RRC Group D Level 1 - SPLessons

RRC Group D Reasoning – CBT

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

RRC Group D Reasoning – CBT

shape Introduction

  • The RRC Group D Reasoning section in Computer Based Test (CBT) contains 30 questions with 30 Maximum Marks (Each question carry 1 Mark).

  • There will be negative marking and 1/3 marks shall be deducted for each wrong answer.


shape Pattern

RRC Group D Level-1 – Computer Based Test (CBT) Pattern:

  • The examination duration and number of questions for CBT are indicated below:

    Exam
    Duration
    in Minutes
    No of Questions (each of 1 mark) from Total No of
    Questions
    General
    Science
    Mathematics General
    Intelligence
    and Reasoning
    General
    Awareness
    and Current
    Affairs
    90 25 25 30 20 100

  • The examination duration will be 120 Minutes for eligible PwBD candidates accompanied with Scribe.

  • The section wise distribution given in the above table is only indicative and there may be some variation in the actual question paper.


shape Syllabus

[Click Here] for RRC Group D Reasoning Syllabus.


shape Samples

Analogies

Direction (1 – 5): A good way to figure out the relationship in a given question is to make up a sentence that describes the relationship between the first two words. Then, try to use the same sentence to find out which of the answer choices completes the same relationship with the third word.


1. Odometer is to mileage as compass is to


    A. speed
    B. hiking
    C. needle
    D. direction


Answer: Option (D)

Explanation:

An odometer is an instrument used to measure mileage. A compass is an instrument used to determine direction. Choices a, b, and c are incorrect because none is an instrument.


2. Marathon is to race as hibernation is to


    A. winter
    B. bear
    C. dream
    D. sleep


Answer: Option (D)

Explanation:

A marathon is a long race and hibernation is a lengthy period of sleep. The answer is not choice a or b because even though a bear and winter are related to hibernation, neither completes the analogy. (Choice c) is incorrect because sleep and dream are not synonymous.


3. The window is to pane as the book is to


    A. novel
    B. glass
    C. cover
    D. page


Answer: Option (D)

Explanation:

A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice a) because a novel is a type of book. The answer is not (choice b) because glass has no relationship to a book. (Choice c) is incorrect because a cover is only one part of a book; a book is not made up of covers.


4. Cup is to coffee as the bowl is to


    A. dish
    B. soup
    C. spoon
    D. food


Answer: Option (B)

Explanation:

Coffee goes into a cup and soup goes into a bowl. Choices a and c are incorrect because they are other utensils. The answer is not choice d because the word food is too general.


5. The yard is to inch as quart is to


    A. gallon
    B. ounce
    C. milk
    D. liquid


Answer: Option (B)

Explanation:

A yard is a larger measure than an inch (a yard contains 36 inches). A quart is a larger measure than an ounce (a quart contains 32 ounces). Gallon (choice a) is incorrect because it is larger than a quart. Choices c and d are incorrect because they are not units of measurement.


Alphabetical and Number Series

1. Look at this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, … What number should come next?


    A. 14
    B. 15
    C. 21
    D. 23


Answer: Option (B)

Explanation:
In this alternating repetition series, the random number 21 is interpolated every other number into an otherwise simple addition series that increases by 2, beginning with the number 9.


2. Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, … What number should come next?


    A. 26
    B. 28
    C. 30
    D. 32


Answer: Option (B)

Explanation:
This is a simple subtraction series. Each number is 6 less than the previous number.


3. Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, … What number should come next?


    A. 7
    B. 10
    C. 14
    D. 15


Answer: Option (D)

Explanation:
This alternating addition series begins with 3; then 1 is added to give 4; then 3 is added to give 7; then 1 is added, and so on.


4. Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, … What number should come next?


    A. 9
    B. 29
    C. 32
    D. 34


Answer: Option (D)

Explanation:
This is a simple addition series with a random number, 8, interpolated as every other number. In the series, 6 is added to each number except 8, to arrive at the next number.


5. Look at this series: 31, 29, 24, 22, 17, … What number should come next?


    A. 15
    B. 14
    C. 13
    D. 12


Answer: Option (A)

Explanation:
This is a simple alternating subtraction series, which subtracts 2, then 5.


Coding and Decoding

1. If in certain language KINDLY is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?

    A. EXOTLC
    B. CXOTIE
    C. COXITE
    D. CITOXE
    E. EOXITC


Answer: Option (D)

Explanation:
The letters of the word are written in a reverse order to obtain the code.


2. If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

    A. VXEEIVV
    B. VXFFHVV
    C. VYEEHVV
    D. VYEFIVV
    E. None of these.


Answer: Option (B)

Explanation:
Each letter of the word is moved three steps forward to obtain the code.


3. In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as

    A. NCPQJG
    B. NCQPJG
    C. RCPQJK
    D. RCTQNG
    E. None of these.


Answer: Option (A)

Explanation:
The letters at odd positions are each moved two steps backwards and those at even positions are each moved two steps forward to obtain the corresponding letters of the code.


4. If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code?

    A. TLATLATLA
    B. MNUMNUMNU
    C. IATIATIAT
    D. ALDALDALD
    E. None of these.


Answer: Option (B)

Explanation:
The letters at the third and sixth places are repeated thrice to code BOMBAY as MYMYMY. Similarly, the letters at the third, sixth and ninth places are repeated thrice to code TAMIL NADU as MNUMNUMNU.


5. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?

    A. EDRIRL
    B. DCQHQK
    C. ESJFME
    D. FYOBOC
    E. DEQJQM


Answer: Option (A)

Explanation:
The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of the word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.


Mathematical operations

1. Find out the two signs to be interchanged for making following equation correct :
5 + 3 x 8 – 12 ÷ 4 = 3


    A. + and –
    B. – and ÷
    C. + and x
    D. + and ÷


Answer: Option (B)

Explanation:
On interchanging – and ÷,
we get the equation as
5 + 3 x 8 ÷ 12 – 4 = 3
or 5 + 3 x 2/3 – 4 = 3
or 3 = 3, which is true.


2. Give interchanges: Signs – and x and numbers 3 and 6.


    A. 6 – 3 x 2 = 9
    B. 3 – 6 x 8 = 10
    C. 6 x 3 – 4 = 15
    D. 3 x 6 – 4 = 33


Answer: Option (B)

Explanation:
On interchanging – and x and 3 and 6 in (b),
we get the equation as
6 x 3 – 8 = 10
or 18 – 8 = 10
or 10 = 10, which is true.


3. Find out the two signs to be interchanged for making the following equation correct :
5 + 3 x 8 – 12 ÷ 4 = 3


    A. + and –
    B. – and ÷
    C. + and x
    D. + and ÷


Answer: Option (B)

Explanation:
On interchanging – and ÷,
we get the equation as
5 + 3 x 8 ÷ 12 – 4 = 3
or 5 + 3 x 2/3 – 4 = 3
or 3 = 3, which is true.


4. Given interchanges: Signs – and ÷ and numbers 4 and 8.

    A. 6 – 8 ÷ 4 = – 1
    B. 8 – 6 ÷ 4 = 1
    C. 4 ÷ 8 – 2 = 6
    D. 4 – 8 ÷ 6 = 2


Answer: Option (C)

Explanation:
On interchanging – and ÷ and 4 and 8 in (c),
we get the equation as
8 – 4 ÷ 2 = 6
or
8 – 2 = 6 or 6 = 6,
which is true.


5. Given interchanges: Signs + and x and numbers 4 and 5.

    A. 5 x 4 + 20 = 40
    B. 5 x 4 + 20 = 85
    C. 5 x 4 + 20 = 104
    D. 5 x 4 + 20 = 95


Answer: Option (C)

Explanation:
On interchanging + and x and 4 and 5 in (c),
we get the equation as
4 + 5 x 20 = 104 or 104 = 104,
which is true.


Relationships

1. Deepak said to Nitin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife.” How is the boy playing football related to Deepak?


    A. Son
    B. Brother
    C. Cousin
    D. Brother-in-law


Answer: Option (B)

Explanation:
Father’s wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister’s younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.


2. Pointing a photograph X said to his friend Y, “She is the only daughter of the father of my mother.” How X is related to the person of the photograph?


    A. Daughter
    B. Son
    C. Nephew
    D. Cannot be decided


Answer: Option (B)

Explanation:
‘The only daughter of the father of X’s mother’ means mother of X.
Hence X is the son of the lady in the photograph.


3. Veena who is the sister-in-law of Ashok is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?


    A. Mother-in-law
    B. Aunt
    C. Wife
    D. None of these


Answer: Option (D)

Explanation:
Ashok is the only brother of Sudeep and Veena is the sister-in-law of Ashok. Hence Veena is the wife of Sudeep. Kalyani is the mother-in-law of Veena. Kalyani is the mother of Ashok.


4. If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A – B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?


    A. P x Q % R + S – T
    B. P x Q % R – T + S
    C. P x Q % R + T – S
    D. P x Q % R + S + T


Answer: Option (B)

Explanation:
P x Q → P is the wife of Q
Q % R → Q is the father of R
R – T → R is the brother of T
T + S → T is the sister of S.
Therefore, T is the daughter of P.


5. Pointing to a woman, Abhijit said, “Her granddaughter is the only daughter of my brother.” How is the woman related to Abhijit?


    A. Sister
    B. Grandmother
    C. Mother-in-law
    D. Mother


Answer: Option (D)

Explanation:
Daughter of Abhijit’s brother → niece of Abhijit. Thus the granddaughter of the woman is Abhijit’s niece.
Hence, the woman is the mother of Abhijit.


Syllogism
Direction (1 – 5): In each of the following questions two statements are given. Which are followed by four conclusions (1), (2), (3) and (4). Choose the conclusions which logically follow from the given statements.


1. Statements: No door is dog. All the dogs are cats.

Conclusions:

1. No door is cat.
2. No cat is the door.
3. Some cats are dogs.
4. All the cats are dogs.


    A. Only (2) and (4)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (3) and (4)
    D. Only (3)
    E. All the four


Answer: Option (D)


2. Statements: All green are blue. All blue are white.

Conclusions:

1. Some blue are green.
2. Some white are green.
3. Some green are not white.
4. All white is blue.


    A. Only (1) and (2)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (1) and (4)
    D. Only (2) and (4)


Answer: Option (A)


3. Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.

Conclusions:

1. All men are mammals.
2. All mammals are men.
3. Some vertebrates are mammals.
4. All vertebrates are men.


    A. Only (4)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. Only (1)
    E. Only (1) and (3)


Answer: Option (C)


4. Statements: All the phones are scales. All the scales are calculators.

Conclusions:

1. All the calculators are scales.
2. All the phones are calculators
3. All the scales are phones.
4. Some calculators are phones.


    A. Only (1) and (4)
    B. Only (3) and (4)
    C. Only (2) and (4)
    D. Only (1) and (2)
    E. Only (1) and (3)


Answer: Option (C)


5. Statements: Some tables are T.V. Some T.V. are radios.

Conclusions:

1. Some tables are radios.
2. Some radios are tables.
3. All the radios are T.V.
4. All the T.V. are tables.


    A. Only (2) and (4)
    B. Only (1) and (3)
    C. Only (4)
    D. Only (1) and (4)
    E. None of the four.


Answer: Option (E)


Venn Diagram

Study the following figure and answer the questions given below.


1. How many doctors are neither artists nor players?


    A. 17
    B. 5
    C. 10
    D. 30


Answer: Option (A)

Explanation:
The number of doctors who are neither artists nor players is 17.


2. How many doctors are both players and artists?


    A. 22
    B. 8
    C. 3
    D. 30


Answer: Option (C)

Explanation:
The number of doctors who are both players and artists is 3.


3. How many artists are players?


    A. 5
    B. 8
    C. 25
    D. 16


Answer: Option (C)

Explanation:
The number of artists who are players is 22 + 3 = 25.


4. How many players are neither artists nor doctors?


    A. 25
    B. 17
    C. 5
    D. 10


Answer: Option (A)

Explanation:
The number of players who are neither artists nor doctors is 25.


5. How many artists are neither players nor doctors?


    A. 10
    B. 17
    C. 30
    D. 15


Answer: Option (C)

Explanation:
The number of artists who are neither players nor doctors is 30.


Data Interpretation and Sufficiency


1. What is Reena’s rank in the class ?
I. There are 26 students in the class.
II. There are 9 students who have scored less then Reena.


    A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
    E. if the data in both the statements together are needed.


Answer: Option (E)

Explanation:
From I and II, we conclude that there are 16 students above Reena in rank. Thus, Reena’s rank is 17th in the class. So, both statements are necessary.


2. Who is the father of M?
I. A and B are brothers.
II. B’s wife is the sister of M’s wife.


    A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
    E. if the data in both the statements together are needed.


Answer: Option (D)

Explanation:
From II, we conclude that B is the brother-in-law of M. So, even from both the statements, we can’t find out who is the father of M.


3. What day is the fourteenth of a given month?
I. The last day of the month is Wednesday.
II. The third Saturday of the month was seventeenth.


    A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question;
    E. if the data in both the statements together are needed.


Answer: Option (B)

Explanation:
Statement II reveals that 17th was a Saturday and therefore, 14th was Wednesday. So, only statement II is needed.


4. Among four friends A, B, C and D, who is the heaviest?
I. B is heavier than A, but lighter than D.
II. C is lighter than B.


    A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
    E. if the data in both the statements together are needed.


Answer: Option (E)

Explanation:
From I, we have A < B < D. From II, we have C < B. Combining (i) and (ii), we can conclude that D is the heaviest. So, both statements are needed.


5. It is 8.00 p.m., when can Hemant get the next bus for Ramnagar from Dhanpur?
I. Buses for Ramnagar leave after every 30 minutes, till 10 p.m.
II. Fifteen minutes ago, one bus has left for Ramnagar.


    A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question;
    B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question;
    C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question;
    D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question;
    E. if the data in both the statements together are needed.


Answer: Option (E)

Explanation:
II reveals that the previous bus had left 7.45 p.m. As given in I, the next bus would leave after 30 minutes i.e. at 8.15 p.m.


Conclusions and Decision making


Directions (1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:


A software company has decided to recruit engineers. The following criteria is to be applied. A candidate must
(i) be an engineering graduate with at least 60% marks in graduation and 80% marks in HSC.
(ii) have work experience of minimum 1 year.
(iii) be ready to sign a bond of three years.
(iv) not be more than 28 years and not less than 21 years as on 1.2.2017.

However, if the candidate fulfils all the above criteria except
(a) (i), but has obtained 50% in graduation and 70% in HSC and has at least three years, the experience of working, the case may be referred to the Director.
(b) (iii), but is willing to pay an amount of ? 1 lakh if he is required to leave, the case may be referred to the President.
(c) (ii), but is a computer engineer, the case is to be referred to the DGM.


In each question below are given details of one candidate. You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. The reference date is 1.2.2017. You are not to assume anything other than the information provided in each question.


1. Kashish is an Electrical Engineer and has been working as an Assistant Engineer for the past two years. She had scored 82% and 87% marks in graduation and HSC respectively. She has just completed 25 years of age.

    A. if the candidate is to be selected.
    B. if the case is to be referred to the President.
    C. if the case is to be referred to the Director.
    D. if the case is to be referred to the DGM.
    E. if the candidate is not to be selected.


Answer: Option (E)


2. Rohit is 26 years old and has been working in a software company for the past three years. He has scored 74% and 81% marks in HSC and graduation respectively. He is willing to sign a bond with the company.

    A. if the candidate is to be selected.
    B. if the case is to be referred to the President.
    C. if the case is to be referred to the Director.
    D. if the case is to be referred to the DGM.
    E. if the candidate is not to be selected.


Answer: Option (C)


3. Navneet is a Mechanical Engineer with 65% marks in graduation and 87% marks in HSC. He completed his engineering degree in 2013 at the age of 22 years and immediately started working in an engineering firm. He is interested in going to France and is not ready to sign a bond. However, he does not mind to pay an amount of Rs.1 lakh.

    A. if the candidate is to be selected.
    B. if the case is to be referred to the President.
    C. if the case is to be referred to the Director.
    D. if the case is to be referred to the DGM.
    E. if the candidate is not to be selected.


Answer: Option (B)


4. Karishma is an engineering graduate with 64% marks in degree and 92% marks in HSC. She joined an engineering firm two years ago at the age of 24 years. She is ready to sign a bond with the company.

    A. if the candidate is to be selected.
    B. if the case is to be referred to the President.
    C. if the case is to be referred to the Director.
    D. if the case is to be referred to the DGM.
    E. if the candidate is not to be selected.


Answer: Option (A)


5. Ravina is a Computer Engineer and has obtained 61% and 83% marks in graduation and HSC respectively. She is 27 years old and can sign a bond.

    A. if the candidate is to be selected.
    B. if the case is to be referred to the President.
    C. if the case is to be referred to the Director.
    D. if the case is to be referred to the DGM.
    E. if the candidate is not to be selected.


Answer: Option (D)


Similarities and Differences

    1. A. Kenya
    B. Brazil
    C. Colombia
    D. Turkey


Answer: Option (D)

Explanation:
The Equator does not pass through Turkey.


    2. A. Definite
    B. Specific
    C. Doubtful
    D. Distinct


Answer: Option (C)

Explanation:
Doubtful is having a different meaning from the rest three words.


    3. A. BEHK
    B. JMPS
    C. PSVY
    D. EHKM


Answer: Option (D)

Explanation:
+3 series except for EHKM.


    4. A. Farmer
    B. Blacksmith
    C. Cobbler
    D. Helper


Answer: Option (D)

Explanation:
The helper may be of any profession.


    5. A. Mumbai : President’s House
    B. Delhi : Parliament
    C. Nagpur : Centre Point
    D. Hyderabad : Charminar


Answer: Option (A)

Explanation:
President’s house is in Delhi


Analytical Reasoning

1. Answer the questions based on the following information:
Four sisters- Suvarna, Tara, Uma and Vibha are playing a game such that the loser doubles the money of each of the other players from her share. They played four games and each sister lost one game in alphabetical order. At the end of the fourth game, each sister has Rs. 32. Who started with the lowest amount?


    A. Suvarna
    B. Tara
    C. Uma
    D. Vibha


Answer: Option (D)


2. Answers the questions based on the following information:
Four sisters- Suvarna, Tara, Uma and Vibha are playing a game such that the loser doubles the money of each of the other players from her share. They played four games and each sister lost one game in alphabetical order. At the end of the fourth game, each sister has Rs. 32. What was the amount with Uma at the end of the second round?


    A. 36
    B. 72
    C. 16
    D. None of these


Answer: Option (B)


3. Answer the questions based on the following information: A, B, C and D are to be seated in a row. But C and D cannot be together. Also, B cannot be at third place. Which of the following must be false?

    A. A is at the first place
    B. A is at the second place
    C. A is at the third place
    D. A is at the fourth place


Answer: Option (A)


4. Answer the questions based on the following information: A, B, C and D are to be seated in a row. But C and D cannot be together. Also, B cannot be in third place. If A is not in the third place, then C has which of the following option?

    A. The first place only
    B. The third place only
    C. The first and third place only
    D. Any of the places


Answer: Option (C)


5. Answer the questions based on the following information: A, B, C and D are to be seated in a row. But C and D cannot be together. Also, B cannot be in third place. If A and B are together, then which of the following must be necessarily true?

    A. C is not at the first place
    B. A is at third place C.
    D is at the first place
    D. C is at the first place


Answer: Option (B)


Classification


1. Which one does not belong to the group?

    A. 326
    B. 248
    C. 392
    D. 414


Answer: Option (C)

Explanation:
In all the rest numbers, the third digit is the product of the first and second digit.


2. Which one does not belong to the group?

    A. 84
    B. 63
    C. 98
    D. 91
    E. 65


Answer: Option (E)

Explanation:
All the others are divisible by 7 whereas 65 is not divisible by 7.


3. Which one does not belong to the group?

    A. 20-10
    B. 15-12
    C. 45-27
    D. 30-18


Answer: Option (A)

Explanation:
In all the rest pairs, the difference is divisible by 3.


4. Which one does not belong to the group?

    A. 27
    B. 39
    C. 42
    D. 48
    E. 24


Answer: Option (A)

Explanation:
All others are not a cube number but 27 is a cube number.


5. Which one does not belong to the group?

    A. 7324
    B. 9611
    C. 1754
    D. 2690


Answer: Option (A)

Explanation:
In all other numbers, the sum of the digits is 17.


Directions

1. One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?


    A. East
    B. South
    C. West
    D. Data is inadequate


Answer: Option (B)

Explanation:

Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right. So he is facing South.


2. A man walks 5 km toward the south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 4 km. And then he goes back 10 km straight. Now in which direction is he from the starting place?


    A. South-East
    B. North-West
    C. South
    D. West


Answer: Option (B)

Explanation:

From the given directions, now he is 1km in the North-West direction.


3. I am facing south. I turn right and walk 20 m. Then I turn right again and walk 10m. Then I turn left and walk 10m and then turning right walk 20m. Then I turn right again and walk 60m. In which direction am I from the starting point?


    A. North
    B. North-West
    C. North-East
    D. East


Answer: Option (C)

Explanation:

The movements of the person are from A to F, as shown in Fig. Clearly, the final position is F which is to the North-east of the starting point A


4. Ravi wants to go to university. He starts from his home which is in the East and comes to a crossing. The road to the left ends in a theatre straight ahead is the hospital. Which direction is the University?


    A. North
    B. South
    C. East
    D. West


Answer: Option (A)

Explanation:

Starting from his house in the East, Ravi moves westwards. Then, the theatre, which is to the left, will be in the south. The Hospital, which is straight ahead, will be to the West. So, the University will be to the North.


5. I am facing south. I turn right and walk 20 m. Then i right again and walk 10 m. Then i turn left and walk 10 m and then turning right walk 20 m. Then I turn right again and walk 60 m. In which direction am I from the starting point?


    A. North
    B. North-west
    C. East
    D. North-east


Answer: Option (D)


Statement – Arguments and Assumptions etc.

Direction (1 – 5): Each question is given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.


Give answer:


(A). If the only argument I is strong
(B). If only argument II is strong
(C). If either I or II is strong
(D). If neither I nor II is strong and
(E). If both I and II are strong.


1. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:

I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages.


    A. The only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong


Answer: Option (A)

Explanation:
Clearly, India can export only the surplus and that which can be saved after fulfilling its own needs, to pay for its imports. Encouragement to export cannot lead to shortages as it shall provide the resources for imports. So, the only argument I hold.


2. Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on a sample basis before giving licence for sale to the general public in India?

Arguments:

I. Yes. Many such drugs require different doses and duration for the Indian population and hence it is necessary.
II. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.


    A. The only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong


Answer: Option (A)

Explanation:
Clearly, the health of the citizens is an issue of major concern for the Government. So, a product like drugs must be first studied and tested in the Indian context before giving licence for its sale. So, the only argument I hold strong.


3. Statement: Should India make efforts to harness solar energy to fulfil its energy requirements?

Arguments:

I. Yes, Most of the energy sources used at present is exhaustible.
II. No. Harnessing solar energy requires a lot of capital, which India lacks in.


    A. The only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong


Answer: Option (A)

Explanation:
Clearly, harnessing solar energy will be helpful as it is an inexhaustible resource, unlike other resources. So, the argument I hold. But argument II is vague as solar energy is the cheapest form of energy.


4. Statement: Should there be students union in college/university?

Arguments:

I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes, it is very necessary Students are future political leaders.


    A. The only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong


Answer: Option (E)

Explanation:
The students union formation shall be a step towards giving to students the basic education in the field of politics. However, it shall create the same political atmosphere in the campus. Thus, both arguments hold strong.


5. Statement: Should India give away Kashmir to Pakistan?

Arguments:

I. No. Kashmir is a beautiful state. It earns a lot of foreign exchange for India.
II. Yes. This would help settle conflicts.


    A. The only argument I is strong
    B. Only argument II is strong
    C. Either I or II is strong
    D. Neither I nor II is strong
    E. Both I and II are strong


Answer: Option (A)

Explanation:
Clearly, India cannot part with a state that is a major foreign exchange earner to it. So, the argument I hold strong. Further, giving away a piece of land unconditionally and unreasonably is no solution to settle disputes. So, argument II is vague.


RRC Group D – Related Information
RRC Group D – Reasoning – Study Guide
RRC Group D – English Language – Study Guide
RRC Group D – Quantitative Aptitude – Study Guide