TS Police Constable - SPLessons

PWT General Studies

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

PWT General Studies

shape Introduction

TS Police Constable Preliminary Written Test (PWT) will have the 200 questions for 200 marks and the duration of the exam is 3 hours. The TS Police Constable Preliminary Written Test (PWT) can be spread over different sections – English, Arithmetic and Reasoning / Mental ability, General Studies, Current events of national and international importance.

shape Pattern

Subject Max. Marks Duration
1. English*
2. Arithmetic
3. General Science
4. History of India, Indian culture, Indian National Movement.
5. Indian Geography, Polity and Economy
6. Current events of national and international importance
7. Test of Reasoning / Mental Ability
8. Contents pertaining to the State of Telangana.
200 3 hours


The TS Police Constable General Studies section, has a total of 100 questions with a maximum of 100 marks. Below mentioned are the different categories of questions in the General Studies Section of TS Police Constable Preliminary Written Test (PWT).


shape Syllabus

TS Police Constable General Studies – Syllabus
Questions will be aimed at testing the candidate’s general awareness of the environment around him and its application to society; to test knowledge of current events and such matters of everyday observations and experiences as may be expected of any educated person.

  • General Science
  • History of India
  • Indian culture
  • Indian National Movement.
  • Indian Geography
  • Polity and Economy
  • Current events of national and international importance
  • Contents pertaining to the State of Telangana.


shape Samples

General Science

1. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed
A. without any change in the weight of the nail
B. with decrease in the weight of the nail
C. with increase in the weight of the nail
D. without any change in colour or weight of the nail
Answer: C

2. Galvanised iron sheets have a coating of
A. lead
B. chromium
C. zinc
D. tin
Answer: C

3. The chemical (ethyl mercaptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
A. bromine
B. fluorine
C. chlorine
D. sulphur
Answer: D

History of India

4. The term Khalisa in Mughal administration signified the
A. entire Imperial establishment
B. land owned b the emperor himself
C. religious land grants
D. land from where revenue was collected for the Imperial Treasury
Answer: B

5. Tipu sultan was the ruler of
A. Hyderabad
B. Madurai
C. Mysore
D. Vijayanagar
Answer: C

Indian Culture

6. Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?
A. Jaidev
B. Mohammad Iqbal
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Rabindranath Tagore
Answer: B

7. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
A. Hinduism
B. Buddhism
C. Jainism
D. Islam
Answer: B

8. The National Song of India was composed by
A. Rabindranath Tagore
B. Bankim Chandra Chatterji
C. Iqbal
D. Jai Shankar Prasad
Answer: B

Indian National Movement

9. Who is known as Lion of Punjab?
A. Bhagat Singh
B. Chandrashekhar Azad
C. Saifuddin Kichlu
D. Lala Lajpat Rai
Answer: D

10. What was the outcome of league’s attitude towards constituent assembly meetings and interim government?
A. League went ahead with the appointments and decisions of congress members.
B. League came to a compromise with congress to its fight for Pakistan.
C. British tried to impress league by bringing in to interim government ambit though league had objected to it.
D. None of the above
Answer: B

Indian Geography

11. The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is
A. 30.3%
B. 33.3%
C. 38.3%
D. 42.3%
Answer: B

12. Which of the following countries leads in the production of aluminium and its products in the world?
A. Australia
B. France
C. India
D. USA
Answer: D

13. The natural region which holds the Indian subcontinent is
A. equatorial climate change region
B. hot deset
C. monsoon
D. mediterranean
Answer: C

Polity

14. Mainstream Nationalism in India
A. was characterized by Chauvinism
B. aimed at restoration of the Hindu state
C. had national socialism as its ultimate goal
D. aimed at emancipation from colonial rule
Answer: D

15. The minimum age required to become the prime minister of India is
A. 25 years
B. 30 years
C. 40 years
D. 35 years
Answer: A

16. The oath of office is conducted to the president by
A. the speaker of Lok Sabha
B. the chief justice of India
C. the vice-president of India
D. None of the above
Answer: B

17. The members of the state legislative assemblies are elected for a period of
A. 2 years
B. 6 years
C. 5 years
D. 3 years
Answer: C

Economy

18. If the RBI adopts an expansionist open market operations policy, this means that it will
A. buy securities from non-government holders
B. sell securities in the open market
C. offer commercial banks more credit in the open market
D. openly announce to the market that it intends to expand credit
Answer: C

19. Short-term finance is usually for a period ranging up to
A. 5 months
B. 10 months
C. 12 months
D. 15 months
Answer: C

20. National expenditure includes
A. consumption expenditure
B. investment expenditure
C. government expenditure
D. All of the above
Answer: D

TS Police Constable General Studies – Study GuideClick Here



TS Police Constable – Related Information
TS Police Constable – Arithmetic – Study Guide
TS Police Constable – Reasoning – Study Guide