RPF/RPSF SI - SPLessons

RPF SI General Intelligence

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RPF SI General Intelligence

shape Introduction

RPF SI Computer Based Test (CBT) will consist of Objective Tests for 120 marks which will be conducted online. The exam duration is 90 Minutes. The Computer Based Test has 120 questions, so RPF SI Computer Based Test (CBT) can be spread over 3 sections – General Awareness, Arithmetic, General Intelligence and Reasoning. There is a Negative marking in RPF SI CBT test and 0.33 marks are deducted for each wrong answer.


shape Pattern

S.No. Test No. of Questions Max. Marks Duration
1 General Awareness 50 50 90 Minutes
2 Arithmetic 35 35
3 General Intelligence & Reasoning 35 35
Total 120 120


The RPF SI General Intelligence and Reasoning section, has a total of 35 questions with a maximum of 35 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the General Intelligence and Reasoning Section of RPF SI Computer Based Test (CBT).


shape Syllabus

RPF SI General Intelligence and Reasoning – Syllabus:

Questions on analogies, similarities and differences, spatial visualization, spatial orientation, problem solving analysis, judgment, decision making, visual memory, discriminating observation, relationship concepts, arithmetical reasoning, verbal and figure classification, arithmetic number series, non-verbal series, coding and decoding, statement conclusion, syllogistic reasoning etc.



shape Samples

Directions (1 – 2):
A good way to figure out the relationship in a given question is to make up a sentence that describes the relationship between the first two words. Then, try to use the same sentence to find out which of the answer choices completes the same relationship with the third word.

1. Marathon is to race as hibernation is to

    A. winter
    B. bear
    C. dream
    D. sleep

Answer: Option D

2. Cup is to coffee as a bowl is to

    A. dish
    B. soup
    C. spoon
    D. food

Answer: Option B

3. Which one of the following diagrams best depicts the relationship among Sparrows, Birds and Mice?

    A. B. C. D.

Answer: Option C

4. Patrolman Smith is facing the Anglo-American Oil Company HQ with the Axo Insurance building behind him, which direction is he facing?

    A. North
    B. South
    C. East
    D. West

Answer: Option D

5. Three numbers are in the ratio 4 : 5 : 6 and their average is 25. The largest number is:

    A. 50
    B. 30
    C. 60
    D. 40

Answer: Option B

Directions (6 – 7):
Each question presents a situation and asks you to make a judgment regarding that particular circumstance. Choose an answer based on given information.


6. Eileen is planning a special birthday dinner for her husband’s 35th birthday. She wants the evening to be memorable, but her husband is a simple man who would rather be in jeans at a baseball game than in a suit at a fancy restaurant. Which restaurant below should Eileen choose?

    A. Alfredo’s offers fine Italian cuisine and an elegant Tuscan decor. Patrons will feel as though they’ve spent the evening in a luxurious Italian villa.
    B. Pancho’s Mexican Buffet is an all-you-can-eat family style smorgasbord with the best tacos in town.
    C. The Parisian Bistro is a four-star French restaurant where guests are treated like royalty. Chef Dilbert Olay is famous for his beef bourguignon.
    D. Marty’s serves delicious, hearty meals in a charming setting reminiscent of a baseball clubhouse in honor of the owner, Marty Lester, a former major league baseball all-star.

Answer: Option D

7. The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty-something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.
Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5’9″ and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5’5″.
Actress #3 is 5’4″ and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She’s of very slight build and stands at 5′.

    A. 1, 2
    B. 2, 3
    C. 1, 4
    D. 2, 4

Answer: Option B

8. Amit Khanna, born on 5th june, 1973 has done his post-graduation in Marketing Management with first class. He has secured 50 % marks in the written Test. He has been working in an organisation as a Marketing Officer for the last four years.

    A. be a graduate with at least 50 % marks.
    B. have secured atleast 40 % marks in the written test.
    C. not be less than 24 years and more than 29 years as on 10th October, 1997.
    D. should have work experience of at least two years as an officer.
    E. fulfils all other criteria except at (4) above but has a diploma in Marketing Management, his/her case is to be referred to General Manager, Marketing.
    F. fulfils all other criteria except at (3) above but has worked as Maketting Officer at least for three years, his/her case is to be referred to Director, Marketing.

Answer: Option A

9. If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

    A. M – N x C + F
    B. F – C + N x M
    C. N + M – F x C
    D. M x N – C + F

Answer: Option D

10. A, B, C, D and E play a game of cards. A says to B, “If you give me three cards, you will have as many as E has and if I give you three cards, you will have as many as D has.” A and B together have 10 cards more than what D and E together have. If B has two cards more than what C has and the total number of cards be 133, how many cards does B have?

    A. 22
    B. 23
    C. 25
    D. 35

Answer: Option C