English Knowledge - SPLessons

Rearrangement of Sentences in a Paragraph

Chapter 19

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Rearrangement of Sentences in a Paragraph

Rearrangement of Sentences in a Paragraph

shape Description

In Rearrangement of Sentences in a paragraph questions, six sentences are provided and named \(S_{1}\), P, Q, R, S and \(S_{6}\). The first and last sentences of a paragraph are \(S_{1}\) and \(S_{6}\) respectively. The remaining four sentences which are in between \(S_{1}\) and \(S_{6}\) i.e. P, Q, R and S are provided in a jumbled order.
The candidate is required to arrange these four sentences in a meaningful order and then select the correct sequence from among the choices given.

shape Concept

Rearranging Sentence in a paragraph – Sentence rearrangement is a vital point and which additionally simple, the candidate need to see just tenses and trick that is basic for all types of question asked. The candidate will have a passage in breaking sentences and need to revise in proper order in appropriate arrangements to make the original passage.

Strategies: –

  • Ignore reading the sentence, over and over, it just take your more often than not. Survey the choices; if each of the choices begins with different letters, pick the sentence to begin the gathering prompts the right answer.
  • In choices that are almost related, pick an compulsory pair of sentences.
  • Pay special mind to quick bits of data, for example, pronouns, conjunctions. At the primary spot of sentences to offer you some help with setting up a gathering.
  • For example, if there are six sentences choices and in six sentences choices, work backward from sentence 6 if there is no right choice to work from sentence 1; more often than not we neglect the clues of information that may be important.

Tips: – Some useful Tips for solving sentence rearrangement are as followed.

  • Sentence rearrangement are troublesome and time-consuming in these questions and comprise the gathering of jumbled up sentences.
  • To rearrange the sentences in original form, is the solution. Questions are followed by five questions and five marks.
  • Look out all the sentences and find out the goal of passage: Check out for the opening and closing sentence
  • Identify some transition words like simultaneously, hence, besides, see a relative pronoun, demonstrative pronoun, and personal pronoun.
  • Understand explanation and examples: check out for the source of ideas, concept or anything.
  • After the rearrangement of sentences, correct it with making sense and sequence, check once again.

shape Model Questions

In the following questions, each passage consists of six sentences. The first and the sixth sentence are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. You are required to find out the proper sequence of the four sentences and mark accordingly.

1. \(S_{1}\) : As the icebergs drift away from the poles towards warmer water, they often invade the path of ships and sometimes, tiles of fog cause fearful collisions.
\(S_{6}\) : More than fifteen hundred lives were lost.
P : Striking an iceberg without warning in the fog, she sank quickly.
Q : The Titanic was the largest ship in the world at that time.
R : She was sailing on her maiden voyage from Southampton to New York with more than two thousand passengers and crew.
S : The biggest disaster of this kind ever recorded was that of the Titanic on 14 April, 1912.
The proper sequence should be
(a) PQRS
(b) SQRP
(c) QRPS
(d) QSPR
Solution: The proper sequence is SQRP.

2. \(S_{1}\) : The release of atomic energy is the greatest achievement which science has yet attained.
\(S_{6}\) : However, the scientists are gratified by the numerous
applications of atomic energy for peaceful and constructive
purpose.
P : But the first invention to which their discoveries were applied was a bomb.
Q : The atom was split by physicists whose minds were set on the search for knowledge.
R : It was more deadly than any other weapon invented so far.
S : It is with this dread that scientists regard the first use to which their greatest discovery was put.
The proper sequence should be
(a) PQRS
(b) SQPR
(c) QPRS
(d) RSQP
Solution: The proper sequence is QPRS.

3. \(S_{1}\) : Human beings have the most common trait of airing their individual views and opinions.
\(S_{6}\) : A rigid and blind self-justification, though a common human weakness, will lead nowhere.
P : If everybody starts running after his own point of view without caring for others, civilization will soon perish.
Q : But we have to live in a society and co-operation is the basis of a civilization.
R : Everybody has a right to live and lead his own life but one should be tolerant of other’s views.
S : What is essential to live happily in this world is a peaceful coexistence to live and let others live.
The proper sequence should be
(a) PRQS
(b) QPSR
(c) RQPS
(d) SRPQ
Solution: The proper sequence is QPSR.

4. \(S_{1}\) :The north-eastern region presents a diverse system of habitats, ranging from tropical rain forests to alpine meadows.
\(S_{6}\) : The winter temperature in Shillong, for example, varies from 4°C to 24° C; in Gangtok from 9°C to 23°C.
P : In eastern Himalayas, the rainfall ranges from 125 to 300 cm; in Assam from 178 to 305 cm.
Q : The temperature in the region varies with location, elevation, topography, rainfall and humidity.
R : The uneven distribution affects the region in two opposite ways—floods and droughts.
S : It is largely a humid tropical region with two periods of rainfall; the winter rains come from the west and the summer rains are brought by the monsoon winds.
The proper sequence should be
(a) QRSP
(b) SPRQ
(c) PQRS
(d) RSQP
Solution: The proper sequence is SPRQ.

5. \(S_{1}\) : The coconuts are usually picked before they are quite ripe, to stop them from falling to the ground or into the water.
\(S_{6}\) : Like this , in a series of jerks, first, feet and then by hands, he goes right to the top of the tree taking the rope with him.
P : First, he fastens a strong piece of rope around his ankles then he puts his hands around the smooth tree trunk and grips its lower part with his bare feet.
Q : It is exciting to watch him climbing.
R : To pick them, a man climbs up the tree, taking with him only a very sharp knife and a little coil of rope.
S : When he is ready to start, he gives a jerk and moves his feet higher up the trunks then another jerk and moves his hands.
The proper sequence should be
(a) PRSQ
(b) SQPR
(c) QPRS
(d) RQPS
Solution: The proper sequence is RQPS.

6. \(S_{1}\) : I got on a colourful bus filled with all kinds of strange people.
\(S_{6}\) : It was a gate that neither separated nor connected anythingfrom or to anything.
P : We arrived at a gate like the one in Salvador Dali’s paintings.
Q : The bus rode across dirty expanses without roads.
R : At first, I wasn’t aware that the bus roof was loaded with drugs.
S : Everyone was filled with dust and often the wheels would sink into the soft soil.
The proper sequence should be
(a) SPQR
(b) QRSP
(c) RQSP
(d) RSPQ
Solution: The proper sequence is RQSP.

7. \(S_{1}\) : For the average Indian tourist, the mention of Indonesia conjures visions of Bali and little else.
\(S_{6}\) : It is a pity since otherwise this largest archipelago in the world has much to offer to the international visitor.
P : With cash flow problems, the airline has had to cut down its overseas operations.
Q : Tourism has not been much of a priority in this predominately Muslim country of 210 million people.
R : The air connectivity through the national airline is also minimising.
S : This aspect is evident in the low budget, allocated each year to this sector.
The proper sequence should be
(a) QSRP
(b) RPSQ
(c) QRSP
(d) SQPR
Solution: The proper sequence is QSRP.

8. \(S_{1}\) : Man cannot survive except through his mind. He comes on earth unarmed.
\(S_{6}\) : To plant, he needs a process of thoughts; to hunt, he needs weapons and to make weapons, the process of thoughts.
P : Man has no claws, no fangs, no horns and no great strength of muscle.
Q : Animals obtain food by force.
R : He must plant his food or hunt it.
S : His brain is his only weapon.
The proper sequence should be
(a) RSQP
(b) PQSR
(c) QPRS
(d) PSQR
Solution: The proper sequence is RSQP.

9. \(S_{1}\) : Bill Clinton is the President.
\(S_{6}\) : Looking at him, a lot of people feel surprised.
P : But that is not true of Mr. Clinton.
Q : This had led him to be a vegetarian.
R : His philosophy is ‘be simple’.
S : Men as powerful as him usually have lavish tastes.
The proper sequence should be
(a) SPQR
(b) SPRQ
(c) RQPS
(d) PQSR
Solution: The proper sequence is SPRQ.

10. \(S_{1}\) : Large parts of Karnataka are located in the drought prone rain shadow of the western Ghats characterised by low and unreliable rainfall.
\(S_{6}\) : Once water is made available for irrigation, the economic picture of the area would be transformed.
P : The project occupies a triangular area lying between the Krishna and Bheema rivers.
Q : The upper Krishna project is being executed in the drought prone north eastern part of Karnataka about 456 kms from Bangalore in the districts of Gulburga, Raichur, Bagalkot and Bijapur.
R : The area though being subjected to vagaries of the monsoons but still has highly fertile land.
S : The population in this area subsists mainly on agriculture.
The proper sequence should be
(a) RSQP
(b) PQSR
(c) QPRS
(d) PSQR
Solution: The proper sequence is RSQP.