RPF/RPSF SI - SPLessons

RPF SI General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RPF SI General Awareness

shape Introduction

RPF SI Computer Based Test (CBT) will consist of Objective Tests for 120 marks which will be conducted online. The exam duration is 90 Minutes. The Computer Based Test has 120 questions, so RPF SI Computer Based Test (CBT) can be spread over 3 sections – General Awareness, Arithmetic, General Intelligence and Reasoning. There is a Negative marking in RPF SI CBT test and 0.33 marks are deducted for each wrong answer.


shape Pattern

S.No. Test No. of Questions Max. Marks Duration
1 General Awareness 50 50 90 Minutes
2 Arithmetic 35 35
3 General Intelligence & Reasoning 35 35
Total 120 120


The RPF SI General Awareness section, has a total of 50 questions with a maximum of 50 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the General Awareness Section of RPF SI Computer Based Test (CBT).


shape Syllabus

RPF SI General Awareness -Syllabus:

Questions will be aimed at testing the candidate’s general awareness of the environment around him and its application to society; to test knowledge of current events and such matters of everyday observations and experiences as may be expected of any educated person.

The test will also include questions relating to Indian History, Art & Culture, Geography, Economics, General Polity, Indian Constitution, Sports, General Science etc.



shape Samples

1. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?

    A. Akbar
    B. Jahangir
    C. Shahjahan
    D. Aurangzeb

Answer: Option B

2. Who put an end to the system of Dual Government in Bengal?

    A. Regulating Act
    B. Clive
    C. Warren Hastings
    D. British Parliament

Answer: Option C

3. Swadesh Darshan scheme launched by government of India does not include development of which of the following tourist circuits?

    A. Heritage circuit
    B. Sufi circuit
    C. Ramayan circuit
    D. Coastal circuit

Answer: Option B

4. In green and beautiful land of Kisama, Hornbill Festival 2017 was celebrated. Where is Kisama?

    A. Nagaland
    B. Meghalaya
    C. Manipur
    D. West Bengal

Answer: Option A

5. Which of the following rivers does not flow into the Arabian Sea?

    A. Tungabhadra
    B. Sabarmati
    C. Mandovi
    D. Narmada

Answer: Option A

6. Which of the following is the highest peak of Satpura Range?

    A. Gurushikhar
    B. Dhupgarh
    C. Pachmarhi
    D. Mahendragiri

Answer: Option B

7. Which country is not a member of SAARC?

    A. Pakistan
    B. Myanmar
    C. India
    D. Bangladesh

Answer: Option B

8. Who is the father of Economics?

    A. Max Mullar
    B. Adam Smith
    C. Karl Marx
    D. None of these above

Answer: Option B

9. The word “Agricultural shot” is known to be used sometimes in which among the following sports?

    A. Cricket
    B. Hockey
    C. Golf
    D. Polo

Answer: Option A

10. Which among the following country is the host of 2018 Commonwealth Games?

    A. Canada
    B. England
    C. Australia
    D. India

Answer: Option C