RRB ALP - SPLessons

RRB ALP Basic Science and Engineering Q...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP Basic Science and Engineering Questions

RRB ALP Basic Science and Engineering Questions


shape Introduction

RRB ALP and Technician 2018 Recruitment has 2 stages of computer based test. RRB ALP Basic Science and Engineering Questions article makes an attempt to present the different types of questions that can be expected for the RRB ALP Basic Science and Engineering section of CBT Stage 2. Below mentioned are the details.



shape CBT Stage 2

CBT Stage 2: Short listing of Candidates for the Second Stage CBT exam shall be based on the normalized marks obtained by them in the First Stage CBT Exam. The Second Stage CBT shall have two parts viz Part A and Part B as detailed below.

Part A
This test would be of 90 minutes duration consisting of 100 questions, 4 sections as follows.

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 100 90 minutes
2 General Intelligence and Reasoning
3 Basic Science and Engineering
4 General awareness on current affairs


Part B
This test would be of 60 minutes duration consisting of 75 questions.

This part is qualifying in nature and shall have questions from the trade syllabus prescribed by Director General of Employment & Training (DGET). Candidates holding Degree, Diploma and HSC (10+2) having eligibility for the posts of ALP have to select relevant trade from the list of trades listed against their engineering discipline/HSC (10+2).

The trade syllabus can be obtained from the DGET website. The relevant trades for various engineering discipline/HSC (10+2) for appearing in the qualifying test is as below:

Click Here – For DGET website

S.No Engineering Discipline(Diploma/Degree) Relevant trade for PART B Qualifying Test to be selected from
1 Electrical Engineering
and combination of
various streams of
Electrical Engineering
Electrician / Instrument Mechanic / Wiremen
/Winder(Armature) / Refrigeration and Air
Conditioning Mechanic
2 Electronics Engineering
and combination of
various streams of
Electronics Engineering
Electronics Mechanic / Mechanic Radio & TV
3 Mechanical Engineering
and combination of
various streams of
Mechanical Engineering
Fitter / Mechanic Motor Vehicle / Tractor
Mechanic / Mechanic Diesel / Turner /
Machinist / Refrigeration and Air
Conditioning Mechanic/ Heat Engine /
Millwright Maintenance Mechanic
4 Automobile Engineering
and combination of
various streams of
Automobile Engineering
Mechanic Motor Vehicle / Tractor Mechanic /
Mechanic Diesel / Heat Engine /
Refrigeration and Air Conditioning Mechanic
5 HSC(10+2) with
Physics and Maths
Electrician / Electronics Mechanic / Wireman

Below mentioned the Complete Syllubus of CBT Stage 2.

Mathematics General Intelligence and Reasoning Basic Science and Engineering General awareness on current affairs
1.Number system

2.BODMAS

3.Decimals & Fractions

5.LCM, HCF

6.Ratio & Proportion

7.Percentages

8.Mensuration

9.Time & Work

10.Time and Distance

11.Simple & Compound Interest

12.Profit & Loss

13.Algebra

14.Geometry

15.Trigonometry

16.Elementary Statistics

17.Square Roots

18.Age Calculations

19.Calendar & Clock

20.Pipes & Cistern
1.Analogies

2.Alphabetical & Number Series

3.Coding & Decoding

4.Mathematical operations

5.Relationships

6.Syllogism

7.Jumbling

8.Venn Diagram

9.Data Interpretation & Sufficiency

10.Conclusions & Decision Making

11.Similarities & Differences

12.Analytical reasoning

13.Classification

14.Directions

15.Statement – Argument

16.Statement – Assumptions
1.Engineering Drawing
(Projections, Views,
Drawing Instruments,Lines, Geometric figures,
Symbolic Representation).

2.Units

3.Measurements

4.Mass Weight and Density

5.Work Power and Energy

6.Speed and Velocity

7.Heat and Temperature

8.Basic Electricity

9.Levers and Simple Machines

10.Occupational

11.Safety and Health

12.Environment Education

13.IT Literacy
1.Science & Technology

2.Sports

3.Culture

4.Personalities

5.Economics

6.Politics and
other subjects
of importance


shape BS Samples

The Basic Science and Engineering section in CBT Stage 2 for RRB ALP & Technician Recruitment has Different type of questions:

Below Provided are some of the Sample Questions.

1. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?

    a) Decibel
    b) Coulomb
    c) Hum
    d) Cycles

Answer: Option (a)

2. Light year is a measurement of

    a) Speed of aeroplanes
    b) Speed of light
    c) Stellar distances
    d) Speed of rockets

Answer: Option (c)

3. Nautical mile is a unit of distance used in

    a) Navigation
    b) Road mile
    c) Astronomy
    d) Measuring the boundaries of a nation

Answer: Option (a)

4. How many Dynes are there in 1 gram weight?

    a) 900
    b) 375
    c) 981
    d) 250

Answer: Option (c)

5. Electric current is measure by

    a) Commutator
    b) Anemometer
    c) Ammeter
    d) Voltmeter

Answer: Option (c)

6. One horse power is equal to

    a) 746 watts
    b) 748 watts
    c) 756 watts
    d) 736 watts

Answer: Option (a)

7. If length of pendulum is increased by 2%. The time period will

    a) increases by 1%
    b) decreases by 1%
    c) increases by 2%
    d) decreases by 2%

Answer: Option (a)

8. If radian correction is not considered in specific heat measurement. The measured value of specific heat will be

    a) More than its actual value.
    b) Less than its actual value.
    c) Remains same as actual value.
    d) None of these.

Answer: Option (a)

9. Digital stopwatches show reading up to

    a) 2 decimal places
    b) 3 decimal places
    c) 1 decimal place
    d) 4 significant figures

Answer: Option (a)

10. Physical quantities are also known as

    a) Derived quantities
    b) Base quantities
    c) Professional quantities
    d) Energetic quantities

Answer: Option (b)

11. Density of a substance is defined as

    a) its mass per unit volume
    b) its mass per unit area
    c) its volume per unit mass
    d) its weight per unit volume

Answer: Option (a)

12. Force due to pull of gravity is called

    a) Weight
    b) Force
    c) Mass
    d) Tension

Answer: Option (a)

13. Gravitational pull force is not dominant on

    a) Weight
    b) Mass
    c) Speed
    d) Friction

Answer: Option (b)

14. A bulb weighs 500 N, its mass in grams would be

    a) 50 g
    b) 5 g
    c) 5000 g
    d) 500 g

Answer: Option (b)

15. Density of a substance is defined as

    a) density = Mass × Volume
    b) density = Mass ⁄ Volume
    c) density = Volume ⁄ Mass
    d) None of above

Answer: Option (b)

16. Quantity that varies due to gravitational pull variations is

    a) Mass
    b) Time
    c) Weight
    d) Acceleration

Answer: Option (c)

17. Spring balance is used to measure

    a) Mass
    b) Time
    c) Weight
    d) Acceleration

Answer: Option (c)

18. Large masses such as mass of a truck is usually measured in

    a) grams
    b) tones
    c) liters
    d) newton

Answer: Option (b)

19. Small masses such as mass of a pen is usually measured in

    a) tones
    b) liters
    c) grams
    d) newton

Answer: Option (c)

20. Which of the following device converts chemical energy in to electrical energy?

    a) Battery
    b) Loud Speaker
    c) Solar Cell
    d) Electric Motor

Answer: Option (a)

21. The energy possessed by a body due to its position is called:

    a) Kinetic Energy
    b) Potential Energy
    c) Mechanical Energy
    d) Electrical Energy

Answer: Option (b)

22. The commercial unit of Energy is:

    a) Watt
    b) Watt-hour
    c) Kilowatt-hour
    d) Kilowatt

Answer: Option (c)

23. When an object falls freely towards the ground, then its total energy:

    a) Increases
    b) Decreases
    c) Remains constant
    d) First increases then decreases

Answer: Option (c)

24. What happens to the body on which work is done:

    a) It loses energy
    b) It gains energy
    c) No change in the energy
    d) First it loses then it gain

Answer: Option (b)

25. A radio set of 60 watts runs for 50 hours. How many units of electrical energy are consumed in kWh?

    a) 2 kWh
    b) 3 kWh
    c) 4 kWh
    d) 2.5 kWh

Answer: Option (b)

26. What is the smallest unit of power?

    a) Watt
    b) Kilowatt
    c) Horse power
    d) Milliwatt

Answer: Option (a)

27. On an object the work done does not depend upon:

    a) Displacement
    b) Angle between force and displacement
    c) Force applied
    d) Initial velocity of an object

Answer: Option (d)

    Explanation

:
Hence, we can say that whenever a force makes a body move, then work is said to be done. For doing work, energy is required. In this set of Questions it will be clear what happens when work is done, how energy flows, what is power etc.

28. When speed of object changes, velocity

    a) remains same
    b) also changes
    c) decreases
    d) increases

Answer: Option (b)

29. If a substance is hot, its particles

    a) move more faster than the cooler object
    b) move more slower than the cooler object
    c) move at the same rate as the cooler object
    d) may move faster it slower than the cooler object

Answer: Option (a)

30. The efficiency of a transformer is usually of the order of

    a) 33 %
    b) 50 %
    c) 75 %
    d) 98 %

Answer: Option (d)

1. In isometric projection, all distances are approximately this percentage of their true size:

    a) 120 percent
    b) 80 percent
    c) 50 percent
    d) 20 percent

Answer: Option (b)

2.Angles project true size only when the plane containing the angle and plane of projection are this:

    a) Adjacent
    b) Aligned
    c) Perpendicular
    d) Parallel

Answer: Option (d)

3. In this type of projection, each of the axes has different ratios of foreshortening:

    a) Isometric
    b) Dimetric
    c) Trimetric
    d) Parallel

Answer: Option (c)

4. Lines of an isometric drawing that are not parallel to the isometric axes are called this:

    a) Trimetric lines
    b) Nonisometric lines
    c) Multiview lines
    d) Dimetric lines

Answer: Option (b)

5. This type of axonometric drawing has equal foreshortening along two axis directions and a different amount on the third axis:

    a) Dimetric
    b) Multiview
    c) Isometric
    d) Trimetric

Answer: Option (a)

6. In oblique projection, important shapes should be in this position relative to the viewing plane:

    a) Parallel
    b) Perpendicular
    c) Adjacent
    d) Rotated

Answer: Option (a)

7. In a CAD system, we can draw an ellipse by specifying these:

    a) The bounding lines
    b) The midpoint and end points
    c) The center and major and minor axes
    d) The center and radius

Answer: Option (c)

8. Oblique drawings are dimensioned in a similar fashion as these types of drawings:

    a) Orthographic
    b) Isometric
    c) Angular
    d) Parallel

Answer: Option (b)

9. In an oblique drawing, equally spaced partial circles may be used to show this:

    a) Symbolic thread pitch
    b) Ellipses
    c) Cavalier drawings
    d) Projection points

Answer: Option (a)

10. he top, front, and bottom views align in this manner:

    a) Horizontally
    b) Vertically
    c) According to the planar views
    d) Parallel to the frontal plane

Answer: Option (b)

11. If a plane is parallel to the plane of projection, it appears:

    a) True size
    b) As a line or edge
    c) Foreshortened
    d) As an oblique surface

Answer: Option (a)

12. This is the plane upon which the top view is projected:

    a) Horizontal
    b) Frontal
    c) Profile
    d) Base

Answer: Option (a)

13. A circle will appear on an isometric drawing as a(n) _______

    a) ellipse
    b) cycloid
    c) circle
    d) parabola

Answer: Option (a)

14. An axonometric drawing which has two axes divided by equal angles is:

    a) dimetric
    b) trimetric
    c) orthographic
    d) isometric

Answer: Option (a)

15. A line drawn with a long section, short dash, and another long section is a ___

    a) Hidden feature
    b) Center of a circle
    c) Center axis of a hidden cylinder
    d) Center of a radius

Answer: Option (c)

16. Before starting an isometric drawing in Auto-CAD the drafter needs to ____

    a) Set the grid to isometric
    b) Set the current layer to Def-points
    c) Turn Object Snap off
    d) Turn Ortho off

Answer: Option (a)

17. The Offset tool should only be used for placing _________ in an isometric drawing.

    a) Circles
    b) Horizontal lines
    c) Vertical lines
    d) None of the above

Answer: Option (c)

18. The condition of a part when it contains the least amount of material is referred to as ___

    a) Smallest
    b) LMC
    c) MMC
    d) Actual size

Answer: Option (b)

19. This is how axonometric, oblique, and perspective sketches show objects:

    a) Orthographically
    b) Pictorially
    c) Obliquely
    d) Parallel

Answer: Option (b)

20. This is used to indicate that a surface is to be machined:

    a) Finish mark
    b) Machining mark
    c) Roughness indicator
    d) Coordinate mark

Answer: Option (a)