Quantitative Aptitude - SPLessons

IBPS SO Number Series Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

IBPS SO Number Series Quiz 1

shape Introduction

Number Series is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section . Number Series is the arrangement of numbers in a certain order where some numbers are wrongly kept or some numbers are missing from that series. So accurate series are to be found. Number Series in competitive exams are divided into two. One is missing series and the other is wrong series. A number series is given in which a number is wrongly placed is the wrong series. Candidates are asked to identify that particular wrong number. A number series in which a specific number is missing is the missing series. Candidates have to identify the missing number. The article IBPS SO Number Series Quiz 1 lists important number series practice questions for competitive exams like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

Direction: In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.


1. 3.2, 4.8, 2.4, 3.6, ?, 2.7

    A. 12.5
    B. 1.8
    C. 6.8
    D. 13.2


Answer – Option B

Explanation –

The series is

3.2 × 1.5= 4.8

4.8 ÷ 2= 2.4

2.4 × 1.5= 3.6

3.6 ÷ 2= 1.8


2. 5, 6, 14, 45, ?, 925, 5556

    A. 194
    B. 184
    C. 202
    D. 143


Answer – Option B

Explanation –

The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:


5 × 1 + 1 = 6

6 × 2 + 2 = 14

14 × 3 + 3 = 45

45 × 4 + 4 = 184

184 × 5 + 5 = 925

92 × 6 + 6 = 5556


Key note: Multiple operations i.e. (×,+), (×,-), (÷,+), (÷, -) are majorly used in the number series questions.


3. 1, 5, 9, 17, 25, ?

    A. 35
    B. 37
    C. 25
    D. 28


Answer – Option B

Explanation –

\({1}^{2}\) = 1

\({2}^{2}\) + 1 = 5

\({3}^{2}\) = 9

\({4}^{2}\) + 1 = 17

\({5}^{2}\) = 25

\({6}^{2}\) + 1 = 37


4. 2, 4, 10, 32, ?, 652

    A. 130
    B. 150
    C. 170
    D. 190


Answer – Option A

Explanation –

The pattern followed is: 2, 4, 10, 32, ?, 652

4 = 2 × 1 + 2

10 = 4 × 2 + 2

32 = 10 × 3 + 2

? = 32 × 4 + 2, i.e. ? = 130

652 = 130 × 5 + 2


5. 1, 9, 36, 100, 225, ?

    A. 441
    B. 484
    C. 400
    D. 289


Answer – Option A

Explanation –

1, 9, 36, 100, 225, (441)

\({1}^{2}, {3}^{2}, {6}^{2}, {10}^{2}, {15}^{2}, {21}^{2} \)

(3 – 1) = 2

(6 – 3) = 3

(10 – 6) = 4

(15 – 10) = 5

(X – 15) = 6

X = 21

Required term = \({21}^{2}\) = 441

Direction: In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.


1. 14, 9, 20, 12 , ?, 15

    A. 55
    B. 14
    C. 30
    D. 26


Answer – Option D

Explanation –

14 ÷ 2 + 2 = 9

9 × 2 + 2 = 20

20 ÷ 2 + 2 = 12

12 × 2 + 2 = 26

26 ÷ 2 + 2 = 15


2. 142, 143, 156, 193, 272, 417, ?

    A. 653
    B. 658
    C. 659
    D. 657


Answer – Option B

Explanation –

The difference between numbers is \(+ {1}^{3} + 0, + {2}^{3} + 5,+ {3}^{3} + 10 , +{4}^{3} + 15, + {5}^{3} + 20, + {6}^{3} + 25\)


3. 8544, 1420, ?, 66, 18, 5

    A. 862
    B. 548
    C. 495
    D. 280


Answer – Option D

Explanation –

8544 (÷ 6 – 4), 1420 (÷ 5 – 4) 280 (÷ 4 – 4) 66 (÷ 3 – 4) 18 (÷ 2 – 4) 5


4. 9, 19, 59, ?, 1199, 7199

    A. 319
    B. 279
    C. 259
    D. 239


Answer – Option D

Explanation –

9,

19 = 9 × 2 + 1,

59 = 19 × 3 + 2,

Thus,? = 59 × 4 + 3 = 239,

1199 = 239 × 5 + 4

7199 = 1199 × 6 + 5

239 is the missing number.


5. 7, 14, 23, 34, ?, 62

    A. 47
    B. 55
    C. 49
    D. 52


Answer – Option A

Explanation –

Direction: In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.


1. 25, 21, 48, 30, 157, 121

    A. 25
    B. 157
    C. 21
    D. 30


Answer – Option D

Explanation –

25, 21, 48, (32), 157, 121

The Pattern is:-

→ 25

→ 21 = 25 – \({2}^{2}\)

→ 48 = 21 + \({3}^{3}\)

→ 32 = 48 – \({4}^{2}\)

→ 157= 32 + \({5}^{3}\)

→ 121= 157 – \({6}^{2}\)


2. 100, 101, 97, 106, 92, 115, 79

    A. 101
    B. 97
    C. 92
    D. 115


Answer – Option C


3. 4, 15, 41, 130, 378, 1141, 3415

    A. 4
    B. 41
    C. 378
    D. 130


Answer – Option D

Explanation –

The series is 4 \(\times\) + 3 = 15


15 \(\times\) 3 – 4 = 41


41 \(\times\) 3 + 5 = 128


128 \(\times\) 3 – 6 = 378


378 \(\times\) 3 + 7 = 1141


1141 \(\times\) 3 – 8 = 3415


Hence, there should be 128 in place of 130.


4. 1, 5, 19, 77, 307, ?

    A. 1265
    B. 1266
    C. 1229
    D. 1270


Answer – Option C

Explanation –

The given series is

5 = 1 \(\times\) 4 + 1

19 = 5 \(\times\) 4 -1

77 = 19 \(\times\) 4 + 1

307 = 77 \(\times\) 4 – 1

1229 = 307 \(\times\) 4 + 1


5. 20, 19, 17, ?, 10, 5

    A. 14
    B. 13
    C. 15
    D. 12


Answer – Option A

Explanation –

Difference -1, -2, -3, -4 & so on