RBI Grade B - SPLessons

RBI Grade B General Phase I

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RBI Grade B General Phase I

shape Introduction

RBI Grade B General Phase I, will comprise a single Paper for 200 marks consisting of 4 Sections as follows. A composite time of 120 minutes will be given for answering the questions. Candidates, who secure minimum marks separately for each Test, as prescribed, will be shortlisted for Phase-II of the examination based on the aggregate marks obtained in Phase-I. The below sections gives the detailed information about RBI Grade B General Phase I.


shape Pattern

S.No. Name of the Test Duration
1 General Awareness 120 Minutes
2 English Language
3 Quantitative Aptitude
4 Reasoning

Below mentioned are the different categories of expected questions in the RBI Grade B General Phase I.


shape Syllabus

[Click Here] for RBI Grade B General Phase I Syllabus


shape Samples

Q1. IBA stands for-

    (a) Indian Banks’ Allocation
    (b) Indian Banks’ Association
    (c) Institute Banks’ Association
    (d) Indian Banks’ Assembly
    (e) Indian Billing Association

Answer: b

Q2. What is the present Repo Rate?

    (a) 7.00%
    (b) 6.25%
    (c) 6.50%
    (d) 6.75%
    (e) None of the above

Answer: b

Q3. Which among the following rates is not the policy rate of RBI?

    (a) Repo Rate
    (b) Reverse Repo Rate
    (c) Bank Rate
    (d) Marginal Standing Facility Rate
    (e) Cash Reserve Ratio

Answer: e

Q4. Fiscal deficit target for 2017-18 pegged at ______ % of GDP?
Answer: 3.2%

Q5. Kavinder Singh, Satish Kumar related to sports?
Answer: Boxing

Q6. Cheque written by drawer and dated at some point in past is called?
Answer: Ante-dated cheque

Q7. Which of the following sate has recently decided to gather a detailed data of every resident of the state and issue a sleek identity for every house?

    (a) Madhya Pradesh
    (b) Karnataka
    (c) Haryana
    (d) Uttar Pradesh
    (e) Himachal Pradesh

Answer: c

Q8. India’s largest cab aggregator Ola has partnered with which of the following company to launch a range of integrated digital offerings to customers.

    (a) Reliance Comm.
    (b) Vodafone India
    (c) TATA
    (d) Idea
    (e) Bharti Airtel

Answer: e

Fill in the Blanks

Directions(1 – 5): Choose a word to be fitted in both the sentences

1. Almost 90% of the spices produced are utilized within the country, and only the ——- is exported.
Rohit was advised to take ———– since he broke his leg in the accident.

    A. Medicine
    B. Coffee
    C. As
    D. Rest
    E. Leftover

Answer: D

2. The ————-of the bus was arrested two days after the incident.
Women’s safety was the key ———– behind the big push for sanitation in the villages.

    A. Passenger
    B. Trainer
    C. Issue
    D. Owner
    E. Driver

Answer: E

3. She————- in slum area and struggles hard to reach her workplace everyday.
Despite the existence of safety norms, many private buses plying in Malabar continue to violate all norms risking the ———– of passengers.

    A. Lives
    B. Calm
    C. Plays
    D. Aptitude
    E. Dwell

Answer: A

4. It is always the ordinary people who ——–victims of violence because the politicians move around in bullet-proof vehicles.
Those who conspire against others———— into their own trap.

    A. Indicate
    B. Shun
    C. Fall
    D. Transform
    E. Suppressed

Answer: C

5. The fleeting ————- of rainfall have increased the fears of steep rise in vegetable prices among traders and consumers.
The child had the problem of learning how to ———- a word, for which he was taken to the psychiatrist.

    A. Order
    B. Spell
    C. Form
    D. Change
    E. Occur

Answers: B

Cloze Test

Directions(1 – 10): In the following passage there are blanks each of which has been numbered, these numbers are printed below the passage and against each five words have been suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Given the (1) of black money in the economy is large, even though declining, and that a large part of these transactions take place in cash, it is natural the government would want to find ways to deal with this. The finance secretary, for instance, has said that one of the (2) being considered is that no one paying a bill of more than Rs.5,000 in a restaurant should be allowed to do so in cash—once the amount is paid by credit or debit card, it automatically leaves a trail for the taxman to (3) since bank accounts have PAN card details. At some point, presumably, the same principle needs to be extended to luxury boutiques/shops and showrooms for automobiles, among others. The finance secretary, in fact, has said the government will set up a committee to suggest ways to incentivize credit and debit card transactions. One of them, he said, could be to share the costs of the Point of Sale device; greater spread of the RuPay cards could be another, (4) their charges are lower. Another suggestion made has been to limit the amount of cash that can be (5) while purchasing property. While discouraging the use of cash is a good thing, it is unlikely incentivizing the use of credit/debit cards is going to be of much use. A person buying a house or a luxury car, or paying for an expensive meal in a luxury hotel in cash is not doing so to avoid paying the service charge levied by Visa or MasterCard—the idea is to avoid getting (6) in the tax net.

It is equally important to recognize that (7) mandating some things will not help. There is, for instance, no way of ensuring a limit, of say Rs.50,000, for the cash payment on the purchase of a flat as long as the registration is being done at a lower value than the actual one. The only way to check this is to do other reforms like lowering stamp duties, (8) circle rates with market values and refuse to recognize power of attorneys as proof of sale. The other, and more sensible, way is to make use of the troves of information the government already (9) by way of annual information returns from jewellers, real estate firms, automobile dealers, hotels, property registrars, travel agents and airlines among others. Once a profile is available of large spenders, this needs to be (10) with the income tax returns.

1. 1. Venture 2.functional 3.splits 4.commission 5.share
Answer: share

2. 1. Capacity 2.measures 3.sizes 4.degrees 5.extreme
Answer: measures

3. 1. Remedy 2.conspire 3.follow 4.omit 5.decide
Answer: follow

4. 1. Given 2.considerate 3.suspicious 4.inclined 5.foremost
Answer: Given

5. 1. charged 2.reimburse 3.loan 4.raised 5.paid
Answer: paid

6. 1. consoled 2.caught 3.resolved 4.discover 5.regret
Answer: caught

7. 1. hardly 2.individually 3.merely 4.faintly 5.diagonally
Answer: merely

8. 1. fixed 2.tighten 3.bring 4.regulates 5.align
Answer: align

9. 1. dispense 2.chased 3.secure 4.collects 5.correlate
Answer: collects

10. 1. intended 2. reigned 3.diverted 4.matched 5.concerned
Answer: matched

Spotting Errors

Directions (1 – 5): Read each sentence given below and find out whether there is an error in it. The error if any will be one of the parts of the sentence which are marked as A, B, C and D. If there is no error, the answer will be (E) i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any)

1. The low learning levels is due to the fact (A)/ that the state spends 87% of its budget (B)/ on salaries of its teachers (C)/ and not on infrastructure development for students (D)/ No error (E)
Answer: (E)

2. Recent incidents of tigers straying have brought to focus (A)/ the lack of proper regulatory mechanism and powers with the forest department (B)/ to take action against the resorts (C)/ mushroom in forest fringes (D)/ No error (E)
Answer: (D) ‘Mushrooming’ should be used- which would serve as an adjective.

3. The beauty of the palace comes alive (A)/ when over a lakh bulbs (B)/ is switched on between 7pm and 7.45pm (C)/ on specific days (D)/ No error (E)
Answer: (C) ‘Are’ should replace ‘is’- verb should agree with ‘bulbs’

4. In view of the rising complaints (A)/ of unscrupulous financial institutes duping people with luring them (B)/ with handsome returns on their investments, the police have appealed (C)/ to the citizens to stay away from such companies(D)/ No error (E)
Answer: (B) ‘By’ should replace ‘with’- which means ‘by the way of’

5. More and more cab drivers are approaching the regional transport office (RTO) (A)/ to obtain identity cards (B)/ after the transport office intensified action against errant drivers (C)/ in the last couple of months (D)/ No error (E)
Answer: (E)

Para Jumble

Directions (1-5): Rearrange the given sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them

(A) The sky god welcomed them when they arrived and pointing at the delicious food platters said, “This is for all of you”

(B) Here was a famine in the forest and tortoise was starving

(C) The birds stuck feather to his arms and legs so that he could fly

(D) The next week the birds held a feast on land and invited the tortoise, but when he reached the venue, they announced that no one could eat with dirty claws so the tortoise rushed to the pond and cleaned his limbs, but every time he did so he dirtied them on the way back to which the birds simply said, “Watch as we eat!”

(E) e heard about the feast being given by the sky god to the birds and convinced the birds to take him with them

(F) The tortoise immediately said that the food was meant for him and ate it up leaving the birds feeling cheated

1. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    e. F

Answer: b

2. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    e. E

Answer: e

3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    e. F

Answer: c

4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    e. E

Answer: a

5. Which of the following should be the SIXTH (Last) sentence after rearrangement?

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    e. F

Answer: d

Number System
What is the place value of 7 in the numeral 2734?

    (a) 70
    (b) 7
    (c) 700
    (d) 7.00

Answer: c

Average
A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th innings he scores 96 runs, thereby increasing his average by 5 runs. What is his average after the 13th innings?

    (a) 64
    (b) 48
    (c) 36
    (d) 72
    (e) 89

Answer: c

Percentage
Three papers were set in an examination and the maximum marks per were in the ratio of 1 : 2 : 2, respectively. If a student obtained 50% in the first paper, 60% in the second, and 65% in the third, what percent did he obtain overall?

    (a) 58.3%
    (b) 66.66%
    (c) 33.33%
    (d) 60%
    (e) None of these

Answer: d

Ratio and Proportion
A student obtained equal marks in History and Sociology. The ratio of marks in Sociology and Geography is 2 : 3 and the ratio of marks in History and Philosophy is 1 : 2. If he has scored an aggregate of 55% marks. The maximum marks in each subject is same. In how many subjects did he score equal to or greater than 60% marks?

    (a) 1
    (b) 2
    (c) 3
    (d) 0
    (e) none of these

Answer: b

Interest
A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

    (a) Rs. 650
    (b) Rs. 690
    (c) Rs. 698
    (d) Rs. 700

Answer: C

Number Series
2 11 38 197 1172 8227 65806

    (a) 11
    (b) 38
    (c) 197
    (d) 1172
    (e) 8227

Answer: e

Profit and Loss
The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

    (a) 15
    (b) 16
    (c) 18
    (d) 25

Answer: b

Speed, Time and Distance
A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

    (a) 3.6
    (b) 7.2
    (c) 8.4
    (d) 10

Answer: b

Algebra
Sum of the two numbers is \(\frac{55}{22}\) and the product of that numbers is 1 then what will be the sum of the squares of that numbers?

    (a) \(\frac{12}{5}\)
    (b) \(\frac{5}{11}\)
    (c) \(\frac{17}{4}\)
    (d) \(\frac{21}{7}\)

Answer: c

Mensuration
The length of a rectangular plot is 5 1/3, times that of its breadth. If the area of the plot is 270 square metres, then what is its length?

    (a) 120 m
    (b) 130 m
    (c) 125 m
    (d) None of these

Answer: a

Coding & Decoding
In a certain code language ‘level of environment pollution ’ is written as ‘la na ka ta’, ‘cause of the factories’ is written as ‘di re sa la’, ‘the pollution level in city’ is written as ‘ka na di zo fi’ and ‘factories inside the city’ is written as ‘ha di fi re’.
What is the code for ‘environment’?

    (a) ka
    (b) ta
    (c) fi
    (d) na
    (e) None of these

Answer: b

Blood Relations
Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Amar?

    (a) Mother
    (b) Sister
    (c) Aunt
    (d) Grandmother
    (e) None of these

Answer: c

Syllogisms
Statements are followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together.
Statements: Some file is copy. All copy is kite. Some kite is joy. All joy is orange. All orange is toy. All file is black.
Conclusions:

    (a)Some kite is black
    (b)Some kite is orange
    (c)Some kite is toy
    (d) Some copy is black
    (e) Some toy is copy

Answer: e

Circular Seating Arrangement
Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order. B sits second to the left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B. D’s daughter sits second to the right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband. Only one person sits between A and F. A is father of G. H’s brother D sits on the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E. Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.

1. What is the position of A with respect to his grandchild?

    (a) Immediate right
    (b) Third to the right
    (c) Third to the left
    (d) Second to the left
    (e) Fourth to the left

Answer: a

2. How many people sit between G and her uncle?

    (a) One
    (b) Two
    (c) Three
    (d) Four
    (e) More than four

Answer: c

Double Line Up
Read the following information carefully and answer the question given below it. IV.

      i) There are six friends A, B, C, D, E and F
      ii) Each one is proficient in one of the games, namely Badminton, Volleyball, Cricket, Hockey,
      Tennis and Polo
      iii) Each owns a different coloured car, namely yellow, green, black, white, blue and red.
      iv) D plays Polo and owns a yellow coloured car
      v) C does not play either Tennis or Hockey and owns neither blue nor yellow coloured car
      vi) E owns a white car and plays Badminton
      vii) B does not play Tennis, he owns a red coloured car.
      viii) A plays Cricket and owns a black car


Who plays Volleyball?

    (a) B
    (b) C
    (c) F
    (d) Data inadequate
    (e) None of these

Answer: b

Scheduling
Directions: A question and two statements numbered (I) and (II) given below it. Decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option.
In which month (of the same year) was Ritesh appearing for an exam?

      Statement I: Ritesh’s brother correctly remembers that he appeared for an exam after April but before November and that the month of his exam had exactly 30 days.
      Statement II: Ritesh’s sister correctly remembers that he appeared for the exam after June but before December and that the month of his exam did not have 31 days.
    (a) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    (b) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
    (c) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    (d) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    (e) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

Answer: d


RBI Grade B – Related Information
RBI Grade B – General Awareness – Study Guide
RBI Grade B – English Language – Study Guide
RBI Grade B – Quantitative Aptitude – Study Guide
RBI Grade B – Reasoning Ability – Study Guide