Quantitative Aptitude - SPLessons

SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 4

shape Introduction

Career in Banking is one of the most lucrative and most sought after careers. In India, Bank Recruitment Exams are primarily conducted for recruitment of Probationary Officers, Clerks & Specialist Officers. India currently[2019] has 93 commercial and 27 public sector banks out of which 19 are nationalized and 6 are SBI and its associate banks and rest two are IDBI Bank and Bharatiya Mahila Bank, which are categorized as other public sector banks. Recruitment for Bank Probationary Officers, Management Trainees, Clerks and for various other posts generally follow a 3 step recruitment process: Preliminary Exam + Mains Exam + Interview & Group Discussion. The article SBI Clerk Mains Quantitative Aptitude Practice Set 4 presents a practice set for the most sought after SBI PO recruitment. Until the year 2013, All Public Sector Banks used to conduct their own entrance test, GDs and Personal Interview for recruiting candidates. However, after 2014, IBPS started conducting recruitment Tests for 12 PSU Banks. IBPS holds a separate entrance test for recruitment.

Mains exams are very important to clear every government sector or bank related recruitment process in India. Only those candidates who are selected in the Mains round are allowed to move further up in the recruitment process. The marks obtained in the Mains exams are considered for the final merit list. Mains exams usually consist of 4 sections, with 155 questions with a time duration of 3 hours. Mains exams most certainly have negative marking.

shape Quiz

Directions(1-5): Simplification Questions

1. 40% of 375 ÷ \(\sqrt[3]{512}\)× 30 = 4500 ÷ ?


    A. 8
    B. 10
    C. 9
    D. 12


Answer: Option A

Explanation: 40% of 375 ÷ \(\sqrt[3]{512}\)× 30 = 4500 ÷ ?
150 ÷ 8 × 30 = 4500 ÷ ?

? = 4500 × 8 ÷ 150 ÷ 30

? = 8


2. What should come at the place of Question mark (?) in the following question?
\({?}{^3}\) – 300 – 43 + 4 = 148 ÷ 37


    A. 12
    B. 7
    C. 5
    D. 12


Answer: Option B

Explanation: \({?}{^3}\) – 300 – 43 + 4 = 148 ÷ 37
\({?}^{3}\) – 343 + 4 = 4
\({?}^{3}\) = 343
? = 7


3. What should come at the place of Question mark (?) in the following question?
299 ÷ \(\sqrt{169}\) x 11 – \(\sqrt{361}\) = \({?}^{2}\) + 38


    A. 11
    B. 8
    C. 16
    D. 14


Answer: Option D

Explanation: \(\frac{299}{\sqrt{169}}\) x 11 – \(\sqrt{361}\) = \({?}^{2}\) + 38
\(\frac{299}{13}\) x 11 – 19 – 38 = \({?}^{2}\)
253 – 57 = \({?}^{2}\)
\({?}^{2}\) = 196
? = 14


4.What should come at the place of Question mark (?) in the following question?
42.5% of 750 = ?% of 43 – 26% of ?

    A. 1525
    B. 2152
    C. 1850
    D. 1875


Answer: Option D

Explanation: From I, total sale of product A = Rs. (8000 x 25) = Rs. 200000.42.5% of 750 = ?% of 43 – 26% of ?

85% of 375 = \(\frac{43 × ? – 26 × ?}{100}\)
85% of 375 = 17 x \(\frac{?}{100}\)
85 × \(\frac{375}{17}\) = ?

5 × 375 = ?

? = 1875


5. What should come at the place of Question mark (?) in the following question?
2\(\frac{11}{13}\) – 3\(\frac{1}{13}\) + 5\(\frac{1}{4}\) = ? × 87


    A. \(\frac{4}{15}\)
    B. \(\frac{6}{13}\)
    C. \(\frac{3}{52}\)
    D. \(\frac{21}{52}\)


Answer: Option C

Explanation:2\(\frac{11}{13}\) – 3\(\frac{1}{13}\) + 5\(\frac{1}{4}\) = ? × 87

(2 – 3 + 5) + \(\frac{11}{13}\) – \(\frac{1}{13}\) + \(\frac{1}{4}\) = ? x 87
4 + \(\frac{44 – 4 + 13 }{52}\) = ? × 87
4 + \(\frac{53}{52}\) = ? × 87
\(\frac{261}{52}\) = ? × 87
\(\frac{261}{52 × 87}\) = ?
? = \(\frac{3}{52 }\)

Directions(1-5): Number Series
1. 24, 12, 12, 18, ? , 90

    A. 40
    B. 38
    C. 36
    D. 45


Answer: Option C

Explanation:

Series Pattern Given Pattern
24 24
24 x \(\frac{1}{2}\) = 12 12
12 × 1 = 12 12
12 x \(\frac{3}{2}\) = 18 18
18 x 2 = 36 36
36 x \(\frac{5}{2}\) = 90 90


2. 13, 19, 30, 48, 75, ?

    A. 107
    B. 108
    C. 116
    D. 113


Answer: Option D

Explanation:

Series Pattern Given Pattern
13 13
13 + (3 + 3) = 19 19
19 + (6 + 5) = 30 30
30 + (11 + 7) = 48 48
48 + (18 + 9) = 75 75
75 + (27 + 11) = 113 113


3. 2, 8, 26, ?, 242

    A. 78
    B. 72
    C. 82
    D. 80


Answer: Option D

Explanation:

Series Pattern Given Pattern
2 2
2 × 3 + 2 = 8 8
8 × 3 + 2 = 26 26
26 × 3 + 2 = 80 30


4. 7, 13, ?, 49, 97

    A. 27
    B. 25
    C. 23
    D. 29


Answer: Option B

Explanation:

Series Pattern Given Pattern
7 7
7 × 2 – 1 = 13 13
13 × 2 – 1 = 25 25
25 × 2 – 1 = 49 49
49 × 2 – 1 = 97 97


5. 5, 16, 49, 104, ?, 280

    A. 165
    B. 160
    C. 171
    D. 181


Answer: Option D

Explanation:

Series Pattern Given Pattern
5 5
5 + (11 × 1) = 16 16
16 + (11 × 3) = 49 49
49 + (11 × 5) = 104 104
104 + (11 × 7) = 181 181
181 + (11 × 9) = 280 1

Directions(1-5): Time and Work
1. A takes three times as long as B and C together to do a job. B takes four times as long as A and C together to do the same work, If all three, working together can complete the job in 24 days, then the number of days, A alone will take to finish the job is:


    A. 100
    B. 96
    C. 95
    D. 90


Answer: Option B

Explanation: Let 1 day’s efficiency of each of the individuals is A, B and C respectively.

As per the given information, we get the efficiency equations as follows

3A = (B + C) …(i)

A + B + C = 24 …..(ii)

Putting 3A in place of (B + C) in equation (ii), we get

A + 3A = 24

4A = 24

Now, 4A do the whole work in 24 days.

Therefore, A alone will do the whole work in 24 × 4 = 96 days


2. 4 boys and 3 women can do a piece of work in 6 days while 2 boys and 4 women can do the same piece of work in 9 days. How much time will be taken by 7 boys and 9 women to do the same piece of work?

    A. 3 days
    B. 7 days
    C. 8 days
    D. 12 days


Answer: Option A

Explanation: As per the given information, work done by 4 boys and 3 women in 6 days must be equal to work done by 2 boys and 4 women in 9 days.

Therefore, we get

(4B + 3W) × 6 = (2B + 4W) × 9

⇒ 24B + 18W = 18B + 36W

⇒ 6B = 18W ⇒ 1B = 3W

Now, 2B + 4W= (2 × 3)W + 4W = 10W

⇒ 10 women do a piece of work in 9 days.

Similarly, 7B + 9W = (7 × 3)w + 9W = 30W

Now, when 10 women do a piece of work in 9 days,

30 women (thrice of 10) will do the same piece of work in 3 days (∵ Time ∝ 1/Efficiency ).


3. Working alone, Typewriters A, B, C can do a certain typing job, consisting of a large number of pages, in 12, 15 and 18 hours, respectively. What is the ratio of the time it takes Typewriter A to do the job, working alone at its rate, to the time it takes Type writer B and C to do the job, working together at their individual rate?


    A. \(\frac{4}{11}\)
    B. \(\frac{1}{2}\)
    C. \(\frac{15}{22}\)
    D. \(\frac{22}{15}\)


Answer: Option D

Explanation: Since Typewriter B can do the job in 15 hours, it can do \(\frac{1}{15}\) of the job in 1 hour.
Since Typewriter C can do the job in 18 hours
it can do \(\frac{1}{18}\) of the job in 1 hour.

Together Typewriters B and C can do = (\(\frac{1}{15}\) + \(\frac{1}{18}\)) = \(\frac{6}{90}\) + \(\frac{5}{90}\) = \(\frac{11}{90}\) of the job in 1 hour

Which means that it takes them = \(\frac{11}{90}\) hours

to complete the job. Since Typewriter A completes the job in 12 hours, the ratio of the time required for A to do the job to the time required for B and C working together to do the job is

\(\frac{12}{\frac{90}{11}}\) = \(\frac{12(90)}{11}\) = \(\frac{2(11)}{15}\) = \(\frac{22}{15}\)


4. A, B and C can do a piece of work in 4, 7 and 8 days respectively. They undertook to finish the work together for Rs. 53650. Find the difference (in Rs.) between the share of A and that of B


    A. 10100
    B. 11100
    C. 11650
    D. 12560


Answer: Option B

Explanation: The ratio of shares of A, B and C = The \(\frac{1}{4}\):\(\frac{1}{7}\): \(\frac{1}{8}\)
= \(\frac{14}{56}\):\(\frac{8}{56}\): \(\frac{7}{56}\)= 14 : 8 : 7
Difference between the shares of A and B in ratio = \(\frac{6}{29}\)
∴ Actual difference in value = \(\frac{6}{29}\)× 53650 = 11,100/-


5. P is thrice as good a workman as Q and together they finish a piece of work in 24 days. The number of days taken by P alone to finish the work is:


    A. 25 days
    B. 22 days
    C. 32 days
    D. 34 days


Answer: Option C

Explanation: P’s 1 days’ work) : (Q’s 1 days’ work) = 3 : 1
(P + Q)’s = 1 days work = \(\frac{1}{24}\)
Divide \(\frac{1}{24}\) in the ratio 3 : 1
P’s 1 day’s work = [\(\frac{1}{24}\) x \(\frac{3}{4}\)]⇒ \(\frac{1}{32}\)
Hence, P alone can finish the work in 32 days.



Other Articles



shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma TUET Goa Diploma Admissions 2019
Graduate AU PGAT AU UGAT
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Probability
Reasoning Ability Puzzles
Current Affairs Current Affairs