RRB ALP - SPLessons

RRB ALP General Science First Stage

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP General Science First Stage

RRB ALP General Science First Stage CBT Exam

RRB ALP 2018 – First Stage CBT Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 60 Min (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe), a total of 75 questions, a maximum score of 75 marks, and consists of 4 sections, namely – Mathematics, General Intelligence & Reasoning, General Science and General Awareness on Current Affairs. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for Second Stage CBT Exam.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe)
2 General Intelligence and Reasoning
3 General Science
4 General awareness on current affairs


Below mentioned are the different categories of expected questions in the RRB ALP General Science section of First Stage.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Physics
2 Chemistry
3 Life Sciences



shape Samples

1. Which Diode is used?

    a) modulation
    b) oscillation
    c) amplification
    d) purification

Answer: d

2. Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion?

    a) Dr. Horn J. Bhabha
    b) Dr. Vikram Sarabhai
    c) Dr. Raja Ramanna
    d) Dr. P. K. Iyengar

Answer: a

3. Which among the following types of coal produces most heat per unit?

    a) Coal
    b) Lignite
    c) Anthracite
    d) Pit

Answer: c

4. Which among the following waves is used for communication by artificial satellites?

    a) Microwaves
    b) Radio waves
    c) A. M.
    d) Frequency of 101 series

Answer: a

5. What is found in frequency modulation?

    a) Fixed frequency
    b) Fixed dimension
    c) Change In frequency and dimension
    d) Change in dimension only

Answer: a

6. Beryllium Sulphate is less soluble in water due to?

    a) High inflammable energy
    b) Low Energy of dissociation
    c) Low inflammable energy
    d) Ionic band

Answer: a

7. What is the name of that system which uses radioactivity to decide the period of materials of pre his tone period?

    a) Radium dating
    b) Uranium dating
    c) Carbon dating
    d) Deuterium dating

Answer: c

8. Cement is made hard with

    a) Dehydration
    b) Hydration and dissociation of water
    c) Dissociation of water
    d) Polymerisation

Answer: b

9. What happens when a chemical bond is formed?

    a) Energy is always absorbed
    b) Energy in always released
    c) More energy is released than is absorbed
    d) Energy is neither released nor absorbed

Answer: a

10. Which among the following is a carbohydrate?

    a) Nylon
    b) Cane sugar
    c) Turpentine
    d) Hydrogen peroxide

Answer: b

11. Penicillin is extracted from

    a) Yeast
    b) Algae
    c) Fungus
    d) Lichen

Answer: c

12. Which is the effect of antigen in an ill person?

    a) It increases the production of W.B.C.
    b) It increases the production of antibiotics
    c) It increases the production of anti-serum against bacteria
    d) It prevents the growth of bacteria

Answer: b

13. Which among the following helps in circulation of blood?

    a) Arithrocytus
    b) Blood platelets
    c) Monocytes
    d) Lymphocytes

Answer: d

14. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants?

    a) Manganese
    b) Boron
    c) Copper
    d) Molybdenum

Answer: b

15. Which wood will become useless soon after exposing in the open air?

    a) Softwood
    b) Fibrous wood
    c) Wet wood
    d) Hardwood

Answer: c

RRB ALP Technicians General Science – Study GuideClick Here


RRB ALP/Technicians – Related Information
RRB ALP/Technicians – Mathematics – Study Guide
RRB ALP – General Awareness – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Intelligence and Reasoning – Study Guide