English Knowledge - SPLessons

Rearrangement of Jumbled Parts

Chapter 18

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Rearrangement of Jumbled Parts

Rearrangement of Jumbled Parts

shape Description

A sentence or a section is broken into a few sections which are then scattered up and named 1, 2, 3, 4, 5, 5, 6 etc. The competitor is required to modify these parts into an important configuration and then select the right request from among the decisions gave.

shape Concept

Rearrangement of Jumbled parts are one kind of language capability test question. These kind of questions are asked in all competitive exams to test the candidates capacity how they comprehend and develop the sentences in English.

Technique of Solving:

  • Jumbled Sentences are for the most part asked in sets from 5 questions.
  • A passage is separated in 5 sections (or sentences) and these are then arranged in random request.
  • The Candidate have to mastermind the sentences in the most consistent and right request.
  • The five questions require the candidate to distinguish the principal sentence, third sentence, last sentence and so forth.

Tips for preparation:

  • If solved effectively, this can be a high-scoring region as you can get full marks. Regardless of the possibility that you turn out badly, you might have the capacity to mastermind a portion of the sentences all together and get marks for those. Hence, practice and master this question sort beyond what many would consider possible.
  • Great reading abilities help you solve these questions precisely.
  • Pronouns (he/she/they and so forth.) and conjunctions (and, but and so forth.) can likewise be utilized to distinguish the right request.

To be a good sentence rearrangement:

  • You have to comprehend the thought behind the section. In the event that you can comprehend the thought/subject of the passage it is anything but difficult to put the sentences all together then.
  • You should pay special mind to the beginning or the finishing up sentences in the question. In some cases they are plainly noticeable and can help you gigantically in recognising the right succession.
  • You have to know the connections between various sentences to place them in the right arrangement.
  • You should first fix the connections of sentences, place them all together and afterwards check the alternatives.
  • Transition words and differentiating words additionally help in discovering clean connections between sentences of the sentence modification.
  • Don’t over depend on choices, they just confuse you if you continue looking at them, use them as facilitators not as crutches.
  • The entire passage should have a coherent thought and stream when organised in the right order.

shape Model Questions

1. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. Then we come to classical Sanskrit which is also very good.
2. Instead of being inspired by good idea, we have even lost what we had.
3. However it gradually deteriorates and there is no vitality left it in it.
4. We start with magnificent literature.
5. The process of decay through centuries can be traced in our literature.
Solution: The order is 5, 4, 1, 3, and 2.

2. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. Such a man goes on working hard and even if he fails he is never downcast.
2. It is therefore, the man who labours hard with a strong resolution and an unshaken will, who achieves success and makes his fortune.
3. In turn failures make him all the more determined and resolute and he persists in his task till he attains the desired success.
4. A man who possesses a strong will and firm determination finds all difficulties solved.
5. To him there are a thousand ways open to steer clear of all dangers and difficulties.
Solution: The order is 4, 5, 1, 3, and 2.

3. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. With the passage of time, vices become more apparent and virtues become objects of jealousy and envy, thereby causing contempt and hatred in the hearts of each other.
2. They become familiar with not only strengths but also weaknesses of each other’s characters.
3. Generally people think that familiarity should breed love, mutual understanding and tolerance.
4. They expect that coming together of two persons should bring them closer and forge the bond of kinship between them.
5. But when two persons come closer, they come to know not only strengths but also weaknesses of each other’s character.
Solution: The order is 3, 4, 5, 2, and 1.

4. Arrange the sentences 1, 2, 3, and 4 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. He used to go to his school and enjoyed studying and mid day meals there.
2. Besides, they needed his help in odd jobs in the house as well as their fields.
3. Karma lived with his parents in a thatched small house in a silent corner of the village.
4. This all stopped as his parents could not afford to send him to school to impart further education to him.
Solution: The order is 3, 1, 4 and 2.

5. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. But sometimes, the persons of opposite nature also come closer fall in each other’s company by accident,chance or out of ignorance vitiating the above statement to some extent.
2. If a man moves in the company of good, gentle and noble people, he is usually adjudged to be a gentleman.
3. It is usual for a man to see company of those who possess tastes, tendencies and temperaments like his own.
4.On the other side, if he keeps company with evil persons and bad characters, he is considered to be a man of bad character.
5.Generally, the character and conduct of a person is gauged by the kinds of people he mixes and moves with.
Solution: The order is 5, 2, 4, 3 and 1.

6. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. He cannot achieve wealth and fortune unless he works hard and unless he has a powerful will.
2. It follows from it that he is the builder of his own fortune.
3. A person must be persevering and must exert himself if he wants to shape out his destiny.
4. He can also bring misery and sufferings upon himself if he has not the wish to labour.
5. He can make his fortune if he wishes to do so by being industrious and persevering.
Solution: The order is 3, 1, 2, 5 and 4.

7. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. When finally they made their first ascent from the desert tract beside the sea, to be borne aloft for almost a whole minute, a great change was effected in the nation’s attitude.
2. Accordingly, the brothers, each a man of mettle and each the perfect complement to the other, set out with their ingenious device, but with their very little capital.
3. Those who had formerly been skeptical and had prophesied that the wright machine would remain for ever stationary on the earth, were loudest in their praise of the pioneers of the air.
4. Men laughed at the Wright Brothers, mechanics from Dayton, saying that a practicable flying machine would never be built and counselled them to stay on the ground.
5. The wrights, however, refused to accept this advice or to alter their plans, for they were certain that their machine embodied the principles of aviation and they were confident of their success.
Solution: The order is 4, 5, 2, 1 and 3.

8. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4, 5 and 6 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. The forms change but the substance remains.
2. They live in terror of germs and practise elaborate antiseptic rites in order to counteract their influence.
3. Evil spirits being out of fashion, it must therefore find expression in other beliefs.
4. With many people especially women, bacilli have taken the place of spirits and microbes for them are personification of evil.
5. But the human tendency to oversize its sense of value is still as strong as ever.
6. The belief in evil spirits, though still common, is probably less wide spread than it was.
Solution: The order is 6, 5, 2, 4, 3 and 1.

9. Arrange the sentences 1, 2, 3, 4 and 5 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1.Special justice has always exercised an appeal to sensitive persons.
2. We talk of things material and spiritual.
3. Every great wave of human thought which has affected millions of human beings has something spiritual in it.
4. Even the great revolution would not have succeeded without a spiritual element.
5. Yet it is a little difficult to draw a line between the two.
Solution: The order is 2, 5, 3, 4 and 1.

10. Arrange the sentences 1, 2, 3 and 4 to form a logical sequence & to build a meaningful paragraph.
1. It must be viewed, as some new epidemic would be viewed, as a common peril to be met by concerted action.
2. If we are to think wisely about the new problems raised by nuclear weapons, we must learn to view the whole matter in a quite different way.
3. These conflicts are so virulent and so passionate that they produce a wide spread inability to understand even very obvious matters.
4. It is a profound misfortune that the whole question of nuclear warfare has become entangled in the age-old conflicts of power politics.
Solution: The order is 4, 3, 2 and 1.