Quick Look - SPLessons

Important Geography Questions For SSC CHSL EXAM

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Important Geography Questions For SSC CHSL EXAM

Important Geography Questions For SSC CHSL EXAM


shape Introduction

Dear aspirants, SSC CHSL 2018, Notification is out. To score good marks in the exam we are providing here some important geography questions and answers.


shape Quiz

1. The minimum short-term natural hazard is __________.
A. blizzard
B. earthquake
C. volcanic eruption
D. bolt of lightning
Ans. D.

2. Molten rock below the surface of the earth is called __________.
A. Basalt
B. Laccolith
C. Lava
D. Magma
Ans. D.

3. Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following
A. Lion
B. Deer
C. Tiger
D. Bear
Ans. C.

4. The World’s largest island is
A. Greenland
B. Iceland
C. New Guinea
D. Madagascar
Ans. A.

5. Rio Summit is associated with
A. Convention on Biological Diversity
B. Greenhouse gases
C. Ozone depletion
D. Wet lands
Ans. A.

6. The Andaman is separated from Nicobar by which water body?
A. 11° channel
B. 10° Channel
C. Palk Strait
D. Gulf of Mannar
Ans. B.

7. Which of these is a dwarf planet?
A. Neptune
B. Titan
C. Eris
D. Hydra
Ans. C.

8. Which one of the following is not a non-conventional source of energy?
A. Solar Energy
B. Natural Gas
C. Wind Energy
D. Tidal Power
Ans. B.

9. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is
A. Troposphere
B. Ionosphere
C. Stratosphere
D. Mesosphere
Ans. C.

10. At hill stations, the boiling point of water will be
A. same as at sea level
B. less than that at sea level
C. more than that at sea level
D. equal to the melting point of ice
Ans. B.

11. Japan is called the ‘Land of the rising sun’ because
A. Sun rises there as soon as it sets
B. Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan
C. Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise
D. The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan
Ans. C.

12. The beach sands of Kerala are rich in
A. Calcium
B. Radium
C. Thorium
D. Manganese
Ans. C.

13. The Himalayas is the example of ____
A. Fold mountains
B. Block mountains
C. Ancient mountains
D. Residual mountains
Ans. A.

14. The largest irrigation canal in India is _____________
A. Yamuna canal
B. Indira Gandhi canal
C. Sirhand canal
D. Upper Bari Doab canal
Ans. B.

15. A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as
A. Rift Valley
B. U Shaped Valley
C. V Shaped Valley
D. Hanging Valley
Ans. A.

16. The disconnected lines drawn on a map for showing slope
A. Bench marks
B. Contours
C. Form lines
D. Hachure
Ans. D.

17. A group of interconnected islands is known as __________.
A. Strait
B. Peninsula
C. Archipelago
D. Lagoon
Ans. C.

18. Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
A. Mineral Oil
B. Natural Gas
C. Uranium
D. Coal
Ans. D.

19. Harvesting season of Kharif crop in India is _________
A. January-March
B. February-April
C. September-October
D. November-January
Ans. C.

20. Which of the following region in India is now regarded as an “Ecological Hot Spot”?
A. Western Himalayas
B. Eastern Himalayas
C. Western Ghats
D. Eastern Ghats
Ans. C.

21. The Beaufort scale is used to measure:
A. Atmospheric pressure
B. Altitudes of mountains
C. Wind velocity
D. Intensity of earthquakes
Ans. C.

22. The source of energy that causes the least global warming is
A. Coal
B. Geothermal energy
C. Natural Gas
D. Petroleum
Ans. B.

23. The constellation ‘Sapta Rishi’ is known to Westerners as the
A. Seven Monks
B. Alpha Centauri
C. Big Dipper
D. Small Bear
Ans. C.

24. The impact of Green Revolution was felt most in the case of
A. Wheat
B. Rice
C. Pulses
D. Oil seeds
Ans. A

25. A broad, low embankment built up along the banks of a river channel during floods is called
A. Delta
B. Levee
C. Flood Plain
D. Dune
Ans. B.

26. The tides in the sea are primarily due to
A. the atmospheric effect of the Earth
B. the gravitational effect of Venus on the Earth
C. the gravitational effect of the Sun on the Earth
D. the gravitational effect of the Moon on the Earth
Ans. D.

27. What process takes place during the youthful stage of a river?
A. Valley widening
B. River rejuvenating
C. Valley deepening
D. Meandering
Ans. C.

28. Which of the following is the world’s top environmental conservation award?
A. Golden Bear Award
B. Golden Panda Award
C. Golden Globe Award
D. Golden Palms Award
Ans. B.

29. The outer most layer of Sun is known as ___________
A. Chromosphere
B. Photosphere
C. Radioactive zone
D. Corona
Ans. D.

30. Highest percentage of carbon is found in which form of coal?
A. Anthracite
B. Bituminous
C. Peat
D. lignite
Ans. A.

31. Ring of Fire is found commonly in_________
A. Pacific Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Indian Ocean
D. Arctic Ocean
Ans. A.

32. When Granite rocks get metamorphosed, they form
A. Quartzite
B. Gneiss
C. Marble
D. Slate
Ans. B.

33. Kyoto Protocol is associated with
A. Species conservation
B. Climate change
C. Wetland Conservation
D. Medicinal plants
Ans. B.

34. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
A. Deccan Plateau
B. GangaBrahmaputra Valley
C. Plains of northern India
D. Western Ghats
Ans. B.

35. The northern part of the west coast in India is known as
A. Konkan coast
B. Coromandel coast
C. Malabar coast
D. Godavari Coast
Ans. A.

36. Three crops that contribute maximum to global food grain production are ________
A. wheat, rice, barley
B. rice, maize, sorghum
C. wheat, maize, sorghum
D. wheat, rice, maize
Ans. D.

37. Which of the following is a tertiary activity?
A. Farming
B. Manufacturing
C. Dairying
D. Trading
Ans. D

38. In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as
A. Crown
B. Canopy
C. Understorey
D. Forest floor
Ans. C.

39. Which of the following is the busiest International sea port in India?
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Kochi
D. Tuticorin
Ans. A.

40. “Great Barrier Reef”, the world’s largest Coral reef is located in
A. Caribbean Islands
B. Australia
C. Philippines
D. Indonesia
Ans. B.

41. Which one of the following cities of Iraq is located on Tigris river?
A. Baghdad
B. Mousul
C. Kirkuk
D. Basra
Ans. A.

42. Black soil is also known by which of the following name?
A. Khadar Soil
B. Bangar Soil
C. Alluivial Soil
D. Regur soil
Ans. D.

43. The large collection of stars, dust and gas held together by gravitational attraction between components is known as
A. Cluster
B. Atmosphere
C. Galaxy
D. Sun Family
Ans. C.

44. The driest location on Earth is in which country?
A. Kenya
B. Chile
C. Congo
D. Libya
Ans. B.

45. The land forms formed by wave erosion is
A. Spit
B. Beach
C. Cave
D. Barrier island
Ans. C.

46. A drainage pattern where a river is joined by its tributaries approximately at right angles is
A. Dendritic
B. Trellis
C. Rectangular
D. Radial
Ans. B.

47. The core of the earth is also known as
A. Lithosphere
B. Mesosphere
C. Barysphere
D. Centrosphere
Ans. C.

48. The polar regions are sparsely populated because of
A. lack of minerals
B. unsuitable climatic conditions
C. infertile land
D. mountainous topography
Ans. B.

49. Which of the following was not a purpose for building Farakka Barrage?
A. Checking water flowing into Bangladesh
B. Checking silting of Kolkata Port
C. Preventing erosion of Kolkata Port
D. Facilitating navigation in Ganga river
Ans. D.

50. In ___________ forests, trees shed their leaves in a particular season.
A. evergreen
B. mangrove
C. deciduous
D. thorny
Ans. C.

51. Where is the headquarters of National Film Archives of India (NFAI) located?
A. Pune
B. Chennai
C. Bangalore
D. Mumbai
Ans. A.

52. Bridgmanite is
A. A bridge on the river Thames
B. Name of a game
C. Earth’s most abundant mineral
D. Name of a music
Ans. C.

53. Which river in the Southern Peninsula has the second largest river basin in India?
A. Godavari
B. Krishna
C. Cauvery
D. Mahanadi
Ans. A.

54. Name the longest lake in India?
A. Pangong lake
B. Pulicat Lake
C. Kolleru Lake
D. Vembanad Lake
Ans. D.

55. Suez Canal connects
A. Red Sea and Arabian Sea
B. Red Sea and Mediterranean Sea
C. Arabian Sea and Mediterranean Sea
D. North Sea and Baltic Sea
Ans. B

56. Which of the following is the uppermost layer of the atmosphere?
A. Stratosphere
B. Mesosphere
C. Ionosphere
D. Exosphere
Ans. D.

57. The World Trade Organisation, which replaced GATT, has its Head Quarters in
A. Vienna
B. Brussels
C. New York
D. Geneva
Ans. D.

58. The largest producer of Lac in India is
A. Chattisgarh
B. Jharkhand
C. West Bengal
D. Gujarat
Ans. B.

59. A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is
A. Teak
B. Shisam
C. Sandalwood
D. Sal
Ans. C.

60. The most abundant metal in the Earth’s crust is
A. zinc
B. copper
C. aluminium
D. iron
Ans. C.

61. Mount Abu is a hill station located in __________ranges.
A. Vindhya
B. Satpuda
C. Aravalli
D. Sahyadri
Ans. C.

62. The only perennial river in Peninsular India is ________.
A. Godavari
B. Kaveri
C. Krishna
D. Bhima
Ans. B.

63. When does solar eclipse take place?
A. When the sun is between the moon and earth
B. When the earth is between the moon and sun
C. When the moon is between the sun and earth
D. When the moon does not lie on the line joining the sun and earth
Ans. C.

64. Strait of Gibraltar connects which of the following?
A. Red Sea – Mediterranean Sea
B. Red Sea – Arabian Sea
C. Atlantic Ocean – Mediterranean Sea
D. Mediterranean Sea – Black Sea
Ans. C.

65. The largest solar power plant in India is located at
A. Nagercoil
B. Jaisalmer
C. Kamuthi
D. Rann of Kutch
Ans. C.

66. Isolines joining places of equal rainfall are called __________
A. isohyets
B. isotherms
C. isobars
D. contours
Ans. A.

67. Which river does not form a delta?
A. Ganga
B. Brahmputra
C. Godavari
D. Tapi
Ans. D.

68. Bandhavgarh National Park is located in which State?
A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Jharkhand
Ans. B.

69. Which is called the “Lake District of India”?
A. Nainital
B. Shimla
C. Sikkim
D. Matheran
Ans. A.

70. On which river is the Tehri dam built?
A. Alakananda
B. Bhagirathi
C. Ganga
D. Hooghly
Ans. B.

71. With which country, India has the longest international boundary?
A. Nepal
B. Pakistan
C. China
D. Bangladesh
Ans. D.

72. Which State in India has the largest coastline?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Gujrat
D. West Bengal
Ans. C.

73. Jog falls in Karnataka is located over which river?
A. Kaveri
B. Godavari
C. Sharavathi
D. Krishna
Ans. C.

74. Which one of the following areas of India is covered by tropical evergreen forest?
A. Semiarid areas of Gujarat
B. Eastern Ghats
C. Western Ghats
D. Madhya Pradesh
Ans. C.

75. When does the sun shine vertically on the Equator?
A. Throughout the year
B. For six months
C. Twice a year
D. Once a year
Ans. C.

76. “Tsunami” is the name given to which of the following?
A. Earthquake
B. Cyclone
C. Tidal Waves
D. Undersea Waves
Ans. C.

77. Which of the following is/are ‘rain cloud’?
1) Cirrus
2) Nimbostratus
3) Cumulonimbus
4) Altocumulus

    A. 1 and 2 only
    C. 3 and 4 only
    B. 2 and 3 onlY
    D. 1 and 4 only



Ans. B.

78. Arrange the following cities in an order from North to South
1) Bhubaneshwar
2) Chennai
3) Hyderabad
4) Cochin

    A. 1 3 2 4
    C. 1 2 4 3
    B. 1 2 3 4
    D. 1 3 4 2



Ans. A.

79. Which of the following is not an igneous Rock?
A. Dolomite
B. Granite
C. Basalt
D. Gabbro
Ans. A.

80. The outermost layer of sun is called
A. Lithosphere
B. Chromosphere
C. Photosphere
D. Corona
Ans. D.

81. The deepest trench of the Indian Ocean is
A. Java trench
B. Aleutian trench
C. Atacama trench
D. Tizard trench
Ans. A.

82. Which of the following is called the ‘Land of the Golden Pagoda’?
A. Myanmar
B. China
C. Japan
D. North Korea
Ans. A.

83. Why does the west coast of India receive more rainfall from southwest monsoon than the east coast?
A. Unlike the east coast this coast is straight
B. The Western Ghats obstruct the winds causing rainfall
C. The east coast is broader than the west coast
D. The Eastern Ghats extend parallel to wind direction
Ans. B.

84. The plateau that has both West and East flowing drainage system is
A. Malwa
B. Chota Nagpur
C. Ranchi
D. Hazaribagh
Ans. A.

85. Which is the warmest layer of the atmosphere?
A. Thermosphere
B. Troposphere
C. Stratosphere
D. Mesosphere
Ans. A.

86. The Siachin Glacier’s melting waters are the main source of which of the following rivers:
A. Bias
B. Sutlej
C. Shylok
D. Nubra
Ans. D.

87. The mountain range which divides the North and the South India is
A. Himalayas
B. Western ghats
C. Vindhyas
D. Satpura
Ans. C.

88. In which of the following States is Dampa Tiger Reserve situated?
A. Assam
B. Karnataka
C. Mizoram
D. Orissa
Ans. C.

89. Which one of the following bio reserves of India is not included in the World Network of Biosphere Reserve?
A. Sunderbans
B. Gulf of Mannar
C. Nandadevi
D. Corbett
Ans. B.

90. The study of mountains is known as
A. Oncology
B. Lithology
C. Orology
D. Ornithology
Ans. C.

91. Salination of soil is caused by
A. Pesticides
B. soil erosion
C. Excess irrigation
D. crop rotation
Ans. C.

92. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?
A. Nagaland
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Tripura
Ans. D.

93. Among the following states, the literacy rate is highest in
A. Orissa
B. Punjab
C. Maharashtra
D. Mizoram
Ans. D.

94. India’s population growth is characterized by
A. An increase in rate of death
B. An increase in the ratio of females
C. An increase in the birth rate and declining death rate
D. Increasing number of old people
Ans. C.

95. Which of the following deserts is rich in gold reserves?
A. Arabian
B. Thar
C. Mongolian
D. Atacama
Ans. D.

96. The dispute over Siachin Glacier is between
A. India and China
B. India and Afghanistan
C. India and Pakistan
D. India and Nepal
Ans. C.

97. Which of the following was India’s first interplanetary mission?
A. Chandrayaan Mission
B. Mangalyaan Mission
C. Aryabhatta Mission
D. Philae Mission
Ans. B.

98. Why the Earth is having its own atmosphere?
A. Winds
B. Clouds
C. Gravity
D. Rotation of the Earth
Ans. C.

99. The largest island country in the Indian Ocean is
A. Maldives
B. Sri Lanka
C. Mauritius
D. Madagascar
Ans. D.

100. SMOG is a combination of
A. Air and water vapour
B. Water and smoke
C. Fire and water
D. Smoke and fog
Ans. D.

101. The warm and cold ocean currents are caused by
A. Prevailing winds
B. Earth’s rotation
C. Variations in density of sea water
D. All of these
Ans. D.

102. Why is Rann Of Kutch of India famous for?
A. Tidal and flats
B. Fertile soil
C. Dense Vegetation
D. All are correct
Ans. A.

103. What is the position of the Earth when it is at the greatest distance from the sun?
A. Aphelion
B. Antipode
C. Perihelion
D. Aldiatc
Ans. A.

104. Which of the following wind is blowing from the Mediterranean Sea to the North Western parts of India?
A. Western disturbances
B. Norwesters
C. Loo
D. Mango showers
Ans. A.

105. Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer?
A. Troposphere
B. Mesosphere
C. Ionosphere
D. Stratosphere
Ans. D.

106. Where is the Great Barrier Reef located?
A. Pacific Ocean
B. Indian Ocean
C. Atlantic Ocean
D. Arctic Ocean
Ans. A.

107. A wide inlet of the sea usually concave in shape, is termed as a:
A. strait
B. Sound
C. Bay
D.Fjord
Ans. C.

108. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from
A. Jhelum river
B. Chenab river
C. Beas river
D. Sutlej river
Ans. D.

109. Stars twinkle but planets do not twinkle because___________
A. they emit light of a constant intensity
B. their distance from the earth does not change with time
C. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
D. they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
Ans. D.

110. Among the following States, ________ has the lowest birth rate in India.
A. Kerala
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. West Bengal
Ans. A.

111. The Secretariat of SAARC is set up at ________
A. Washington
B. Kathmandu
C. Hague
D. New Delhi
Ans. B.

112. The outermost range of Himalayas is called ________
A. Kali
B. Shivaliks
C. Dehradun
D. Kumaon
Ans. B.

113. The longest river of peninsular India is ________
A. Narmada
B. Godavari
C. Mahanadi
D. Cauvery
Ans. B.

114. The atomic power station in Rajasthan is situated at:
A. Pokhran
B. Suratgarh
C. Rawatbhata
D. Chittorgarh
Ans. C.

115. Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India?
A. Western disturbances
B. Cyclonic depression
C. Southwest monsoon
D. Retreating monsoon
Ans. A.

116. Continuous chain of mountains that rise abruptly more or less parallel to the coastline of India is
A. Aravalli
B. Satpura
C. Eastern ghats
D. Western ghats
Ans. D.

117. Geothermal energy is maximum utilised in _________
A. Iceland
B. New Zealand
C. Russia
D. Japan
Ans. A.

118. Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar?
A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Sri Lanka
D. Pakistan
Ans. C.

119. In the absence of the earth’s atmosphere, sky would appear
A. blue
B. deep red
C. white
D. black
Ans. D.

120. Where do the Western and Eastern Ghats meet?
A. Nilgiri hills
B. Cardamom hills
C. Palani hills
D. Annamalai hills
Ans. A.

121. The natural habitat of Rhinoceros in India is
A. Bharatpur
B. Gir forest
C. Khaziranga
D. Nilgiris
Ans. C.

122. The range that acts as watershed between India and Turkistan is
A. Zaskar
B. Kailash
C. Karakoram
D. Laddakh
Ans. C.

123. Tsangpo is the other name in Tibet for .
A. Kosi
B. Gandak
C. Brahmaputra
D. Ganga
Ans. C.

124. The largest herbarium of India is located at
A. Kolkata
B. Lucknow
C. Mumbai
D. Coimbatore
Ans. A.

125. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in
A. Andaman Islands
B. Nicobar Islands
C. Lakshadweep
D. Minicoy
Ans. A

126. The transfer of minerals from top soil to subsoil through soil-water is called?
A. Percolation
B. Conduction
C. Leaching
D. Transpiration
Ans. C.

127. The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
Ans. C.

128. The longest sea beach in India is
A. Chapora beach
B. Diu beach
C. Aksa beach
D. Marina beach
Ans. D.

129. Which one of the following region is most rich in coal aaposis?
A. Bramhaputra Valley
B. Damodar valley
C. Mahanadi Valley
D. Godavari Valley
Ans. D.

130. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called………………
A. Organic rainfall
B. Cyclonic rainfall
C. Frontal rainfall
D. Conventional rainfall
Ans. D.

131. Nandadevi peak is located in…………………state
A. Himachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Sikkim
Ans. B.

132. Which of the following is called ‘Queen of the Adriatic’?
A. Venice
B. Rome
C. Flanders
D. Lisbon
Ans. A.