**Example**: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)

**Percentages** is one of the important topic in the **Quantitative Aptitude** section. The article **Percentages Practice Set 3** consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like **RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO** Exams and other examinations across the globe that include **Quantitative Aptitude section**. Prepare better for all exams with this **Percentages Practice Set 3** for SSC CGL & Railways. This **Percentages Practice Set 3** for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.

**Answer**: Option D

**Explanation**:

100 × 100 = 10000

80 × 110 = 8800

10000 ——- 1200

100 ——- ? = 12%

**2. At an examination in which full marks were 500. A got 10% less than B, B got 25% more than C and C got 20% less than D. If A got 360marks, what percentage of full marks was obtained by D?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

A | B | C | D | |||

90 | 100 | 80 | 100 |

A | D | |

90 | — | 100 |

360 | — | ? = 400 |

500 | — | 400 |

100 | — | ? => 80% |

**3. If population of certain city increases at the rate of 5%. If population in 1981 was 138915, then population in 1978 was?**

**Answer**: Option A

**Explanation**:

x × (\(\frac{105}{100}\)) × (\(\frac{105}{100}\)) × (\(\frac{105}{100}\)) = 138915

x = \(\frac{138915}{1.157625}\)

x = 120000

**4. There were two candidates in an election. Winner candidate received 62% of votes and won the election by 288 votes. Find the number of votes casted to the winning candidate?**

**Answer**: Option B

**Explanation**:

W = 62% L = 38%

62% – 38% = 24%

24% ——– 288

62% ——– ? => 744

**5. Nitin’s salary is reduced by 10% and then reduced salary is increased by 10%. Find ,how many percentage his present salary is less as compared to his previous salary?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

\(\frac{10 × 10}{100}\) = 1%

**Answer**: Option A

**Explanation**:

x × (\(\frac{90}{100}\)) × (\(\frac{80}{100}\)) × (\(\frac{75}{100}\)) = 1944

x × 0.9 × 0.8 × 0.75

x = \(\frac{1944}{0.54}\)

x = 3600

**2. If cost of sugar increases by 25%. How much percent consumption of sugar should be decreased in order to keep expenditure fixed?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

100

125

—–

125 —– 25

100 —— ? => 20%

**3. The price of an article has been reduced by 25%. In order to restore the original price the new price must be increased by?**

**Answer**: Option A

**Explanation**:

100

75

——-

75 ——- 25

100 —— ? => 33\(\frac{1}{3}\)%

**4. Two numbers are 30% and 37% are less than a third number .How much percent is the second number less than the first?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

I |
II |
III |
||

70 | 63 | 100 |

70 ——– 7

100 —— ? => 10%

**5. A man saves 20% of his monthly salary. If an account of dearness of things he is to increase his monthly expenses by 20%, he is only able to save Rs. 200 per month. What is his monthly salary?**

**Answer**: Option A

**Explanation**:

Income = Rs. 100

Expenditure = Rs. 80

Savings = Rs. 20

Present Expenditure 80 × (\(\frac{20}{100}\)) = Rs. 96

Present Savings = 100 – 96 = Rs. 4

100 —— 4

? ——— 200 = > 5000

**Answer**: Option B

**Explanation**:

30% ———— 50

45% ———— 25

———————-

15% ————- 75

30% ————– ?

150 + 50 = 200 Marks

**2. After 38 liters of petrol were poured into the tank, it was still 5% empty. How much petrol must be poured into the tank in order to fill it?**

**Answer**: Option D

**Explanation**:

95% ———– 38

5% ———— ? => 2 liters

**3. In an examination 40% failed in Hindi, 45% failed in English. If 25% students failed in both the subjects. Then the percentage of failed students is?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

**4. The population of a town is 45000; 5/9th of them are males and the rest females 40% of the males are married. What is the percentage of married females?**

**Answer**: Option B

**Explanation**:

Male = 45,000 × \(\frac{5}{9}\) = 25,000

Female = 45,000 × \(\frac{4}{9}\) = 20,000

Married Male = 25,000 × \(\frac{40}{100}\) = 10,000

Married Female = 10,000

20,000 ———— 10,000

100 ————- ? => 50%

**5. The salary of a worker is first increased by 30% and afterwards reduced by 30%. What is net change in his salary?**

**Answer**: Option C

**Explanation**:

\(\frac{(30 × 30)}{100}\) = 9% decrease