RPF/RPSF SI - SPLessons

RPF SI CBT Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RPF SI CBT Practice Test

shape Introduction

RPF SI Phase-I CBT is important to qualify for the PET/PMT. RPF SI CBT Practice Test & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

S.No. Test No. of Questions Max. Marks Duration
1 General Awareness 50 50 90 Minutes
2 Arithmetic 35 35
3 General Intelligence & Reasoning 35 35
Total 120 120


shape Syllabus

A. General Awareness (50 marks):
Questions will be aimed at testing the candidate’s general awareness of the environment around him and its application to society; to test knowledge of current events and such matters of everyday observations and experiences as may be expected of any educated person. The test will also include questions relating to Indian History, Art & Culture, Geography, Economics, General Polity, Indian Constitution, Sports, General Science etc.

B. Arithmetic (35 marks):
Questions on Number systems, whole numbers, decimal and fractions and relationships between numbers, fundamental arithmetical operations, percentages, averages, interest, profit and loss, discount, use of table and graphs, mensuration, time and distance, ratio and proportion etc.

C. General Intelligence & reasoning (35 marks):
Questions on analogies, similarities and differences, spatial visualization, spatial orientation, problem solving analysis, judgment, decision making, visual memory, discriminating observation, relationship concepts, arithmetical reasoning, verbal and figure classification, arithmetic number series, non-verbal series, coding and decoding, statement conclusion, syllogistic reasoning etc.


shape Samples

1. In green and beautiful land of Kisama, Hornbill Festival 2017 was celebrated. Where is Kisama?

    A. Nagaland
    B. Meghalaya
    C. Manipur
    D. West Bengal

Answer: Option A

2. Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?

    A. Tungabhadra
    B. Sabarmati
    C. Mandovi
    D. Narmada

Answer: Option A

3. Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

    A. Gurushikhar
    B. Dhupgarh
    C. Pachmarhi
    D. Mahendragiri

Answer: Option B

4. Which country is not a member of SAARC?

    A. Pakistan
    B. Myanmar
    C. India
    D. Bangladesh

Answer: Option B

5. Who is the father of Economics?

    A. Max Mullar
    B. Adam Smith
    C. Karl Marx
    D. None of these above

Answer: Option B

1. The product of 4 consecutive even numbers is always divisible by:

    A. 600
    B. 768
    C. 864
    D. 384

Answer: Option D

2. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

    A. 2
    B. 3
    C. 18
    D. 21

Answer: Option A

3. 7212 + 15.231 – ? = 6879

    A. 359.022
    B. 362.02
    C. 328.221
    D. 348.231

Answer: Option D

4. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

    A. 8
    B. 12
    C. 16
    D. 24

Answer: Option A

5. The present worth of Rs.1404 due in two equal half-yearly installments at 8% per annum. Simple interest is:

    A. 1320
    B. 1300
    C. 1325
    D. 1200

Answer: Option C

1. Three numbers are in the ratio 4 : 5 : 6 and their average is 25. The largest number is:

    A. 50
    B. 30
    C. 60
    D. 40

Answer: Option B

Directions (2 – 3):
Each question presents a situation and asks you to make a judgment regarding that particular circumstance. Choose an answer based on given information.


2. Eileen is planning a special birthday dinner for her husband’s 35th birthday. She wants the evening to be memorable, but her husband is a simple man who would rather be in jeans at a baseball game than in a suit at a fancy restaurant. Which restaurant below should Eileen choose?

    A. Alfredo’s offers fine Italian cuisine and an elegant Tuscan decor. Patrons will feel as though they’ve spent the evening in a luxurious Italian villa.
    B. Pancho’s Mexican Buffet is an all-you-can-eat family style smorgasbord with the best tacos in town.
    C. The Parisian Bistro is a four-star French restaurant where guests are treated like royalty. Chef Dilbert Olay is famous for his beef bourguignon.
    D. Marty’s serves delicious, hearty meals in a charming setting reminiscent of a baseball clubhouse in honor of the owner, Marty Lester, a former major league baseball all-star.

Answer: Option D

3. The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty-something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.
Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5’9″ and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5’5″.
Actress #3 is 5’4″ and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She’s of very slight build and stands at 5′.

    A. 1, 2
    B. 2, 3
    C. 1, 4
    D. 2, 4

Answer: Option B

4. Amit Khanna, born on 5th june, 1973 has done his post-graduation in Marketing Management with first class. He has secured 50 % marks in the written Test. He has been working in an organisation as a Marketing Officer for the last four years.

    A. be a graduate with at least 50 % marks.
    B. have secured atleast 40 % marks in the written test.
    C. not be less than 24 years and more than 29 years as on 10th October, 1997.
    D. should have work experience of at least two years as an officer.
    E. fulfils all other criteria except at (4) above but has a diploma in Marketing Management, his/her case is to be referred to General Manager, Marketing.
    F. fulfils all other criteria except at (3) above but has worked as Maketting Officer at least for three years, his/her case is to be referred to Director, Marketing.

Answer: Option A

5. If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

    A. M – N x C + F
    B. F – C + N x M
    C. N + M – F x C
    D. M x N – C + F

Answer: Option D


shape Test

For RPF SI CBT Practice Test: CLICK HERE

For RPF SI CBT Mock Test: CLICK HERE


shape Tips

To prepare for RPF SI 2018, the four main subjects that you need to be excellent at are General Awareness, Arithmetic, General Intelligence and Reasoning.


  • Be thorough with the syllabus as it will help you plan your preparation accordingly.

  • Practice all the important topics so that you can manage the time of 90 minutes in the examination. Spend more time with the subjects which you feel are difficult.

  • Make sure you practice all the previous year papers which will help you estimate your current preparation level.

  • Be consistent with your revision at regular intervals before the examination. Prepare hand written notes for your weak subjects as it will help you in the last minute.

  • Last but not the least be positive, be healthy and give your best in the preparation.