RRC Group D Level 1 - SPLessons

RRC Group D CBT Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRC Group D CBT Practice Test

shape Introduction

RRC Group D CBT Practice & Mock Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

RRC Group D Level-1 – Computer Based Test (CBT) Pattern:

  • The examination duration and number of questions for CBT are indicated below:

    Exam
    Duration
    in Minutes
    No of Questions (each of 1 mark) from Total No of
    Questions
    General
    Science
    Mathematics General
    Intelligence
    and Reasoning
    General
    Awareness
    and Current
    Affairs
    90 25 25 30 20 100

  • The examination duration will be 120 Minutes for eligible PwBD candidates accompanied with Scribe.

  • The section wise distribution given in the above table is only indicative and there may be some variation in the actual question paper.

  • There will be negative marking and 1/3 marks shall be deducted for each wrong answer.


shape Syllabus

[Click Here] for RRC Group D CBT Syllabus


shape Samples

1. Inside an aeroplane, flying at a high altitude,


    A. the pressure is the same as that outside
    B. normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps
    C. the pressure inside is less than the pressure outside
    D. normal humidity and partial vacuum are maintained


Answer: Option (B)


2. Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?


    A. Water, iron and air
    B. Iron, air and water
    C. Air, water and iron
    D. Iron, water and air


Answer: Option (C)


3. Sound travels at the fastest speed in


    A. steel
    B. water
    C. air
    D. vacuum


Answer: Option (A)


4. Superconductors are substances which


    A. conduct electricity at low temperature
    B. offer high resistance to the flow of current
    C. offer no resistance to the flow of electricity
    D. conduct electricity at high temperatures


Answer: Option (C)


5. The main use of salt in the diet is to


    A. make the taste of food better
    B. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
    C. ease the process of cooking
    D. increase the solubility of food particles in water


Answer: Option (B)


6. The oil used in the froth floatation process is


    A. coconut oil
    B. olive oil
    C. kerosene oil
    D. pine oil


Answer: Option (D)


7. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is


    A. hydrogen
    B. oxygen
    C. nitrogen
    D. carbon dioxide


Answer: Option (A)


8. The graphite rods in the nuclear reactor


    A. react with U to release energy
    B. produce neutrons
    C. undergo combustion which triggers the nuclear fission
    D. convert fast-moving neutrons into thermal neutrons


Answer: Option (D)


9. Considering lobes of the cerebral cortex, lobe which is involved in the movement of speech and control skeletal muscles is called


    A. occipital lobe
    B. temporal lobe
    C. parietal lobe
    D. frontal lobe


Answer: Option (D)


10. Considering spinal and cranial nerves, the pathway which conducts impulses to effectors from the central nervous system is classified as


    A. parietal pathways
    B. sensory pathways
    C. motor pathways
    D. temporal pathways


Answer: Option (C)

1. Convert the binary number 1001.0010 to decimal.


    A. 125
    B. 12.5
    C. 90.125
    D. 9.125


Answer: Option (D)


2. 8 – 4.2 ÷ 6 + 0.3 × 0.4

    A. 8.52
    B. 7.42
    C. 6.52
    D. 7.52


Answer: Option (B)

Explanation:
= 8 – 4.2 ÷ 6 + 0.3 × 0.4
= 8 – 0.7 + 0.3 × 0.4, (Simplifying ‘division’ 4.2 ÷ 6 = 0.7)
= 8 – 0.7 + 0.12, (Simplifying ‘multiplication’ 0.3 × 0.4 = 0.12)
= 7.3 + 0.12, (Simplifying ‘subtraction’ 8 – 0.7 = 7.3)
= 7.42, (Simplifying ‘addition’ 7.3 + 0.12 = 7.42)
= 7.42


3. 138.009 + 341.981 – 146.305 = 123.6 + ?


    A. 120.o85
    B. 199.57
    C. 295.05
    D. None of these


Answer: Option (D)

Explanation:
Let 138.009 + 341.981 – 146.305 = 123.6 + z
Then, z = (138.09+341.981) – (146.305+123.6)= 479.99 – 269.905 = 210.085.


4. The least number which when divided by 8, 12 and 16, leave in each remainder 3, is?

    A. 71
    B. 70
    C. 69
    D. 51


Answer: Option (D)

Explanation:
LCM = 48 + 3 = 51


5. A man was employed on the promise that he will be paid the highest wages per day. The contract money to be paid was Rs. 1189. Finally, he was paid only Rs. 1073. For how many days did he actually work?

    A. 39
    B. 40
    C. 37
    D. 35


Answer: Option (C)

Explanation:
HCF of 1189, 1073 = 29
1073/29 = 37


6. The length of a rectangular floor is more than its breadth by 200%. If Rs. 324 is required to paint the floor at the rate of Rs. 3 per sq m, then what would be the length of the floor?

    A. 27 m
    B. 24 m
    C. 18 m
    D. 21 m
    E. None of these


Answer: Option (C)

Explanation:
Let the length and the breadth of the floor be l m and b m respectively.
l = b + 200% of b = l + 2b = 3b
Area of the floor = 324/3 = 108 sq m
l b = 108 i.e., l * l/3 = 108
l\(^{2}\) = 324 => l = 18.


7. Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is:


    A. 15
    B. 16
    C. 18
    D. 25


Answer: Option (B)

Explanation:
The ratio of times taken by Sakshi and Tanya = 125: 100 = 5: 4.
Suppose Tanya takes x days to do the work.
5 : 4 :: 20 : x => x = \(\frac {4 \times 20}{5}\)
x = 16 days.
Hence, Tanya takes 16 days to complete the work.


8. Two trains each 250 m in length are running on the same parallel lines in opposite directions with the speed of 80 kmph and 70 kmph respectively. In what time will they cross each other completely?

    A. 10 sec
    B. 11 sec
    C. 12 sec
    D. 14 sec


Answer: Option (C)

Explanation:
D = 250 m + 250 m = 500 m
RS = 80 + 70 = 150 * 5/18 = 125/3
T = 500 * 3/125 = 12 sec.


9. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?


    A. Rs. 21,000
    B. Rs. 22,500
    C. Rs. 25,300
    D. Rs. 25,800


Answer: Option (C)

Explanation:
85 : 18700 = 115 : x
x = \(\frac {18700 \times 115}{85}\) = 25300.
Hence, S.P. = Rs. 25,300.


10. Six years ago Anita was P times as old as Ben was. If Anita is now 17 years old, how old is Ben now in terms of P?


    A. 11/P + 6
    B. P/11 +6
    C. 17 – P/6
    D. 17/P


Answer: Option (A)

Explanation:
Let Ben’s age now be B
Anita’s age now is A.
(A – 6) = P(B – 6)
But A is 17 and therefore 11 = P(B – 6)
11/P = B-6
(11/P) + 6 = B

1. Reptile is to lizard as flower is to

    A. petal
    B. stem
    C. daisy
    D. alligator


Answer: Option (C)

Explanation:

A lizard is a type of reptile; a daisy is a type of flower. Choices a and b are incorrect because a petal and a stem are parts of a flower, not types of flowers. (Choice d) is incorrect because an alligator is another type of reptile, not a type of flower.


2. Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, … What number should come next?


    A. 9
    B. 29
    C. 32
    D. 34


Answer: Option (D)

Explanation:

This is a simple addition series with a random number, 8, interpolated as every other number. In the series, 6 is added to each number except 8, to arrive at the next number.


3. a_cdaab_cc_daa_bbb_ccddd


    A. dbbca
    B. bbdac
    C. bdbda
    D. bddca


Answer: Option (B)


4. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YIZG’ respectively in a code language then how is ‘EGG’ to be written in the same language?

    A. VSS
    B. URR
    C. VTT
    D. UTT


Answer: Option (C)

Explanation:

5. Find out the two signs to be interchanged for making the following equation correct: 5 + 3 x 8 – 12 ÷ 4 = 3


    A. + and –
    B. – and ÷
    C. + and x
    D. + and ÷


Answer: Option (B)

Explanation:
On interchanging – and ÷,
we get the equation as
5 + 3 x 8 ÷ 12 – 4 = 3
or 5 + 3 x 2/3 – 4 = 3
or 3 = 3, which is true.


6. Deepak said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?


    A. Son
    B. Brother
    C. Cousin
    D. Brother-in-law


Answer: Option (B)

Explanation:
Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.


7. Which one does not belong to the group?

    A. 119
    B. 123
    C. 143
    D. 133
    E. 149


Answer: Option (A)

Explanation:
All other numbers are prime numbers except 119.


8. Two cars start from the opposite places of the main road, 150 km apart. First car runs for 25 km and takes a right turn and then runs 15 km. It then turns left and then runs for another 25 km and then takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to minor break down the other car has run only 35 km along the main road. What would be the distance between two cars at this point?


    A. 65 km
    B. 75 km
    C. 80 km
    D. 85 km


Answer: Option (A)

Explanation:
Required time = DF
= 150 – (25 + 25 + 35)
= 150 – 85
= 65Km.


9. In each of the following question find the odd word/letters/figure/number pair from the given responses.

    A. Long-Short
    B. Black
    C. Head
    D. Friend


Answer: Option (C)


10. Given interchanges: Signs + and x and numbers 4 and 5.

    A. 5 x 4 + 20 = 40
    B. 5 x 4 + 20 = 85
    C. 5 x 4 + 20 = 104
    D. 5 x 4 + 20 = 95


Answer: Option (C)

Explanation:
On interchanging + and x and 4 and 5 in (c),
we get the equation as
4 + 5 x 20 = 104 or 104 = 104,
which is true.

1. A given signal’s second harmonic is twice the given signal’s __________ frequency?

    A. Fourier
    B. Foundation
    C. Fundamental
    D. Field


Answer: Option (C)


2. What does the term PLC stand for?

    A. Programmable Lift Computer
    B. Program List Control
    C. Programmable Logic Controller
    D. Piezo Lamp Connector


Answer: Option (C)


3. Which of the following folk dance forms is associated with Gujarat?


    A. Nautanki
    B. Garba
    C. Kathakali
    D. Bhangra


Answer: Option (B)


4. Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?


    A. National School of Drama
    B. Sangeet Akademi
    C. Sahitya Akademi
    D. Lalit Kala Akademi


Answer: Option (B)


5. The dance encouraged and performance from the temple of Thanjavur was


    A. Kathakali
    B. Odissi
    C. Kathak
    D. Bharatanatyam


Answer: Option (D)


6. Which among the following is NOT correct?


    A. Floating exchange rate system works on the market mechanism
    B. Floating exchange rate breeds uncertainties and speculation
    C. Economic and political factors and value judgments influence the choice of the exchange rate system
    D. The system of floating exchange rate requires comprehensive government intervention


Answer: Option (D)


7. Which among the following is not a function of the International Monetary Fund?


    A. It serves a medium term and long term credit institution’
    B. It provides a mechanism for improving short term balance of payments position’
    C. It provides machinery for international consultations’
    D. It provides a reservoir of the currencies of the member countries and enables members to borrow one another’s currency’


Answer: Option (A)


8. Which one of the following is NOT the objective of fiscal policy of the government of India?


    A. Full employment
    B. Price stability
    C. Regulation of inter-state trade
    D. Economic growth


Answer: Option (C)


9. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400m run?

    A. M.L.Valsamma
    B. P.T.Usha
    C. Kamaljit Sandhu
    D. K.Malleshwari


Answer: Option (C)


10. In the match between India and Pakistan at Jaipur on 02-10-1983, Which new rule was introduced?

    A. Limit of overs was reduced to 50 overs
    B. The rule of field restriction was taken.
    C. Overthrow runs were batsman’s score
    D. No-balls & wides were debited to bowlers analysis


Answer: Option (D)


shape Test

For RRC Group D CBT Practice Test: [Click Here]

For RRC Group D CBT Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To prepare for RRC Group D CBT Prelims 2019, the four main subjects that you need to be excellent at are General Science, General Awareness and Current Affairs, General Intelligence and Reasoning and Mathematics.

✦ Tip – 1: Identify the weak areas, for some it may be Quantitative aptitude (maths); for others it may be English. If possible take the help of extra coaching.

✦ Tip – 2: Take online mock tests to see where you stand and what your strengths. Look for reputed online coaching websites for free mock tests.

✦ Tip – 3: If you are repeatedly making the same mistakes, find out what is happening and analyze the mistakes. A reliable coach can help you in this matter.

✦ Tip – 4: Space out your learning in comfortable time slots. It is sufficient to start preparing 2 months before the exam. But allot enough time in the day to the preparation so that you have adequate time to focus on each section of the test.

✦ Tip – 5: This is the most important one. Stay Positive! There will be highs and lows in your journey to preparing for the bank exam. Whatever happens stay focused and don’t give up.