NIACL Assistant - SPLessons

NIACL Assistant Prelims Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

NIACL Assistant Prelims Practice Test

shape Introduction

Preliminary Examination is important to qualify for the Mains Examination. NIACL Assistant Prelims Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

The Preliminary Examination (Online Objective Test) for 100 marks, would be of one-hour duration and will consist of 3 sections as follows:

SL. No. Name of the test No of questions Marks Duration
1 Test of English Language 30 30 20 Minutes
2 Test of Reasoning 35 35 20 Minutes
3 Test of Numerical Ability 35 35 20 Minutes
Total 100 100


shape Syllabus

[Click Here] for NIACL Assistant Prelims Syllabus


shape Samples

1. Directions: In the following questions, some part of the sentence is underlined. Which of the options given below the sentence should replace the part underlined to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is given then choose option E ‘No Correction required’ as the answer.

But if you persist in asking me not to complain, I will complain against you.

    A. If you keep persisting at asking me not to complain
    B. But if you persist in asking me to not complain
    C. But if you persist on to ask me not to complain
    D. But if you keep persisting on asking me not to complain
    E. No correction required


Answer: Option E


2. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

    A. If I had known
    B. this yesterday
    C. I will have helped him.
    D. No error.


Answer: Option C


3. Direction: Complete the sentence by filling in the appropriate blank/blanks from the options provided.

Suresh is a _________ who can dupe even the not so gullible.

    A. smooth operator
    B. perfect gentleman
    C. knowledgeable person
    D. jack of all trades
    E. blabbermouth


Answer: Option A


4. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

      1) Thus begins the search for relief: painkillers, ice, yoga, herbs, even surgery
      2) Most computer users develop disorders because they ignore warnings like tingling fingers, a numb hand or a sore shoulder
      3) They keep pointing and dragging until tendons chafe and scar tissue forms, along with bad habits that are almost impossible to change
      4) But cures are elusive, because repetitive stree injuries present a bag of ills that often defy easy diagnosis.


    A. 2413
    B. 2143
    C. 2314
    D. 1234


Answer: Option C


5. Directions: Each question below has two- three blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

The guidelines explicitly ________ the business of payment banks and small finance banks to _______ that — payments and small finance.

    A. Develop, specially
    B. causes, costly
    C. free, cheaply
    D. restrict, precisely


Answer: Option D

1. Directions: In each of the questions below are given three statements, followed by conclusions: I, II, III, IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: Some Cats are Rats. All bats are tables. All Rats are Bats.

Conclusion:

      I. Some Cats are bats
      II. II. All bats are rats
      III. All tables are cats
      IV. IV. All bats are cats


    A. Only I & II follow
    B. Only II follows
    C. Only I & IV follow
    D. None of these


Answer: Option D


2. Pointing to a gentleman, Deepak said, ” His only brother is the father of my daughter`s father.” How is the gentleman related to Deepak?

    A. Grandfather
    B. Father
    C. Brother-in-law
    D. Uncle
    E. None of these


Answer: Option D


3. If the letters of the word ‘CYCLINDER’ are arranged alphabetically, then which letter would be farthest from the first letter of word?

    A. N
    B. E
    C. Y
    D. R
    E. None of these


Answer: Option C


4. Among B, F, J, K and W, each one of them is of different heights, F is taller than only J. B is taller than F and W (both) but not as tall as K. Who among them is the third tallest?

    A. B
    B. F
    C. K
    D. W
    E. None of these


Answer: Option D


5. Four friends A, B, C and D live in a same locality. The house of B is in the east of A’s house but in the north of C’s house. The house of C is in the west of D’s house. D’s house is in which direction of A’s house?

    A. South-East
    B. North-East
    C. East
    D. Data is inadequate


Answer: Option A

1. 13 17 23 29 31 37 ??

    A. 22
    B. 41
    C. 19
    D. 23
    E. 27


Answer: Option B


2. Yana and Gupta leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Yana takes 4 hours to reach her destination, while Gupta takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Yana is 48 km/hr, what is the speed of Gupta?

    A. 72 kmph
    B. 39 mph
    C. 32 kmph
    D. None of these


Answer: Option C


3. A bag contains 6 white and 4 black balls .2 balls are drawn at random. Find the probability that they are of same colour.

    A. 1/2
    B. 7/15
    C. 8/15
    D. 1/9


Answer: Option B


4. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:

    A. 3 km/hr
    B. 5 km/hr
    C. 8 km/hr
    D. 9 km/hr


Answer: Option C


5. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?

    A. Rs. 7.98
    B. Rs. 8
    C. Rs. 8.50
    D. Rs. 9


Answer: Option A


shape Test

For NIACL Assistant Prelims Practice Test: [Click Here]


For NIACL Assistant Prelims Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for NIACL Assistant Prelims 2018, the three main subjects that you need to be excellent at are English Language, Reasoning and Numerical Ability.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy.

✦ Tip – 1: Go through the syllabus and make sure you haven’t missed anything.

✦ Tip – 2: Go through the exam pattern and allocate time to each section. Beware of negative marking during the exam.

✦ Tip – 3: Solve a few Mock Test papers and analyse your mistakes and weaknesses.

✦ Tip – 4: Divide your attention between every section.

✦ Tip – 5: Go through your notes and important questions. Write down every formula and rule in your syllabus.

✦ Tip – 6: Be prepared with everything.

✦ Tip – 7: Maintain a peaceful environment and confidence.

✦ Tip – 8: Get enough sleep and good food.