Quantitative Aptitude - SPLessons

SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude P...

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 3

shape Introduction

Career in Banking is one of the most lucrative and most sought after careers. In India, Bank Recruitment Exams are primarily conducted for recruitment of Probationary Officers, Clerks & Specialist Officers. India currently[2019] has 93 commercial and 27 public sector banks out of which 19 are nationalized and 6 are SBI and its associate banks and rest two are IDBI Bank and Bharatiya Mahila Bank, which are categorized as other public sector banks. Recruitment for Bank Probationary Officers, Management Trainees, Clerks and for various other posts generally follow a 3 step recruitment process: Preliminary Exam + Mains Exam + Interview & Group Discussion. The article SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 3 presents a practice set for the most sought after SBI PO recruitment. Until the year 2013, All Public Sector Banks used to conduct their own entrance test, GDs and Personal Interview for recruiting candidates. However, after 2014, IBPS started conducting recruitment Tests for 12 PSU Banks. IBPS holds a separate entrance test for recruitment.

Mains exams are very important to clear every government sector or bank related recruitment process in India. Only those candidates who are selected in the Mains round are allowed to move further up in the recruitment process. The marks obtained in the Mains exams are considered for the final merit list. Mains exams usually consist of 4 sections, with 155 questions with a time duration of 3 hours. Mains exams most certainly have negative marking.

shape Quiz

Directions(1-5): In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give an answer.

1. Question: In which year was Rahul born?
Statements: I. Rahul at present is 25 years younger to his mother.
II. Rahul’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

    A. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option E

Explanation: From both I and II, we find that Rahul is (35 – 25) = 10 years older than his brother, who was born in 1964. So, Rahul was born in 1954.


2. Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight?
Statements: I. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
II. Rahul’s brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.

    A. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option C

Explanation: From I, we conclude that weight of each pole = (4×5) kg = 20 kg.

So, total weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.

From II, we conclude that:

Weight of each pole = (weight of 3 poles) – (weight of 2 poles) = 20 kg.

So, total weight of 10 pojes = (20 x 10) kg = 200 kg.


3. Question: How many children does M have ?
Statements: I. H is the only daughter of X who is wife of M.
II. K and J are brothers of M.

    A. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: From I, we conclude that H is the only daughter of M. But this does not indicate that M has no son. The information given in II is immaterial.


4. Question: How much was the total sale of the company?
Statements: I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. This company has no other product line.

    A. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
    B. II alone is sufficient while I alone is not sufficient
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: From I, total sale of product A = Rs. (8000 x 25) = Rs. 200000.

From II, we know that the company deals only in product A.

This implies that sale of product A is the total sale of the company, which is Rs. 200000.


5. Question: The last Sunday of March, 2006 fell on which date?
Statements: I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. This company has no other product line.

    A. The first Sunday of that month fell on 5th.
    B. The last day of that month was Friday.
    C. Either I or II is sufficient
    D. Neither I nor II is sufficient
    E. Both I and II are sufficient


Answer: Option D

Explanation: From I, we conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sundays.

So, the last Sunday fell on 26th.

From II, we conclude that 31st March, 2006 was Friday. Thus, 26th March, 2006 was the last Sunday of the month.

Directions(1-5): Problems on Trains
1. A is thrice as good a workman as B and therefore able to finish a job in 48 days less than B working together, they can do it in how many days together?

    A. 120 metres
    B. 180 metres
    C. 324 metres
    D. 150 metres


Answer: Option D

Explanation: Speed = [60 x \(\frac{5}{8}\)]m/sec = \(\frac{50}{3}\)m/sec

Length of the train = (Speed x Time).
∴ Length of the train = [\(\frac{50}{3}\) x 9]m = 150 m


2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

    A. 45 km/hr
    B. 50 km/hr
    C. 54 km/hr
    D. 55 km/hr


Answer: Option B

Explanation: Speed of the train relative to man =
(\(\frac{125}{10}\))m/sec.
[\(\frac{25}{12}\) x \(\frac{18}{5}\)]km/hr
= 45 km/hr.

Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x – 5) km/hr.
∴ x – 5 = 45 ⇒ x = 50 km/hr.


3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

    A. 200 m
    B. 225 m
    C. 245 m
    D. 250 m


Answer: Option C

Explanation: Speed = [45 x \(\frac{5}{18}\)]m/sec
Time = 30 sec.

Let the length of the bridge be x meters.
Then, \(\frac{130 + x}{30}\) = \(\frac{25}{2}\)
⇒ 2(130 + x) = 750
⇒ x = 245 m.


4. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

    A. 1 : 3
    B. 3 : 2
    C. 3 : 4
    D. None of these


Answer: Option B

Explanation: Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, the length of the first train = 27x meters,

and length of the second train = 17y meters
∴ \(\frac{27× + 17 y}{2}\) = 23
⇒27x + 17y = 23x + 23y
⇒4x = 6y
⇒4\(\frac{×}{y}\) = \(\frac{3}{3}\)


5. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

    A. 120 m
    B. 240 m
    C. 300 m
    D. None of these


Answer: Option B

Explanation: Speed = [54 x\(\frac{5}{18}\)]m/sec = 15 m/sec
Length of the train = (15 x 20)m = 300 m.

Then, \(\frac{× + 300}{36}\) = 15
⇒x + 300 = 540
⇒x = 240 m.

Directions(1-5): Averages
1. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?


    A. 6.25
    B. 6.5
    C. 6.75
    D. 7


Answer: Option A

Explanation: Required run rate = \(\frac{282 – (3.2 × 10)}{40}\)

\(\frac{250}{40}\) = 6.25


2. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

    A. 28 x\(\frac{4}{7}\) years
    B. 31 x\(\frac{5}{7}\) years
    C. 32 x\(\frac{1}{7}\) years
    D. None of these


Answer: Option B

Explanation: Required average = \(\frac{67 × 2 + 35 × 2 + 6 × 3}{2 + 2 + 3}\)
\(\frac{134 + 70 + 18}{7}\)
\(\frac{222}{7}\)
= 31 x \(\frac{5}{7}\)


3. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?


    A. Rs. 4991
    B. Rs. 5991
    C. Rs. 6001
    D. Rs. 6991


Answer: Option A

Explanation:Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

∴ Required sale = Rs. [ (6500 x 6) – 34009 ]

= Rs. (39000 – 34009)

= Rs. 4991.

4. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?


    A. 0
    B. 1
    C. 10
    D. 19


Answer: Option D

Explanation:
Average of 20 numbers = 0.

∴ Sum of 20 numbers (0 x 20) = 0.

It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is a then 20th number is (-a).


5. The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?


    A. 76 kg
    B. 76.5 kg
    C. 85 kg
    D. Data inadequate


Answer: Option C

Explanation: Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.

Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.



Other Ariticles



shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma TUET Goa Diploma Admissions 2019
Graduate AU PGAT AU UGAT
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Probability
Reasoning Ability Puzzles
Current Affairs Current Affairs