Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 6

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 6

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 6 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 6 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 6 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. Cost Price of two laptops is same. One of the laptops is sold at a profit of 15% and the Selling Price of another one laptop is Rs. 3400 more than the first one. The net profit is 20%. What is the Cost Price of Each laptop?

    A. 36000
    B. 40000
    C. 48000
    D. 34000


Answer: Option D


Explanation:
(2x*1.15) + 3400 = 2x*1.20
2.4x – 2.3x = 3400
x = 34000


2. In an office there are 40% female employees. 50% of the male employees are UG graduates. The total 52% of employees are UG graduates out of 1800 employees. What is the number of female employees who are UG graduates?

    A. 362
    B. 412
    C. 396
    D. 428


Answer: Option C


Explanation:
Total employees = 1800
female employees = 40%
male employees = 60%
50% of male employess = UG graduates = 30%
Female employees who are UG graduates = 22%
22% of 1800 = 396


3. Ravi got 70% in English and 56% in Biology and the maximum marks of both papers is 100. What percent does he score in Maths, if he scores 60% marks in all the three subjects?. Maximum Marks of Maths paper is 200.

    A. 30%
    B. 40%
    C. 45%
    D. 57%


Answer: Option E


Explanation:

70 + 56 + x = 60% of all three subjects
70 + 56 + x = 60% of 400
x = 240 – 126 = 114
% = 114/200 * 100 = 57%


4. Ankita is 25 years old. If Rahul’s age is 25% greater than that of Ankita then how much percent Ankita’s age is less than Rahul’s age?

    A. 40%
    B. 35%
    C. 10%
    D. 20%


Answer: Option C


Explanation:

Percentage decrease = \(\frac{25}{125}\) * 100 = 20%


5. Mr.Ravi’s salary was reduced by 25% for three months. But after the three months, his salary was increased to the original salary. What is the percentage increase in salary of Mr.Ravi?

    A. 33.33%
    B. 42.85%
    C. 28.56%
    D. 16.66%


Answer: Option A


Explanation:

Percentage increase = \(\frac{25}{75}\) * 100 = 33.33%

1. In an election only two candidates A and B contested 30% of the voters did not vote and 1600 votes were declared as invalid. The winner, A got 4800 votes more than his opponent thus he secured 51% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the loser candidate, B out of the total voters on the voter list is:

    A. 5.6%
    B. 3%
    C. 3%
    D. 5%


Answer: Option B


Explanation:

Total voters on the voter list = x
0.51x + 0.51x – 4800 = 0.70x – 1600
1.02x – 4800 = 0.70x – 1600
x = 10000
Votes of the loser candidate = 5100 – 4800 = 300
Percentage votes of the loser candidate = \(\frac{300}{10000}\) * 100 = 3%


2. In a school there are 2000 students. On January 2nd, all the students were present in the school except 4% of the boys and on January 3rd, all the students are present in the school except 28/3% of the girls, but in both the days number of students present in the school, were same. The number of girls in the school is?

    A. 400
    B. 1200
    C. 800
    D. 600


Answer: Option D


Explanation:
From Options;
let Number of girls = 600
Number of boys = 1400
96% of 1400 + 600 = [600 – 28/3 % of 600] + 1400 = 1944[satisfies the condition; Check the condition with other options also]


3. A school has raised 75% of the amount it needs for a new building by receiving an average donation of Rs. 1200 from the parents of the students. The people already solicited represents the parents of 60% of the students. If the School is to raise exactly the amount needed for the new building, what should be the average donation from the remaining students to be solicited?

    A. Rs.800
    B. Rs.900
    C. Rs.850
    D. Rs.600


Answer: Option D


Explanation:

People already solicited = 60% of x = 0.6x
Remaining people = 40% of x = 0.4x
Amount collected from the parents solicited= 1200 *0.6x = 720x
720x = 75%; Remaining amount = 25% = 240x
Thus, Average donations from remaining parents = \(\frac{240x}{0.4x}\) = 600


4. The monthly income of Shyama and Kamal together is Rs.28000. The income of Shyama and Kamal is increased by 25% and 12.5% respectively. The new income of Kamal becomes 120% of the new salary of Shyama. What is the new income of Shyama?

    A. Rs.12000
    B. Rs.18000
    C. Rs.14000
    D. Rs.16000


Answer: Option D


Explanation:
The monthly income of Shyama and Kamal => S + K = 28000 —(1)
Shyama’s income = x; Kamal’s income = 28000 – x.
K = \(\frac{120}{100}\) * S —(2)
S’s new income = (28000 – x)*\(\frac{112.5}{100}\)
K’s new income = x * \(\frac{125}{100}\)
(28000 – x)*\(\frac{112.5}{100}\) = x * \(\frac{125}{100}\)
x = 12000
New Income of Shyama = 125% of 12000 = 15000

now percent of water = (\(\frac{(80*4 + 60*6)}{1000}\))100 = 68%


5. 500 kg of ore contained a certain amount of iron. After the first blast furnace process, 200 kg of slag containing 12.5% of iron was removed. The percentage of iron in the remaining ore was found to be 20% more than the percentage in the original ore. How many kg of iron were there in the original 500 kg ore?

    A. 54.2
    B. 58.5
    C. 46.3
    D. 89.2


Answer: Option D


Explanation:

Initially ‘x’ kg of iron in 500 kg ore.
Iron in the 200 kg of removed = 200*\(\frac{12.5}{100}\)= 25 kg.
The percentage of iron in the remaining ore was found to be 20% more than the percentage in the original ore
So \(\frac{(x-25)}{300}\) = (\(\frac{1205}{100}\))*\(\frac{x}{100}\)
=> x – 25 = \(\frac{18x}{25}\)
=> 7x = 625
=> x = 89.2

1. In an election 10% of the voters on the voters’ list did not cast votes and 60 voters cast their ballot papers blank. There were only two candidates. The winner was supported by 47% of all voters in the list and he got 308 votes more than his rival. The number of voters on the list was:

    A. 3600
    B. 6200
    C. 4575
    D. 6028


Answer: Option B


Explanation:

Let total number of voters = x
People who voted for the winner are = 0.47x
People who voted for the loser are = 0.47x – 308
People who cast blanks are = 60
and people who did not vote are = 0.1x
solve the following equation
0.47x + 0.47x – 308 + 60 + 0.1x = x => x = 6200


2. Deepak was to get a 50% hike in his pay but the computer operator wrongly typed the figure as 80% and printed the new payslip. He received this revised salary for three months before the organization realized the mistake. What percentage of his correct new salary will get in the fourth month, if the excess paid to him in the previous three months is to be deducted from his fourth month?

    A. 30%
    B. 40%
    C. 45%
    D. 25%


Answer: Option B


Explanation:

Assume Deepak’s salary =10000
original hike (50%) amount = 5000 ; Revised salary =15000
Wrongly typed (80%) hike amount = 8000
Diff = 3000; For three months = 9000
Fourth Month Salary = 15000-9000=6000
\(\frac{15000*x}{100}\) = 6000 => x = 40%


3. The prices of two articles are in the ratio 3 : 4. If the price of the first article be increased by 10% and that of the second by Rs. 4, the original ratio remains the same. The original price of the second article is

    A. Rs.40
    B. Rs.35
    C. Rs.10
    D. Rs.30


Answer: Option A


Explanation:

Let the price of two articles are 3X and 4X.
After increment the ratio will be:
110% of \(\frac{3x}{(4X+4)}\) = \(\frac{3}{4}\)
x=10
Thus the CP of second article = 4X = 4*10 = Rs. 40.


4. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, the percentage of the students who are not scholarship holders is

    A. 30%
    B. 60%
    C. 60%
    D. 78%


Answer: Option D


Explanation:

Consider Total no of students = 100
Ratio is 3:2 i.e Boys=60 and Girls =4 0
20% of boys who get scholarship = \(\frac{60*20}{100}\) = 12%
25% of girls who get scholarship = \(\frac{40*25}{100}\) = 10%
Therefore % of students who do not get scholarship = 100 -(12 + 10) = 78%


5. Sohan spends 23% of an amount of money on an insurance policy, 33% on food, 19% on children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much total amount did he spend on food and insurance policy together?

    A. Rs.3146
    B. Rs.3126
    C. Rs.3136
    D. Rs.3048


Answer: Option C


Explanation:

Total amount = x
Savings(%)
[100 – (23 + 33 + 19 + 16 )]% = 9 %
9% of x = 504
=> x = 504 * \(\frac{100}{9}\) = 5600
Amount spend on food and insurance policy together = 56% of 5600 = Rs.3136

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude