Quick Look - SPLessons

Important History Questions For SSC CHSL EXAM

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Important History Questions For SSC CHSL EXAM

Important History Questions For SSC CHSL EXAM


shape Introduction

Dear aspirants, SSC CHSL 2018, Notification is out. To score good marks in the exam we are providing here some important History questions and answers.

shape Quiz


1. Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
A. Sangam
B. Aniridu
C. Tuluva
D. Saluva
Ans. C.

2. Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
A. Qutbuddin Aibak
B. Balban
C. Iltutmish
D. Nasiruddin Muhammad
Ans. A.

3. What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?
A. Forge cordial relations with the British
B. Purify Islam
C. Improve the condition of women
D. Adopt rational education
Ans. B.

4. Gandhiji’s ‘Satyagraha’ meant an attachment to the following two elements
A. Knowledge and religion
B. Truth and non-violence
C. Truth and chastity
D. Love of motherland and hate for colonial masters
Ans. B.

5. Who is the writer of the famous book ‘Kabuliwala’?
A. Bankim Chandra Chatterjee
B. Ravindra Nath Tagore
C. Munshi Prem Chand
D. Khan Abdul Gaffar Khan
Ans. B.

6. Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?
A. Paul Canning
B. Captain William Hawkins
C. William Edward
D. Ralph Fitch
Ans. B.

7. Who was the founder of Arya Samaj?
A. Acharya Narendra Dev
B. Dayanand Saraswati
C. Raja Ram Mohan Roy
D. Acharya Vinoba Bhave
Ans. B.

8. Which monument is known as “The National Monument of India”?
A. India Gate
B. Gateway of India
C. Raj Ghat
D. Red fort
Ans. A.

9. Which of the following was published by Gandhiji during his stay in South Africa?
A. Young India
B. Indian Opinion
C. Nav Jivan
D. None of these
Ans. B.

10. Who is referred to as ‘Frontier Gandhi’?
A. Sheikh Abdullah
B. Manilal Gandhi
C. Khan Abdul Gaffar Khan
D. Gopal Krishna Gokhale
Ans. C.

11. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
A. Proverbial height
B. Skilful stone cutting
C. Excellent quality steel
D. Statue of Buddha on top
Ans. C.

12. Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
A. Brahmi
B. Devanagiri
C. Gurmukhi
D. Sanskrit
Ans. A.

13. The ideas of Liberty, Equality and Fraternity, which influenced the Indian National Movement, was taken from _________
A. American Revolution
B. Russian Revolution
C. Chinese revolution
D. French revolution
Ans. D.

14. Which of the following writers has called Akbar’s Din-i-Ilahi as a monument of his folly, not of wisdom?
A. Badayuni
B. Vincent Smith
C. Barni
D. W.Haig
Ans. B.

15. Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?
A. Abhinav Bharat
B. Azad Hind Sena
C. Revolutionary Army
D. Forward Bloc
Ans. D.

16. Which of the following was not advocated by Mahatma Gandhi?
A. Prohibition
B. Heavy Industries
C. Village Panchayat
D. Dignity of Labour
Ans. B.

17. Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor?
A. Kumara Gupta I
B. Chandra Gupta II
C. Samudra Gupta
D. Skanda Gupta
Ans. B

18. During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?
A. Lord Canning
B. Lord Harding
C. Lord Lytton
D. Lord Clive
Ans. B.

19. Who among the following was the court physician of Kanishka?
A. Vasumitra
B. Nagarjuna
C. Charaka
D. Patanjali
Ans. C.

20. The veda which deals with the rituals is known as _____________
A. Rigveda
B. Yajurveda
C. Samaveda
D. Atharvaveda
Ans. B.

21. The word ‘Satyameva Jayate’ have been derived from which Upanishad?
A. Akshi Upanishad
B. Mundaka Upanishad
C. Garuda Upanishad
D. Mahavakya Upanishad
Ans. B.

22. Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?
A. Indian Opinion
B. Harijan
C. Young India
D. Indian Mirror
Ans. A.

23. General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
A. Hasrat Mohini
B. Vir Savarkar
C. Udham Singh
D. Jatin Das
Ans. C.

24. The city of Vijayanagar is also known as
A. Halebidu
B. Chandragiri
C. Hampi
D. Kondavidu
Ans. C

25. Which of the following Sultans of Tughlaq dynasty issued copper coins instead of silver ones?
A. Ghiyasuddin Tughlaq
B. Muhammad bin Tughlaq
C. Firoz Shah Tughlaq
D. Mahmud Tughlaq
Ans. B

26. Akbar’s tomb is located at which of the following places?
A. Sikandara
B. Agra
C. Fatehpursikri
D. Allahabad
Ans. A

27. The important book written by Kautilya is
A. Arthashastra
B. Indica
C. Arya Manju Sri Mula Kapa
D. Rajatarangini
Ans. A

28. Gandhiji’s first Satyagraha in India was held at ___________
A. Champaran
B. Ahmedabad
C. Kheda
D. Allahabad
Ans. A

29. Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
A. Mysore
B. Mahabalipuram
C. Tanjavur
D. Kanyakumari
Ans. C.

30. Who coined the slogan “Inquilab Zindabad”?
A. Subash Chandra Bose
B. Balagangadhar Tilak
C. Bhagat Singh
D. Sukhdev
Ans. C.

31. Which dynasty was started by Khizr Khan?
A. The Sayyids
B. The Lodhis
C. The Rajputs
D. The Khiljis
Ans. A

32. What is the name of the book written by Panini?
A. Mahabhashya
B. Mitakshara
C. Madhyamika Karika
D. Ashtadhyayi
Ans. D

33. Which of the following Pallava Kings assumed the title of “Vatapikonda” after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II
A. Narsingh Varman I
B. Mahendra Varman I
C. Parameshwar Varman I
D. Nandi Varman
Ans. A

34. Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?
A. Debendranath Tagore
B. Keshub Chunder Sen
C. Rammohan Roy
D. Dayanand Saraswati
Ans. B

35. The famous poet Amir Khusrau was contemporary of all except following:
A. Alauddin Khilji
B. Ghiyasuddin Balban
C. Iltutmish
D. Jalaluddin Khilji
Ans. C

36. Who introduced Western education?
A. Raja Ram Mohan Roy
B. Lal Bahadur Shastri
C. Netaji Subhash Chandra Bose
D. Sardar Vallabhai Patel
Ans. A

37. The Asiatic Society was established in Calcutta by
A. Warren Hastings
B. Sir William Jones
C. Raja Ram Mohan Roy
D. Macaulay
Ans. B

38. The system of Budget was introduced in India during the Viceroyalty of
A. Canning
B. Dalhousie
C. Ripon
D. Elgin
Ans. A

39. During the period of which Governor General / Viceroy was the Indian Civil Service introduced?
A. Dalhousie
B. Curzon
C. Bentick
D. Cornwallis
Ans. D.

40. National Anthem of Bangladesh ‘Amar Sonar Bangla’ was written by
A. Rabindranath Tagore
B. Sarojini Naidu
C. Kazi Nazrul Islam
D. Taslima Nasrin
Ans. A.

41. The ‘Cabinet Mission’ of 1946 was led by
A. Lord Linlithgow
B. Lord Mountbatten
C. Sir Pethic Lawrence
D. Sir Mountford
Ans. C

42. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
A. Nonviolence
B. Upliftment of untouchables or dalits
C. The birth of a new society based on ethical values
D. Satyagraha
Ans. C

43. Harsha moved his capital from _______to ____________.
A. Thanesar, Kanauj
B. Delhi, Deogiri
C. Kamboj, Kanauj
D. Valabhi, Delhi
Ans. A

44. Mutiny of 1857 was described as the First Indian War of Independence by
A. Bal Gangadhar Tilak
B. Subhash Chandra Bose
C. Bhagat Singh
D. V. D. Savarkar
Ans. D

45. The Swadeshi Boycott Movement is related to
A. Partition of Bengal in 1947
B. Partition of Bengal in 1905
C. Non-cooperation movement in 1921
D. Partition of Punjab in 1947
Ans. B

46. The official language of the Delhi Sultanate was?
A. Urdu
B. Arabic
C. Persian
D. Hindi
Ans. C

47. ‘Do or Die’ is associated with which of the movements in India’s freedom struggle
A. Dandi March
B. Non-Corrperation Movement
C. Khilafat Movement
D. Quit India Movement
Ans. D

48. Which of the following was not actively engaged in social and religious reforms in India?
A. Raja Ram Mohan Roy
B. Pandit Iswar Chandra Vidyasagar
C. Jotiba Phule
D. Bharatendu Harish Chandra
Ans. D

49. The first Europeans to come to India were
A. British
B. Dutch
C. French
D. Portuguese
Ans. D

50. British achieved political power in India after which of the following?
A. Battle of Plassey
B. Battle of Panipat
C. Battle of Buxar
D. Battle of Wandiwash
Ans. D

51. To which ganarajya Gautam Buddha belonged?
A. Shibi
B. Shakya
C. Saurasena
D. Shabara
Ans. B

52. Chachnama records the history of which conquest?
A. Kushanas
B. Hunas
C. Arabs
D. Greeks
Ans. C

53. Amir Khusro was a
A. poet
B. play writer
C. painter
D. architect
Ans. A

54. Who was responsible for the integration of princely states into the Indian Union after Independence
A. Sri Rajagopalachari
B. Pt. Jawaharlal Nehru
C. Sardar Vallabh Bhai Patel
D. Maulana Abul Kalam Azad
Ans. C

55. The famous work ‘Anandmath’ was written by
A. Sri Aurobindo
B. Sri Bankim Chandra Chatterjee
C. Sri Rabindra Nath Tagore
D. Sri Aarti Chaudhary
Ans. B

56. Which Governor General decided to make English as the medium of instruction in India?
A. Lord Wellesley
B. Lord Harding
C. Lord Dalhousie
D. Lord William Bentinck
Ans. D

57. Who among the following was the first to make use of artillery in warfare in medieval India?
A. Babur
B. Ibrahim Lodi
C. Sher Shah Suri
D. Akbar
Ans. A

58. Who propounded the “Doctrine of Passive Resistance”?
A. Balgangadhar Tilak
B. Aurobindo Ghosh
C. Lala Lajpat Rai
D. Bipin Chandra Pal
Ans. B

59. The famous Vishnu temple at Angkor Wat in Cambodia was built by
A. Shrutavarman
B. Suryavarman II
C. Indravarman
D. Aniruddha
Ans. B

60. The first Muslim to be elected President of ‘Indian National Congress’ was?
A. Maulana Azad
B. Mohammed Ali
C. Badruddin Tyabji
D. Shah Wali-ullah
Ans. C

61. In which year did the Kakori conspiracy case take place?
A. 1925
B. 1924
C. 1926
D. 1927
Ans. A

62. The Taj Mahal is called ‘a dream in marble’. Which monument is called as ‘a dream in stone’?
A. The Rang Mahal
B. The Panch Mahal
C. The Red Fort
D. The Bahai temple
Ans. B

63. Which among the following is not correctly paired?
A. Shivaji Afzal Khan
B. Nurjahan Mahabat Khan
C. Akbar Rana Pratap
D. Babar Bairam Khan
Ans. D

64. Who was the first lady Governor of an Indian State?
A. Mrs. Sucheta Kripalani
B. Miss Padmaja Naidu
C. Mrs Tarkeswari Sinha
D. Mrs. Sarojini Naidu
Ans. A

65. Who was the founder of the Theosophical Society?
A. Justice Ranade
B. Madam Blavatsky
C. Annie Besant
D. Bal Gangadhar Tilak
Ans. B

66. The only Viceroy to be assassinated in India was
A. Lord Harding
B. Lord Northbrook
C. Lord Ellenborough
D. Lord Mayo
Ans. D.

67. The first Field Marshall of India was
A. A. S. Vaidya
B. K.M. Cariappa
C. Sunderji
D. S.H.F.J. Manekshaw
Ans. D.

68. Who was the revolutionary leader who ended his days as a Swami of Ramakrishna Mission?
A. Ajit Singh
B. Aurobindo Ghosh
C. Jatindranath Bandopadhyay
D. Hemachandra Kanungo
Ans. C

69. The “Red Shirts” movement was led by?
A. Maulana Azad
B. Mohammed Ali
C. Khan Abdul Ghaffar Khan
D. Asfaqulla Khan
Ans. C

70. Who was known as the Second founder of the Maratha Empire?
A. Balaji Bishwanath
B. Balaji Baji Rao
C. Balaji Rao I
D. Madhav Rao
Ans. A

71. Mahatma Gandhi’s concept of ‘Ram Rajya’ was:
A. A centralised government
B. A totalitarian state
C. A stateless society
D. Power in the hands of religious leaders
Ans. C

72. Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
A. Madhya Pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Haryana
Ans. C

73. Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance?
A. Rabindranath Tagore
B. Raja Rammohan Roy
C. Mahatma Phule
D. M.G. Ranade
Ans. B

74. The founding father of “Theory of bureaucracy” was
A. F. W. Taylor
B. Max Weber
C. Elton Mayo
D. Herbert Simon
Ans. B

75. Abdul Fazal was the son of which Sufi saint?
A. Sheikh Mubarak
B. Hazarat Kwaja
C. Nasiruddin Chirag
D. Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
Ans. A

76. French revolution broke out in the year:
A. 1917
B. 1911
C. 1789
D. 1790
Ans. C

77. The First Woman President of the Indian National Congress was
A. Sarojini Naidu
B. Vijayalakshmi Pandit
C. Annie Besant
D. Kadambani Ganguli
Ans. C.

78. Who was the founder of the Satvahana Empire?
A. Kanha
B. Simuka
C. Hala
D. Gautamiputra
Ans. B

79. Indian National Congress split for the first time in its session at
A. Allahabad
B. Calcutta
C. Surat
D. Lahore
Ans. C.

80. Vikram Shila University was founded by
A. Chandra Gupta Maurya
B. Kanishka
C. Dharampala
D. Pulakesin II
Ans. C

81. In the battle of Panipat, Babar faced the armies of
A. Jainchand
B. Hemu
C. Daulat khan
D. Ibrahim Lodi
Ans. D

82. Who is the author of Meghdoot?
A. Shundraka
B. Vishakhadatta
C. Kalidasa
D. Chandakya
Ans. C

83. The Upanishads are the
A. Great Epics
B. Story Books
C. Source of Hindu Philosophy
D. Law Books
Ans. C

84. The people of the Indus valley civilisation worshipped.
A. Vishnu
B. Pashupati
C. Indra
D. Brahma
Ans. B

85. Which of the following institutions was not founded by Mahatama Gandhi?
A. Sabarmati Ashram
B. Sevagram Ashram
C. Vishwa Bharti
D. Phoenix Ashram
Ans. C

86. English education was introduced in India by
A. Curzon
B. Macaulay
C. Dalhousie
D. Bentick
Ans. B.

87. Who was the first Chancellor of Jamia Millia Islamia University at Aligarh?
A. Abdul Ghaffar Khan
B. Rajkumari Amrit Kaur
C. Hakim Ajmal Khan
D. Sir Sayyad Ahmad Khan
Ans. C

88. Who were the patrons of Sangama Literature?
A. Nayakas
B. Chandellas
C. Pandyas
D. Solankis
Ans. C

89. Where in India was the first French factory established?
A. Surat
B. Pondicherry
C. Chandannagore
D. Masulipatnam
Ans. A

90. The silver coin ‘tanka’ was introduced by _________.
A. Qutubuddin Aibak
B. Iltutmish
C. Balban
D. Bahram Khan
Ans. B