Quantitative Aptitude - SPLessons

Percentages Practice Set 8

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Percentages Practice Set 8

shape Introduction

Percentages: A Percentage is a dimensionless ratio or number expressed as a fraction of 100. It is often denoted by the character (%).


Example: 10% = \(\frac{10}{100}\) = \(\frac{1}{10}\)


Percentages is one of the important topic in the Quantitative Aptitude section. The article Percentages Practice Set 8 consists of different models of questions with answers useful for candidates preparing for different competitive examinations like RRB ALP/Technical Exams/Junior Engineer Recruitment Exams, SSC, IBPS PO Exams and other examinations across the globe that include Quantitative Aptitude section. Prepare better for all exams with this Percentages Practice Set 8 for SSC CGL & Railways. This Percentages Practice Set 8 for SSC, Railways Exams will help you learn concepts of mensuration.


shape Quiz

1. A sells his goods 50% cheaper than B but 50% dearer than C. The cheapest is?

    A. A
    B. B
    C. C
    D. All Alike


Answer: Option C


Explanation:
Let B = 100
A = 50
C * (\(\frac{150}{100}\) ) = 50
3C = 100
C = 33.3 then ‘C’ Cheapest


2. The salary of a typist was at first raised by 10% and then the same was reduced by 5%. If he presently draws Rs.1045.What was his original salary?

    A. 900
    B. 950
    C. 1000
    D. 1000


Answer: Option C


Explanation:
X * \(\frac{110}{100}\) * \(\frac{95}{100}\) = 1045
X * (\(\frac{11}{10}\)) * (\(\frac{1}{100}\)) = 11
X = 1000


3. The tax on a commodity is diminished by 20% and its consumption increased by 15%. The effect on revenue is?

    A. It increases by 8%
    B. It decreases by 8%
    C. No change in revenue
    D. No change in revenue


Answer: Option B


Explanation:

100 * 100 = 10000
80 * 115 = 9200
———–
10000———–800
100———–? => 8% decrease


4. A candidate got 35% of the votes polled and he lost to his rival by 2250 votes. How many votes were cast?

    A. 7500
    B. 5000
    C. 6000
    D. 3500


Answer: Option A


Explanation:
35%———–L
65%———–W
——————
30%———-2250
100%———? => 7500


5. Subtracting 10% from X is the same as multiplying X by what number?

    A. 80%
    B. 90%
    C. 10%
    D. 50%


Answer: Option B


Explanation:
X – \(\frac{10}{100}\) X = X * ?
? = 90%

1. An engineering student has to secure 36% marks to pass. He gets 130 marks and fails by 14 marks. The maximum No. of marks obtained by him is?

    A. 300
    B. 400
    C. 350
    D. 500


Answer: Option B


Explanation:
130
14
——-
361—— 144
100%——? => 400


2. A and B’s salaries together amount to Rs. 2,000. A spends 95% of his salary and B spends 85% of his. If now their savings are the same, what is A’s salary?

    A. Rs.500
    B. Rs.750
    C. Rs.1250
    D. Rs.1500


Answer: Option D


Explanation:
(5/100) A = (\(\frac{15}{100}\)) B
A = 3B
A + B = 2000
4B = 2000 => B = 500
A = 1500


3. 5% people of a village in Sri Lanka died by bombardment, 15% of the remainder left the village on account of fear. If now the population is reduced to 3553, how much was it in the beginning?

    A. 3800
    B. 4200
    C. 4400
    D. 5500


Answer: Option C


Explanation:
X * (latex]\frac{95}{100}[/latex]) * (latex]\frac{85}{100}[/latex]) = 3553
X = 4400


4. The tank full of petrol in Arun’s motorcycle lasts for 10 days, if he starts using 25% more every day for how many days will the tank full of petrol last?

    A. 5 days
    B. 6 days
    C. 7 days
    D. 8 days


Answer: Option D


Explanation:

alcohol = \(\frac{30*2}{5}\) = 12 and water = 18 litres
Let us assume that Arun uses X units of petrol everyday.

So the amount of petrol in the tank when it is fuel will be 10 X.

If he started using 25% more petrol every day, then the amount of petrol he how uses every day will be

X (1 +\(\frac{25}{100}\)) = 1.25 x

Therefore, number of days his petrol will how last = Amount of petrol in tank / amount of petrol used everyday = \(\frac{10x}{1.25x}\) = \(\frac{10}{1.25}\)10/1.25 = 8 Days


5. In an examination, every candidate took physics or mathematics or both 65.8% took physics and 59.2% took mathematics the total number of candidates was 2000. How many candidates took both physics and mathematics?

    A. 750
    B. 500
    C. 250
    D. 125


Answer: Option B


Explanation:
Let x% candidates take both the subjects.

Therefore, Percentage of candidates who opted physics = 65.8%

And the percentage of candidates who opted mathematics = 59.2%

Therefore, x =(65.8 + 59.2 – 100)%

= (125 -100)% = 25%

Also the total number of candidates = 2000

Therefore, Number of candidates who opted both the subjects = \(\frac{25}{100}\) x 2000 =500

1. In a survey it was found that 80% of those surveyed owned a car while 60% of those surveyed owned a mobile phone, if 55% owned both a car and a Mobile phone, What percent of those surveyed owned a car or a mobile phone or both?

    A. 65%
    B. 80%
    C. 85%
    D. 97.5%


Answer: Option C


Explanation:

Given that percentage of car owners = 80%

Percentage of mobile phone owners = 60%

Percentage of people having both car and mobile phone = 55%

Percentage of people having only car = 80 -55 = 25%

Percentage of people having only mobile phone = 60 -55 =5%

Percentage of people having car or mobile phone or both = 55% + 25% + 5% = 85%


2. In a test a candidate attempted only 8 Questions and secured 50% marks in each of the questions if the obtained a total of 40% in the test and all questions in the test carried equal marks, how many questions were there in the test?

    A. 8
    B. 10
    C. 15
    D. 16


Answer: Option B


Explanation:
Let the marks of each question be 10

Total marks got by the candidate = 8 x 5 = 40 marks

40% = 40 : 100 = 100

Therefore, Total number of questions = 10 \(\frac{100}{10}\) = 10


3. A city has a population of 300000 out of which 180000 are males 50% of the population is illiterate if 70 % of the males are literate, then the number of literate females is

    A. 24000
    B. 30000
    C. 54000
    D. 60000


Answer: Option A


Explanation:

Total population = 300000

Total number of males = 180000

Total literates = 5% of total population = 150000

Number of literate males = 70% of males = 126000


4. In a company, 60% of the employees are men, of this 40 % are drawing more than Rs. 50000 per year. 36% of the total employees of the company draw more than Rs.50000 per year then what is the percentage of women who are drawing less than Rs. 5000 per year?

    A. 70%
    B. 60%
    C. 40%
    D. 30%


Answer: Option A


Explanation:
Total number of employees be 100

Then number of men = \(\frac{6000}{100}\) = 60

Number of women = \(\frac{4000}{100}\) = 40

Therefore, a number of men drawing more than Rs. 50000 = \(\frac{24000}{100}\) = 24 men

Since the number of total employees drawing more than Rs. 50000 = \(\frac{3600}{100}\) = 36

Number of women who draw more than Rs. 50000 = 36- 24 = 12

Number of women who draw less than Rs. 50000 = 40 -12 = 28

Therefore, the Percentage of women who draw less than Rs. 50000 per year = \(\frac{28}{40}\) x 100% = 70%


5. In an election between two candidates. One got 55 % of the total valid votes. 20 % of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500. The number of valid votes that the other candidate got was

    A. 2700
    B. 2900
    C. 3000
    D. 3100


Answer: Option A


Explanation:

Valid votes = (\(\frac{80}{100}\) x 7500) = 6000

Valid votes polled by one candidate

= (\(\frac{55}{100}\) × 6000) = 3300

Valid votes polled by another candidate

= (6000 – 3300) = 2700

Percentages – Related Information
Percentages Quiz

Percentages Practice Set 1

Percentages Practice Set 2

Book for Quantitative Aptitude