Quantitative Aptitude - SPLessons

Number Series Practice Set 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Number Series Practice Set 2

shape Introduction

Number Series is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. Number Series is the arrangement of numbers in a certain order where some numbers are wrongly kept or some numbers are missing from that series. So accurate series are to be found. Number Series in competitive exams are divided into two. One is missing series and the other is the wrong series. A number series is given in which a number is wrongly placed in the wrong series. Candidates are asked to identify that particular wrong number. A number series in which a specific number is missing is the missing series. Candidates have to identify the missing number. The article Number Series Practice Set 2 lists important Number series practice questions for competitive exams like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.


shape Quiz

Q1. 9, 8, 15, ?, 175, 874

    A. 42
    B. 24
    C. 38
    D. 44

Answer: D

Explanation:
\( 9 \times 1 – 1 \) = 8

\( 8 \times 2 – 1 \) = 15

\( 15 \times 3 – 1 \) = 44


Q2. 2, 2, 12, 36, 104, ?

    A. 232
    B. 221
    C. 223
    D. 224

Answer: D

Explanation:
2 + 1³ – 1 = 2

2 + 2³ + 2 = 12

12 + 3³ – 3 = 36

36 + 4³ + 4 = 104


Q3. 4, 15, 63, 247, 995, ?

    A. 3975
    B. 3973
    C. 3965
    D. 3971

Answer: D

Explanation:
\( 4 \times 4 – 1 \) = 15

\( 15 \times 4 + 3 \) = 63

\( 63 \times 4 – 5 \) = 247

\( 247 \times 4 + 7 \) = 995

\( 995 \times 4 – 9 \) = 3971


Q4. 3, ?, 7, 9, 11, 13

    A. 6
    B. 5
    C. 8
    D. 9

Answer: D

Explanation:
\( 3 \times 2 – 1 \) = 5

\( 5 \times 2 – 3 \) = 7

\( 7 \times 2 – 5 \) = 9


Q5. 6, 8, 12, 42, 160, ?

    A. 870
    B. 840
    C. 850
    D. 810

Answer: D

Explanation:
\( 6 \times 1 + 2 \) = 8

\( 8 \times 2 – 4 \)= 12

\( 12 \times 3 + 6 \) = 42

\( 42 \times 4 – 8 \) = 160

\( 160 \times 5 + 10 \) = 810

Q1. 8, 9, 15, 32, ?, 250.5

    A. 82.5
    B. 47.5
    C. 62.5
    D. 37.5

Answer: A

Explanation:
\( 8 \times 1 + 1 \) = 9

\( 9 \times 1.5 + 1.5\) = 15

\( 15 \times 2 + 2 \) = 32

\( 32 \times 2.5 + 2.5 \) = 82.5

\( 82.5 \times 3 + 3 \) = 250.5


Q2. 12 7 9 22 96 ?

    A. 754
    B. 784
    C. 794
    D. 734

Answer: B

Explanation:
\( 12 \times 0.5 + 1 \) = 7

\( 7 \times 1 + 2 \) = 9

\( 9 \times 2 + 4 \) = 22

\( 22 \times 4 + 8 \) = 96

\( 96 \times 8 + 16 \) = 784


Q3. 2, 4, 7, ?, 87, 344

    A. 38
    B. 24
    C. 56
    D. 44

Answer: B

Explanation:
2 + 1² + 1 = 4

4 + 2² – 1 = 7

7 + 4² + 1 = 24

24 + 8² – 1 = 87

87 + 16² + 1 = 344


Q4. 6, 4, 10, 14, 43, ?

    A. 119
    B. 127
    C. 114
    D. 141

Answer: A

Explanation:
\( 6 \times 1 – 2 \) = 4

\( 4 \times 1.5 + 4 \) = 10

\( 10 \times 2 – 6 \) = 14

\( 14 \times 2.5 + 8 \) = 43

\( 43 \times 3 – 10 \) = 119


Q5. 4, ?, 14, 40, 88, 170

    A. 9
    B. 5
    C. 6
    D. 7

Answer: C

Explanation:
4 + 1² + 1 = 6

6 + 3² – 1 = 14

14 + 5² + 1 = 40

40 + 7² – 1 = 88

88 + 9² + 1 = 170

Q1. 6, 6, 7, ?, 91, 463

    A. 33
    B. 43
    C. 38
    D. 25

Answer: D

Explanation:
\( 6 \times 1 – 1 + 1 \) = 6

\( 6 \times 2 – 2 – 3 \) = 7

\( 7 \times 3 – 1 + 5 \) = 25

\( 25 \times 4 – 2 – 7 \) = 91

\( 91 \times 5 – 1 + 9 \) = 463


Q2. 2, 5, 9, 42, 98, ?

    A. 233
    B. 218
    C. 221
    D. 225

Answer: A

Explanation:
2 + 1³ + 2 = 5

5 + 2³ – 4 = 9

9 + 3³ + 6 = 42

42 + 4³ – 8 = 98

98 + 5³ + 10 = 233


Q3. 3, 11, 47, 183, ?, 2947

    A. 775
    B. 770
    C. 765
    D. 739

Answer: D

Explanation:
\( 3 \times 4 – 1 \) = 11

\( 11 \times 4 + 3 \) = 47

\( 47 \times 4 – 5 \) = 183

\( 183 \times 4 + 7 \) = 739

\( 739 \times 4 – 9 \) = 2947


Q4. 2, ?, 8, 10, 28, 46

    A. 2
    B. 5
    C. 4
    D. 8

Answer: C

Explanation:
\( 2 \times 2 – 2 \) = 2

\( 2 \times 2 + 4 \) = 8

\( 8 \times 2 – 6 \) = 10

\( 10 \times 2 + 8 \) = 28

\( 28 \times 2 – 10 \) = 46


Q5. 4, 6, 8, 30, 112, ?

    A. 540
    B. 580
    C. 590
    D. 570

Answer: D

Explanation:
\( 4 \times 1 + 2 \) = 6

\( 6 \times 2 – 4 \) = 8

\( 8 \times 3 + 6 \) = 30

\( 30 \times 4 – 8 \) = 112

\( 112 \times 5 + 10 \) = 570


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi
PG GATE 2020
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Spotting Errors
Mensuration
Reasoning Ability Direction Sense
Insurance Awareness Insurance Awareness