RRB ALP - SPLessons

RRB ALP Basic Science and Engineering

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP Basic Science and Engineering

RRB ALP Basic Science and Engineering Second Stage CBT Exam

RRB ALP and Technicians 2018 – Second Stage CBT Examination Part A, conducted in online Mode, has: a duration of 90 Min, a total of 100 questions and consists of 4 sections, namely – Mathematics, General Intelligence and Reasoning, Basic Science and Engineering and General Awareness on Current Affairs. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for the Final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes
2 General Intelligence and Reasoning
3 Basic Science & Engineering
4 General awareness on current affairs


shape Syllabus

Below mentioned are the different categories of expected questions in the Part A RRB ALP and Technicians Basic Science & Engineering section of Second Stage.

S.No Topics
1 Engineering Drawing (Projections, Views, Drawing Instruments, Lines, Geometric figures, Symbolic Representation)
2 Units
3 Measurements
4 Mass Weight and Density
5 Work Power and Energy
6 Speed and Velocity
7 Heat and Temperature
8 Basic Electricity
9 Levers and Simple Machines
10 Occupational Safety and Health
11 Environment Education
12 IT Literacy etc.



shape Samples

1. A 33 half-watt resistor and a 330 half-watt resistor are connected across a 12 V source. Which one(s) will overheat?

    A. 33
    B. 330
    C. both resistors
    D. neither resistor

Answer: Option D

2. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?

    A. Decibel
    B. Coulomb
    C. Hum
    D. Cycles

Answer: Option A

3. Light year is a measurement of

    A. Speed of aeroplanes
    B. Speed of light
    C. Stellar distances
    D. Speed of rockets

Answer: Option C

4. The coil of a moving iron instrument has a resistance of 500 Ω and an inductance of 1 H. It reads 250 V when a 250 V dc is applied. If series resistance is 2000 Ω, its reading when fed by 250 V, 50 Hz ac will be

    A. 260 V
    B. 252 V
    C. 250 V
    D. 248 V

Answer: Option D

5. In 3 phase power measurement by two wattmeter method, the reading of one wattmeter is zero. The power factor of load is

    A. 1
    B. 0.5
    C. 0
    D. 0.8

Answer: Option B

6. To convert density of kg m-3 into g cm-3, we divide quantities with

    A. 100
    B. 10
    C. 200
    D. 1000

Answer: Option D

7. A police car accelerates quickly to 60 meters per second in order to pursue a minivan that is recklessly speeding along the highway at 45 meters per second. How long will it take the police car to catch up if the minivan is 600 meters ahead of the police car at the beginning of the chase?

    A. 10 seconds
    B. 15 seconds
    C. 40 seconds
    D. 50 seconds

Answer: Option C

8. If 2.5 kg of hot water at 100°C is added to 10 kg of cold water at 28°C and stirred well. What is the final temperature of mixture? (Neglect the heat absorbed by container and the heat lost by the surroundings.)

    A. 42.4°C
    B. 32.4°C
    C. 52.4°C
    D. 22.4°C

Answer: Option A

9. The efficiency of a simple machine is ____________________________.

    A. is always less than 100%
    B. is equal to 100%
    C. is always 50%
    D. is always more than 100%.

Answer: Option A

10. This is necessary to get something moving.

    A. resistance
    B. force
    C. wedge
    D. screw

Answer: Option B

RRB ALP Technicians Basic Science & Engineering – Study GuideClick Here


RRB ALP/Technicians – Related Information
RRB ALP/Technicians – Mathematics – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Awareness – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Intelligence and Reasoning – Study Guide