SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA General English

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA General English

SBI Clerk Junior Associates General English Main Exam

SBI Clerk JA 2018 – Main Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours 40 minutes, a total of 190 questions, a maximum score of 200 marks, and, consists of 4 sections, namely – General/Financial Awareness, General English, Quantitative Aptitude and Reasoning & Computer Aptitude. The 4 sections are separately timed and the questions can be attempted in any order. There is a Negative marking in SBI Clerk JA Main exam and 0.25 marks are deducted for each wrong answer. Candidates must clear the cut-off in all the sectionsto qualify for final selection.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Maximum marks Time allocated
1 General/Financial Awareness 50 50 35 minutes
2 General English 40 40 35 minutes
3 Quantitative Aptitude 50 50 45 minutes
4 Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 60 45 minutes
Total 190 200 2 Hours 40 minutes

The SBI Clerk JA Main General English section, has a total of 40 questions with a maximum of 40 marks. Below mentioned are the different categories of expected questions in the SBI Clerk JA General English Section of Main Exam.


shape Syllabus

S.No Topics
1 Reading Comprehension
2 Cloze Test
3 Sentence Errors
4 Vocabulary based questions
5 Jumbled Paragraph
6 Paragraph Based Questions (Paragraph Fillers, Paragraph Conclusion, Paragraph /Sentences Restatement)



shape Samples

Directions (Q. 1 to 2) choose the word which is most nearly the same in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

1. purely :

    A. morally
    B. honestly
    C. completely
    D. perfectly
    E. cleanly

Answer: Option C

2. demonstrate :

    A. protest
    B. occur
    C. estimate
    D. appear
    E. prove

Answer: Option E

3. remedy :

    A. medicine
    B. solve
    C. restore
    D. therapy
    E. heal

Answer: Option B

Directions (Q. 3 – 4) choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

4. optional :

    A. voluntary
    B. compromise
    C. pressure
    D. mandatory
    E. free

Answer: Option D

5. accessible :

    A. convenient
    B. unavailable
    C. unfavourable
    D. unpleasant
    E. formal

Answer: Option B

Directions (Q. 6 to 7) which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and No correction is required, mark (E) as the answer.

6. The bank is overstaffed, has led to low productivity.

    A. Led to
    B. Will lead towards
    C. And has led in
    D. which has led to
    E. No correction required

Answer: Option D

7. You delay in taking a decision conveys a negative impression.

    A. You delay to take
    B. If you delay taking
    C. Your delay in taking
    D. To delay by taking
    E. No correction required

Answer: Option C

8. Today management student itself are opted to work for NGOs even though the salaries offered to them are low.

    A. Student itself is
    B. Students themselves are
    C. Students have
    D. Student himself has
    E. No correction required

Answer: Option C

Directions (Q. 8 to 10) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any).

8. The scheme failed because / some states could not / manage not to raise / the necessaryfunds. No error.
(A) (B) (C) (D) (E)
Answer: Option C

9. Real estate prices in the / business district of the city / are expected to rise / at 15% this year. No error
(A) (B) (C) (D) (E)
Answer: Option E

10. By so early as next year / that leading investment bank / has plans to open / an office in New Delhi. No error
(A) (B) (C) (D) (E)
Answer: Option A

SBI Clerk JA General English – Study GuideClick Here


SBI Clerk JA – Related Information
SBI Clerk JA – General/Financial Awareness Study Guide
SBI Clerk JA – Quantitative Aptitude – Study Guide
SBI Clerk JA – Reasoning Ability – Study Guide
SBI Clerk JA – Computer Aptitude – Study Guide