RRB Group D - SPLessons

RRB Group D General Science Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRB Group D General Science Questions

RRB Group D General Science Questions


shape Introduction

RRB Group D 2018 Recruitment has 3 stages. The process shall involve a Computer Based Test(CBT), Physical Efficiency Test (PET) and Document Verification. This article makes an attempt to present the different types of questions that can be expected for the General Science section of CBT Stage 1. Below mentioned are the details.


shape CBT Stage 1

CBT Stage 1 consisting of Objective Tests will be conducted online. This test would be of 90 minutes duration consisting of 100 questions, 4 sections as follows.

S.No Sections No. of Questions Time allocated
1 Mathematics 100 90 minutes
2 General Intelligence and Reasoning
3 General Science
4 General awareness on current affairs

Below mentioned the Complete Syllubus of CBT Stage 1.

Mathematics General Intelligence and Reasoning General Science General awareness on current affairs
1.Number system

2.BODMAS

3.Decimals & Fractions

5.LCM, HCF

6.Ratio & Proportion

7.Percentages

8.Mensuration

9.Time & Work

10.Time and Distance

11.Simple & Compohttps://www.splessons.com/wp-admin/tools.phpund Interest

12.Profit & Loss

13.Algebra

14.Geometry

15.Trigonometry

16.Elementary Statistics

17.Square Roots

18.Age Calculations

19.Calendar & Clock

20.Pipes & Cistern
1.Analogies

2.Alphabetical & Number Series

3.Coding & Decoding

4.Mathematical operations

5.Relationships

6.Syllogism

7.Jumbling

8.Venn Diagram

9.Data Interpretation & Sufficiency

10.Conclusions & Decision Making

11.Similarities & Differences

12.Analytical reasoning

13.Classification

14.Directions

15.Statement – Argument

16.Statement – Assumptions
1.Physics

2.Chemistry

3.Life Sciences
1.Science & Technology

2.Sports

3.Culture

4.Personalities

5.Economics

6.Politics and
other subjects
of importance


shape GS Samples

The General Science section in CBT Stage 1 for RRB Group D Recruitment has 3 subjects: physics, Chemistry, Biology. Candidates can refer to high school science books for the syllubus.

Click here – For High School science Books.

Below Provided are some of the Sample Questions.

1.Rain drops acquire spherical shape due to

    a) viscosity
    b) surface tension
    c) friction
    d) elasticity

Answer: Option (b)
Explanation:
The Surface tension pulls the surface of the drop equally at all points thus produces the spherical shape having the minimum surface area.

2. It is more difficult to walk on ice than on a concrete road because

    a) there is very little friction between the ice and feet pressing it
    b) ice is soft when compared to concrete
    c) there is more friction between the ice and feer
    d) None of these

Answer: Option (a)
Explanation:
It is the friction between the feet and the ground that helps us to walk. Without this friction we would slip and fall.

3. A solid ball of metal has a spherical cavity inside it. When the ball is heated the volume of the cavity will

    a) increase
    b) decrease
    c) remain unaffected
    d) have its shape changed

Answer: Option (a)
Explanation:
The metal ball can be considered to be made up of several layers of thinner ones. On heating each of these layers will increase in radius. As the inner most layer also increases its radius, the volume inside it i.e, the volume of the hollow portion will also increase.

4. When a bottle of perfume is opened in one corner of a room the smell spreads soon throughout the room. This is an example of

    a) surface tension
    b) capillarity
    c) viscosity
    d) diffusion

Answer: Option (a)
Explanation:
Diffusion is the spreading – mixing of gases through molecular motion.

5. Skating on ice is possible because

    a) the surface of ice is smooth
    b) ice is cold
    c) the pressure on the ice due to skate melts the ice by lowering its melting point forming a thin film of water
    d) the pressure on the ice due to skate raises its melting point

Answer: Option (c)
Explanation:
Here is a case of lowering of melting point of ice with increase of pressure

6. A bucket of water is hung from a spring balance. A piece of iron is suspended in the water without touching the sides or touching the bottom of the bucket. The reading of the spring balance

    a) will increase
    b) will decrease
    c) does not change
    d) varies with the increase of depth of the immersion of the iron piece

Answer: Option (a)
Explanation:
When the piece of iron is lowered into the water, the water level in the bucket increases. And so the pressure at the bottom of bucket also increases. Thus the total thrust at the botto also increases. Therefore the spring balance reading increases.

7. Pieces of camphor placed on water move about rapidly. This is because of

    a) diffusion
    b) viscosity
    c) surface tension
    d) capillarity

Answer: Option (c)
Explanation:
The Camphor slowly dissolves in the water lowering the latter’s surface tension in the immediate neighbourhood. The stronger pull exerted by the uncontaminated portion of water brings about a movement of the surface and the camphor particles are carried along with it. When after sometime the whole surface settles for the reduced tension, the movement of the camphor too short.

8. If a band is played on the moon the sound will

    a) reverberate
    b) be heard by us faintly
    c) be heard upto 10km from it
    d) not be heard at any distance at all from it

Answer: Option (d)
Explanation:
As there is no atmosphere surrounding the moon, the sound from any band that is played there cannot travel outwards there is no material medium surrounding it for its propagation.

9. Formation of shadows can be explained by

    a) rectilinear propagation of light
    b) reflection
    c) refraction
    d) total internal reflection

Answer: Option (a)
Explanation:
In this position, the head light will be at the principal focus so that the rays of light falling on the cancave mirror will be rendered parallel

10. The base of an electric iron is brightly polished mainly

    a) to make it smooth and frictionless
    b) to make it rust-proof
    c) to reduce heat loss by radiation
    d) to make it more durable

Answer: Option (c)
Explanation:
Polished surfaces are poor radiators of heat. So loss of heat on that account is reduced and the electric iron remains hotter than otherwise.

11. What is newton third law of motion?

    a) Every body maintains its initial state rest or motion unless no external force is applied.
    b) The rate of change in momentum of a body is directly proportional to the applied force on the body and takes place in the direction of force.
    c) To every action there is equal and opposite reaction.
    d) None of above.

Answer: Option (c)
Explanation:
Newton First Law of Motion: Every body maintains its initial state rest or motion unless no external force is applied.
Newton Second Law of Motion: The rate of change in momentum of a body is directly proportional to the applied force on the body and takes place in the direction of force.

12. If no external force acts on a system of bodies, the total linear momentum of the system of bodies remains constant. Which law states this?

    a) Newton first law
    b) Newton second law
    c) Newton third law
    d) Principle of conservation of linear momentum

Answer: Option (d)
Explanation:
Principle of conservation of linear momentum states If no external force acts on a system of bodies, the total linear momentum of the system of bodies remains constant.

13. Energy posses by a body in motion is called

    a) Kinetic Energy
    b) Potential Energy
    c) Both of Above
    d) None of Above

Answer: Option (a)
Explanation:
Energy posses by a body in motion is called Kinetic Energy.

14. If lift is going up with acceleration, the apparent weight of a body is

    a) may be more or less than true weight
    b) equal to the true weight
    c) less than the true weight
    d) more than the true weight

Answer: Option (d)
Explanation:
If lift is going up with acceleration, the apparent weight of a body is more than the true weight.

15. What is escape velocity?

    a) Escape velocity is the maximum velocity with which a body should be projected from the surface of earth so it do not go beyond gravitational field of earth.
    b) Escape velocity is the minimum velocity with which a body should be projected from the surface of earth so it do not go beyond gravitational field of earth.
    c) Escape velocity is the minimum velocity with which a body should be projected from the surface of earth so as it goes out of gravitational field of earth and never return to earth.
    d) Escape velocity is the maximum velocity with which a body should be projected from the surface of earth so as it goes out of gravitational field of earth and never return to earth.

Answer: Option (c)
Explanation:
Escape velocity is the minimum velocity with which a body should be projected from the surface of earth so as it goes out of gravitational field of earth and never return to earth.

16. Sudden fall in barometer is indication of

    a) Storm
    b) Rain
    c) Tide
    d) Clear weather

Answer: Option (a)
Explanation:
Sudden fall in barometer is indication of Storm.

17. The force which opposes the relative motion between different layers of liquid or gases is called

    a) Critical Velocity
    b) Streamline Flow
    c) Terminal Velocity
    d) Viscous Force

Answer: Option (d)
Explanation:
Critical Velocity – The maximum velocity upto which fluid motion is streamline is called Critical Velocity.
Streamline Flow – If velocity of all fluid particles is same all the time then it can be said in streamline flow.
Terminal Velocity – When a body falls in viscous medium, its velocity first increases and finally becomes constant. The constant velocity is called terminal velocity.

18. What is the maximum value of deforming force upto which a material shows elastic property and above which the material loses it?

    a) Elasticity
    b) Strain
    c) Elastic Limit
    d) Stress

Answer: Option (c)
Explanation:
The Maximum Extent to which a solid may be stretched without permanent alteration of size or shape.

19. What is Hooke’s Law?

    a) Stress is inversely proportional to strain.
    b) Stress is directly proportional to strain.
    c) Stress and strain are dependent on each other.
    d) Stress and strain are independent of each other.

Answer: Option (b)
Explanation:
Hooke’s law is a principle of physics that states that the force (F) needed to extend or compress a spring by some distance X scales linearly with respect to that distance.

20. Lognitudinal waves and Transverse waves are types of?

    a) Mechanical waves
    b) Non-Mechanical waves
    c) Both of above
    d) None of Above

Answer: Option (a)
Explanation:
Mechanical Waves are waves which propagate through a material medium (solid, liquid, or gas) at a wave speed which depends on the elastic and inertial properties of that medium. There are two basic types of wave motion for mechanical waves: longitudinal waves and transverse waves.

21. What is the relation between wavelength, frequency and velocity?

    a) velocity of wave = frequency * wavelength
    b) velocity of wave = frequency/wavelength
    c) velocity of wave = wavelength/frequency
    d) None of above

Answer: Option (a)
Explanation:
That number, also known as the frequency, will be larger for a short-wavelength wave than for a long-wavelength wave. The equation that relates wavelength and frequency for electromagnetic waves is: c = ν*λ where λ is the wavelength, ν is the frequency and c is the Velocity of wave.

22. What are audible sound waves?

    a) Having frequency less than 20 Hz
    b) Having frequency between 20 Hz to 20000 Hz
    c) Having frequency more than 20000 Hz
    d) None of above

Answer: Option (b)
Explanation:
Human ear can easily detect frequencies between 20 Hz and 20 KHz. Hence sound waves with frequency ranging from 20 Hz to 20 KHz are known are audible sound. The human ear is sensitive to every minute pressure difference in the air if they are in the audible frequency range.

23.What is the range of mercury thermometer?

    a) 0 degree Celsius to 350 degree Celsius
    b) -10 degree Celsius to 350 degree Celsius
    c) -20 degree Celsius to 350 degree Celsius
    d) -30 degree Celsius to 350 degree Celsius

Answer: Option (d)
Explanation:
Mercury thermometers cover a wide temperature range from −30 to 350 °C the instrument’s upper temperature range may be extended though the introduction of an inert gas such as nitrogen.

24. Which law states, “The rate of loss of heat by a body is directly proportional to the difference in temperature between the body and the surroundings.”

    a) Doppler’s Effect
    b) Newton’s law of cooling
    c) Kirchhoff’s Law
    d) Stefan’s Law

Answer: Option (b)
Explanation:
Doppler’s Effect – The Doppler effect can be described as the effect produced by a moving source of waves in which there is an apparent upward shift in frequency for observers towards whom the source is approaching and an apparent downward shift in frequency for observers from whom the source is receding.
Kirchhoff’s Law – Kirchhoff’s Law signifies that good absorbers are good emitters.
Stefan’s Law – The radiant energy emitted by a black body per unit area per unit time is directly proportional to the fourth power of its absolute temperature.

25. The nuclear reaction in which a heavy nucleus splits into two nuclei of nearly equal mass is called

    a) Nuclear fusion
    b) Nuclear fission
    c) Nuclear reaction
    d) Fast breeding

Answer: Option (b)
Explanation:
Nuclear fission is a process used to create energy. It is when an atom splits apart into smaller atoms. The process gives off a lot of energy, and is used in nuclear weapons and nuclear reactors. Nuclear fission was discovered in December 1938 by the German nuclear chemist Otto Hahn and his assistant Fritz Strassmann in Berlin.

26. Which unit we use to express nuclear sizes?

    a) Tesla
    b) Newton
    c) Fermi
    d) None of above

Answer: Option (c)
Explanation:
A unit of length used to measure nuclear sizes, is Fermi.

27.The mass of an electron in motion depends upon:

    a) direction of motion
    b) B its velocity
    c) C its velocity of e-
    d) D it’s shell number

Answer: Option (b)
Explanation:
The electron has a mass that is approximately 1/1836 that of the proton.[10] Quantum mechanical properties of the electron include an intrinsic angular momentum (spin) of a half-integer value, expressed in units of the reduced Planck constant, ħ. As it is a fermion, no two electrons can occupy the same quantum state, in accordance with the Pauli Exclusion Principle.

28. Rain drops acquire spherical shape due to

    a) viscosity
    b) surface tension
    c) friction
    d) elasticity

Answer: Option (b)
Explanation:
The Surface tension pulls the surface of the drop equally at all points thus produces the spherical shape having the minimum surface area.

29. Light year is a unit of

    a) time
    b) distance
    c) light
    d) intensity of light

Answer: Option (b)
Explanation:
Light year is a unit of distance

30. Light from the Sun reaches us in nearly

    a) 2 minutes
    b) 4 minutes
    c) 8 minutes
    d) 16 minutes

Answer: Option (c)
Explanation:
The sun’s light takes about 8 minutes to reach the Earth after it has been emitted from the sun’s surface. The time it takes for light to reach planets in our Solar System (not the Milky Way, which is our galaxy) varies from about 3 minutes for Mercury, to about 5.3 hours for Pluto

31. Stars appears to move from east to west because

    a) all stars move from east to west
    b) the earth rotates from west to east
    c) the earth rotates from east to west
    d) the background of the stars moves from west to east

Answer: Option (b)
Explanation:
Earth’s spin (or rotation) on its axis. Earth rotates or spins toward the east, and that’s why the Sun, Moon, planets, and stars all rise in the east and make their way westward across the sky.

32. Planets do not twinkle because

    a) they emit light of a constant intensity
    b) their distance from the earth does not change with time
    c) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
    d) they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not

noticeable
Answer: Option (d)
Explanation:
Planets are just like the Sun, do not twinkle. Planets are also closer to the Earth than those distant stars, so planets appear larger in comparison. Due to the planets’ closeness to Earth, the light coming from these celestial bodies does not bend much due to Earth’s atmosphere

33. Metals are good conductors of electricity because

    a) they contain free electrons
    b) the atoms are lightly packed
    c) they have high melting point
    d) All of the above

Answer: Option (a)
Explanation:
Copper is used for electrical wiring because it is a good conductor of electricity. Metal particles are held together by strong metallic bonds, which is why they have high melting and boiling points. The free electrons in metals can move through the metal, allowing metals to conduct electricity.

34. If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same

    a) velocity
    b) momentum
    c) acceleration
    d) kinetic energy

Answer: Option (b)
Explanation:
If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same momentum

35. Rectifiers are used to convert

    a) Direct current to Alternating current
    b) Alternating current to Direct current
    c) high voltage to low voltage
    d) low voltage to high voltage

Answer: Option (b)
Explanation:
Converting DC power from one voltage to another is much more complicated. One method of DC-to-DC conversion first converts power to AC (using a device called an inverter), then uses a transformer to change the voltage, and finally rectifies power back to DC.

36. Magnetism at the centre of a bar magnet is

    a) minimum
    b) maximum
    c) zero
    d) minimum or maximum

Answer: Option (c)
Explanation:
The field at the center is not zero, but weak. At the exact center of a magnet the field lines are parallel (straight lines if we draw it). Any where else they are slightly divergent.

37. Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its

    a) amplitude
    b) velocity
    c) wavelength
    d) frequency

Answer: Option (a)
Explanation:
The maximum extent of a vibration or oscillation, measured from the position of equilibrium.

38. Lux is the SI unit of

    a) intensity of illumination
    b) luminous efficiency
    c) luminous flux
    d) luminous intensity

Answer: Option (a)
Explanation:
The SI unit of intensity of illumination (illuminance) is the lux. An illuminance of 1.0 lux is produced by 1.0 lumen of light shining on an area of 1.0 m^2.

39. On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to

    a) dispersion
    b) interference
    c) diffraction
    d) polarization

Answer: Option (b)
Explanation:
The combination of two or more electromagnetic waveforms to form a resultant wave in which the displacement is either reinforced or cancelled.

40. If electrical conductivity increases with the increase of temperature oIf a substance, then it is a:

    a) Conductor
    b) Semiconductor
    c) Insulator
    d) Carborator

Answer: Option (b)
Explanation:
A solid substance that has conductivity between that of an insulator and that of most metals, either due to the addition of an impurity or because of temperature effects

41. With the increase of pressure, the boiling point of any substance

    a) Increases
    b) Decreases
    c) Remains Same
    d) Becomes zero

Answer: Option (a)
Explanation:
The temperature stays the same until all the liquid has vaporized. As the temperature of a liquid rises, the pressure of escaping vapor also rises, and at the boiling point the pressure of the escaping vapor is equal to that exerted on the liquid by the surrounding air, causing bubbles to form.

42. Elecronegativity is the measure of

    a) Metallic character
    b) Non-metallic character
    c) Basic Character
    d) None of these

Answer: Option (b)
Explanation:
Electronegativity cannot be directly measured and must be calculated from other atomic or molecular properties. Several methods of calculation have been proposed, and although there may be small differences in the numerical values of the electronegativity, all methods show the same periodic trends between elements.

43. The rotational effect of a force on a body about an axis of rotation is described in terms of the

    a) Centre of gravity
    b) Centripetal force
    c) Centrifugal force
    d) Moment of force

Answer: Option (d)
Explanation:
The rotational effect of a force on a body about an axis of rotation is described in terms of the Moment of force

44. If no external force acts on a system of bodies, the total linear momentum of the system of bodies remains constant. Which law states that?

    a) Newton’s first law
    b) Newton’s Second Law
    c) Newton’s Third Law
    d) Principle of conservation of linear momentum

Answer: Option (d)
Explanation:
Conservation of linear momentum. The principle that the linear momentum of a system has constant magnitude and direction if the system is subjected to no external force. Also called law of conservation of linear momentum

45. Air pressure is usually highest when the air is

    a) warm and moist
    b) cool and dry
    c) warm and dry
    d) cool and moist

Answer: Option (d)
Explanation:
Both warmth and moisture reduce the density of air and hence its pressure.

46. In a freezer ice cubes will be formed more quickly in trays made of

    a) rubber
    b) plastic
    c) aluminium
    d) wood

Answer: Option (c)
Explanation:
Aluminium being a good conductor of heat conducts away the heat from the substance quite easily and causes quick freezing.

47. The information of brilliant colors in a thin soap film is a consequence of the phenomena of

    a) Polarization and interference
    b) Diffraction and dispersion
    c) Multiple refraction and dispersion
    d) Multiple reflection and interference

Answer: Option (d)
Explanation:
Light waves reflected by the upper and lower boundaries of a thin film interfere with one another, either enhancing or reducing the reflected light.

48. The ringing of an electric bell in an enclosed evacuated glass bell jar is not heard outside because

    a) the ringing is not loud enough
    b) the glass of the bell jar absorbs the sound waves
    c) the bell jar is too small
    d) there is no air or any other gas in the bell jar

Answer: Option (d)
Explanation:
As there is no medium inside the bell jar, sound cannot travel

49. A man jumping out of a moving train is thrown

    a) forward
    b) backward
    c) sidewaqys
    d) None of these

Answer: Option (a)
Explanation:
At the time of jumping out he has the same velocity as the moving train

50. Which is best used as a sound absorbing material in partition walls?

    a) Stone chips
    b) Steel
    c) Glass – wool
    d) Glass pieces

Answer: Option (c)
Explanation:
Materials that do not transfer mechanical energy well. These tend to be soft,flexible, low density, and with high surface area to linear area ratios.

Click Here – For More Physics Questions

1. Which of the following is the most common element in the Universe?

    a) Nitrogen
    b) Oxygen
    c) Hydrogen
    d) Carbon

Answer: Option (c)

2. Indane gas is a mixture of which gases?

    a) butane and hydrogen
    b) butane and propane
    c) butane and oxygen
    d) methane and oxygen

Answer: Option (b)

3. Silicon is used in which of the following?

    a) semiconductors
    b) solar energy devices
    c) transistors
    d) All of these

Answer: Option (d)

4. Which of the following is the nuclear fuel in the sun?

    a) uranium
    b) hydrogen
    c) helium
    d) alpha particles

Answer: Option (c)

5. Cobalt (60) isotope is used in the treatment of which disease?

    a) heart diseases
    b) cancer
    c) diabetes
    d) skin diseases

Answer: Option (b)

6. Which acid is present in lemon

    a) marlic acid
    b) citric acid
    c) lactic acid
    d) tartaric acid

Answer: Option (b)
Explanation:
Citric acid is present in lemon.

7. Rare gases are

    a) mono atomic
    b) di atomic
    c) tri atomic
    d) None of above

Answer: Option (a)
Explanation:
Rare gases are mono atomic.

8. The term PVC used in the plastic industry stands for

    a) polyvinyl chloride
    b) polyvinyl carbobate
    c) phosphor vanadiu chloride
    d) phosphavinyl chloride

Answer: Option (a)
Explanation:
PVC stands for polyvinyl chloride

9. What among following is used to produce artificial rain?

    a) copper oxide
    b) carbon monoxide
    c) silver iodide
    d) silver nitrate

Answer: Option (c)
Explanation:
Silver iodide is used to produce artificial rain.

10. Oil of vitriol is

    a) nitric acid
    b) sulphuric acid
    c) hydrochloric acid
    d) phosphoric acid

Answer: Option (b)
Explanation:
Sulfuric acid or H2SO4 was called “oil of vitriol” by medieval European alchemists because it was prepared by roasting “green vitriol” in an iron retort.

11. A sample of chloroform before using as an anesthetic, is tested by which solution?

    a) Fehling’s solution
    b) Ammonical silver nitrate solution
    c) Ammonical cuprous chloride
    d) Silver nitrate solution after boiling with alcoholic KOH

Answer: Option (b)

12. Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?

    a) Reinforced glass
    b) Pyrex glass
    c) Jena glass
    d) Soda glass

Answer: Option (a)

13. Which is used in preparation of dynamite?

    a) glycerol
    b) ethyl alcohol
    c) methyl alcohol
    d) glycol

Answer: Option (a)
Explanation:
Glycerol is used in preparation of dynamite.

14. Bleaching action of chlorine is by

    a) decomposition
    b) hydrolysis
    c) reduction
    d) oxidation

Answer: Option (d)
Explanation:
Chlorine bleaches by the process of oxidation. It needs moisture for its bleaching action. Chlorine reacts with water to form hydrochloric and hypochlorous acids. Hypochlorous acid is unstable, and it easily dissociates to form nascent oxygen.

15. Which metal is heaviest

    a) osmium
    b) mercury
    c) iron
    d) nickle

Answer: Option (a)
Explanation:
Osmium is the heavist metal.

16. What is a mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur called?

    a) paint
    b) aluminium
    c) brass
    d) gun powder

Answer: Option (d)
Explanation:
Gun powder is the mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur.

17. Nail polish remover contains?

    a) benzene
    b) acetic acid
    c) acetone
    d) petroleum ether

Answer: Option (d)
Explanation:
Acetone can remove artificial nails made of acrylic or cured gel. A less harsh nail polish remover is ethyl acetate, which often also contains isopropyl alcohol. Ethyl acetate is usually the original solvent for nail polish itself.

18. What nucleus of atom contains?

    a) protons
    b) electrons
    c) electrons and protons
    d) protons and neutrons

Answer: Option (d)
Explanation:
Nucleus of atom contains Protons and neutrons.

19. The isotope atoms differ in?

    a) number of neutrons
    b) atomic number
    c) number of electrons
    d) atomic weight

Answer: Option (a)
Explanation:
Important to note that isotope atoms have same atomic number.

20. Human bone does not contain

    a) calcium
    b) carbon
    c) oxygen
    d) phosphorous

Answer: Option (c)
Explanation:
Human bone contains calcium, carbon, phosphorous.

21. Washing soda is?

    a) sodium sulphite
    b) sodium bicarbonate
    c) sodiun carbonate
    d) sodium biosulphite

Answer: Option (c)
Explanation:
Sodium carbonate (also known as washing soda, soda ash and soda crystals, and in the monohydrate form as crystal carbonate), Na2CO3, is the water-soluble sodium salt of carbonic acid.

22. Natural rubber is a polymer derived from?

    a) ethylene
    b) propylene
    c) isoprene
    d) butadiene

Answer: Option (c)
Explanation:
Natural rubber is an addition polymer that is obtained as a milky white fluid known as latex from a tropical rubber tree.

23. Who proposed first atomic theory?

    a) E.Rutherford
    b) De Broglie
    c) John Dalton
    d) D.I.Mendeleef

Answer: Option (c)
Explanation:
Democritus first suggested the existence of the atom but it took almost two millennia before the atom was placed on a solid foothold as a fundamental chemical object by John Dalton (1766-1844).

24. Which one among the following is used as a moderator in nuclear reactors?

    a) Ozone
    b) Heavy hydrogen
    c) Hydrogen peroxide
    d) Heavy water

Answer: Option (d)

25. Hydrofluoric acid is not kept in glass bottles because it reacts with—

    a) visible light
    b) silicon dioxide of glass
    c) aluminium oxide of glass
    d) sodium oxide of glass

Answer: Option (b)

26. Electron affinity of noble gases is—

    a) zero
    b) Low
    c) High
    d) Very high

Answer: Option (a)

27. pH of blood is?

    a) 10.4
    b) 9
    c) 7.4
    d) 4

Answer: Option (c)
Explanation:
A pH of 7 is neutral. The lower the pH, the more acidic the blood. A variety of factors affect blood pH including what is ingested, vomiting, diarrhea, lung function, endocrine function, kidney function, and urinary tract infection. The normal blood pH is tightly regulated between 7.35 and 7.45.

28. Which one of the following is the softest?

a) sodium
b) iron
c) aluminium
d) lithium

Answer: Option (a)
Explanation:
Sodium is the softest one.

29. Which have the maximum density?

    a) Water
    b) Benzene
    c) Ice
    d) Chloroform

Answer: Option (a)
Explanation:
Water has the maximum density.

30. Which is also called Stranger Gas?

    a) Xenon
    b) Neon
    c) Argon
    d) Nitrous oxide

Answer: Option (a)
Explanation:
Xenon is also called Stranger Gas.

31. The chemical used as a fixer in photography is?

    a) sodium thiosulphate
    b) sodium sulphate
    c) borax
    d) ammonium sulphate

Answer: Option (a)
Explanation:
Fixation is commonly achieved by treating the film or paper with a solution of thiosulfate salt. Popular salts are sodium thiosulfate—commonly called hypo—and ammonium thiosulfate—commonly used in modern rapid fixer formulae.

32. Water drops are spherical because of?

    a) viscosity
    b) density
    c) polarity
    d) surface tension

Answer: Option (d)
Explanation:
Surface tension is responsible for the shape of liquid droplets. Although easily deformed, droplets of water tend to be pulled into a spherical shape by the cohesive forces of the surface layer. In the absence of other forces, including gravity, drops of virtually all liquids would be approximately spherical.

33. The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is?

    a) Nitrogen pentoxide
    b) Nitrous oxide
    c) Nitric oxide
    d) Nitrogen dioxide

Answer: Option (a)
Explanation:
The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is Nitrogen pentoxide.

34. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?

    a) Cadmium
    b) Lithium
    c) Potassium
    d) Sodium

Answer: Option (a)
Explanation:
A cadmium metal does not react with water to produce Hydrogen.

35. The most electronegative element among the following is

    a) sodium
    b) bromine
    c) fluorine
    d) oxygen

Answer: Option (c)
Explanation:
Fluorine is the most electronegative element.

36. Atomic number is equal to

    a) Number of electrons
    b) Number of nutron
    c) Number of protons
    d) Total number of protons and neutrons

Answer: Option (c)
Explanation:
Atomic number is equal to Number of protons.

37. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is?

    a) Na
    b) Ag
    c) Hg
    d) Fe

Answer: Option (d)
Explanation:
The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is Fe.

38. Which gas is used in fire extinguishers?

    a) Carbon dioxide
    b) Nitrogen oxide
    c) Carbon monoxide
    d) Sulpher dioxide

Answer: Option (a)
Explanation:
Carbon dioxide is used in fire extinguishers.

39. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called?

    a) roasting
    b) calcinations
    c) smelting
    d) froth floatation

Answer: Option (c)
Explanation:
The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called smelting.

40. Which of the following is produced during the formation of photochemical smog?

    a) Nitrogen Oxides
    b) Hydrocarbons
    c) Methane
    d) Ozone

Answer: Option (d)
Explanation:
Ozone is produced during the formation of photochemical smog.

41. Which of the following gas is used in cigarette lighters?

    a) Butane
    b) Propane
    c) Methane
    d) Ethane

Answer: Option (a)
Explanation:
Butane, a highly flammable, colorless, easily liquefied gas used in gas-type lighters and butane torches. Naphtha, a volatile flammable liquid hydrocarbon mixture used in wick-type lighters and burners.

42. Biogas majorly contains?

    a) Ethane
    b) Methane
    c) Hydrogen
    d) CO

Answer: Option (b)
Explanation:
Biogas majorly contains Methane.

43. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are?

    a) positrons
    b) neutrons
    c) electrons
    d) mesons

Answer: Option (d)

44.The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is?

    a) Pb
    b) Ni
    c) Cu
    d) Pt

Answer: Option (b)

45. The most abundant element in the earth’s crust is?

    a) Aluminium
    b) Nitrogen
    c) Silicon
    d) Oxygen

Answer: Option (d)
Explanation:
The most abundant element in the earth’s crust is Oxygen.

46.The ore which is found in abundance in India is

    a) monazite
    b) bauxite
    c) magnetite
    d) fluorspar

Answer: Option (a)
Explanation:
The ore monazite is found in abundance in India.

47. The luster of a metal is due to:

    a) high polishing
    b) high density
    c) chemical inertness
    d) presence of free electrons

Answer: Option (d)
Explanation:
The luster of a metal is due to presence of free electrons.

48. The most malleable metal is

    a) platinum
    b) silver
    c) gold
    d) iron

Answer: Option (c)
Explanation:
The most malleable metal is gold.

49. Iodine can be separated from a mixture of Iodine and Potassium Chloride by?

    a) Filtration
    b) Sublimation
    c) Distillation
    d)Sedimentation

Answer: Option (b)
Explanation:
Iodine can be separated from a mixture of Iodine and Potassium Chloride by Sublimation.

50. A mixture of benzene and toluene forms—

    a) Non-ideal solution
    b) Ideal solution
    c) Emulsion
    d) Suspension

Answer: Option (b)

Click Here – For More Chemistry Questions

1. Which of has following group of gases contribute to the ‘Green House Effect’?

    a) Carbon tetrafluoride and Nitrous oxide
    b) Carbon monoxide and Sulphur dioxide
    c) Ammonia and Ozone
    d) Carbon dioxide and Methane

Answer: Option (d)

2. Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes?

    a) Dengue
    b) Chikungunya
    c) Japanese Encephalitis
    d) Yellow fever

Answer: Option (c)

3. Which one of the following air pollution can affect blood stream leading to death?

    a) Cadmium
    b) Asbestos dust
    c) Carbon monodioxide
    d) Lead

Answer: Option (c)

4. Plants receive their nutrients mainly from?

    a) atmosphere
    b) chlorophyll
    c) light
    d) soil

Answer: Option (d)

5.What is movement of cell against concentration gradient is called

    a) osmosis
    b) active transport
    c) diffusion
    d) passive transport

Answer: Option (b)

6. Which of the following is an air-borne disease?

    a) Measles
    b) Typhoid
    c) Pink eye
    d) None of the above

Answer: Option (a)
Explanation:
Airborne diseases are the infections spread by airborne transmissions including Chickenpox, Anthrax, Influenza, Measles, Smallpox, Cryptococcosis and Tuberculosis.

7. Which organ of the body produces the fluid known as bile?

    a) Liver
    b) Pancreas
    c) Gall bladder
    d) Kidney

Answer: Option (a)
Explanation:
Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

8. Which of the following hormones is a steroid?

    a) Estrogen
    b) Glucagon
    c) Insulin
    d) Oxytocin

Answer: Option (a)
Explanation:
Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes, produces testosterone; the ovaries, produces estrogen; and the adrenal cortex, produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

9.Which one of the following is not a function of the liver?

    a) Regulation of blood sugar
    b) Enzyme activation
    c) Detoxiation
    d) Reproduction

Answer: Option (d)
Explanation:
Liver is the body’s largest internal organ. It has many functions in the body like it helps in protein synthesis and blood clotting, manufacturing triglycerides and cholesterol, glycogen synthesis, and bile production. It aalso detoxifies chemicals and metabolizes drugs.

10. Which part of human body skin has greatest number Sweat glands?

    a) Forehead
    b) Forearm
    c) Palm of the hand
    d) Back

Answer: Option (c)

11. Who among the following had started vaccination?

    a) Jonas E. Salk
    b) Paul Muller
    c) Edward Jenner
    d) Robert Frost

Answer: Option (c)

12. Liver, milk, egg yolk, fish liver oil is the source of:

    a) Vitamin A
    b) Vitamin B2
    c) Vitamin D
    d) Vitamin C

Answer: Option (c)

13. Digestion of proteins starts in the:

    a) Mouth
    b) Stomach
    c) Duodenum
    d) Intestine

Answer: Option (b)

14. Which of the following acid that is secreted in the stomach?

    a) HCI
    b) H2S04
    c) H2C03
    d) HNO3

Answer: Option (a)

15. Which of the following is not a primary food product?

    a) Vegetables
    b) Milk
    c) Cereals
    d) Fruits

Answer: Option (b)

16. Which of the vegetables have abundance of Vitamins A and C?

    a) Brinjal
    b) Lady’s finger
    c) Potato
    d) Tomato

Answer: Option (d)

17. Which of the following defence of the human body against bacteria?

    a) Haemoglobin
    b) Phagocytes
    c) Red blood cells
    d) Blood platelets

Answer: Option (b)

18. Which of the following nerves connected from the eyes to ears?

    a) Cerebrum
    b) Cerebellum
    c) Medulla
    d) Spinal cord

Answer: Option (b)

19. Which of the following blood vessel that carries deoxygenated blood?

    a) Aorta
    b) Pulmonary artery
    c) Hepatic artery
    d) Pulmonary vein

Answer: Option (b)

20. Which of the following growth of human body affected by somatotrophic hormone?

    a) Bones
    b) Hair
    c) Muscles
    d) Connective tissue

Answer: Option (a)

21. The behavioural pattern of which one of the following organisms may upset when DOT is used as pesticide?

    a) Earthworm
    b) Snake
    c) Fish
    d) Frog

Answer: Option (c)

22. What is another name of Vitamin K?

    a) Nicotinic acid
    b) Riboflavin
    c) Thiamine
    d) 2 Methyl-1, 4-naphthoquinone

Answer: Option (d)

23. Which of the following hormone controlled the blood pressure?

    a) Vasopressin
    b) Oxytocin
    c) Estrogens
    d) Testosterone

Answer: Option (a)

24. Brain and the spinal cord are invested by membranes called:

    a) Arachnoids
    b) Pleural membrane
    c) Meninges
    d) None of these

Answer: Option (c)

25. Which one of the following organisms has a role in converting nitrates to free nitrogen?

    a) Pseudomonas
    b) Nitrosomonas
    c) Nitrobacter
    d) Rhizobium

Answer: Option (d)

26. Which of the following is a sexually transmitted disease?

    a) Leukaemia
    b) Hepatitis
    c) Colour Blindness
    d) All of the above

Answer: Option (c)

27. Which one of the following systems of the body is primarily attacked by the HIV?

    a) Cardiovascular
    b) Immune
    c) Respiratory
    d) Reproductive

Answer: Option (b)

28. In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

    a) Left atrium
    b) Left ventricle
    c) Right atrium
    d) Right ventricle

Answer: Option (b)

29. Which one of the following plant nutrients is not supplemented in the soil for growing legumes?

    a) Nitrogen
    b) Potassium
    c) Phosphorus
    d) None of these

Answer: Option (b)

30. Which of the following are known as the suicide bags of cells?

    a) Ribosomes
    b) Golgi bodies
    c) Lysosomes
    d) Nucleoli

Answer: Option (c)

31. Chromosome complement in Turner’s syndrome is

    a) 47; XXY
    b) 45; XO
    c) 46; XX
    d) 47; XYY

Answer: Option (b)

32. Excess of amino acids is broken down to form urea in:

    a) Kidney
    b) Liver
    c) Spleen
    d) Rectum

Answer: Option (a)

33. Who among the following discovered the anti-rabies vaccine?

    a) Edward Jenner
    b) James Lind
    c) Louis Pasteur
    d) Robert Koch

Answer: Option (a)

34. Which of the following teeth of child (3-4 Years) is not a part of the milk teeth?

    a) Incisors
    b) Canines
    c) Molars
    d) Premolars

Answer: Option (c)

35. Who said this statement? “I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air. It is vegetation.”

    a) Antonine Laurent Lavoisier
    b) Joseph Priestley
    c) Louis Pasteur
    d) William Harvey

Answer: Option (b)

36. Why it is not advisable to sleep under a tree at night?

    a) Release of less oxygen
    b) Release of more oxygen
    c) Release of carbon dioxide
    d) Release of carbon monoxide

Answer: Option (c)

37. What is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?

    a) 60
    b) 72
    c) 84
    d) 96

Answer: Option (b)

38. Which of the following is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours?

    a) 1 litre
    b) 1.5 litres
    c) 3.0 litres
    d) 5.0 litres

Answer: Option (b)

39. Which of the following pigment causes eye colour of person (brown eyes, blue eyes or black eyes)?

    a) Cornea
    b) Choroid
    c) Iris
    d) Vitreous body

Answer: Option (c)

40. Which of the following led to the expulsion of milk from the breast during suckling?

    a) Prolactin
    b) Oxytocin
    c) Vasopressin
    d) Estrogen and Progesterone

Answer: Option (b)

41. Which of the following blood group is considered as Universal Donor?

    a) A
    b) AB
    c) B
    d) O

Answer: Option (b)

42. What part of the Quinine plant is commonly used drug for Malaria?

    a) Leaves
    b) Fruits
    c) Root
    d) Stem bark

Answer: Option (d)

43. Which of the following disease occur when the replacement of breast feeding by less nutritive food, low in proteins and calories, infants below the age of one year?

    a) Kwashiorkor
    b) Marasmus
    c) Rickets
    d) Pellagra

Answer: Option (b)

44. In how many times human will lose their consciousness if blood will stop flowing to the brain?

    a) 2 sec
    b) 5 sec
    c) 15 to 20 sec
    d) 5 min

Answer: Option (b)

45. What is movement of cell against concentration gradient is called

    a) osmosis
    b) active transport
    c) diffusion
    d) passive transport

Answer: Option (b)

46. The disease caused by deficiency of protein in children is called

    a) Pellagra
    b) Marasmus
    c) Beri-Beri
    d) Rickets

Answer: Option (b)

47. Plants synthesis protein from

    a) Starch
    b) Sugar
    c) Fatty acids
    d) Amino acids

Answer: Option (d)

48. Which of the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood?

    a) Carbon monoxide
    b) Methene
    c) Oxygen
    d) Nitrogen dioxide

Answer: Option (a)

49. Human blood is a viscous fluid due to

    a) Platelets in plasma
    b) Proteins in blood
    c) RBC and WBC in blood
    d) Sodium in serum

Answer: Option (b)

50. What would happen if human blood becomes acidic?

    a) Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is increase
    b) Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is decrease
    c) Will remain same
    d) Will be unpredictable

Answer: Option (b)
Explanation:
Human blood becomes acidic means low pH.

Click Here – For More Life Sciences Questions