RRB ALP - SPLessons

RRB ALP Reasoning First Stage

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP Reasoning First Stage

RRB ALP General Intelligence and Reasoning First Stage CBT Exam

RRB ALP 2018 – First Stage CBT Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 60 Min (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe), a total of 75 questions, a maximum score of 75 marks, and consists of 4 sections, namely – Mathematics, General Intelligence & Reasoning, General Science and General Awareness on Current Affairs. Candidates must clear the cut-off in all the sections to qualify for Second Stage CBT Exam.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes (80 minutes for eligible PWD candidates accompanied with scribe)
2 General Intelligence and Reasoning
3 General Science
4 General awareness on current affairs


Below mentioned are the different categories of expected questions in the RRB ALP General Intelligence & Reasoning section of First Stage.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Analogies
2 Alphabetical and Number Series
3 Coding and Decoding
4 Mathematical operations
5 Relationships
6 Syllogism
7 Jumbling
8 Venn Diagram
9 Data Interpretation and Sufficiency
10 Conclusions and Decision Making
11 Similarities and Differences
12 Analytical reasoning
13 Classification, Directions
14 Statement – Arguments
15 Statement – Assumptions



shape Samples

1. In a certain code LAWN is written as JCUP. How will SLIT be coded in that code?

    A. QNGV
    B. QJGV
    C. QNVG
    D. NJGV

Answer: Option A

2. In a certain code LOUD is written as JOSF then which of the following English words shall be coded as PKQG?

    A. RISE
    B. ROPE
    C. ROAD
    D. RICE

Answer: Option A

Directions(3 to 4): These questions are based on the following arrangement;
J Y 2 = S £ x E G M ¤ 7 $ H P 9 K L b @ W Q 1 3 # C D Ó

3. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a letter, but not both?

    A. Nil
    B. One
    C. Two
    D. Three

Answer: Option D

4. How many such letters are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a number or immediately preceded by a symbol, but not both?

    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. None of these

Answer: Option D

Directions (5 to 6): Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.

5. BINDING: BOOK

    A. criminal : gang
    B. display : museum
    C. artist : carpenter
    D. frame : picture

Answer: Option D

6. SIAMESE: CAT

    A. type : breed
    B. dog : puppy
    C. mark : spot
    D. romaine : lettuce

Answer: Option D

7. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

    A. West
    B. South
    C. North-East
    D. South-West

Answer: Option D

Directions (8 to 9): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

8. Statement: “You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation.” – A line in an appointment letter.
Assumptions:
1. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.
2. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: Option E

9. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.
Assumptions:
1. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
2. The schools do not admit children after six years of age.

    A. Only assumption I is implicit
    B. Only assumption II is implicit
    C. Either I or II is implicit
    D. Neither I nor II is implicit
    E. Both I and II are implicit

Answer: Option A

10. In a certain code language, ‘+’ means ‘*’, ‘*’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘/’ and ‘/’ means ‘+’.
9 + 4 – 6 * 6 / 8 is …?

    A. 8.5
    B. 8
    C. 5.25
    D. 0

Answer: Option B

11. If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is called roof and roof is called ventilator, what will a person stand on

    A. Window
    B. Wall
    C. Floor
    D. Roof

Answer: Option D

Directions(12 to 13): Choose the word which is look like the other words in the group

12.

    A. House
    B. Cottage
    C. School
    D. Palace

Answer: Option C

13.

    A. Kennel
    B. House
    C. Stable
    D. Aviary

Answer: Option B

14. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words? A.Family B. Community C. Member D. Locality E. Country

    A. C, A, D, B, E
    B. C, A, B, D, E
    C. C, A, B, E, D
    D. C, A, D, E, B

Answer: Option B

15. If A + B = 2C and C + D = 2A, then

    A. A + C = B + D
    B. A + C = 2D
    C. A + D = B + C
    D. A + C = 2B

Answer: Option B

16. If × stands for ‘addition’, ÷ stands for ‘subtraction’, + stands for ‘multiplication’ and-stands for ‘division’, then 20 × 8 ÷ 8 – 4 + 2 = ?

    A. 80
    B. 25
    C. 24
    D. 5

Answer: Option C

RRB ALP Technicians General Intelligence and Reasoning – Study GuideClick Here


RRB ALP/Technicians – Related Information
RRB ALP/Technicians – General Awareness – Study Guide
RRB ALP/Technicians – Mathematics – Study Guide
RRB ALP/Technicians – General Science – Study Guide