SEBI Officer Grade A - SPLessons

SEBI Assistant Manager Specialized Stream

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SEBI Assistant Manager Specialized Stream

shape Introduction

SEBI Assistant Manager 2018 – Phase-II On-line Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 2 hours 20 minutes (Only for Specialized Stream i.e. Legal, IT & Engineering), a maximum score of 300 marks, and consists of three papers, namely – Financial Sector, English (Writing Skills), and Specialized subject related to stream. The 3 papers are separately timed and the questions can be attempted in any order. Candidates, who secure minimum 40% marks separately in each Paper, will be shortlisted for Phase III of the recruitment process. The below sections gives the detailed information about SEBI Assistant Manager Specialized Stream.


shape Pattern

Stream Paper No. of
Questions
Maximum Marks Version Duration
General Paper I:
Securities Market
50 100 marks Bilingual i.e.
Hindi
and English
except English
Test
40 minutes
Paper II: English
(Writing Skills)
3* 100 marks 60 minutes
Paper III: Economic &
Social Issues
and Finance &
Management
50 100 marks 40 minutes
Legal /
Information
Technology /
Engineering
Paper I: Financial Sector 50 100 marks 40 minutes
Paper II: English
(Writing Skills)
3* 100 marks 60 minutes
Paper III:
Specialized
subject related
to stream
50 100 marks 40 minutes


The SEBI Assistant Manager Specialized Stream section consists of three papers, with a total of 300 marks. The three papers are separately timed i.e. paper I for 40 minutes, paper II for 60 minutes and paper III for 40 minutes. Below mentioned are the different categories of expected questions in the phase II of SEBI Assistant Manager Specialized Stream Section.


shape Syllabus

Click Here – SEBI Assistant Manager Exam Syllabus


shape Samples

Legal Stream:

1. Which Article is for “Protection of interests of Minorities”?

    A) Article 26
    B) Article 27
    C) Article 29
    D) Article 30

Answer: Option (C)

2 The plan to transfer power to the Indians and partition of the country was laid down in the?

    A) Cabinet Mission Plan
    B) Simon Commission
    C) Cripps Mission
    D) The Mountbatten Plan

Answer: Option (D)

3. Which one of the following element is not necessary for a contract?

    A) Competent parties
    B) Reasonable terms and conditions
    C) Free consent
    D) Lawful concentration

Answer: Option (B)

4. An agreement becomes a contract if :

    A) It is by free consent of the parties
    B) Parties are competent
    C) It is enforceable by law
    D) None of the above

Answer: Option (C)

5. In a standardized contract :

    A) The individual has no choice but to accept and sign on the dotted line
    B) The individual must be protected in contract
    C) The agreement is without consideration
    D) None of the above

Answer: Option (A)

Information Technology Stream:

1. Which method returns the interrupted flag after that it sets the flag to false if it is true?

    A) isInterrupted()
    B) static interrupted()
    C) non static interrupted()
    D) Both A & C

Answer: Option (B)

2. From the following statements which is a disadvantage of an java array?

    A) An array can hold primitive types data
    B) An array has its size that is known as array length
    C) An array knows only its type that it contains. Array type is checked at the compile-time
    D) An array holds only one type of data

Answer: Option (D)

3. Which of the following is not a core interface of Hibernate?

    A) Configuration
    B) Criteria
    C) SessionManagement
    D) Session

Answer: Option (C)

4. Which scenario are the chains automatically disabled by the scheduler?

    A) The program that one of the chain steps points to is dropped
    B) The nested chain that one of the chain steps points to is dropped
    C) The event schedule that one of the chain event steps points to is dropped
    D) All mentioned above

Answer: Option (D)

5. What is the correct jQuery code to set the background color of all p elements to red?

    A) $(“p”).layout(“background-color”,”red”);
    B) $(“p”).manipulate(“background-color”,”red”);
    C) $(“p”).css(“background-color”,”red”);
    D) $(“p”).style(“background-color”,”red”);

Answer: Option (C)

Engineering Stream – Civil Engineering:

1. Lacquer paints

    A) are generally applied on structural steel
    B) are less durable as compared to enamel paints
    C) consist of resin and nitro-cellulose
    D) contain alcohol as thinner
    E) all the above.

Answer: Option (E)

2. Residual soils are formed by

    A) Glaciers
    B) Wind
    C) Water
    D) None of the above

Answer: Option (D)

3. Pick up the incorrect statement from the following:

    A) The gross section of the web of rolled I-beams is the depth of the beam multiplied by the web thickness
    B) The gross section of the web of channels is the depth of the web multiplied by its thickness
    C) The gross section of the web of plate girders is the depth of the web plate multiplied by its thinkness
    D) None of these

Answer: Option (B)

4. The depth ‘d’ of webs without horizontal stiffeners and consisting of tongue plates is taken lesser than the depth of the girder between the flanges less the sum of the depth of the tongue plates, and

    A) four times the sum of the thickness of tongue plates
    B) eight times the sum of the thickness of tongue plates
    C) None of the above
    D) six times the sum of the thickness of tongue plates

Answer: Option (B)

5. The maximum deflection of a structure should not normally exceed lesser of the span/350 or

    A) 10 mm
    B) 15 mm
    C) 20 mm
    D) 25 mm

Answer: Option (C)

Engineering Stream – Electrical Engineering:

1. ________ is the most detrimental impurity in the magnetic materials

    A) Carbon
    B) Sulphur
    C) Oxygen
    D) Nitrogen

Answer: Option (A)

2. To save energy during braking _______ braking is used?

    A) dynamic
    B) Plugging
    C) Regenerative
    D) All of the above

Answer: Option (C)

3. Which of the following quantities consists of S.I. unit as Hertz?

    A) Frequency
    B) Force
    C) Charge
    D) Power

Answer: Option (A)

4. The typical value of SCR for modern alternator is

    A) 1.5
    B) 0.5
    C) 1.0
    D) 1.2

Answer: Option (B)

5. The feedback factor of a Wien bridge oscillator using Op-Amp is

    A) 1/3
    B) 1/4
    C) 1/2
    D) 1

Answer: Option (C)