the area of the square = 1225 sq.units
=>Side of square = \(\sqrt{125}\) = 35 units
The radius of the circle = side of the square = 35 units Length of the rectangle = \(\frac{2}{5}\) * 35 = 14 units
Given that breadth = 10 units
Area of the rectangle = lb = 14 * 10 = 140 sq.units


3. A cube of side one meter length is cut into small cubes of side 10 cm each. How many such small cubes can be obtained?

    A. 10
    B. 100
    C. 1000
    D. 10000


Answer: Option C

Explanation:Along one edge, the number of small cubes that can be cut
= \(\frac{100}{10}\) = 10
Along each edge 10 cubes can be cut. (Along length, breadth and height). Total number of small cubes that can be cut = 10 * 10 * 10 = 1000


4. An order was placed for the supply of a carpet whose breadth was 6 m and length was 1.44 times the breadth. What be the cost of a carpet whose length and breadth are 40% more and 25% more respectively than the first carpet. Given that the ratio of carpet is Rs. 45 per sq m?

    A. Rs. 3642.40
    B. Rs. 3868.80
    C. Rs. 4216.20
    D. Rs. 4082.40


Answer : Option D

Explanation: Length of the first carpet = (1.44)(6) = 8.64 cm
Area of the second carpet = 8.64(1 + \(\frac{40}{100}\)) 6 (1 + \(\frac{25}{100}\))
= 51.84(1.4)\(\frac{5}{4}\) sq m = (12.96)(7) sq m
Cost of the second carpet = (45)(12.96 * 7) = 315 (13 – 0.04) = 4095 – 12.6 = Rs. 4082.40


5. The ratio of the length and the breadth of a rectangle is 4 : 3 and the area of the rectangle is 6912 sq cm. Find the ratio of the breadth and the area of the rectangle?

    A. 1 : 96
    B. 1 : 48
    C. 1 : 84
    D. 1 : 68


Answer : Option A

Explanation: Let the length and the breadth of the rectangle be 4x cm and 3x respectively.
(4x)(3x) = 6912
12\({x}^{2}\) = 6912
\({x}^{2}\) = 576 = 4 * 144 = \({2}^{2}\) * \({12}^{2}\) (x > 0)
=> x = 2 * 12 = 24
Ratio of the breadth and the areas = 3x : 12\({x}^{2}\) = 1 : 4x = 1 : 96


Other Articles






shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Data Interpretation
Compound Interest
Reasoning Ability Puzzles
Insurance Awareness Insurance Awareness


shape GK

General Knowledge for Competitive Examinations
Topic Name of the Article

GK – World
Women Leaders
Highest Civilian Awards

GK – India
Indian Men Personalities
Indian River Projects

GK – Abbreviations
Indian Railways Acronyms
Sports Abbreviations

GK – Banking & Insurance
Insurance Ombudsman
Negotiable Instruments


GK – Science & Technology
Physical Quantities and Units
Indian Research Institutes
Famous Websites