English Knowledge - SPLessons

SBI PO Mains English Language Quiz 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SBI PO Mains English Language Quiz 4

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like SBI, IBPS and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Reading Comprehension, Cloze Test, Fill in the Blanks, Error Spotting, Grammar, Sentence Improvement, etc. This article presents the SBI PO Mains English Language Quiz 4 sample questions and answers.


shape Quiz

Directions (Q1 – Q2): Read the following paragraph and answer the below mentioned questions.

The United Nations was set up 70 years ago to save future generations from the scourge of war. While it has arguably succeeded in preventing another great war, its track record on peace and security has not always been stellar.

Assessments on the vitality, durability, and success of diplomacy in any year — including 2015 — are best carried out away from high-decibel levels and cantankerous TV anchors. Preferably, assessments are best when undertaken by those who are not themselves camp followers and cheerleaders. Diplomacy is a fine art when well-practiced and fashioned by the mature; not by those seeking the thrill of tomorrow’s headlines. Subjectivity will, by definition, find its way into any human endeavor. The seasoned practitioner is trained to guard against premature excitement, euphoria, and hubris.
How does 2015 stand out as a year of success amongst all others? The successes that stand out: The adoption of the 2030 Sustainable Development Agenda, the conference of parties (COP 21) climate change agreement and the US-Iran nuclear deal, which passed despite stiff domestic and Israeli opposition. This bore fruit in 2016, as epitomized by the recent prisoner exchange that took place over the weekend.

A closer look at some of these successes indicates that 2015 has reinforced the need for multilateralism. The 2030 agenda, for example, unlike the Millennium Development Goals of 2000, reflect a bottom-up negotiation process by the entire UN membership. Their impact could well prove to be transformational, even as issues relating to their financing and implementation need to be resolved. Equally, decisions taken by the COP 21 in Paris represent a decisive victory against the irresponsible, particularly the climate skeptics. The UN Secretary-General, Ban Ki-moon, stated after COP 21: “For the first time, every country in the world has pledged to curb their emissions, strengthen resilience and act internationally and domestically to address climate change.” But, here again, follow-up action to ensure that global warming can be limited to meet the ambitious targets will need to be demonstrated.
At the multilateral level, 2015 also marked the 15th anniversary of Resolution 1325 on women, peace, and security. Resolution 2242, passed in September 2015, affirms the essential role of women in conflict prevention, peacemaking, and peace-building. Along with the establishment of UN Women in 2010, this has firmly entrenched the centrality of women’s empowerment and gender equality in the international discourse, a big plus for diplomacy in 2015.

Among the major bilateral diplomatic successes of the year was the decision for the normalization of relations between the US and Cuba. The apology by Japan and the offer of $8 million to Korean “comfort women” during World War II were widely welcomed as an initiative designed to deal with a troublesome past.

2015 has hopefully also driven home to the main stakeholders the fact that the major threats to international peace and security are best handled collectively. These are beyond the capability of any one of them. A lot went wrong in 2015 precisely because this principle was not always upheld: The continued stalemate on Syria with devastating humanitarian consequences, the inability to deal with the Islamic State (IS) adequately, the situation in Yemen, where there has been more physical destruction in five months than in Syria in five years. The roadmap for collective action against the IS produced by the UN Security Council provides just that glimmer of hope. If the Turks can overcome their desire to first go after the Kurds, and the Americans and Russians come to genuinely believe that the IS constitutes a bigger threat than Bashar al-Assad, cooperation may result in some hope for Syria. For this, the Saudis and their followers also need to play ball.

Q1. According to the passage, what Went wrong in 2015?

    A. Physical destruction in Yemen.
    B. Is constituted a bigger threat in 2015.
    C. The inability to deal with the Islamic State (IS) adequately.
    D. All of above
    E. None of these


Answer – Option D

Explanation – All of above


Q2. According to the author, what world has pledged for the first time?

    A. Adoption of the 2030 Sustainable Development Agenda.
    B. The US-Iran nuclear deal.
    C. To curb their emissions, strengthen resilience and act internationally and domestically to address climate change.
    D. Affirms the essential role of women in conflict prevention, peacemaking, and peace-building.
    E. None of these


Answer – Option C

Explanation – To curb their emissions, strengthen resilience and act internationally and domestically to address climate change.


Q3. Ecologists, hydrologists, economists and engineers have______detailed documentation that brings into doubt the_______of water_______, economic growth and safety made by the project.

    A. delinquent, disclaim, deportation
    B. rigid, dissimilar, banishment
    C. fragile, unconventional, expulsion
    D. produced, claims, provisioning
    E. different, deny, extraction


Answer – Option D

Explanation – produced, claims, provisioning

produced – make or manufacture from components or raw materials.

claims – state or assert that something is the case, typically without providing evidence or proof.

provisioning – supply with food, drink, or equipment, especially for a journey.


Q4. The endless scream of alarm clocks and studying until eyes_______in their sockets, pressure cooker competition, the________feeling that one’s entire future_______in balance.

    A. static, disjoin, denounce
    B. sink, desperate, hangs
    C. float, conjoin , acquiring
    D. increasing, take away, upbraid
    E. fluctuating, subtracts, deprecate


Answer – Option B

Explanation – sink, desperate ,hangs

sink – go down below the surface of something, especially of a liquid; become submerged.

desperate – feeling or showing a hopeless sense that a situation is so bad as to be impossible to deal with.

hangs – suspend or be suspended from above with the lower part dangling free.


Q5. Incipio, incipere, incepi, inceptum

    A. turn out
    B. To begin
    C. To toot
    D. To run
    E. To back


Answer – Option B

Explanation – To begin

Directions (Q1 – Q2): Read the following question which are error spotting, and answer them.

Q1.

    A. The judgment systematic demolishes
    B. every element of the case, and
    C. it is important to tune in to
    D. the kind of language it uses.
    E. No error


Answer – Option A

Explanation – The judgment systematically demolishes


Q2.

    A. The loss of a compass, the dilution of certitudes
    B. about the way in which we lead our lives, is a possible explanation
    C. of why we were so open to believing something that
    D. is at a fundamental human level, so unpalatable.
    E. No error


Answer – Option B

Explanation – about the ways in which we lead our lives, is a possible explanation


Directions (Q3 – Q4): Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

  • A. However, the two batsmen are competitive and don’t like each other much.
  • B. Guess what happens? Yes, India loses.
  • C. They don’t want the other player to get the winning shot, As a result, whenever either batsman at the striker’s end wants to run between the wickets, his runner doesn’t co-operate and stays put.
  • D. Soon, the balls run out.
  • E. Imagine a nail-biting cricket match.
  • F. The two Indian batsmen on the crease have to score a few runs to ensure victory, Only a few balls remain.


Q3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

    A. A
    B. B
    C. D
    D. F
    E. E


Answer – Option A

Explanation – The Correct Sequence is EFACDB


Q4. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?

    A. F
    B. E
    C. D
    D. C
    E. B


Answer – Option E

Explanation – The Correct Sequence is EFACDB


Q5. A person who is always hopeful and looks upon the brighter side of things

    A. Sycophant
    B. Optimist
    C. Pessimist
    D. Cynic
    E. All of the above


Answer – Option B

Explanation – Optimist

Directions (Q1 – Q2): Read the following Cloze test questions and answer the following below.

The frail nature of rural India’s health systems and the patient load on a few hospitals have become even more evident from the crisis at the Baba Raghav Das Medical College in Gorakhpur. The institution has come under the spotlight after reports emerged of the death of several children over a short period, although epidemics and a high mortality level are chronic features here. Medical infrastructure in several surrounding districts and even neighboring States is so weak that a large number of very sick patients are sent to such apex hospitals as a last resort. The aspects of the system are.. from the Comptroller and Auditor General’s report on reproductive and child health under the National Rural Health Mission for the year ended March 2016. Even if the audit objections on financial administration were to be ignored, the picture that emerges in several States is one of inability to..(Q1)..the funds allocated, shortage of staff at primary health centres (PHCs), community health centres (CHCs) and district hospitals, lack of essential medicines, broken-down equipment and unfilled doctor vacancies. In the case of Uttar Pradesh, the CAG found that about 50% of the PHCs it..(Q2)..did not have a doctor, while 13 States had significant levels of vacancies. Basic facilities in the form of health sub-centers, PHCs and CHCs met only half the need in Bihar, Jharkhand, Sikkim, Uttarakhand, and West Bengal, putting pressure on an of referral institutions such as the Gorakhpur hospital. Templates for an upgraded rural health system have long been finalized and the Indian Public Health Standards were issued in 2007 and 2012, covering facilities from health sub-centers upwards. The Centre has set health goals for 2020 and is in the process of deciding the financial for various targets under the National Health Mission, including reduction of the infant mortality rate to 30 per 1,000 live births, from the recent of 40.

Q1.

    A. disputable
    B. vague
    C. harvest
    D. absorb
    E. drawings


Answer – Option D

Explanation – absorb – take in or soak up (energy or a liquid or other substance) by chemical or physical action.


Q2.

    A. audited
    B. obscure
    C. proceeds
    D. payoff
    E. revenue


Answer – Option A

Explanation – audited – conduct an official financial inspection of (a company or its accounts).


Directions (Q3 – Q4): Read the below questions carefully which are sentence improvement, and answer them.

Q3. The single company that stayed in the fray could submit a cheaper offer because it already runs similar voting systems in a number of countries — where the system has been accused of malfunction or vulnerability to tinkering.

    A. submit a cheaper offers because it already runs
    B. submit a cheaper offer because its already runs
    C. submit a cheaper offer because it already run
    D. submit a cheaper offer because it already running
    E. No correction required


Answer – Option E

Explanation – No correction required


Q4. The BCCI’s elbow room has shrunk, and it is expected that the chastised board will toe the line, though this has time till October 6 to file a reply in the Supreme Court.

    A. though it have time till
    B. though this have time until
    C. though it has time till
    D. though it has time until
    E. No correction required


Answer – Option C

Explanation – had it not raised an objection


Q5. Act of deceiving somebody in order to make money

    A. Theft
    B. Fraud
    C. Ransom
    D. Plagiarism
    E. All of the above


Answer – Option D

Explanation – Plagiarism



Other Articles


shape Exams

Competitive Exams – College Entrance Exams
Category Notification
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
Click Here For – All India Entrance Exam Notifications




shape Job-Alerts

Competitive Exams – Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance
Click Here For – All India Latest Jobs



shape SP Quiz

Competitive Exams – Practice Sets
Category Quiz
Quant Aptitude Ratios and Proportions
Speed and Time
Current Affairs Current Affairs