RRB ALP - SPLessons

RRB ALP Second Stage Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB ALP Second Stage Practice Test

RRB ALP Second Stage Practice Test

shape Introduction

RRB ALP Second Stage Practice Test CBT is common for ALP and Technician. Candidates who have opted for ALP and qualified in Second Stage CBT have to undergo Computer Based Aptitude Test (AT). RRB ALP Second Stage Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

PART A:

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 75 60 minutes
2 General Intelligence and Reasoning
3 Basic Science & Engineering
4 General awareness on current affairs


PART B:

S.No Engineering Discipline
(Diploma/Degree)
Relevant trade for PART B Qualifying
Test to be selected from
No. of Questions Time allocated
1 Electrical Engineering and combination of
various streams of Electrical Engineering
Electrician / Instrument Mechanic / Wiremen
/Winder(Armature) / Refrigeration and Air
Conditioning Mechanic
75 60 minutes
2 Electronics Engineering and combination of
various streams of Electronics Engineering
Electronics Mechanic / Mechanic Radio & TV
3 Mechanical Engineering and combination of
various streams of Mechanical Engineering
Fitter / Mechanic Motor Vehicle / Tractor
Mechanic / Mechanic Diesel / Turner /
Machinist / Refrigeration and Air
Conditioning Mechanic/ Heat Engine /
Millwright Maintenance Mechanic
4 Automobile Engineering and combination of
various streams of Automobile Engineering
Mechanic Motor Vehicle / Tractor Mechanic /
Mechanic Diesel / Heat Engine /
Refrigeration and Air Conditioning Mechanic
5 HSC(10+2) with Physics and Maths Electrician / Electronics Mechanic / Wireman


shape Syllabus

[Click Here] for RRB ALP Second Stage CBT Syllabus


shape Samples

1. The product of 4 consecutive even numbers is always divisible by:

    A. 600
    B. 768
    C. 864
    D. 384

Answer: Option D

2. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:

    A. 279
    B. 283
    C. 308
    D. 318

Answer: Option C

3. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

    A. 2 : 5
    B. 3 : 7
    C. 5 : 3
    D. 7 : 3

Answer: Option C

4. A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in:

    A. 4 days
    B. 6 days
    C. 8 days
    D. 12 days

Answer: Option B

5. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

    A. Rs. 1090
    B. Rs. 1160
    C. Rs. 1190
    D. Rs. 1202

Answer: Option C

1. Pointing to a photograph Anjali said, “He is the son of the only son of my grandfather.” How is the man in the photograph related to Anjali?

    A. Brother
    B. Uncle
    C. Son
    D. Data is inadequate

Answer: Option A

2. Directions to Solve
In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.
Give answer:

    (A) If only (1) conclusion follows
    (B) If sonly (2) conclusion follows
    (C) If either (1) or (2) follows
    (D) If neither (1) nor (2) follows and
    (E) If both (1) and (2) follow.


Statements: Some cows are crows. Some crows are elephants.
Conclusions:

      1.Some cows are elephants.
      2. All crows are elephants.

    A. Only (1) conclusion follows
    B. Only (2) conclusion follows
    C. Either (1) or (2) follows
    D. Neither (1) nor (2) follows
    E. Both (1) and (2) follow

Answer: Option D

3. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

      1) Nonetheless, Tocqueville was only one of the first of a long line of thinkers to worry whether such rough equality could survive in the face of a growing factory system that threatened to create divisions between industrial workers and a new business elite.
      2) “The government of democracy brings the nation of political rights to the level of the humblest citizens. He wrote ,” Just as the dissemination of wealth brings the notion of property within the reach of all the members of the community”.
      3) Tocqueville was far too shrewd an observer to be uncritical about the US, but his verdict was fundamentally positive.
      4) No visitor to the US left a more enduring record of his travels and observations than the French writer and political theorist Alexis de Tocqueville, whose ‘Democracy in America’, first published in 1835, remains one of the most trenchant and insightful analyses of American social and political practises.
    A. 4132
    B. 2134
    C. 4321
    D. 4213

Answer: Option C

4. Directions to Solve: In each of the following questions, five words have been given out of which four are alike in some manner, while the fifth one is different. Choose the word which is different from the rest.
Choose the word which is different from the rest.

    A. Tricycle
    B. Trident
    C. Trifle
    D. Tricolour
    E. Trilogy

Answer: Option C

5. Ravi left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?

    A. 10 km
    B. 15 km
    C. 20 km
    D. 25 km

Answer: Option B

1. A 33 half-watt resistor and a 330 half-watt resistor are connected across a 12 V source. Which one(s) will overheat?

    A. 33
    B. 330
    C. both resistors
    D. neither resistor

Answer: Option D

2. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?

    A. Decibel
    B. Coulomb
    C. Hum
    D. Cycles

Answer: Option A

3. Light year is a measurement of

    A. Speed of aeroplanes
    B. Speed of light
    C. Stellar distances
    D. Speed of rockets

Answer: Option C

4. The coil of a moving iron instrument has a resistance of 500 Ω and an inductance of 1 H. It reads 250 V when a 250 V dc is applied. If series resistance is 2000 Ω, its reading when fed by 250 V, 50 Hz ac will be

    A. 260 V
    B. 252 V
    C. 250 V
    D. 248 V

Answer: Option D

5. In 3 phase power measurement by two wattmeter method, the reading of one wattmeter is zero. The power factor of load is

    A. 1
    B. 0.5
    C. 0
    D. 0.8

Answer: Option B

1. Name the first Indian state which has announced to opt out of Central Governments ambitious ‘Modicare’ scheme?

    A. West Bengal
    B. Bihar
    C. Delhi
    D. Punjab

Answer: A

2. The international conference ‘Agricon 2018’ and ‘Agriexpo 2018’ was inaugurated in which city by the President Ram Nath Kovind on February 14?

    A. Ghazipur
    B. Patna
    C. Bhopal
    D. Kanpur

Answer: D

3. Muzaffar Hussain who passed away recently was a renowned __________.

    A. Scientist
    B. Politician
    C. Journalist
    D. Actor

Answer: C

4. Which city is hosting the India’s first-ever radio festival?

    A. New Delhi
    B. Pune
    C. Mumbai
    D. Kanpur

Answer: A

5. Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Nepal?

    A. Sushil Koirala
    B. KP Sharma Oli
    C. Sher Bahadur Deuba
    D. Khil Raj Regmi

Answer: B


shape Test

For RRB ALP Second Stage CBT Practice Test: [Click Here]

For RRB ALP Second Stage CBT Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for RRB ALP Second Stage CBT 2018, the four main subjects that you need to be excellent at are Mathematics, General Intelligence & Reasoning, Basic Science & Engineering and General Awareness on Current Affairs.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy and can also clear the RRB ALP Second Stage CBT 2018, but remember there shall be negative marking for incorrect answers in Second Stage CBT. 1/3rd of the marks allotted for each question shall be deducted for each wrong answer.

✦ Tip – 1: Identify the weak areas, for some it may be Mathematics; for others it may be General Intelligence and Reasoning. If possible take the help of extra coaching.

✦ Tip – 2: Take online mock tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free mock tests.

✦ Tip – 3: If you are repeatedly making the same mistakes, find out what is happening and analyze the mistakes. A reliable coach can help you in this matter.

✦ Tip – 4: Have a shorter study period, don’t keep your study period too long if you really want to excel in an exam.

✦ Tip – 5: This is the most important one. Stay Positive! There will be highs and lows in your journey for preparing the bank exam. Whatever happens stay focused and don’t give up.