SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk JA Main Practice Test

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk JA Main Practice Test

SBI Clerk Junior Associate Main Practice Test

shape Introduction

Main Examination is important to qualify the provisional allotment. SBI Clerk JA Main Practice & Test section allows candidates to practice the learned material to ensure the candidate understands the pattern of the exam and the expected questions that would appear in the actual test.


shape Pattern

S.No Sections No. of Questions Maximum marks Time allocated
1 General/Financial Awareness 50 50 35 minutes
2 General English 40 40 35 minutes
3 Quantitative Aptitude 50 50 45 minutes
4 Reasoning Ability & Computer Aptitude 50 60 45 minutes
Total 190 200 2 Hours 40 minutes


shape Syllabus

[Click Here] for SBI Clerk JA Main Syllabus


shape Samples

1. Which of the following is NOT a direct tax?

    A. Corporation Tax
    B. Income Tax
    C. Wealth Tax
    D. Service Tax
    E. None of the above

Answer: D

2. The World Investment Report has been published annually since 1991 by?

    A. UNCTAD
    B. UNICEF
    C. WHO
    D. World Bank
    E. None of the above

Answer: A

3. What is the full form of ‘CORE’ in core banking services?

    A. Channel of Rupee Exchange
    B. Customer Online Realtime Exchange
    C. Centralized Online Rupee Exchange
    D. Centralized Online Realtime Exchange
    E. Customer Online Rupee Exchange.

Answer: D

4. Which of the following is not an instrument of money market?

    A. Money funds
    B. Share
    C. Repurchase agreement
    D. Commercial Paper
    E. None of the above

Answer: B

5. RBI was nationalized on –

    A. 1 July 1949
    B. 26 January 1951
    C. 1 April 1935
    D. 1 July 1955
    E. 1 January 1949

Answer: E

Directions (1 – 2): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and answer the questions given below them.

    (A) China’s economic rise began in the early 1980s under the visionary leadership of Deng Xiaoping.

    (B) So, Yuan’s peg to the US dollar has been of immense benefit for China’s exporters.

    (C) It was largely facilitated by pegging its currency Yuan to the US dollar.

    (D) China’s trade with the USA began in 1985 with a modest export figure of $4 million, but that figure has shown exponential growth since then.

    (E) In 2008, US imports from China touched $337.8 billion, almost double of India’s total exports and triple of China’s imports from the US.


1. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?

A. A
B. B
C. C
D. D

Answer: A

2. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?

    A. B
    B. C
    C. D
    D. E

Answer: C

Directions (1 – 2): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Six exams Maths, science, History, Economics, English and Hindi are to be scheduled starting from 2nd March and ending on 8th march wit Sunday being an off day, not necessarily in the same order. Each of the exam has different time duration: 40 mins, 50 mins, 60 mins, 75 mins, 90 mins and 100 mins, again not necessarily in the same order. 8th march is not Sunday and an exam of 40 mins is scheduled on that day. Maths exam is for less than 60 mins and is scheduled immediately before English exam. There are two exams scheduled between Hindi exam which is for 100 mins and History exam which is for 60 mins. English exam is before Sunday and there are two days between Sunday and maths exam. Economics exam which is for 75 mins is not scheduled on 2nd march. The exam schedules on Saturday is of 100 mins.

1. How many exams are scheduled before Sunday?

    A. Two
    B. One
    C. Five
    D. Three
    E. None of these

Answer: E

2. Which of the following combinations of exam – Day – Time Duration is correct ?

    A. English – Wednesday – 75 mins
    B. Maths – Thursday – 50 mins
    C. History – Thursday – 60 mins
    D. Hindi – Tuesday – 100 mins
    E. None is correct

Answer: B

3. What was the main technology used in third generation computers?

    A. Vacuum tubes
    B. Integrated circuits
    C. Microprocessors
    D. Artificial intelligence

Answer: C

4. What was the main technology used in fourth generation computers?

    A. Vacuum tubes
    B. Integrated circuits
    C. Microprocessors
    D. Artificial intelligence

Answer: C

5. Fifth generation computers are based on which of the following?

    A. Vacuum tubes
    B. Integrated circuits
    C. Microprocessors
    D. Artificial intelligence

Answer: D

1. 9000 + 16\(\frac{2}{3}\)% of ? = 10500

    A. 1500
    B. 1750
    C. 9000
    D. 7500
    E. None of these

Answer: C

2. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.

    A. 120
    B. 240
    C. 360
    D. 480

Answer: C

3. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 6

Answer: C

4. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

    A. Rs. 375
    B. Rs. 400
    C. Rs. 600
    D. Rs. 800

Answer: B

5. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?

    A. \(\frac{1}{13}\)
    B. \(\frac{3}{13}\)
    C. \(\frac{1}{4}\)
    D. \(\frac{9}{52}\)

Answer: B


shape Test

For SBI Clerk JA Main Practice Test: [Click Here]

For SBI Clerk JA Main Mock Test: [Click Here]


shape Tips

To Prepare SBI Clerk JA Main 2017, there are 4 sections in the exam paper and the candidate needs to be excellent at are – General/Financial Awareness, General English, Reasoning Ability & Computer Aptitude and Quantitative Aptitude.

Candidates can crack the exam only with the right approach and correct strategy and can also clear the SBI Clerk JA 2018 Main examination but remember there is a sectional cut off in SBI Examination.

✦ Tip – 1: Refer to previous years papers of IBPS Clerk JA Prelims and Main exam. This will help you understand the level that can be expected in the upcoming IBPS Clerk JA Exams.

✦ Tip – 2: Understand the basic concepts of old as well as new topics introduced in the current year. If your basics are clear, attempting questions will be comparatively easy, no matter in what way they are asked in the exam.

✦ Tip – 3: Work on your Time management, Speed and Accuracy.

✦ Tip – 4: Prepare yourself for the high level quality of the exam to avoid any last minute surprises. Prepare with a mindset of a difficult level of exam, and then attempting questions in the exam will be comparatively easy for you.

✦ Tip – 5: Attempt as many mock tests as you can. Online full-length tests will help you overcome your exam paranoia and you’ll be able to prepare more efficiently. Mock tests will also help you work on the 3 parameters i.e. Time management, Speed and Accuracy.