English Knowledge - SPLessons

Sentence Completion

Chapter 22

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Sentence Completion

Sentence Completion

shape Description

Sentence completion questions easier than reading comprehension problems because they are so much shorter, however sentence completions can contain difficult vocabulary and confusing meanings. It’s imperative that we take after a powerful methodology to “unpack” all the little signs and flags that lead us to the right choice.

shape Concepts

Following are the tips for Sentence Completion.

shape Model Questions

Choose the Most effective word from the given option that best fits the blank in order to make the sentence meaningful.

1. These essays are intellectually _________ and represent various levels of complexity. (Bank P.O. 1995)
(A) revealing
(B) modern
(C) superior
(D) demanding
(E) persistent
Solution : The word superior is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“These essays are intellectually superior and represent various levels of complexity.”
Hence, option C is the correct answer.

2. The soldiers were instructed to _________ restraint and handle the situation peacefully. (Bank P.O. 1993)
(A) exercise
(B) control
(C) prevent
(D) enforce
(E) remain
Solution : The word exercise is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“The soldiers were instructed to exercise restraint and handle the situation peacefully.”
Hence, option A is the correct answer.

3. Since one cannot read every book, one should be content with making a _________ selection. (Bank P.O. 1991)
(A) normal
(B) standard
(C) sample
(D) moderate
(E) judicious
Solution : The word judicious is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“Since one cannot read every book, one should be content with making a judicious selection.”
Hence, option E is the correct answer.

4. Some people _________ themselves into believing that they are indispensable to the organization they work for. (S.B.I.P.O. 1994)
(A) keep
(B) fool
(C) force
(D) denigrate
(E) delude
Solution : The word delude is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“Some people delude themselves into believing that they are indispensable to the organization they work for.”
Hence, option E is the correct answer.

5. How do you expect that country to progress when her government is corrupt, _________ and still largely feudal? (Bank P.O. 1993)
(A) devalued
(B) dwindling
(C) despotic
(D) demeaning
(E) demobilised
Solution : The word despotic is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“How do you expect that country to progress when her government is corrupt, despotic and still largely feudal?”
Hence, option C is the correct answer.

6. His interest in the study of human behaviour is indeed very _________. (L.I.C. 1995)
(A) strong
(B) large
(C) broad
(D) vast
(E) deep
Solution : The word deep is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“His interest in the study of human behavior is indeed very deep.”
Hence, option E is the correct answer.

7. The improvement made by changes in the system was _________ and did not warrant the large expenses. (R.B.I. 1991)
(A) large
(B) small
(C) minute
(D) marginal
(E) uncertain
Solution : The word marginal is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“The improvement made by changes in the system was marginal and did not warrant the large expenses.”
Hence, option D is the correct answer.

8. He is too _________ to be deceived easily. (B.S.R.B. 1992)
(A) strong
(B) modern
(C) kind
(D) honest
(E) intelligent
Solution : The word intelligent is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“He is too intelligent to be deceived easily.”
Hence, option E is the correct answer.

9.  There has been a _________ lack of efficiency in all the crucial areas of the working of public sector undertakings. (Bank P.O. 1994)
(A) positive
(B) surprising
(C) conspicuous
(D) stimulative
(E) insignificant
Solution : The word conspicuous is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“There has been a conspicuous lack of efficiency in all the crucial areas of the working of public sector undertakings.”
Hence, option C is the correct answer.

10. Even at the risk of economics loss, he _________ refused to take the beaten track. (R.B.I. 1990)
(A) repeatedly
(B) often
(C) regularly
(D) continuously
(E) steadfastly
Solution : The word steadfastly is the most effective word, which can make the sentence meaningful.
“Even at the risk of economics loss, he steadfastly refused to take the beaten track.”
Hence, option E is the correct answer.