SBI Clerk - SPLessons

SBI Clerk Mains Coding Decoding Practic...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 2

shape Introduction

In the present days, Prelims and Mains exams are very common tests for any Government and Bank related exams. First, the aspirants need to qualify in the prelims’ exam. Mains exam plays an important role to test aspirants’ knowledge in the respective fields of the particular exam. As part of the preparation strategies aspirants solve the several practice sets and Mock tests available in the market. Solving SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 2 is another preparation strategy that would assist the candidates in being able to analyze the type of expected questions in the actual exam. SPLessons has made a sincere effort to provide a list of SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 2 for the aspirants of several banks related exams. The article SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 2 presents the important questions related to SBI Clerk Mains Coding Decoding Practice Set 2.


shape Quiz

1. In a certain code ‘MISSIONS’ is written as ‘MSIISNOS’. How is ‘ONLINE’ written in that code?

    A. OLNNIE
    B. ONILEN
    C. NOILEN
    D. LNOENI
    E. ONNLIE


Answer: Option A

Explanation:

First and last letter remain same. The others interchange their positions in pair of two. So, NL become LN IN become NI so code of ONLINE will be OLNNIE


2. In certain code ‘TIGER’ is written as ‘QDFHS’. How is ‘FISH’ written in that code?

    A. GERH
    B. GRHE
    C. GREH
    D. GHRE
    E. GEHR


Answer: Option B

Explanation:

Reverse the word and move each letter –1. Reverse of FISH is HSIF subtract 1 from each letter of HSIF. So code of FISH become GRHE.


3. In certain code ‘FROZEN’ is written as ‘OFAPSG’. Then how would ‘MOLTEN’ be written in that code?

    A. OFPOMN
    B. OFSMPN
    C. OFUMPN
    D. OFUNPM
    E. OFUMON


Answer: Option C

Explanation:

Reverse the word and move each letter +1. Reverse of MOLTEN is NETLOM add 1 to each letter of NETLOM. So code of MOLTEN become OFUMPN.


4. In a certain code ‘ROAR’ is written as ‘URDU’. How is ‘URDU’ written in that code?

    A. VXDQ
    B. XUGX
    C. ROAR
    D. VSOV
    E. VZCP


Answer: Option B

Explanation:

Each letter moves +3. Add 3 to each letter of URDU, so code of URDU will be XUGX


5. In a certain code ‘LIMCA’ is written as ‘HJLDZ’. Which of the following words is written as ‘IFWJBP’?

    A. MEXICO
    B. MERCURY
    C. JAPAN
    D. MIDNIGHT
    E. HONDUS


Answer: Option A

Explanation:

Each letter moves +1, -1, alternately except for L, which is –4. We have to find the word for the code IFWJBP. Add 4 to I then -1, +1 alternately to the remaining letters. The word will be MEXICO.

Study the given information carefully to answer the given questions.

In a certain code,

‘committee to analysis exams’ is written as ‘es fr re pt’,
‘analysis gathering in evening’ is written as ‘ch ba mo fr’,
‘gathering to nominate persons’ is written as ‘re dv ch gi’ and
‘nominate chairman in analysis’ is written as ‘mo gi fr yu’.


1. What is the code for ‘evening’ in the given code language?

    A. mo
    B. yu
    C. ch
    D. Other than those given as options
    E. ba


Answer: Option E

Explanation:

Word Code
analysis fr
gathering ch
in mo
to re
nominate gi
chairman yu
evening ba
persons dv
committee/exam es/pt


2. In the given code language, what does the code ‘pt’ stand for?

    A. nominate
    B. Either ‘exams’ or ‘committee’
    C. evening
    D. analysis
    E. Either ‘for’ or ‘persons’


Answer: Option B


3. What may be the code for ‘analysis call’ in the given code language?

    A. dv iq
    B. iq gi
    C. iq fr
    D. gi es
    E. fr dv


Answer: Option C


4. What is the code for ‘to’ in the given code language?

    A. mo
    B. fr
    C. gi
    D. dv
    E. re


Answer: Option E


5. If ‘nominate new persons’ is coded as ‘dv wz gi’ in the given code language, then what is the code for ‘new chairman gathering’?

    A. wz ch es
    B. ch wz yu
    C. yu mo wz
    D. fr es wz
    E. ch yu fr


Answer: Option B

Given below are the codes for the digits/symbols. Study the conditions given below and answer the questions that follow.

Didit/Symbol Code
% E
5 I
* O
8 Y
& B
7 M
^ K
2 L
@ V
9 A
$ W
4 Q
! X
3 r
# G


Conditions:
1. If both the first and last elements are prime number, then interchange their codes.
2. If the second element is an even digit and the fourth element is a symbol, then code both of them with the code of the fourth element.
3. If the first element is a perfect square and the last element is a symbol, then code both of them as Z.
4. If the third element is an even prime and the fifth element is an odd prime, then code both of them as S.


1. %&2#7@

    A. EBSVSG
    B. EBSGSV
    C. EDSGSV
    D. GBSVSB
    E. EBLGMV


Answer: Option B

Explanation:

It satisfies the condition number 4.
Hence, the code is EBSGSV.


2. 3*8!#5

    A. IOXYGR
    B. ROYXGI
    C. IOYXGI
    D. IOYXGR
    E. ROVXGR


Answer: Option D

Explanation:

It satisfies the condition number 1.
Hence, the code is IOXYGR.


3. 9%72^@

    A. ZEMLKZ
    B. ZWMLKZ
    C. ZEMLKV
    D. AEMLKZ
    E. WAMLZK


Answer: Option A

Explanation:

It satisfies condition number 3.
Hence, the code is ZEMLKZ.


4. @4#&92

    A. VBGABL
    B. BVGBAL
    C. VBGBAL
    D. VQGBAL
    E. None of these


Answer: Option C

Explanation:

It satisfies the condition number 2.
Hence, the code is VBGBAL.


5. 8#9^3%

    A. YGAKRM
    B. YGARKE
    C. GAYERK
    D. KAYGRA
    E. None of these


Answer: Option E

Explanation:

It does not satisfy any of the given conditions.
Hence, the code is YGAKRE.


Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College
Entrance Exams
Category Notification
Diploma Goa Diploma



shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Time and Work
Current Affairs Current Affairs