English Knowledge - SPLessons

Prepositions

Chapter 17

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Prepositions

Prepositions

shape Description

A preposition is a word placed before a Noun or Pronoun to show its relation to some other word in the sentence. Prepositions are normally placed before nouns or pronouns. The points below explain more about prepositions.

shape Concepts

Following are Rules of Preposition.
Rule 1
A preposition is usually placed before its object but sometimes it is placed after it in the following cases.

Rule 2

Rule 3
Omission of preposition before Indirect Object. ” Give, lend, promise, sell, buy, read, cost, find, show.”

  • I offered her help
    The sentence above can be expressed as
    I offered help to her.

Rule 4
Note the placement of proper object in the use of the following verbs with special reference to the preposition.

Rule 5
A student should take special note of few prepositions like “Between & Among, than & but, by & with, since & for, from & between, before & ago, in & at, on & upon, in & into, beside & besides.”


shape Model Questions

1. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
He has already run ___________ the money his father left him two years ago.
(A) out
(B) through
(C) on
(D) off
Solution : Option B

2. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
She took ___________ riding because she wants to lose weight.
(A) out
(B) up
(C) on
(D) off
Solution : Option B

3. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
The policemen ran ___________ the thief.
(A) out
(B) up
(C) on
(D) after
Solution: Option D

4. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
I forgot to turn off the tap and the wash basin ran ___________.
(A) out
(B) up
(C) on
(D) off
Solution : Option C

5. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
I am sorry I called you a liar take it ___________.
(A) out
(B) back
(C) on
(D) off
Solution : Option B

6. Choose the Correct preposition  that fits into the blank
He took ___________ going for a walk every night before he want to bed.
(A) to
(B) up
(C) on
(D) off
Solution : Option A

7. Choose the Correct preposition that fits into the blank
I wish we could sell the grand piano: it takes ___________ too much space here.
(A) out
(B) up
(C) on
(D) off
Solution : Option B

8. Choose the Correct preposition that fits into the blank
You’d better take ___________ Your coat if you’re too hot.
(A) out
(B) over
(C) on
(D) off
Solution : Option D

9. Choose the Correct preposition that fits into the blank
When his father died, Tom took ___________ the business
(A) out
(B) up
(C) over
(D) off
Solution : Option C

10. Choose the Correct preposition that fits into the blank
I ran ___________ to an old school friends in the tube today.
(A) in
(B) up
(C) on
(D) off
Solution : Option A