NIACL Assistant - SPLessons

NIACL Assistant Main Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

NIACL Assistant Main Practice Test

shape Introduction

Main Examination is important to qualify for the further selection process i.e; Candidates shortlisted in the online Main examination will subsequently be called for Regional Language Test to be conducted by the Company. NIACL Assistant Main Practice & Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

Main Examination will consist of Online Objective Test for 250 marks to be conducted in duration of 120 minutes. The structure of Main Examination (Online objective test) will be as follows:

SL. No. Name of the test No of questions Marks Duration
1 Test of Reasoning 40 50 Composite Time 120 minutes
2 Test of English Language 40 50
3 Test of General Awareness 40 50
4 Computer Knowledge 40 50
5 Test of Numerical Ability 40 50
Total 200 250
Total marks obtained as above shall be proportionately reduced to a base of 35 marks


shape Syllabus

[Click Here] for NIACL Assistant Mains Syllabus


shape Samples

1. Directions: In each of the questions below are given three statements, followed by conclusions: I, II, III, IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: Some eyes are ears. Some ears are lungs. All lungs are hands

Conclusion:

      I. Some hands are eyes.
      II. Some hands are ears
      III. Some lungs are eyes
      IV. No hand is eye


    A. None follow
    B. Only IV follows
    C. Only II follows
    D. Only III follows


Answer: Option C


2. Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother`s father is the only son of my grandfather.’ How is the woman related to the man in the photograph?

    A. Mother
    B. Aunt
    C. Sister
    D. Daughter
    E. Grandmother


Answer: Option C


3. In a certain code ‘SEQUENCE’ is coded as ‘FDOFVRFT. How is ‘CHILDREN’ coded in that code?

    A. OFESJMID
    B. OFSEMJID
    C. OFSEJIMD
    D. OFSEJMID
    E. None of these


Answer: Option B


4. If Atul finds that he is twelfth from the right in a line of boys and fourth from the left, how many boys should be added to the line such that there are 28 boys in the line?

    A. 12
    B. 13
    C. 14
    D. 20
    E. None of these


Answer: Option B


5. Amit started walking positioning his back towards the sun. After some time, he turned left, then turned right and towards the left again. In which direction is he going now?

    A. North or South
    B. East or West
    C. North or West
    D. South or West


Answer: Option A

1. Directions: In the following questions, some part of the sentence is underlined. Which of the options given below the sentence should replace the part underlined to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is given then choose option E ‘No Correction required’ as the answer.

We have our responsibilities towards common man and our plans should give priority for their problems.

    A. common man and our plans be given priority for their problems.
    B. common man and our plans should given priority of their problems.
    C. the common man and our plans should give priority to their problems.
    D. the common man and our plans should be given priority towards their problems.
    E. No correction required


Answer: Option C


2. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

      1) I think even more urgent than privatizing existing state-owned firms is to allow the entry of private firms into sectors earlier reserved for the state.
      2) Indian thinking has traditionally been encumbered by a zero-sum view of the economy.
      3) In reality, economic life is full of complementarities.
      4) A government that facilitated private business was assumed to be working against the interest of the workers and the public sector.


    A. 4312
    B. 1432
    C. 4123
    D. 2431


Answer: Option D


3. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

    A. We discussed about the problem so thoroughly
    B. on the eve of the examination
    C. that I found it very easy to work it out.
    D. No error.


Answer: Option A


4. Directions: Complete the sentence by filling in the appropriate blank/blanks from the options provided.

Every minister must be made_______ to the public for his/her acts of omission and commission.

    A. menacing
    B. acceptable
    C. approachabler
    D. accountable
    E. dispensable


Answer: Option D


5. Direction: Fill in the blanks with appropriate word to form a meaningful sentence.

The Reserve Bank of India (RBI) has ______ in line with ________ by keeping unchanged the repo rate, the rate at which the central bank lends to the banking system, at 6.25 per cent.

    A. enforced, assumption
    B. executed, view
    C. operated, fortune
    D. acted, expectations


Answer: Option D

1. Which state government has launched “Horn Not Ok’’ awareness campaign?

    A. Uttarakhand
    B. Himachal Pradesh
    C. Gujarat
    D. Kerala


Answer: Option B


2. The Election Commission of India (ECI) has conducted the first-ever Orientation Workshop on Election Management for IAS Asstt Secretaries in which city?

    A. New Delhi
    B. Jaipur
    C. Mumbai
    D. Banglore


Answer: Option A


3. Which country has been elected as the President of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD)?

    A. India
    B. Japan
    C. Srilanka
    D. Iran


Answer: Option A


4. Which Indian developer has claimed to develop the world’s first Hindi speaking realistic humanoid robot “Rashmi”?

    A. Anand Kumar
    B. Surabhi Patel
    C. Kanwaljeet Sethi
    D. Ranjit Srivastava


Answer: Option D


5. Which state government has launched a rural cleanliness and sanitation campaign “Swachhameva Jayate”?

    A. Madhya Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Goa
    D. Karnataka


Answer: Option D

1. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc are:

    A. Task bar
    B. Windows
    C. Icons
    D. Desktop
    E. None of these


Answer: Option C


2. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?

    A. The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
    B. Disk storage is less expensive than tape storage
    C. Disk storage is longer lasting than magnetic tape
    D. None of the above


Answer: Option D


3. The 0 and 1 in the binary numbering system are called Binary Digits or

    A. Bytes
    B. Kilobytes
    C. Decimal bytes
    D. Bits
    E. None of these


Answer: Option D


4. The size of commonly used floppy disk is

    . 4.5”
    B. 3.5”
    C. 3.25”
    D. 5.5”
    E. None of these


Answer: Option B


5. The ‘IC’ chip, used in computers, is made of

    A. Chomium
    B. Iron Oxide
    C. Silica
    D. Silicon
    E. None of these


Answer: Option D

1. Direction: In each of the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

3, 12, 8, 19, 13, 32, 18, 42, 23, 52

    A. 12
    B. 19
    C. 42
    D. 32
    E. None of these


Answer: Option B


2. Nisha is 15 years elder to Romi. If 5 years ago, Nisha was 3 times as old as Romi, then find Nisha’s present age.

    A. 32.5 years
    B. 27.5 years
    C. 25 years
    D. 24.9 years


Answer: Option B


3. A ship 77 km from the shore, springs a leak which admits to 9/4 tonnes of water in 11/2 minutes. 92 tonnes of water would sink it. But the pumps can throw out 12 tonnes of water per hour. Find the average rate of sailing so that the ship may just reach the shore as it begins to sink.

    A. 10.5 km/hr
    B. 11 km/hr
    C. 10 km/hr
    D. 12.5 km/hr


Answer: Option A


4. A mixture contains alcohol and water in the ratio 4 : 3. If 5 liters of water is added to the mixture, the ratio becomes 4: 5. Find the quantity of alcohol in the given mixture.

    A. 10
    B. 12
    C. 15
    D. 18


Answer: Option A


5. A Batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3. Find his average after 17th inning.

    A. 40
    B. 39
    C. 52
    D. 55


Answer: Option B


shape Test

For NIACL Assistant Mains Practice Test: [Click Here]


For NIACL Assistant Mains Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for NIACL Assistant Main 2018, the five main subjects that you need to be excellent at are Reasoning, English Language, General Awareness, Computer Knowledge and Numerical Ability.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy.

✦ Tip – 1: Go through the syllabus and make sure you haven’t missed anything.

✦ Tip – 2: Go through the exam pattern and allocate time to each section. Beware of negative marking during the exam.

✦ Tip – 3: Solve a few Mock Test papers and analyse your mistakes and weaknesses.

✦ Tip – 4: Divide your attention between every section.

✦ Tip – 5: Go through your notes and important questions. Write down every formula and rule in your syllabus.

✦ Tip – 6: Be prepared with everything.

✦ Tip – 7: Maintain a peaceful environment and confidence.

✦ Tip – 8: Get enough sleep and good food.