English Knowledge - SPLessons

SBI PO Mains English Language Quiz 2

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI PO Mains English Language Quiz 2

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the SBI PO Mains English Language Quiz 2 sample questions and answers.


shape Quiz

Directions (1Q – 2Q): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A global investor has many choices for his money. No country is a natural choice as a top investment destination. But at times, history and geography conspire to position a nation to become such a choice.

Like China, which became the top destination for foreign direct investment two decades ago, the US, always a top contender, is becoming a destination choice driven by the fundamentally changed economics of energy with its discovery of shale gas. Among emerging economies, all the stars are aligned to push India ‘back to the future’ when it once was one of the leading economies of the world.

In global economy has very few bright spots. India is one of them. The crisis in Europe persists. China is slowing down and it is seeing a large shift of manufacturing capacity to other countries. Other large emerging economies like Russia, Brazil, and South Africa face their own challenges.

Global investors do not have to be retold the fundamentals of the India Story. The country’s potential for one of the biggest infrastructure build-outs in the next few years is recognized. India’s need for a large amount of foreign capital to fuel its growth is established. The availability of highly-skilled engineers and scientists that have fuelled the setting up of R and D centers by many global companies is not questioned.
Unfortunately, India’s last decade has been one of unfulfilled potential. The heady GDP growth of 8% a few years ago had seen India feted at International for a for its economic performance and had investors lining up. But then, like the Indian cricket team, the country frittered away the huge economic momentum it had built. Growth rates fell to 4.5% in the lowest decade.

Of course, many tried to explain away this slowdown, citing the global economic crisis and increasing commodity prices. But the fact remained that the heady growth of 8% hid some of the fundamental structural issues facing the country. India’s rating in the World Bank’s ‘Ease of Doing Business’ list was the lowest among the large developing economies.

All the factors of production-land, labor, power and raw materials-faced huge issues. Large investments were held up for a variety of reasons, and slow decision making was a big deterrent for investors. Instability in implementing tax laws and large tax demands being made on foreign investors seemed to be the last straw. Foreign direct investment slowed down and the investment cycle came to a near halt.

A clarion call for change was sounded by the Prime Minister when he announced, ”Come, Make in India!” While not devaluing the huge achievements made in the services sector, this call underlined the government’s resolve to transform the manufacturing sector, given its potential to create the millions of jobs that the country needs.

Every overseas trip by Narendra Modi reinforced this message of the new government’s ‘industry-friendly’ approach and its resolve to make India a top investment destination.

Q1. Why has India considered a bright spot in the context of the global economy?

    a) Emerging economies like Russia, Brazil, and South Africa have a problem of their own.
    b) The Indian economy has already bottomed out and now only a better economy is possible.
    c) The economy of China is slowing down and there persists economic crisis in Europe.


    A. Only (a) and (b)
    B. Only (b) and (c)
    C. Only (A) and (c)
    D. All (A),(B) and (C)
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – All (a),(b) and (c)


Q2. Which of the following plays an important role for investors while deciding investment destination? Answer in the context of the passage.

    A. Potential of economic growth.
    B. The current position of foreign investment barriers
    C. History and geographical position of a nation
    D. Government policies to attract foreign investors
    E. Not mentioned in the given passage.


Answer – Option C

Explanation – History and geographical position of a nation


Q3. Airing his views at a recent rally, the pracharak likened beef to tobacco, in that both were__________.

    A. harmful
    B. destructive
    C. poisonous
    D. dangerous
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – poisonous – (of a substance or plant) causing or capable of causing death or illness if taken into the body.


Q4. A____________which skeptics might abbreviate not as PS but as pure and unadulterated BS.

    A. controllable
    B. disarmed
    C. negligence
    D. postscript
    E. listlessness


Answer – Option D

Explanation – postscript -an additional remark at the end of a letter, after the signature and introduced by ‘PS’.


Q5. Never in recent memory has a / key minister, armed with / his IIT armory, promised / so much and delivered so little.

    A. Never in recent memory has a
    B. key minister, armed with
    C. his IIT armory, promised
    D. so much and delivered so little.
    E. No error


Answer – Option D

Explanation – No error

Given sentence is correct.

Q1. Where everyone claims to be / two degrees of separation / away from the PM, or the / Supreme Leaders in the time of the UPA.

    A. Where everyone claims to be
    B. two degrees of separation
    C. away from the PM, or the
    D. Supreme Leaders in the time of the UPA.
    E. No error


Answer – Option D

Explanation – Replace “leaders” with “leader”

everyone used for singular.


Directions (Q2 – Q3): Read the following paragraph and answer the questions

it’s really that surprising major political parties have issued advertisements which attack prominent political personalities.This is..(2)..These politicians are so-called upholders of democracy and are expected to be role models for the citizens of this country. Therefore it’s high time they understood the value of a..(3)..election campaign and showed a little bit of maturity, so that irrespective of their winning or losing, people can look up to them with respect, for the kind of ideologies they pursue.

Q2.

    A. childish
    B. secular
    C. ashamed
    D. disgraceful
    E. bias


Answer – Option D

Explanation – disgraceful


Q3.

    A. dignified
    B. drastic
    C. participatory
    D. friendly
    E. subjective


Answer – Option A

Explanation – dignified


Directions (Q4 – Q5): Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

  • 1. True, India won the match in three days with spinners R Ashwin, Amit Mishra and Ravindra Jadeja mauling the South African batsmen.
  • 2. The pitch at the just concluded Nagpur Test match between India and South Africa has been unfairly criticised for helping spinners.
  • 3. That’s also true of Team India when it’s touring abroad.
  • 4. Plus, the Nagpur pitch assisted spin bowlers from both teams – South Africa’s Imran Tahir got a five-wicket haul in the Indian second innings.
  • 5. But pitches that favour home teams are par for the course. In fact, visiting teams are expected to play in alien conditions.


Q4. Which of the following would be the FIFTH statement after rearrangement?

    A. 3
    B. 4
    C. 1
    D. 5
    E. 2


Answer – Option B

Explanation – The Correct Sequence is 21534


Q5. Which of the following would be the THIRD statement after rearrangement?

    A. 1
    B. 3
    C. 5
    D. 4
    E. 2


Answer – Option C

Explanation – The Correct Sequence is 21534

Q1. India is a large importer of oil, and therefore falling oil prices have been beneficial to its economic growth.

    A. oil prices have
    B. oil prices is being
    C. oil price have being
    D. oil prices had been
    E. No correction Required


Answer – Option E

Explanation – No correction Required


Q2. So the next budget should ensure that of fundings is further stepped up to accelerate the expansion of irrigation facilities.

    A. ensure which funding further
    B. ensures that funding of further
    C. ensure that funding is further
    D. ensures that funding are further
    E. No correction required


Answer – Option C

Explanation – ensure that funding is further


Q3. Job performed by one person/A. Community service is a non-paying/B. or a group of people for the benefit of the/C. community or its institutions/D.

    A. B-C
    B. A-B
    C. C-D
    D. A-B & C-D
    E. No exchange required


Answer – Option B

Explanation – Community service is a non-paying job performed by one person or a group of people for the benefit of the community or its institutions.


Q4. Choose the word which best expresses the meaning of absurd ?

    A. Inconsistent with reason or common sense
    B. Plentiful
    C. Employing harsh words or ill treatment
    D. To touch at the end or boundary line
    E. None of these


Answer – Option A

Explanation –absurd – Inconsistent with reason or common sense.

abundant – Plentiful.

abusive – Employing harsh words or ill treatment.

abut – To touch at the end or boundary line.


Q5. Think over the matter. Please don’t jump ……. Conclusions in a hurry.

    A. to
    B. at
    C. for
    D. by
    E. off


Answer – Option A

Explanation – Please don’t jump to Conclusions in a hurry.



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Permutation and Combination
Reasoning Ability Spotting Errors
Current Affairs Current Affairs