General Science - SPLessons

Plant Physiology Quiz

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Plant Physiology Quiz

Plant Physiology Quiz

shape Quiz

1. The physical process involved in the release of molecular oxygen from leaves is
A. diffusion
B. transpiration
C. osmosis
D. capillarity
Ans: A

2. If a cell swells, after being placed in solution, the solution is
A. neutral
B. hypotonic
C. hypertonic
D. isotonic
Ans: B

3. Chlorophyll is present
A. in the grana of chloroplasts
B. on the surface of chloroplasts
C. dispersed through out the chloroplasts
D. in the stroma of chloroplasts
Ans: A

4. Translocation of carbohydrate nutrients usually occurs in the form of
A. glucose
B. maltose
C. starch
D. sucrose
Ans: D

5. Hydroponics is a technique in which plants are grown in
A. green house
B. water saturated sand
C. balanced nutrient solution
D. purified distilled water
Ans: C

6. Respiration in plants
A. occurs only during day
B. results in the formation of vitamins
C. is characteristic of all living cells
D. often requires CO2
Ans: C

7. Chief function of leaves are
A. transpiration and photosynthesis
B. respiration and photosynthesis
C. respiration and digestion
D. respiration and transpiration
Ans: A

8. Which element is required in comparatively least quantity for the growth of plant?
A. Zn
B. N
C. P
D. Ca
Ans: A

9. End product of glycolysis is
A. acetyl CoA
B. pyruvic acid
C. glucose-1-phosphate
D. fructose-1-phosphate
Ans: B

10. The ultimate gain of light reaction is
A. ATP and NADPH2
B. NADPH2
C. only ATP
D. only O2
Ans: A

11. End product of fermentation of sugars is
A. H2O and CO2
B. CO2
C. alcohol and CO2
D. alcohol
Ans: C

12. Stomata open and close due to
A. circadian rhythm
B. genetic clock
C. pressure of gases inside the leaves
D. turgor pressure of guard cells
Ans: D

13. Which of the following plant is found to have minimum transpiration ?
A. Cactus
B. Hydrilla
C. Mango
D. Guava
Ans: A

14. Photosynthetically active radiation is represented by the range of wavelength of
A. 340 – 450 nm
B. 400 – 700 nm
C. 500 – 600 nm
D. 400 – 950 nm
Ans: B

15. Which of the following is not performed by root hairs ?
A. Water uptake
B. Oxygen uptake
C. Mineral uptake
D. CO2 uptake
Ans: D

16. In rainy season, door gets swelled due to
A. imbibition
B. diffusion
C. transpiration
D. respiration
Ans: A

17. The force responsible for upward conduction of water against gravity comes from
A. transpiration
B. translocation
C. respiration
D. photosynthesis
Ans: A

18. Double fertilization means
A. fusion of male gametes and ovum
B. fusion of two polar bodies
C. a male gamete fused with egg and second male gamete fused with secondary nucleus
D. all the above
Ans: C

19. Which of the following is not caused by deficiency of mineral nutrition?
A. Necrosis
B. Chlorosis
C. Etiolation
D. Shortening of internodes
Ans: C

20. Generally plants absorbed N2 in the form of
A. \(NO_{2}^-\)
B. \(NO_{3}^-\)
C. N \(\equiv N\)
D. HNO2
Ans: B

21. Which of the following element is a constituent of protein ?
A. Sulphur
B. Potassium
C. Lead
D. Phosphorus
Ans: A

22. Haploid, diploid and triploid conditions respectively can be traced in
A. egg, nucellus, endosperm
B. antipodal, egg, endosperm
C. endosperm, nucellus, synergids
D. antipodal, synergids and integuments
Ans: A

23. \(N_{2} + 8e^- +8H^+ + 16ATP —-> 2NH_{4} + H_{2} + 16ADP + 16Pi\)
The above equation refers to

A. ammonification
B. nitrification
C. nitrogen fixation
D. denitrification
Ans: C

24. In PS-I the reaction centre Chl a has absorption maxima at _____________, while in PS-II the reaction centre Chl a has absorption maxima at ___________.
A. P680, P700
B. P700, P680
C. P800, P600
D. P700, P900
Ans: B

25. Ethylene gas is used for
A. growth of plants.
B. delaying fruit’s abscission.
C. ripening of fruits.
D. stopping the leaf abscission
Ans: C

26. Which one is the correct summary equation of photosynthesis?
Ans: D

27. Which one of the following is primarily concerned with cell division ?
A. GA3
B. IAA
C. Cytokinin
D. Ethylene
Ans: C

28. Growth is primarily affected by two climatic factors which are –
A. Light and temperature
B. Temperature and relative humidity
C. Light and wind
D. Rainfall and temperature
Ans: A

29. The hormone reducing transpiration rate by inducing stomatal closure is
A. ABA
B. ethylene
C. cytokinin
D. auxin
Ans: A

30. Which part of the plant do not perform photosynthesis?
A. Cactus stem
B. Guard cell of stomata
C. Mesophyll cells of leaf
D. Leaf epidermis
Ans: D

31. Effect of low temperature which shortens vegetative period and hasten flowering is
A. photoperiodism
B. transpiration
C. vernalization
D. photolysis
Ans: C

32. Which of the following elements is not required by plants for their normal healthy growth?
A. Calcium
B. Magnesium
C. Lead
D. Iron
Ans: C

33. The hormone responsible for phototropism is
A. Ethylene
B. Abscisic acid
C. Auxin
D. Gibberellic acid
Ans: C

34. In which part of a flower do both meiosis and fertilization occur?
A. Ovule
B. Stigma
C. Anther
D. Petal
Ans: A

35. Bidirectional translocation of minerals takes place in
A. Xylem
B. Phloem
C. Parenchyma
D. Cambium
Ans: B

36. Soil can easily become deficient in____________ because these ions are negatively charged and do not stick to negatively charged clay particles.
A. Nitrate
B. Calcium
C. Ammonium
D. Magnesium
Ans: A

37. In an anaerobic condition, yeast cells breakdown glucose to
A. CO2 + H2O
B. C2H5OH and CO2
C. CO2 + Lactic acid
D. CO2 + Pyruvic acid
Ans: B

38. Two pigment system theory of photosynthesis was proposed by or Concept of evidence for existence of two photosystems in photosynthesis was given by
A. Hill
B. Blackman
C. Emerson
D. Arnon
Ans: C

39. Which mineral nutrients are called critical element for crops?
A. N, P, K
B. C, H, O
C. N, S, Mg
D. K, Ca, Fe
Ans: A

40. Which of the following would not have an effect on flowering of a particular plant species?
A. Plant age
B. Nutritional status
C. Temperature
D. Prevailing wind
Ans: D