RRC Group D Level 1 - SPLessons

RRC Group D General Awareness – CBT

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRC Group D General Awareness – CBT

shape Introduction

  • The RRC Group D General Awareness and Current Affairs section in Computer Based Test (CBT) contains 20 questions with 20 Maximum Marks (Each question carry 1 Mark).

  • There will be negative marking and 1/3 marks shall be deducted for each wrong answer.


shape Pattern

RRC Group D Level-1 – Computer Based Test (CBT) Pattern:

  • The examination duration and number of questions for CBT are indicated below:

    Exam
    Duration
    in Minutes
    No of Questions (each of 1 mark) from Total No of
    Questions
    General
    Science
    Mathematics General
    Intelligence
    and Reasoning
    General
    Awareness
    and Current
    Affairs
    90 25 25 30 20 100

  • The examination duration will be 120 Minutes for eligible PwBD candidates accompanied with Scribe.

  • The section wise distribution given in the above table is only indicative and there may be some variation in the actual question paper.


shape Syllabus

[Click Here] for RRC Group D General Awareness and Current Affairs Syllabus.


shape Samples

Science & Technology


1. The electromagnetic coils on the neck of the picture tube or tubes which pull the electron beam from side to side and up and down are called a ________?

    A. Transformer
    B. Yoke
    C. Capacitor
    D. Diode


Answer: Option (B)


2. In a colour television set using a picture tube, a high voltage is used to accelerate electron beams to light the screen. That voltage is about?

    A. 500 volts
    B. 5 thousand volts
    C. 25 thousand volts
    D. 100 thousand volts


Answer: Option (C)


3. The transformer that develops the high voltage in a home television is commonly called a _________?

    A. Tesla coil
    B. Fly-back
    C. Yoke
    D. Van de Graaf


Answer: Option (B)


4. “FET” is a type of transistor; Its full name is ________ Effect Transistor.

    A. Field
    B. Factor
    C. Flash
    D. Force


Answer: Option (A)


5. What are the three types of lasers?

    A. Gas, metal vapour, rock
    B. Pointer, diode, CD
    C. Diode, inverted, pointer
    D. Gas, solid state, diode


Answer: Option (D)


Sports

1. Who created a new world record is scoring the fastest century in Test Cricket history in February 2016?

    A. Steve Smith
    B. Chris Gayle
    C. Brendon McCullum
    D. Virat Kohli


Answer: Option (C)


2. After won the 13th gold medal in Rio Olympic 2016 by Michael Phelps, he has broken 12 individual gold medals records of –

    A. Duke Kahanamoku
    B. Leonidas of Rhodes
    C. Larisa Latynina
    D. Paavo Nurmi


Answer: Option (B)


3. First Indian women Olympic Medal winner is –

    A. Saina Nehwal
    B. MC Mary Kom
    C. Karnam Malleshwari
    D. Sakshi Malik


Answer: Option (C)


4. India investment summit was held on February 4-5, 2016 in –

    A. Ahmedabad
    B. Mumbai
    C. New Delhi
    D. Hyderabad


Answer: Option (C)


5. President of the International Olympic Committee is elected for a term of –

    A. 5 yrs
    B. 6 yrs
    C. 8 yrs
    D. 10 yrs


Answer: Option (C)


Culture


1. ‘Kathakali’ is a folk dance prevalent in which state?

    A. Karnataka
    B. Orissa
    C. Kerala
    D. Manipur


Answer: Option (C)


2. Which of the following dances is a solo dance?

    A. Ottan Thullal
    B. Kuchipudi
    C. Yakshagana
    D. Odissi


Answer: Option (A)


3. The National Anthem was first sung in the year

    A. 1911
    B. 1913
    C. 1936
    D. 1935


Answer: Option (A)

Explanation:
The national anthem of India is ‘Jana-Gana-mana’, composed originally in Bengali, by Rabindranath Tagore. ‘Jana-Gana-mana’ was first sung on 27th December 1911, long before Indian gained independence, at the Calcutta Session of the Indian National Congress. The complete song consists of five stanzas. As for the playing time of the full version of the national anthem, it will take up approximately 52 seconds. A short version, consisting of first and last lines of the stanza (playing time approximately 20 seconds), is also played on certain occasions.


4. Thillana is a format of

    A. Kuchipudi
    B. Odissi
    C. Bharatanatyam
    D. Kathak


Answer: Option (C)


5. ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?

    A. Uttar Pradesh
    B. Rajasthan
    C. Madhya Pradesh
    D. Bihar


Answer: Option (D)

Explanation:
Madhubani painting or Mithila painting is a style of Indian painting, practised in the Mithila region of Bihar state, India and the adjoining parts of Terai in Nepal. Painting is done with fingers, twigs, brushes, nib-pens, and matchsticks, using natural dyes and pigments, and is characterized by eye-catching geometrical patterns. There are paintings for each occasion and festival such as birth, marriage, holi, Surya shasti, Kali puja, Upanayanam (sacred thread ceremony), and Durga Puja.


Personalities

1. Who was the first Indian woman in Space?


    A. Kalpana Chawla
    B. Sunita Williams
    C. Koneru Humpy
    D. None of the above


Answer: Option (A)


2. Who was the first Indian in space?


    A. Vikram Ambalal
    B. Ravish Malhotra
    C. Rakesh Sharma
    D. Nagapathi Bhat


Answer: Option (C)


3. Who was the first Man to Climb Mount Everest Without Oxygen?

    A. Junko Tabei
    B. Reinhold Messner
    C. Peter Habeler
    D. Phu Dorji


Answer: Option (D)


4. Who built the Jama Masjid?

    A. Jahangir
    B. Akbar
    C. Imam Bukhari
    D. Shah Jahan


Answer: Option (D)


5. Who wrote the Indian National Anthem?

    A. Bakim Chandra Chatterji
    B. Rabindranath Tagore
    C. Swami Vivekanand
    D. None of the above


Answer: Option (B)


Economics

1. Who among the following enunciated the concept of single factorial terms of trade?


    A. Jacob Viner
    B. G.S.Donens
    C. Taussig
    D. J.S.Mill


Answer: Option (A)


2. ‘Infant industry argument’ in international trade is given in support of:


    A. Granting Protection
    B. Free trade
    C. Encouragement to export-oriented small and tiny industries
    D. None of the above


Answer: Option (A)


3. Which of the following is also known as the International Bank for Reconstruction and Development?


    A. Asian Development Bank
    B. World Bank
    C. Reserve Bank of India
    D. International Monetary Fund


Answer: Option (B)


4. Which among the following is not a function of the International Monetary Fund?


    A. It serves a medium term and long term credit institution’
    B. It provides a mechanism for improving short term balance of payments position’
    C. It provides machinery for international consultations’
    D. It provides a reservoir of the currencies of the member countries and enables members to borrow one another’s currency’


Answer: Option (A)


5. The new World Trade Organization (WTO), which replaced the GATT came into effect from____


    A. 1ST January 1991
    B. 1st January 1995
    C. 1st April 1994
    D. 1st May 1995


Answer: Option (B)


Politics and any other subject of importance


1. The concept of Selective Dissemination of Information ( SDI ) was introduced by


    A Kaiser
    B Luhn of IBM
    C. S. R. Ranganathan
    D. Derek Austin.


Answer: Option (B)


2. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in


    A. 1925
    B. 1933
    C. 1931
    D. 1935


Answer: Option (D)


3. Among the following which has not been considered as a library of national importance


    A. Saraswati Mahal Library
    B. Delhi Public Library
    C. Kudha Baksh Oriental Library
    D. The Rampur Raza Library


Answer: Option (D)


4. The term Lexicography is associated with:


    A. Compilation of Encyclopedia
    B. Compilation of Handbooks
    C. Compilation of Dictionaries
    D. None of the above


Answer: Option (C)


5. The xerographic process is categorised under


    A. Photographic process
    B. Reflex method
    C. Silver halide process
    D. Electrostatic process


Answer: Option (B)


RRC Group D – Related Information
RRC Group D – Current Affairs – Study Guide
RRC Group D – Reasoning – Study Guide
RRC Group D – English Language – Study Guide
RRC Group D – Quantitative Aptitude – Study Guide