SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 1

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 1

shape Introduction

In the present days, Prelims and Mains exams are very common tests for any Government and Bank related exams. First, the aspirants need to qualify in the prelims’ exam. Mains exam plays an important role to test aspirants’ knowledge in the respective fields of the particular exam. As part of the preparation strategies aspirants solve the several practice sets and Mock tests available in the market. Solving SBI Clerk Mains Coding-Decoding Practice Set 1 is another preparation strategy that would assist the candidates in being able to analyze the type of expected questions in the actual exam. SPLessons has made a sincere effort to provide a list of SBI Clerk Mains Coding-Decoding questions for the aspirants of several banks related exams. The article SBI Clerk Mains Coding-Decoding Practice Set 1 presents the important questions related to SBI Clerk Mains Coding-Decoding Practice Set 1.


shape Quiz

Directions: Study the following information to answer the given questions:

In a certain code,

“RUNG MADLY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM RAPID BUT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MACAROON BIRR RACISM JEEP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RATIO JUKE BAILEE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’


1. The code for the word ‘RAN’ is

    A. 8%N
    B. 8*N
    C. 17#N
    D. 16#N
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:

RAN – 16#N
R – #
No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
Last letter – N


2. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?

    A. ROSE
    B. REVERSE
    C. RUPEE
    D. RANDOM
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:

“26#E”– ROSE
R – #
Last letter – E
No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26


3. Which of the following is the code for “MONK”?

    A. 20%K
    B. 26%K
    C. 28!K
    D. 24!K
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:

M – %
Last letter – R
No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20


4. Which of the following denotes @ symbol?

    A. A
    B. M
    C. B
    D. R
    E. J


Answer: Option E

Explanation:

J=@, M=%, R=#, B=$


5. Which of the following is the code for ‘MUSIC BITE RACE JARL’ ?

    A. 15@E, 13#C, 5?E, 13%L
    B. 21%E, 6$L, 18#E, 20@C
    C. 19@E, 17#L, 7?E, 18%C
    D. 26@E, 29%C, 26#E, 19@L
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:

MUSIC BITE RACE JARL = 26@E, 29%C, 26#E, 19@L

Direction : Study the following question carefully and choose the right answer.

1. If in a certain language, ‘oka peru’, means ‘fine cloth’, ‘meta lisa’ means ‘clear water’ and ‘dona lisa peru’ means ‘fine clear weather’, which word in that language means ‘weather’?

    A. peru
    B. oka
    C. meta
    D. dona
    E. None of these


Answer: Option D

Explanation:

Statement 1: fine cloth
Code Statement 1: oka peru
Statement 2: clear water
Code Statement 2: meta lisa
Statement 3: fine clear weather
Code Statement 3: dona lisa peru


In the \(1^{st}\) and \(3^{rd}\) statements, the common code-word is ‘peru’ and the common word is ‘fine’. So, ‘peru’ means ‘fine’.
In the \(2^{nd}\) and \(3^{rd}\) statements, the common code-word is ‘lisa’ and the common word is ‘clear’. So, ‘lisa’ means ‘clear’.
Thus, in the \(3^{rd}\) statement, ‘lisa’ means ‘clear’ and ‘peru’ means ‘fine’. So, ‘dona’ means ‘weather’.


2. In a certain code language, ‘mink yang pe’ means ‘fruits are ripe’, ‘pe lao may mink’ means ‘oranges are not ripe’ and ‘may pe nue mink’ means ‘mangoes are not ripe’. Which word in that language means ‘manoges’?

    A. may
    B. pe
    C. nue
    D. mink
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:

Statement 1: fruits are ripe
Code Statement 1: mink yang pe
Statement 2: oranges are not ripe
Code Statement 2: pe lao may mink
Statement 3: mangoes are not ripe
Code Statement 3: may pe nue mink


The words except ‘mangoes’ in the \(3^{rd}\) statement are being repeated in the \(2^{nd}\) statement. By removing the code-words which are getting repeated; ‘may’, ‘pe’ and ‘mink’, we are left with the code-word ‘nue’ which stands for the word ‘mangoes’


3. In a certain code language, ‘sun shines brightly’ is written as ‘ba lo sul’, ‘houses are brightly lit’ as ‘kado ula ari ba’ and ‘light comes from sun’ as ‘dopi kup lo nro’. What code-words are written for ‘sun’ and ‘brightly’ respectively?

    A. ba, sul
    B. sul, lo
    C. lo, ba
    D. ba, l


Answer: Option C

Explanation:

Statement 1: sun shines brightly
Code Statement 1: ba lo sul
Statement 2: houses are brightly lit
Code Statement 2: kado ula ari ba
Statement 3: light comes from sun
Code Statement 3: dopi kup lo nro


In the \(1^{st}\) and \(3^{rd}\) statements, the common word is ‘sun’ and the common code-word is ‘lo’. So, ‘lo’ is the code for ‘sun’.
In the \(1^{st}\) and \(2^{nd}\) statements, the common word is ‘brightly’ and the common code-word is ‘ba’. So, ‘ba’ is the code for ‘brightly’.


4. In a certain code language, ‘si po re’ means ‘book is thick’, ‘ti na re’ means ‘bag is heavy’, ‘ka si’ means ‘interesting book’ and ‘de ti’ means ‘that bag’. What should stand for ‘that is interesting’ in that code language?

    A. ka de re
    B. ti po ka
    C. ka re na
    D. de si re
    E. None of these


Answer: Option A

Explanation:

Statement 1: book is thick
Code Statement 1: si po re
Statement 2: bag is heavy
Code Statement 2: ti na re
Statement 3: interesting book
Code Statement 3: ka si
Statement 4: that bag
Code Statement 4: de ti


In the \(1^{st}\) and \(2^{nd}\) statements, the common word is ‘is’ and the common code-word is ‘re’. So, the code-word for ‘is’ is ‘re’.
In the \(1^{st}\) and \(3^{rd}\) statements, the common word is ‘book’ and the common code-word is ‘si’. Thus, the other code-word in the \(3^{rd}\) code statement; ‘ka’ means ‘interesting’.
In the \(2^{nd}\) and \(4^{th}\) statements, the common word is ‘bag’ and the common code-word is ‘ti’. So, ‘ti’ means ‘bag’. Thus, the other code-word in the \(4^{th}\) code statement; ‘de’ means ‘that’.
Thus, the codes for ‘that’, ‘is’ and ‘interesting’ are ‘de’, ‘re’ and ‘ka’ respectively. So, any combination of these three codes will be the required code.


5. In a certain code language, ‘col tip mot’ means ‘singing is appreciable’, ‘mot baj min’ means ‘dancing is good’ and ‘tip nop baj’ means ‘singing and dancing’, which of the following means ‘good’ in that code language?

    A. not
    B. min
    C. baj
    D. Can’t be determined
    E. None of these


Answer: Option B

Explanation:

Statement 1: singing is appreciable
Code Statement 1: col tip mot
Statement 2: dancing is good
Code Statement 2: mot baj min
Statement 3: singing and dancing
Code Statement 3: tip nop baj


We have to find the code-word for the word ‘good’ which is coming only for once in \(2^{nd}\) statement. The other two words ‘dancing’ and ‘is’ are getting repeated once each in \(3^{rd}\) and \(1^{st}\) statements respectively.

By removing the repeated code-words; ‘mot’ and ‘baj’ from the \(2^{nd}\) statement, no matter which word each stands for, we are left with only the code-word ‘min’ that evidently stands for the word ‘good’.

Direction : In this type of questions, some particular words are assigned certain substituted names. Then a question is asked that is to be answered in the substituted code language.

1. If ‘light’ is called ‘morning’, ‘morning’ is called ‘dark’, ‘dark’ is called ‘night’, ‘night’ is called ‘sunshine’, and ‘sunshine’ is called ‘dusk’, when do we sleep ?

    A. night
    B. sunshine
    C. dusk
    D. dark
    E. none of these


Answer: Option B

Explanation:

We sleep in the ‘night’. but ‘night’ is called ‘sunshine’. So, we sleep in the ‘sunshine’ .


2. If ‘orange’ is called ‘butter’, ‘butter’ is called ‘soap’, ‘soap’ is called ‘ink’, ‘ink’ is called ‘honey’ and ‘honey’ is called ‘orange’, which of the following is used for washing clothes ?

    A. honey
    B. butter
    C. orange
    D. soap
    E. ink


Answer: Option E

Explanation:

Clearly, ‘soap’ is used for washing the clothes . But a ‘soap’ is called ‘ink’. So, ‘ink’ is used for washing the clothes.


3. If ‘sky’ is ‘star’, ‘star’ is ‘cloud’, ‘cloud’ is ‘earth’, ‘earth’ is ‘tree’, and ‘tree’ is ‘book’, then where do the birds fly ?

    A. cloud
    B. sky
    C. star
    D. data inadequate
    E. none of these


Answer: Option C

Explanation:

Birds fly in the ‘sky’ and as given ‘sky’ is ‘star’. So, birds fly in the ‘star’.


4. If ‘dust’ is called ‘air’, ‘air’ is called ‘fire’, ‘fire’ is called ‘water’, ‘water’ is called ‘colour’, ‘colour’ is called ‘rain’, and ‘rain’ is called ‘dust’, then where do fish live ?

    A. fire
    B. water
    C. colour
    D. dust


Answer: Option C

Explanation:

Fishes live in ‘water’ and as given, ‘water’ is called ‘colour’. so fishes live in ‘colour’ .


5. If ‘books’ is called ‘watch’, ‘watch’ is called ‘bag’, ‘bag’ is called ‘dictionary’ and ‘dictionary’ is called ‘window’, which is used to carry the books ?

    A. dictionary
    B. bag
    C. books
    D. watch
    E. none of these


Answer: Option A

Explanation:

Clearly. a ‘bag’ is used to carry the books but a ‘bag’ is called ‘dictionary’. So, a dictionary will be used to carry the books.


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Current Affairs Current Affairs