Quantitative Aptitude - SPLessons

Number System Practice Quiz 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Number System Practice Quiz 1

shape Introduction

Number Series is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section . Number Series is the arrangement of numbers in a certain order where some numbers are wrongly kept or some numbers are missing from that series. So accurate series are to be found. Number Series in competitive exams are divided into two. One is missing series and the other is wrong series. A number series is given in which a number is wrongly placed is the wrong series. Candidates are asked to identify that particular wrong number. A number series in which a specific number is missing is the missing series. Candidates have to identify the missing number. The article Number System Practice Quiz 1 lists important number series practice questions for competitive exams like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and etc.

shape Quiz

Directions(1-5): In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much.

1. Look at this series: 1.5, 2.3, 3.1, 3.9, … What number should come next?


    A. 4.2
    B. 4.4
    C. 4.7
    D. 5.1


Answer: Option C


Explanation:

In this simple addition series, each number increases by 0.8.


2. Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, … What number should come next?


    A. 52
    B. 56
    C. 96
    D. 128


Answer: Option B


Explanation:

This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.


3. Look at this series: 2, 4, 6, 8, 10, … What number should come next?


    A. 11
    B. 12
    C. 13
    D. 14


Answer: Option B


Explanation:
This is a simple addition series. Each number increases by 2.


4. Look at this series: 201, 202, 204, 207, … What number should come next?


    A. 205
    B. 208
    C. 210
    D. 211


Answer: Option D


Explanation:

In this addition series, 1 is added to the first number; 2 is added to the second number; 3 is added to the third number; 4 is added to the fourth number, and go on.


5. Look at this series: 544, 509, 474, 439, … What number should come next?


    A. 404
    B. 414
    C. 420
    D. 445


Answer: Option A


Explanation:
This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.

6. 1, 6, 13, 22, 33, ?


    A. 44
    B. 45
    C. 46
    D. 47


Answer: Option C


Explanation:
The pattern is + 5, + 7, + 9, + 11,…

.’. Missing number = 33 + 13 = 46.


7. 20, 19, 17, ?, 10, 5


    A. 14
    B. 15
    C. 13
    D. 11


Answer: Option A


Explanation:
The Pattern is – 1, – 2,…
Missing number = 17 – 3 = 14.


8. 5, 16, 49, 104, ?


    A. 171
    B. 191
    C. 181
    D. 161


Answer: Option A


Explanation:
+11 =16
+33 =49
+55 =104
+77 =181


9. 8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, ?


    A. 27
    B. 20
    C. 24
    D. 22


Answer: Option B


Explanation:
There are two series (8, 11, 14, 17, 20) and (7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5 respectively.


10. 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, ?


    A. 61
    B. 64
    C. 70
    D. 72


Answer: Option D


Explanation:
The pattern is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8.
So, the next number is 8 x 9 = 72.

11. 1, 2, 5, 12, 27, 58,121…….


    A. 246

    B. 247

    C. 248

    D 249

    E None of these


Answer: Option C


12. 32, 44, 58, 74, 92, 112, (?)


    A. 132

    B. 136

    C. 134

    D 138

    E None of these


Answer: Option C


13. 121, 114, 105, 94, 81, 66, (?)


    A. 49

    B. 47

    C. 52

    D 53

    E None of these


Answer: Option A


14. 7, 4, 5, 9,? , 52.5, 160.5


    A. 32

    B. 16

    C 14

    D 20

    E None of these


Answer: Option D


15. 25–K–8, 23–I–11, 21– G–14, 19–E–17, ?


    A. 17–F–19

    B. 19–C–17

    C 17–C–20

    D 20–D–17


Answer: Option C