LIC ADO - SPLessons

LIC ADO Reasoning Ability

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

LIC ADO Reasoning Ability

shape Introduction

Scheme of Preliminary Examination for recruitment to the post of Apprentice Development Officer (ADOs) in LIC is as follows:

  • Preliminary Examination consisting of the objective test will be conducted online.

  • The test will have three sections (with separate timings for each section).


The article LIC ADO Reasoning Ability presents the LIC ADO Reasoning Ability section questions and answers with detailed explanation.


shape Pattern

S.NO Name of the Test Number of Questions Maximum Marks Duration
1. Reasoning Ability 35 35 20 Minutes
2. Numerical Ability 35 35 20 Minutes
3. English 30 30** 20 Minutes
Total 100 70 1 hour


shape Samples

Number series:

In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much

1. Look at this series: 2, 1, (\(\frac{1}{2}\)), (\(\frac{1}{4}\)), … What number should come next?

    A. (\(\frac{1}{3}\))
    B. (\(\frac{1}{8}\))
    C. (\(\frac{2}{8}\))
    D. (\(\frac{1}{16}\))


Answer: Option B

Explanation:
This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.
In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.
\(\frac{4}{2}\) = 2
\(\frac{2}{2}\) = 1
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\)
\(\frac {(\frac {1}{2})}{2} \)= \(\frac{1}{4}\)
\(\frac {(\frac {1}{4})}{2} \) =\(\frac{1}{8}\)and so on.


2. Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

    A. 7
    B. 10
    C. 12
    D. 13


Answer: Option B

Explanation:
This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is subtracted.


3. 28 25 5 21 18 5 14

    A. 11 5
    B. 10 7
    C. 11 8
    D. 5 10


Answer: Option A

Explanation:
This is an alternating subtraction series with the interpolation of a random number, 5, as every third number. In the subtraction series, 3 is subtracted, then 4, then 3, and so on.


4. Look at this series: F2, __, D8, C16, B32, … What number should fill the blank?

    A. A16
    B. G4
    C. E4
    D. E3


Answer: Option C

Explanation:
The letters decrease by 1; the numbers are multiplied by 2.


5. Look at this series: 70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91, … What number should fill the blank?

    A. 70
    B. 71
    C. 80
    D. 96


Answer: Option A

Explanation:
In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.


Non-Verbal Series:

Each of the following questions consists of five figures marked A, B, C, D and E called the Problem Figures followed by five other figures marked 1, 2, 3, 4 and 5 called the Answer Figures. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


1. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer: Option C

Explanation:
In each step, element at the upper-right position gets enlarged, inverts vertically and reaches the lower-left corner; the existing element at the lower-left position, is lost and a new small element appears at the upper-right position.


2. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer: Option B

Explanation:
In each step, the elements move in the sequence.


3. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer: Option D

Explanation:
In each step, the CW-end element moves to the ACW-end position.


4. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer: Option A

Explanation:
Both the larger and the smaller squares move to the adjacent corner ACW in each turn. Also, the shading in the smaller square moves 1, 2, 3, 4, 5, … steps ACW sequentially and the shading in the larger square moves 1, 2, 3, 4, 5,…. steps CW sequentially.

5. Select a figure from amongst the Answer Figures which will continue the same series as established by the five Problem Figures.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4


Answer Option A

Explanation:
In each step, all the symbols move in the sequence

Analogy:

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

1. CUP : LIP :: BIRD : ?

    A. BUSH
    B. GRASS
    C. FOREST
    D. BEAK


Answer: Option D

Explanation:
Cup is used to drink something with the help of lips. Similarly birds collects grass with the help of beak to make her nest.


2. Flow : River :: Stagnant : ?

    A. Rain
    B. Stream
    C. Pool
    D. Canal


Answer: Option C

Explanation:
As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.

3. Paw : Cat :: Hoof : ?

    A. Lamb
    B. Elephant
    C. Lion
    D. Horse


Answer: Option D

Explanation:
As cat has Paw similarly Horse has Hoof.


4. Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?

    A. Islands
    B. Mediators
    C. Archealogy
    D. Aquatic


Answer: Option C

Explanation:
As Ornithologist is a specialist of Birds similarly Archealogist is a specialist of Archealogy.


5. Peacock : India :: Bear : ?

    A. Australia
    B. America
    C. Russia
    D. England


Answer: Option C

Explanation:
As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is the national animal of Russia.

Embedded Images:

In each of the following questions, you are given a figure (X) followed by four alternative figures (1), (2), (3) and (4) such that figure (X) is embedded in one of them. Trace out the alternative figure which contains fig. (X) as its part

1. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option A

Explanation:


2. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option D

Explanation:


3. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option D

Explanation:


4. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option C

Explanation:


5. Find out the alternative figure which contains figure (X) as its part.


    A.1
    B.2
    C.3
    D.4


Answer: Option D

Explanation:


Seating Arrangement: Model 1

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting round the circle and are facing the centre:

  • P is second to the right of T who is the neighbour of R and V.
  • S is not the neighbor of P.
  • V is the neighbor of U.
  • Q is not between S and W. W is not between U and S.


1. Which two of the following are not neighbors?

    A. RV
    B. UV
    C. RP
    D. QW


Answer: Option A

Explanation:


2. Which one is immediate right to the V?

    A. P
    B. U
    C. R
    D. T


Answer: Option D

3. Which of the following is correct?

    A. P is to the immediate right of Q
    B. R is between U and V
    C. Q is to the immediate left of W
    D. U is between W and S


Answer: Option C

4. What is the position of S?

    A. Between U and V
    B. Second to the right of P
    C. To the immediate right of W
    D. Data are inadequate.


Answer: Option C

Seating Arrangement: Model 2

Five girls are sitting on a bench to be photographed. Seema is to the left of Rani and to the right of Bindu. Mary is to the right of Rani. Reeta is between Rani and Mary.

1. Who is sitting immediate right to Reeta?

    A. Bindu
    B. Rani
    C. Mary
    D. Seema


Answer: Option C

Explanation:


2. Who is in the middle of the photograph?

    A. Bindu
    B. Rani
    C. Reeta
    D. Seema


Answer: Option B

3. Who is second from the right?

    A. Mary
    B. Rani
    C. Reeta
    D. Bindu


Answer: Option C

4. Who is second from the left in a photograph ?

    A. Reeta
    B. Mary
    C. Bindu
    D. Seema


Answer: Option D

Seating Arrangement: Model 3

In an Exhibition seven cars of different companies – Cadillac, Ambassador, Fiat, Maruti, Mercedes, Bedford and Fargo are standing facing to east in the following order :

  • Cadillac is next to right of Fargo.
  • Fargo is fourth to the right of Fiat.
  • Maruti car is between Ambassador and Bedford.
  • Fiat which is third to the left of Ambassador is at one end.


1. Which of the cars are on both the sides of Cadillac car?

    A. Ambassador and Maruti
    B. Maruti and Fiat
    C. Fargo and Mercedes
    D. Ambassador and Fargo


Answer: Option C

Explanation:

Fargo and Mercedes are on both the sides of cadillac car.

2. Which of the following statement is correct?

    A. Maruti is next left of Ambassador.
    B. Bedford is next left of Fiat.
    C. Bedford is at one end.
    D. Fiat is next second to the right of Maruti.


Answer: Option A
Therefore, Maruti is next left of Ambassador.

3. Which one of the following statements is correct?

    A. Fargo car is in between Ambassador and Fiat.
    B. Cadillac is next left to Mercedes car.
    C. Fargo is next right of Cadillac.
    D. Maruti is fourth right of Mercedes.


Answer: Option B
Therefore, Cadillac is next left to Mercedes car.

4. Which of the following groups of cars is to the right of Ambassador?

    A. Cadillac, Fargo, and Maruti
    B. Mercedes, Cadillac, and Fargo
    C. Maruti, Bedford, and Fiat
    D. Bedford, Cadillac, and Fargo


Answer: Option B

Seating Arrangement: Model 4
Mercedes, Cadillac and Fargo cars are to the right of Ambassador.

Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around the hexagonal table each at one corner and are facing the centre of the hexagonal. P is second to the left of U. Q is neighbour of R and S. T is second to the left of S.

1. Which one is sitting opposite to P?

    A. R
    B. Q
    C. T
    D. S


Answer: Option D

Explanation:

S is sitting opposite to P.


2. Who is the fourth person to the left of Q?

    A. P
    B. U
    C. R
    D. Data inadequate


Answer: Option A
P is the fourth person to the left of Q

3. Which of the following are the neighbors of P?

    A. U and P
    B. T and R
    C. U and R
    D. Data inadequate


Answer: Option B
T and R are the neighbours of P.

4. Which one is sitting opposite to T?

    A. R
    B. Q
    C. Cannot be determined
    D. S


Answer: Option B

Seating Arrangement: Model 5
Q is sitting opposite to T.

Each of these questions are based on the information given below:

  • A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south – while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
  • B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
  • C and N are diagonally opposite to each other.
  • E is opposite to O who is just next right of M.
  • P who is just to the left of Q, is opposite to D.
  • M is at one end of the line.


1. Who is sitting third to the right of O?

    A. Q
    B. N
    C. M
    D. Data inadequate

    Answer: Option B

    Explanation:


2. If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O?

    A. Q
    B. P
    C. E
    D. D


Answer: Option A

3. Which of the following pair is diagonally opposite to each other?

    A. EQ
    B. BO
    C. AN
    D. AM


Answer: Option D

4. If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P?

    A. D
    B. A
    C. E
    D. O


Answer: Option B

Directions:

1. One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal’s shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?

    A. East
    B. West
    C. North
    D. South


Answer: Option C

Explanation:


2. Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which direction of Y, is P?

    A. North
    B. South
    C. South-East
    D. None of these


Answer: Option D

Explanation:


3. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will the West become?

    A. North-East
    B. North-West
    C. South-East
    D. South-West


Answer: Option C

Explanation:

It is clear from the diagrams that new name of West will become South-East.


4. A man walks 5 km toward the south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

    A. West
    B. South
    C. North-East
    D. South-West


Answer: Option D

Explanation:


5. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M.?

    A. South-East
    B. South
    C. North
    D. West


Answer: Option D

Explanation:


Figure Classification:

1. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option A

Explanation:
The pins, equal in number to the number of sides in the main figure are attached to the midpoint of a side of the main figure in case of figures (2), (3), (4) and (5). In fig. (1), these pins are attached to a vertex of the main figure

2. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option C

Explanation:

In all other figures, the two line segments are parallel to each other.

3. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option D

Explanation:
In all other figures, the arrow and the V sign lie towards the black end of the main figure.

4. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option A

Explanation:
In all other figures, there are two small line segments towards the pin and three small line segments towards the arrow.

5. Choose the figure which is different from the rest.


    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5


Answer: Option B

Explanation:
The lines outside the shaded circle are not equally distributed along the circumference in fig. (2).

Clocks & Calendars:

1. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?

    A. Sunday
    B. Saturday
    C. Friday
    D. Wednesday


Answer: Option C

Explanation:
On 31st December, 2005 it was Saturday.
Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.
On 31st December 2009, it was Thursday.
Thus, on 1st Jan 2010, it is Friday.

2. What was the day of the week on \(28^{th}\) May 2006?

    A. Thursday
    B. Friday
    C. Saturday
    D. Sunday


Answer: Option D

Explanation:
\(28^{th}\) May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days
Jan. Feb. March April May
(31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days
148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day.
Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day.
Given the day is Sunday.

3. What was the day of the week on \(17^{th}\)June 1998?

    A. Monday
    B. Tuesday
    C. Wednesday
    D. Thursday


Answer: Option C

Explanation:
\(17^{th}\)June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 300 years = (5 x 3) 1
97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.
Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.
Jan. Feb. March April May June
(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days
168 days = 24 weeks = 0 odd day.
Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.
Given the day is Wednesday.

4. What will be the day of the week \(15^{th}\) August 2010?

    A. Sunday
    B. Monday
    C. Tuesday
    D. Friday


Answer: Option C

Explanation:
\(15^{th}\) August, 2010 = (2009 years + Period 1.1.2010 to 15.8.2010)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
9 years = (2 leap years + 7 ordinary years) = (2 x 2 + 7 x 1) = 11 odd days 4 odd days.
Jan. Feb. March April May June July Aug.
(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15) = 227 days
227 days = (32 weeks + 3 days) 3 odd days.
Total number of odd days = (0 + 0 + 4 + 3) = 7 0 odd days.
Given the day is Sunday.

5. Today is Monday. After 61 days, it will be:

    A. Wednesday
    B. Saturday
    C. Tuesday
    D. Thursday


Answer: Option B

Explanation:
Each day of the week is repeated after 7 days.
So, after 63 days, it will be on Monday.
After 61 days, it will be on Saturday.

Problem Solving:

1. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenths of that number is:

    A. 35
    B. 36
    C. 45
    D. 54


Answer: Option D

Explanation:
Let the number be x.
Then,\(\frac{1}{3}\) of \(\frac{1}{3}\) of x= 15
x = 15 x 3 x 4 = 180.
So, required number = (\(\frac{3}{10}\)x 180)= 54.

2. Three times the first of three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third integer is:

    A. 9
    B. 11
    C. 13
    D. 15


Answer: Option D

Explanation:

Let the three integers be x, x + 2 and x + 4.
Then, 3x = 2(x + 4) + 3
x = 11.
Third integer = x + 4 = 15.

3. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

    A. 3
    B. 4
    C. 9
    D. Cannot be determined
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:
Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y.
Then, (10x + y) – (10y + x) = 36
9(x – y) = 36
x – y = 4.

4. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1: 2?

    A. 4
    B. 8
    C. 16
    D. None of these


Answer: Option B

Explanation:
Since the number is greater than the number obtained on reversing the digits, so the ten’s digit is greater than the unit’s digit.
Let ten’s and unit’s digits are 2x and x respectively.
Then, (10 x 2x + x) – (10x + 2x) = 36
9x = 36
x = 4.
Required difference = (2x + x) – (2x – x) = 2x = 8.

5. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:

    A. 18
    B. 24
    C. 42
    D. 81


Answer: Option B

Explanation:

Let the ten’s and unit digit be x and \(\frac{8}{x}\)respectively.
Then,(10x+\(\frac{8}{x}\)) + 18 = 10*\(\frac{8}{x}\) + x
10\(x^{2}\) + 8 + 18x = 80 + x2
9×2 + 18x – 72 = 0
x2 + 2x – 8 = 0
(x + 4)(x – 2) = 0
x = 2.

Decision Making:

1. Eileen is planning a special birthday dinner for her husband’s 35th birthday. She wants the evening to be memorable, but her husband is a simple man who would rather be in jeans at a baseball game than in a suit at a fancy restaurant. Which restaurant below should Eileen choose?

    A. Alfredo’s offers fine Italian cuisine and elegant Tuscan decor. Patrons will feel as though they’ve spent the evening in a luxurious Italian villa.
    B. Pancho’s Mexican Buffet is an all-you-can-eat family style smorgasbord with the best tacos in town.
    C. The Parisian Bistro is a four-star French restaurant where guests are treated like royalty. Chef Dilbert Olay is famous for his beef bourguignon.
    D. Marty’s serves delicious, hearty meals in a charming setting reminiscent of a baseball clubhouse in honor of the owner, Marty Lester, a former major league baseball all-star.


Answer: Option D

Explanation:
Since Eileen’s husband does not enjoy fancy restaurants, choices a and c can be ruled out. Choice b, although casual, doesn’t sound as though it would be the kind of special and memorable evening that Eileen is looking for. Choice d, which is owned by a former baseball star and is described as “charming” and “reminiscent of a baseball clubhouse”, sounds perfect for Eileen’s husband, who is described as a baseball fan and a man with simple tastes.


2. The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty-something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.
Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5’9″ and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5’5″.
Actress #3 is 5’4″ and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She’s of very slight build and stands at 5′.

    A. 1, 2
    B. 2, 3
    C. 1, 4
    D. 2, 4


Answer: Option B

Explanation:

Actresses #2 and #3 possess most of the required traits. They both have red hair and brown eyes, are average-sized and are in their forties. Actress #1 is very tall and is only in her mid-twenties. She also has an olive complexion. Actress #4 is of very slight build and is in her early thirties. She also has blue eyes.


3. The school principal has received complaints from parents about bullying in the schoolyard during recess. He wants to investigate and end this situation as soon as possible, so he has asked the recess aides to watch closely. Which situation should the recess aides report to the principal?

    A. A girl is sitting glumly on a bench reading a book and not interacting with her peers.
    B. Four girls are surrounding another girl and seem to have possession of her backpack.
    C. Two boys are playing a one-on-one game of basketball and are arguing over the last basket scored.
    D. Three boys are huddled over a handheld video game, which isn’t supposed to be on school grounds.


Answer Option B

Explanation:
Seeing four girls surrounding another girl, while in possession of her backpack, is the most suspicious of the incidents described.

4. Mrs. Carson took a taxi to meet her three friends for lunch. They were waiting for her outside the restaurant when she pulled up in the car. She was so excited to see her friends that she left her tote bag in the taxi. As the taxi pulled away, she and her friends took notice of the license plate number so they would be able to identify the car when they called the taxi company.

#1: The four women seem to agree that the plate starts out with the letter J.

#2: Three of them agree that the plate ends with 12L.

#3: Three of them think that the second letter is X, and a different three think that the third letter is K.
The four license plate numbers below represent what each of the four women thinks she saw. Which one is most likely the license plate number of the taxi?

    A. JXK 12L
    B. JYK 12L
    C. JXK 12I
    D. JXX 12L


Answer: Option A

Explanation:
The four women seem to agree that the plate starts out with the letter J. Three of them agree that the plate ends with 12L. Three of them think that the second letter is X, and a different three think that the third letter is K. The plate description that has all of these common elements is “Option A”.


5. Zachary has invited his three buddies over to watch the basketball game on his wide-screen television. They are all hungry, but no one wants to leave to get food. Just as they are arguing about who should make the food run, a commercial comes on for a local pizzeria that delivers. The phone number flashes on the screen briefly and they all try to remember it. By the time Zachary grabs a pen and paper, each of them recollects a different number.

#1: All of the men agree that the first three numbers are 995.

#2: Three of them agree that the fourth number is 9.

#3: Three agree that the fifth number is 2.

#4: Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6.

Which of the numbers is most likely the telephone number of the pizzeria?

    A. 995-9266
    B. 995-9336
    C. 995-9268
    D. 995-8266


Answer: Option A

Explanation:


All of the men agree that the first three numbers are 995. Three of them agree that the fourth number is 9. Three agree that the fifth number is 2. Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6. “Option A” is the best choice because it is made up of the numbers that most of the men agree they saw.

Blood Relations:

1. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

    A. Brother
    B. Uncle
    C. Cousin
    D. Father


Answer: Option D

Explanation:

The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh’s mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

2. If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

    A. Q – N + M x P
    B. P + S x N – Q
    C. P – M + N x Q
    D. Q – S % P


Answer: Option C

Explanation:
P – M → P is the brother of M
M + N → M is the mother of N
N x Q → N is the sister of Q
Therefore, P is the maternal uncle of Q.

3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

    A. Brother
    B. Sister
    C. Nephew
    D. Cannot be determined


Answer: Option D

Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.
If D is Female, the answer is Niece.
As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.
Note: Niece – A daughter of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law. Nephew – A son of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law.

4. If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

    A. M – N x C + F
    B. F – C + N x M
    C. N + M – F x C
    D. M x N – C + F


Answer: Option D

Explanation:
M x N → M is the father of N
N – C → N is the sister of C and C + F → C is the brother of F.
Hence, M is the father of C or C is the son of M.

5. Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the father of my uncle.” How is the boy related to the girl?

    A. Brother
    B. Nephew
    C. Uncle
    D. Son-in-law


Answer: Option A

Explanation:

The father of the boy’s uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of a father.

Verbal and Figure Classification:

1. Choose the word which is different from the rest.

    A. Chicken
    B. Snake
    C. Swan
    D. Crocodile
    E. Frog


Answer: Option A

Explanation:
All except Chicken can live in water.

2. Choose the word which is different from the rest.

    A. Cap
    B. Turban
    C. Helmet
    D. Veil
    E. Hat


Answer: Option D

Explanation:
All except Veil cover the head, while veil covers the face.

3. Choose the word which is different from the rest.

    A. Kiwi
    B. Eagle
    C. Emu
    D. Ostrich


Answer: Option B

Explanation:

All except Eagle are flightless birds.

4. Choose the word which is different from the rest.

    A. Rigveda
    B. Yajurveda
    C. Atharvaveda
    D. Ayurveda


Answer: Option D

Explanation:
All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four Vedas. Ayurveda is a branch of medicine.

5. Choose the word which is different from the rest.

    A. Curd
    B. Butter
    C. Oil
    D. Cheese


Answer: Option C

Explanation:

All except Oil are products obtained from milk.

Coding-Decoding:


1. If TAP is coded as SZO, then how is FREEZE coded?

    A. ATSSTS
    B. EQDDYD
    C. ESDDYD
    D. EQDDZD


Answer: Option B

Explanation:

Clearly,
T -1 = S
A -1 = Z
P -1 = O
So FREEZE will be,
F -1 E
R -1 Q
E -1 D
E -1 D
Z -1 Y
E -1 D

2. In a certain code, SIKKIM is written as THLJJL, how is TRAINING written in that code ?

    A. SQBHOHOF
    B. UQBHOIOF
    C. UQBHOHOI
    D. UQBHOHOF


Answer: Option D

Explanation:


In given word, word is increasing and decreasing by one alternatively as,
S +1 T
I -1 H
K +1 L
K -1 J
I +1 J
M -1 L
So in the same way TRAINING will be UQBHOHOF

3. In a certain code, MENTION is written as LNEITNO. How is PATTERN written in that code ?

    A. ATAETNR
    B. OTAETNR
    C. OTAESNR
    D. STAETNR


Answer: Option B

Explanation:

In the given word, we can analyse that,
M is decreased by 1, M-1 = L, and other words are interchanged,
EN – NE
TI – IT
ON – NO
So PATTERN will be
P -1 O
AT – TA
TE – ET
RN – NR

4. In a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code ?

    A. CPNCBZ
    B. CPNCBX
    C. DPNCBZ
    D. DPNCBX


Answer: Option A

Explanation:

Clearly every letter is increased by 1 as
M +1 N
A +1 B
D +1 E
R +1 S
A +1 B
S +1 T
So after increasing every character in work BOMBAY by 1, we get

5. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code ?

    A. EJTQPTF
    B. EJTQPTG
    C. CHRPNRD
    D. CHRONRD


Answer: Option D

Explanation:

Clearly every letter is decreased by 1.
So DISPOSE will be CHRONRD

Arithmetical Computation:

1. A student got twice as many sums wrong as he got right. If he attempted 48 sums in all, how many did he solve correctly?

    A. 12
    B. 16
    C. 18
    D. 24


Answer: Option B

Explanation:

Suppose the boy got x sums right and 2x sums wrong.
Then, x + 2x = 48
3x = 48
x = 16.

2. In a group of cows and hens, the number of legs is 14 more than twice the number of heads. The number of cows is

    A. 5
    B. 7
    C. 10
    D. 12


AnswerOption B

Explanation:

Let the number of cows be x and the number of hens be y.
Then, 4x + 2y = 2 (x + y) + 14
4x + 2y = 2x + 2y + 14
2x = 14
x = 7.

3. A father tells his son, “I was of your present age when you were born”. If the father is 36 now, how old was the boy five years back?

    A. 13
    B. 15
    C. 17
    D. 20


AnswerOption A

Explanation:

Let the father’s age be x and the son’s age be y.
Then, x – y = y or x = 2y,
Now, x = 36. So, 2y = 36 or y = 18.
Therefore Son’s present age = 18 years.
So, son’s age 5 years ago = 13 years.

4. In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is three times that of his daughter and the age of the son is half of that of his mother. The wife is 9 years younger to her husband and the brother is seven years older than his sister. What is the age of the mother?

    A. 40 years
    B. 45 years
    C. 50 years
    D. 60 years


Answer: Option D

Explanation:

Let the daughter’s age be x years.
Then, the father’s age = (3x) years.
Mother’s age = (3x – 9) years; Son’s age = (x + 7) years.
So, x + 7 = \(\frac{(3x-9)}{2}\)
2x + 14 = 3x – 9
x = 23.
Therefore Mother’s age = (3X – 9) = (69 – 9)
years = 60 years.


5. Find the number which when added to itself 13 times, gives 112.

    A. 7
    B. 8
    C. 9
    D. 11


Answer: Option B

Explanation:

Let the number be x. Then, x + 13x = 112
14x = 112
x = 8.