English Knowledge - SPLessons

IBPS RRB Synonyms Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS RRB Synonyms Quiz 1

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the IBPS RRB Synonyms Quiz 1 sample questions and answers. The Online Mains examination is scheduled to be conducted in October 2019. This IBPS RRB Synonyms Quiz 1 is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI PO, SO, Clerk.

shape Quiz

Direction: Read the question and answer accordingly


1. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Burgeon

    A. Deprecate
    B. Talkative
    C. Expand
    D. Distinct


Answer: Option C

Explanation:
Burgeon (verb) – grow and flourish ; expand rapidly

2. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Arcane

    A. Straightforward
    B. Mysterious
    C. Strong
    D. Blooming


Answer: Option B

Explanation:
Arcane (adjective) – requiring secret or mysterious knowledge ; understood by only a few

3. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Languid

    A. Lazy
    B. Hidden
    C. Abnormal
    D. Spirited


Answer: Option A

Explanation:
Languid (adjective) – lacking spirit or liveliness ; very slow and relaxed

4. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Juxtapose

    A. Curious
    B. Concerned
    C. Scarcity
    D. Contrast


Answer: Option D

Explanation:
Juxtapose (verb) – place side by side ; the fact of two things being seen or placed close together with contrasting effect.

5. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Tawdry

    A. Gaudy
    B. Everlasting
    C. Graceful
    D. Noisy


Answer: Option A

Explanation:
Tawdry (adjective) – cheap and shoddy; tastelessly showy ; cheap and poor in appearance or quality

Direction: Read the question and answer accordingly


1. Choose the word meaning SIMILAR to the word: ANTAGONIZE

    A. Gratify
    B. Annoy
    C. Mingled
    D. Versatile


Answer: Option B

Explanation:
ANTAGONIZE (verb) – Provoke someone to react angrily ; to do something to make somebody angry with you.


2. Choose the word meaning SIMILAR to the word: QUIXOTIC

    A. Aggravation
    B. Amiable
    C. Assembled
    D. Imaginary


Answer: Option D

Explanation:
QUIXOTIC (adjective) – Foolishly impractical; often unpredictable ; extremely idealistic; unrealistic.


3. Choose the word meaning SIMILAR to the word: ERUDITE

    A. Comfort
    B. Talkative
    C. Knowledgeable
    D. Concentrated


Answer: Option C

Explanation:
ERUDITE (adjective) – Well read or esteemed for knowledge ; having or showing great knowledge or learning.


4. Choose the word meaning SIMILAR to the word: FRUGAL

    A. Cautious
    B. Criticize
    C. Depreciate
    D. Association


Answer: Option A

Explanation:
FRUGAL (Adjective) – Avoiding waste ; using only as much money or food as is necessary.


5. Choose the word meaning SIMILAR to the word: CREDENCE

    A. Trust
    B. Sorrow
    C. Release
    D. Tasteless


Answer: Option A

Explanation:
CREDENCE (noun) – The attitude that something is believable and should be accepted as true ; belief in or acceptance of something as true.

Direction: Read the question and answer accordingly


1. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Nugatory

    A. Competent
    B. Worthless
    C. Prohibit
    D. Repulsion


Answer: Option B

Explanation:
Nugatory (adjective) – Of no value or importance , having no legal or binding force


2. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Banausic

    A. Honesty
    B. Necessary
    C. Redundant
    D. Pleasure


Answer: Option C

Explanation:
Banausic(adjective) – Ordinary and not refined , relating to jobs or workers that require technical skills rather than higher education.


3. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Abet

    A. Incompetent
    B. Inconvenience
    C. Assist
    D. Cautious


Answer: Option C

Explanation:
Abet (verb) – Encourage or assist (someone) to do something wrong.


4. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Disdain

    A. Unsuitable
    B. Appreciation
    C. Unlearned
    D. Disrespect


Answer: Option D

Explanation:
Disdain(noun) – Lack of respect with a feeling of dislike , the feeling that someone or something is unworthy of one’s consideration or respect


5. Choose the word meaning SIMILAR to the word: Impecunious

    A. Sympathy
    B. Productive
    C. Insolvent
    D. Acceptance


Answer: Option C

Explanation:
Impecunious (adjective) – Having little or no money, lacking money, not having enough money to pay for necessities.



English Language – Related Information
IBPS RRB PO English Language Quiz 1
IBPS RRB Clerk English Language Quiz 1
Synonyms Quiz – Practice Sets
Book for English Language