 # Percentages Practice Set 4 5 Steps - 3 Clicks

# Percentages Practice Set 4

### Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).

Example: 10% = $$\frac{10}{100}$$ = $$\frac{1}{10}$$

Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 4 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 4 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 4 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.

### Quiz

1. One type of liquid contains 20% water and the second type of liquid contains 35% water. A glass filled with 8 parts of the first liquid and 5 parts of the second liquid.The water percentage in the new mixture is

A. 25.75
B. 25.76
C. 25.67
D. 25.56

Explanation:
$$\frac{(20 × 8)+(35 × 5)}{(8+5)}$$
$$\frac{335}{13}$$ = 25.76%

2. A watermelon weighing 20 kg contains 96% of water by weight. It is put in sun for some time and some water evaporates so that now it contains only 95% of water by weight. The new weight of watermelon would be?

A. 17 kg
B. 15 kg
C. 18.5 kg
D. 16 kg

Explanation:
Let new weight be x kg
Since the pulp is not being evaporated, the quantity of pulp should remain same in both cases. This gives
(100 – 96)% of 20 = (100 – 95)% of x
Solve, x = 16 kg

3. If the price of wheat is reduced by 2%. How many kilograms of wheat a person can buy with the same money which was earlier sufficient to buy 49 kg of wheat?

A. 58 kg
B. 60 kg
C. 52 kg
D. 50 kg

Explanation:

Let the original price = 100 Rs per kg
Then money required to buy 49 kg = 49*100 = Rs 4900
New price per kg is (100 – 98)% of Rs 100 = 98
So quantity of wheat bought in 4900 Rs is 4900/98 = 50 kg

4. There are 2500 students who appeared for an examination. Out of these, 35% students failed in 1 subject and 42% in other subject and 15% of students failed in both the subjects. How many of the students passed in either of the 2 subjects but not in both?

A. 1925
B. 1175
C. 1275
D. 1100

Explanation:

Failed in $${1}^{st}$$ subject = ($$\frac{35}{100}$$) * 2500 = 875
Failed in $${1}^{st}$$ subject = ($$\frac{42}{100}$$) * 2500 = 1050
Failed in both = (15/100) * 2500 = 375
So failed in $${1}^{st}$$ subject only = 875 – 375 = 500
failed in $${2}^{nd}$$ subject only = 1050 – 375 = 675
passed in 1st only + passed In 2nd only = 675+500

5. There are 5000 students in a school. The next year it was found that the number of boys and girls increased by 10% and 15% respectively making the total number of students in school as 5600. Find the number of girls originally in the school?

A. 4500
B. 2000
C. 3000
D. Cannot be determined

Explanation:

Let number of girls = x, then no of boys = (5000 – x). then
10% of (1000 – x) + 15% of x = (5600 – 5000)
Solve, x = 2000

1. Veena bought a watch costing Rs. 1404 including sales tax at 8%. She asked the shopkeeper to reduce the price of the watch so that she can save the amount equal to the tax. The reduction of the price of the watch is?

A. Rs.108
B. Rs.104
C. Rs.112
D. Rs.120

Explanation:

1.08x = 1404
x = 1300
The reduction of the price of the watch = 104

2. A Sales Executive gets a commission on total sales at 8%. If the sale is exceeded Rs.10,000 he gets an additional commission as a bonus of 4% on the excess of sales over Rs.10,000. If he gets the total commission of Rs.950, then the bonus he received is?

A. 40
B. 50
C. 36
D. 48

Explanation:

Commission up to 10000 = 10000 * $$\frac{8}{100}$$ = 800
Ratio = 2x:x ; Commission = 2x, Bonus = x ;
Bonus = 950 – 800 * $$\frac{1}{3}$$ = 150 * $$\frac{1}{3}$$ = 50

3. In a College there are 1800 students. Last day except 4% of the boys all the students were present in the college. Today except 5% of the girls all the students are present in the college, but in both the days number of students present in the college, were same. The number of girls in the college is?

A. 1000
B. 400
C. 800
D. 600

Explanation:

let Number of girls = 800
Number of boys = 1000
96% of 1000 + 800 = 95% of 800 + 1000[satisfies the condition; Check the condition with other options also]

4. 80% of a small number is 4 less than 40% of a larger number. The larger number is 125 greater than the smaller one. The sum of these two numbers is

A. 325
B. 345
C. 355
D. 365

Explanation:
smaller number = x; larger number = y
0.8x + 4 = 0.4y
4y – 8x = 40
y – x = 125
x = 115; y = 240
x + y = 355

5. In a private company 60% of the employees are men and 48% of the employees are Engineer and 66.6% of Engineers are men. The percentage of women who are not engineers is?

A. 60%
B. 50%
C. 55%
D. 65%

Explanation:

Men = 600x
Women = 400x
Total engineers = 480x
Male engineers = 480x * 0.66 = 320x
Women who are Engineers = 160x
Women who are not Engineers = 400x – 160x = 240x
Required percentage = $$\frac{240}{400}$$ * 100 = 60%

1. Initially, Suresh has Rs.200 in his paytm wallet then he increased it by 20%. Once again he increased his amount by 25%. The final value of money in his wallet will be how much % greater than the initial amount?

A. 40%
B. 50%
C. 80%
D. 60%

Explanation:

200 + 20% of 200 = 240
240 + 25% of 240 = 300
Required percentage = 300 – $$\frac{200}{200}$$ * 100 = 50%

2. Mr.Ramesh gives 10% of some amount to his wife and 10% of the remaining to hospital expenses and again 10% of the remaining amount to charity. Then he has only Rs.7290 with him. What is the initial sum of money with that person?

A. Rs.8000
B. Rs.9000
C. Rs.10000
D. Rs.20000

Explanation:

Remaining amount = x * 0.9 * 0.9 * 0.9
0.729x = 7290
x = 10000

3. Initially, a shopkeeper had “x” pens. A customer bought 10% of pens from “x” then another customer bought 20% of the remaining pens after that one more customer purchased 25% of the remaining pens. Finally, shopkeeper is left with 270 pens in his shop. How many pens were there initially in his shop?

A. 200
B. 800
C. 400
D. 500

Explanation:

x*0.9*0.8*0.75 =270
x = $$\frac{270 * 10000}{9 * 8 * 75}$$
x = 500

4. The cost of packaging of the oranges is 20% the cost of fresh oranges themselves. The cost of oranges increased by 30% but the cost of packaging decreased by 50%, then the percentage change of the cost of packed oranges, if the cost of packed oranges is equal to the sum of the cost of fresh oranges and cost of packaging

A. 14.5%
B. 16.66%
C. 14.33%
D. 13.66%

Explanation:

Let initial Cost of fresh, oranges = 100.
packaging cost = 20. Initial total cost = 100 + 20 = 120
After increasing in cost of fresh mangoes 30%,
Cost of fresh mangoes = 130
And cost of packing go down by 50 % so,
Cost of packing = 10.
Total cost = 130 + 10 = 140.
Increased cost = 140 – 120 = 20.
% increased = $$\frac{(20*100)}{120}$$ = 16.66%.

5. A man spends 60% of his income. His income is increased by 20% and his expenditure also increases by 10%. Find the percentage decrease in his saving?

A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%

now income is increased by 20% i.e. 120. So, expenditure = $$\frac{70}{100}$$*120 = 84 and saving = 36
so % percent decrease in saving = $$\frac{4}{40}$$*100 = 10%