English Knowledge - SPLessons

Spotting Errors Practice Set 4

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

Spotting Errors Practice Set 4

shape Introduction

English Knowledge is an important section in the employment-related competitive exams in India. In particular, exams like IBPS, SBI and other bank-related employment exams have English Language questions along with Reasoning and Quantitative Aptitude. The English Language section primarily has questions related to Paragraph Reading, Spotting Errors, Cloze Test, Antonyms, Synonyms, Grammar, Sentence Rearrangement, etc. This article presents Spotting Errors Practice Set 4 sample questions and answers.


Words, phrases, and sentences are the bases of any language. An error in their use may shake the very foundation of the language and make an expression meaningless or ambiguous in a context. Therefore, an aspirant has to clear those barriers before they begin their voluminous studies; and so sentence correction is one of the verbal problems in banking examination. Knowing the common structures of the language is crucial to understand the written text and to express accurately and precisely.


shape Quiz

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1. Siddaramaiah, who was present during the (A)/ search operation said he was not (B)/ camping at the resort and (C)/ had come to the place to having dinner.(D)/


    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Use ‘have’ in place of ‘having’.


Q2. High-speed mobile phone Internet service has been stopped. (A)/ Train services have also been suspended. (B)/There was thin traffic on the roads. (C)/Markets, banks and petrol pumps was closed in the morning.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Use ‘were’ in place of ‘was’.


Q3. During his visits to the bank, he says, (A)/security personnel used to prevent him from(B)/ even talking to the manager, as he used (C)/ to request him for more time to repay the loan.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option E


Q4. Mr. Prabakaran, who secured the 101 rank in the (A)/ UPSC civil services examination, have been (B)/ facing financial problems for many years, but never missed (C)/ an opportunity to invest in books in pursuit of his goals.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – ‘has’ will be used in place of ‘have’ as the subject is singular.


Q5. The veteran politician has sought to channel public anger (A)/ against the recent imposition of a goods (B)/ and services tax, portraying the levy as an penalty to recover (C)/ the losses on account of the missing funds.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option C

Explanation – Use of ‘an’ is incorrect and article ‘a’ is the correct usage.

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1. Only the top two at the end of the regular season (A)/ was guaranteed a place in English football’s (B)/ lucrative top flight and second-tier title-winners (C)/ Wolves had already secured one of those spots.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – ‘were’ will be used in place of verb as the subject is plural.


Q2. The party is acute aware (A)/ that it need to regain (B)/ some lost popularity if it is (C)/ going to make the best of this election. (D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – Use ‘acutely’ in place of ‘acute’.


Q3. The police said they are flexible (A)/ with the timing and location (B)/ of the meeting, whatever is (C)/ convenient for the Chief Minister.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option E


Q4. In a study done by IIT-Bombay using a driving simulator (A)/ last year, it was find that the risk of accidents (B)/ increased three and four times, depending (C)/ upon whether the driver was talking on a phone. (D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Use ‘found’ in place of ‘find’ as the sentence is in past tense.


Q5. The approval would increase access to quality higher education (A)/ and help in minimising the regional imbalances in the (B)/ education facilities, besides giving effect (C)/ to the Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option E

Directions (1Q – 5Q): Read the following paragraph which is Spotting Errors and answer the below mentioned questions.


Q1. The deadly fire in a Surat coaching centre that resulted (A)/ in the death of 22 young people highlights (B)/the gap between India’s dreamy visions of smart cities (C)/ and the cruel real of urban chaos and lawlessness. (D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option D

Explanation – Use ‘reality’ in place of ‘real’.


Q2. A token amount will be fixed and the employees (A)/ can even go abroad by not avail the (B)/ facility in a couple of years and using (C)/ a lumpsum amount in the third or fourth year.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option B

Explanation – Use of ‘avail’ is incorrect and ‘availing’ will be used here.


Q3. The real problem is that their is no meaningful effort to restart (A)/ the peace process, which is the only (B)/ way forward to end violence and address the political (C)/ and humanitarian concerns of the occupied territories.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option A

Explanation – Use of ‘there’ is incorrect and ‘their’ is the correct usage.


Q4. The Surat fire cannot be called an (A)/ accident, since there are reports of (B)/ notices having been served to the builder on (C)/ the risks, but not pursued by the Fire Department. (D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error


Answer – Option E


Q5. The novels created such an impact that I wondered (A)/ how would Yaddanapudi interpret certain situations (B)/I witnessed in life. She talked about very relate (C)/ issues in contrast to feminist literature.(D)/

    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. No Error



Answer – Option C

Explanation – Use ‘relatable’ in place of ‘relate’.



Related Information
IBPS RRB Spotting Errors Quiz 1
IBPS RRB Spotting Errors Quiz 2
Spotting Errors – Practice Sets
English Book for Bank Exams