RRB ALP - SPLessons

RRB ALP General Awareness

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP General Awareness

RRB ALP General Awareness Second Stage CBT Exam

RRB ALP and Technicans 2018 – Second Stage CBT Examination Part A, conducted in online Mode, has: a duration of 90 Min, a total of 100 questions and consists of 4 sections, namely – Mathematics, General Intelligence & Reasoning, Basic Science & Engineering and General Awareness on Current Affairs. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for the Final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes
2 General Intelligence and Reasoning
3 Basic Science & Engineering
4 General awareness on current affairs


shape Syllabus

Below mentioned are the different categories of expected questions in the Part A RRB ALP and Technicians General Awareness section of Second Stage.

S.No Topics (Current Affairs)
1 Science & Technology
2 Sports
3 Culture
4 Personalities
5 Economics
6 Politics and other subjects of importance



shape Samples

1. The World’s first driverless transport pod has been unveiled in which country?

    a. Dubai, UAE
    b. Beijing, China
    c. New York, United States
    d. Melbourne, Australia

Answer: a

2. Who has won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for Blind?

    a. Aryan Joshi
    b. Soundarya Kumar Pradhan
    c. Kishan Gangolli
    d. Ashvin Makwana

Answer: c

3. The World’s tallest 75 storied hotel named Gevora Hotel has been unveiled in which city recently?

    a. Chicago
    b. Dubai
    c. Beijing
    d. Singapore

Answer: b

4. Who will be the first female Hindu lawmaker in Pakistan since 1947?

    a. Shivani Prasad
    b. Chandra Prabha
    c. Pallavi Lachhani
    d. Krishna Kumari

Answer: d

5. Who has become the first Indian golfer to qualify for the China Ladies PGA Tour?

    a. Vani Kapoor
    b. Gaurika Bishnoi
    c. Sharmila Nicollet
    d. Saaniya Sharma

Answer: c

6. Which city International Conference on Unani Medicine held?

    a. New Delhi
    b. Chennai
    c. Hyderabad
    d. Secunderabad

Answer: a

7. Which state Government launches DASTAK campaign to eradicate Japanise Encephalitis?

    a. Uttar Pradesh
    b. Himachal Pradesh
    c. Tamil Nadu
    d. Kerala

Answer: a

8. Who has been conferred with the 2017 Sahitya Akademi Award for Assamese literature?

    a. Vyakaranna Baso Varsh
    b. Urmi Ghanshyam Desai
    c. Afsar Ahmed
    d. Jayant Madhab Bora

Answer: d

9. Parbati Ghose, who passed away recently, was the first female filmmaker of which state?

    a. Odisha
    b. Assam
    c. Manipur
    d. Nagaland

Answer: a

10. What is the theme of the 2018 World Radio Day (WRD)?

    a. Radio and Peace
    b. Radio and Sports
    c. Radio and World
    d. Radio is You

Answer: b

11. Which union minister has inaugurated International Conference on Operations and Maintenance “Indian Power Stations 2018”?

    a. R.K. Singh
    b. Vijay Sampla
    c. Ajay Tamta
    d. Arjun Ram Meghwal

Answer: a

12. Which country will host the 8th edition of Theatre Olympics?

    a. India
    b. United States
    c. Russia
    d. Japan

Answer: a

13. The World’s first Robot Ski Challenge was held in which country?

    a. North Kore
    b. Greece
    c. South Korea
    d. France

Answer: c

14. The celebration of 70 years of India-Russia Agricultural Relations has held in which state?

    a. Assam
    b. Uttar Pradesh
    c. Madhya Pradesh
    d. Rajasthan

Answer: d

15. Which Indian state hosted the 12th edition of International Conference on Corporate Social Responsibility (CSR-2018)?

    a. Chattisgarh
    b. Odisha
    c. Karnataka
    d. Andhra Pradesh

Answer: c

RRB ALP Technicians General Awareness – Study GuideClick Here


RRB ALP/Technicians – Related Information
RRB ALP/Technicians – Mathematics – Study Guide
RRB ALP/Technicians – Basic Science & Engineering – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Intelligence and Reasoning – Study Guide