Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 3

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 3

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 3 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 3 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 3 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. The tax on a commodity is diminished by 20% but its consumption is increased by 10%. Find the decrease percent in the revenue derived from it?

    A. 20%
    B. 18%
    C. 15%
    D. 12%


Answer: Option D


Explanation:

100 × 100 = 10000
80 × 110 = 8800
10000 ——- 1200
100 ——- ? = 12%


2. At an examination in which full marks were 500. A got 10% less than B, B got 25% more than C and C got 20% less than D. If A got 360marks, what percentage of full marks was obtained by D?

    A. 70%
    B. 90%
    C. 80%
    D. 75%


Answer: Option C


Explanation:

A B C D
90 100 80 100
A D
90 100
360 ? = 400
500 400
100 ? => 80%


3. If population of certain city increases at the rate of 5%. If population in 1981 was 138915, then population in 1978 was?

    A. 1,20,000
    B. 1,10,000
    C. 1,00,000
    D. 90,000


Answer: Option A


Explanation:

x × (\(\frac{105}{100}\)) × (\(\frac{105}{100}\)) × (\(\frac{105}{100}\)) = 138915
x = \(\frac{138915}{1.157625}\)
x = 120000


4. There were two candidates in an election. Winner candidate received 62% of votes and won the election by 288 votes. Find the number of votes casted to the winning candidate?

    A. 456
    B. 744
    C. 912
    D. 1200


Answer: Option B


Explanation:

W = 62% L = 38%
62% – 38% = 24%
24% ——– 288
62% ——– ? => 744


5. Nitin’s salary is reduced by 10% and then reduced salary is increased by 10%. Find ,how many percentage his present salary is less as compared to his previous salary?

    A. Nothing
    B. 10%
    C. 1%
    D. 5%


Answer: Option C


Explanation:

\(\frac{10 × 10}{100}\) = 1%

1. A man spends 10% of his income in house rent, 20% of the rest on his children’s education, 25% of the rest miscellaneous causes. If he now posses Rs. 1944 then his income is?

    A. Rs.3600
    B. Rs.4000
    C. Rs.4500
    D. Rs.3000


Answer: Option A


Explanation:

x × (\(\frac{90}{100}\)) × (\(\frac{80}{100}\)) × (\(\frac{75}{100}\)) = 1944
x × 0.9 × 0.8 × 0.75
x = \(\frac{1944}{0.54}\)
x = 3600


2. If cost of sugar increases by 25%. How much percent consumption of sugar should be decreased in order to keep expenditure fixed?

    A. 10%
    B. 15%
    C. 20%
    D. 25%


Answer: Option C


Explanation:

100
125
—–
125 —– 25
100 —— ? => 20%


3. The price of an article has been reduced by 25%. In order to restore the original price the new price must be increased by?

    A. 33\(\frac{1}{3}\)%
    B. 9\(\frac{1}{11}\)%
    C. 11\(\frac{1}{9}\)%
    D. 66\(\frac{2}{3}\)%


Answer: Option A


Explanation:

100
75
——-
75 ——- 25
100 —— ? => 33\(\frac{1}{3}\)%


4. Two numbers are 30% and 37% are less than a third number .How much percent is the second number less than the first?

    A. 15%
    B. 12%
    C. 10%
    D. 5%


Answer: Option C


Explanation:

I II III
70 63 100

70 ——– 7
100 —— ? => 10%


5. A man saves 20% of his monthly salary. If an account of dearness of things he is to increase his monthly expenses by 20%, he is only able to save Rs. 200 per month. What is his monthly salary?

    A. Rs.5000
    B. Rs.25000
    C. Rs.7500
    D. Rs.8500


Answer: Option A


Explanation:

Income = Rs. 100
Expenditure = Rs. 80
Savings = Rs. 20
Present Expenditure 80 × (\(\frac{20}{100}\)) = Rs. 96
Present Savings = 100 – 96 = Rs. 4
100 —— 4
? ——— 200 = > 5000

1. A candidate who gets 30% of the marks fails by 50 marks. But another candidate who gets 45% marks gets 25 marks more than necessary for passing. Find the number of marks for passing?

    A. 150
    B. 200
    C. 250
    D. 275


Answer: Option B


Explanation:

30% ———— 50
45% ———— 25
———————-
15% ————- 75
30% ————– ?
150 + 50 = 200 Marks


2. After 38 liters of petrol were poured into the tank, it was still 5% empty. How much petrol must be poured into the tank in order to fill it?

    A. 38 liters
    B. 40 liters
    C. 38.5 liters
    D. 2 liters


Answer: Option D


Explanation:

95% ———– 38
5% ———— ? => 2 liters


3. In an examination 40% failed in Hindi, 45% failed in English. If 25% students failed in both the subjects. Then the percentage of failed students is?

    A. 15%
    B. 65%
    C. 60%
    D. 70%


Answer: Option C


Explanation:

null


4. The population of a town is 45000; 5/9th of them are males and the rest females 40% of the males are married. What is the percentage of married females?

    A. 60%
    B. 50%
    C. 45%
    D. 40%


Answer: Option B


Explanation:

Male = 45,000 × \(\frac{5}{9}\) = 25,000
Female = 45,000 × \(\frac{4}{9}\) = 20,000
Married Male = 25,000 × \(\frac{40}{100}\) = 10,000
Married Female = 10,000
20,000 ———— 10,000
100 ————- ? => 50%


5. The salary of a worker is first increased by 30% and afterwards reduced by 30%. What is net change in his salary?

    A. 90% increase
    B. 45% increase
    C. 9% decrease
    D. Same as before


Answer: Option C


Explanation:

\(\frac{(30 × 30)}{100}\) = 9% decrease

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude