Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 5

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 5

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 5 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 5 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 5 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. The ratio between male and female in a city is 3: 7. The children percentage among the males and females of the city is 25 and 30 percent respectively. If the number of adult males in the city is 18000, then find the population of the town?

    A. 70000
    B. 80000
    C. 85000
    D. 95000


Answer: Option B


Explanation:
Males and females are 3x and 7x respectively
(3x)*\(\frac{75}{100}\) = 18000. X = 8000
so total population = 10*8000 = 80000
\(\frac{75}{100}\)


2. Pankaj gave 50 percent of the amount to akash. Akash in turn gave two-fifth of the amount to venu. After paying a bill of 500 rupees, venu now have 8000 rupees left with him. Find the amount hold by pankaj initially.

    A. 41500
    B. 42500
    C. 43500
    D. 44500


Answer: Option B


Explanation:
Let pankaj have P amount initially
\(\frac{50}{100}\)*P*\(\frac{2}{5}\) – 500 = 8000
P = 42500


3. Rakesh spent 30 percent of his monthly income on food items. Of the remaining amount he spent 60 percent on clothes and bills. Now he save five-seventh of the remaining amount and the he saves 120000 yearly, then find his monthly income.

    A. 40000
    B. 50000
    C. 60000
    D. 70000


Answer: Option B


Explanation:

Let monthly income is P
(\(\frac{70}{100}\))*P*(\(\frac{40}{100}\))*\(\frac{5}{7}\) = 10000
P = 50000


4. Weight of A and B are in the ratio of 3:5. If the weight of A is increased by 20 percent and then the total weight becomes 132 kg with an increase of 10 percent. B weight is increased by what percent.

    A. 2%
    B. 3%
    C. 4%
    D. 5%


Answer: Option C


Explanation:

Weight of A and B are 3x and 5x.
Initial weight before increase = \(\frac{(132*100)}{110}\) = 120
8x = 120. X = 15
Initial weight of A and B are 45 and 75 kg respectively.
New weight of A = 54 so weight of B = 132 – 54 = 78.
So % increase = \(\frac{(78-75)}{75}\)*100 = 4 %


5. When the price of rice is increased by 25 percent, a family reduces its consumption such that the expenditure is only 10 percent more than before. If 40 kg of rice is consumed by family before, then find the new consumption of family.

    A. 38.2
    B. 35.2
    C. 36.2
    D. 37.2


Answer: Option B


Explanation:

Suppose initially price per kg of rice is 100 then their expenditure is 4000.
Now their expenditure is only increased by only 10% i.e – 4400.
The increased price of rice = 125.
So new consumption = \(\frac{4400}{125}\) = 35.2

1. The price of rice is increased by 20 percent and a person decrease his consumption by 15 percent, so his expenditure on rice is-

    A. increase by 2 percent
    B. increase by 4 percent
    C. decrease by 2 percent
    D. decrease by 4 percent


Answer: Option A


Explanation:

Let initial price of rice – 100 and new price of rice – 120
suppose initial consumption is 100kg and new consumption is 85kg
Initial expenditure = 10000
New expenditure = 10200
\(\frac{200}{10000}\)*100 = 2 percent increase


2. A salary is 40 percent more than B. B’s salary is 30 percent less than C. If the difference between the salary of C and A is 1200 rupees, then what is the monthly income of C

    A. 50000
    B. 60000
    C. 70000
    D. 80000


Answer: Option B


Explanation:
A = \(\frac{140}{100}\)*B
B = (\(\frac{70}{100}\)*C
[(\(\frac{100}{70}\)) – (\(\frac{140}{100}\))]*B = 1200.
B = 42000.
C = (\(\frac{100}{70}\))*42000 = 60000


3. When the price of rice is increased by 30 percent, a family reduces its consumption such that the expenditure is only 20 percent more than before. If 50 kg of rice is consumed by family before, then find the new consumption of family (approx.)

    A. 43kg
    B. 44kg
    C. 45kg
    D. 46kg


Answer: Option D


Explanation:

Suppose initially price per kg of rice is 100 then their expenditure is 5000.
Now their expenditure is only increased by only 20% i.e – 6000.
The increased price of rice = 130.
So new consumption = \(\frac{6000}{130}\) = 46.1


4. One type of liquid contains 20 percent of milk and second type of liquid contains 40 percent milk. If 4 part of the first and 6 part of the second are mix, then what is the percent of water in the mixture.

    A. 64%
    B. 66%
    C. 68%
    D. 70%


Answer: Option C


Explanation:
Do these type of question by taking 100 litre
water = 80ltr and 60ltr in first and second mixture respectively
now percent of water = (\(\frac{(80*4 + 60*6)}{1000}\))100 = 68%


5. 40% of the students like Mathematics, 50% like English and 10% like both Mathematics and English. What % of the students like neither English nor Mathematics?

    A. 25%
    B. 10%
    C. 20%
    D. 60%


Answer: Option C


Explanation:

n(M or E) = n(M) + n(E) – n(M and E)
n(M or E) = 40+50-10 = 80
so % of the students who like neither English nor Mathematics = 100 – 80 = 20%

1. A watermelon weighing 20 kg contains 96% of water by weight. It is put in sun for some time and some water evaporates so that now it contains only 95% of water by weight. The new weight of watermelon would be?

    A. 17 kg
    B. 15 kg
    C. 18.5 kg
    D. 16 kg


Answer: Option D


Explanation:

Let new weight be x kg
Since the pulp is not being evaporated, the quantity of pulp should remain same in both cases. This gives
(100 – 96)% of 20 = (100 – 95)% of x
Solve, x = 16 kg


2. If the price of wheat is reduced by 2%. How many kilograms of wheat a person can buy with the same money which was earlier sufficient to buy 49 kg of wheat?

    A. 58 kg
    B. 60 kg
    C. 52 kg
    D. 50 kg


Answer: Option D


Explanation:

Let the original price = 100 Rs per kg
Then money required to buy 49 kg = 49*100 = Rs 4900
New price per kg is (100-98)% of Rs 100 = 98
So quantity of wheat bought in 4900 Rs is \(\frac{4900}{98}\) = 50 kg


3. The number of seats in a cinema hall is decreased by 12 percent and the price of tickets also decreased by 4 percent. Find the change in the collection of revenue.

    A. decrease 15.52%
    B. decrease 16.52%
    C. decrease 17.52%
    D. decrease 14.325


Answer: Option A


Explanation:

Let initial seats = 100 and cost per seat = 100, so initial revenue = 10000
now final revenue = 88*96 = 8448
% percent change in revenue = \(\frac{(10000 – 8448)}{10000}\)*100 = 15.52%


4. A man has 2000 rupees in his account two years ago. In the first year he deposited 20 percent of the amount in his account. In the next year he deposited 10 percent of the increased amount in the account. Find the total amount in the account of the person after 2 years.

    A. 2650
    B. 2640
    C. 2740
    D. 2840


Answer: Option B


Explanation:

2000 + 400 + 240 = 2640 (400 in first year and 240 is added in the second year)


5. In an election contested by two parties A and B, party A secured 25 percent of the total votes more than Party B. If party B gets 15000 votes. By how much votes does party B loses the election?

    A. 8000
    B. 10000
    C. 12000
    D. 15000


Answer: Option B


Explanation:

Let total votes = T and party B gets 15000 votes then party A will get T -15000 votes
T – 15000 – 15000 = \(\frac{25T}{100}\)
T = 40000, so A get 25000 and B gets 15000 votes, so difference = 10000

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude