SSC CGL - SPLessons

SSC CGL 2017 Tier 1 Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL 2017 Tier 1 Questions

SSC CGL Tier 1 Questions 2017 (05-08-2017 to 24-08-2017)

shape Introduction

The article SSC CGL 2017 Tier 1 Questions presents the complete list of SSC CGL 2017 Tier 1 Question asked from 05th August 2017 to 24th August 2017.


shape Questions

1. Pannalal Ghosh is belongs to which instrument?
Answer: Flute.


2. Author of The Sellout Book?
Answer: Paul Beaty


3. What is the minimum age for Vice President?
Answer: 35


4. Who was the son of Chandragupta Maurya?
Answer: Bindusara


5. Which dynasty came after Tuglak ?
Answer: Sayed


6. Ekuverin Military exercise between India and?
Answer: Maldiv


7. Which Device is used to measure soil moisture tension?
Answer: Tensiometer


8. Who got poly umgigar award 3 times?
Answer: Virat Kohli


9. On November 9, 2016, where was the test match played?
Answer: Kanpur


10. What is the SI Unit of Force?
Answer: Newton


11. Which article president consult to supreme court:
Answer: 143


12. Name the Vice Chairman of NITI Ayog
Answer: arvind panagaria


13. NITI ayog Replaced which Commission:
Answer: Planning Commission


14. Panna lal Ghosh Plays Which Instrument?
Answer: Flute


15. Which Memory stores data permanently?
Answer: ROM


16. Turtle, Lizard, Snake fall under which category?
Answer: Reptile


17. Who is USA’s largest Defense Partner?
Answer: India


18. What is CATion?
Answer: Positively charged ion


19. Sandstone is made up of?
Answer: Quartz and Feldspar


20. Which is the following is a poor conductor?
Answer: Glass

21. Movement along a supply curve?
Answer: Movement along a supply curve represents the variation in quantity supplied of the commodity with a change in its price and other factors remaining unchanged.


22. Reverse Repo rate?
Answer: The rate at which Reserve Bank of India borrows money from commercial banks within the country.


23. Where Is Patal Bhairav Temple located?
Answer: Ujjain (MP)


24. Who was the winner of the 2016 man Booker prize?
Answer: The Sellout by Paul beatty


25. Which of the following does not form Smoke?
Answer: Read all contains of Smoke.

1. Find the Synonym for the following question?
Opulent
(a) Sparse
(b) Ascetic
(c) Grandiose
(d) Penurious
Answer: (c)
Solution: opulent- ostentatiously costly and luxurious.


2. Find the Synonym for the following question?
Grotesque
(a) Ordinary
(b) Normal
(c) Fabulous
(d) Distorted
Answer: (d)
Solution: grotesque- comically or repulsively ugly or distorted.


3. Find the Antonym for the following question?
Irk
(a) Genial
(b) Exasperate
(c) Vex
(d) Pique
Answer: (a)
Solution: irk- irritate; annoy, genial-friendly and cheerful.


4. Find the Antonym for the following question?
Apex
(a) Base
(b) Zenith
(c) Meridian
(d) Median
Answer: (a)
Solution: Apex-the top or highest part of something, especially one forming a point.


5. Find the Correctly Spelt word?
(a) Neeice
(b) Neice
(c) Niece
(d) Niecie
Answer: (c)
Solution: ‘Niece’ is correct spelling.


6. Find the Correctly Spelt word?
(a) Dectionary
(b) Dictioenery
(c) Dictionery
(d) Dictionary
Answer: (d)
Solution: ‘Dictionary’ is correct spelling.

Directions (7-9): Some parts of the sentences have error and some are correct. Find out which part of a sentence has an error.


7. If I am you I would not have behaved like that.
(a) If I am you
(b) I would not have behaved
(c) like that.
(d) No error
Answer: (a)
Solution: Write ‘had been’ in place of ‘am’.


8. He made me to do all the work.
(a) He made me
(b) to do
(c) all the work.
(d) No error
Answer: (b)
Solution: Write ‘do’ in place of ‘to do’. Infinitive ‘to’ is not used with the verb ‘make’.


9. Neither of them were able to complete the work.
(a) Neither of them
(b) were able to
(c) complete the work.
(d) No error
Answer: (b)
Solution: Write ‘was’ in place of ‘were’.


10. A person who is made to bear the blame due to others.
(a) Omnipresent
(b) Anonymous
(c) Scapegoat
(d) Epilogue
Answer: (c)
Solution: ‘scapegoat’ a person who is blamed for the wrongdoings, mistakes, or faults of others, especially for reasons of expediency.


11. That which cannot be corrected.
(a) Inevitable
(b) Incorrigible
(c) Invincible
(d) None of these
Answer: (b)
Solution: incorrigible: (of a person or their behaviour) not able to be changed or reformed.


12. Short speech a poem given at the end of a play or book
(a) epilogue
(b) preface
(c) debut
(d) climax
Answer: (a)
Solution: epilogue: a section or speech at the end of a book or play that serves as a comment on or a conclusion to what has happened.


Directions (13-17): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.

Since you have never had to (13) me for anything, perhaps you wouldn’t be (14) sticking (15) me now that I have run (16) debt, and (17) these people that it is in no way a Reflection on my character.


13.
(a) Appreciate
(b) Reproach
(c) Assert
(d) Pester
Answer: (b)
Solution: Reproach- express to (someone) one’s disapproval of or disappointment in their actions.


14.
(a) Averse to
(b) Deprived of
(c) Indifferent to
(d) Desirous of
Answer: (a)
Solution: Averse to- having a strong dislike of or opposition to something.


15.
(a) At
(b) On
(c) For
(d) To
Answer: (d)
Solution: Preposition ‘to’ is correct.


16.
(a) In
(b) Into
(c) With
(d) On
Answer: (b)
Solution: Preposition ‘into’ is correct.


17.
(a) Alluding
(b) Making
(c) Convincing
(d) Informing
Answer: (c)
Solution: Convincing- is correct choice.


18. What is the meaning of the idiom “teething problems”?
(a) Something that is of less value
(b) problems in society
(c) problems that you experience in the early stages of an activity
(d) teeth problems
Answer: (c)
Solution: teething troubles: short-term problems that occur in the early stages of a new project.


19. What is the meaning of the idiom “To keep the wolf away from the door”?
(a) To keep away from extreme poverty
(b) To keep off an unwanted and undesirable person
(c) To keep alive
(d) To hold the difficulties and dangers in check
Answer: (a)
Solution: keep the wolf from the door: to maintain oneself at a minimal level; to keep from starving, freezing.


20. What is the meaning of the idiom “To keep the ball rolling”?
(a) To earn more and more
(b) To work constantly
(c) To maintain the progress of a project, plan, etc.
(d) To make the best use of
Answer: (c)
Solution: keep the ball rolling: to cause something that is in progress to continue.


21. He has seen many ups and downs in life but he has never been as much dejected as he is today.
(a) that much dejected
(b) so much in dejection
(c) so dejected
(d) No improvement
Answer: (c)
Solution: so dejected. So-as is a correlative conjunction and used in pairs.


22. Socrates had many disciples and the most great of them was Plato.
(a) the greater
(b) the greatest
(c) greatest
(d) No improvement
Answer: (b)
Solution: the greatest- article ‘the’ is used with superlative degree.


23. Neither the judge nor I am ready to announce who is the winner.
(a) am ready to announce who the winner is
(b) are ready to announce who the winner is
(c) is ready to announce who is the winner
(d) No improvement
Answer: (a)
Solution: “am ready to announce who the winner is”. In statement form of the sentence, we use the verb after the subject.

Directions (24-25): The sentences given in each question, which properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.


24.
A. In 2010-11, the studies conducted showed that the growth of exports from the various Indian states was robust.
B. In the first half of 2011-12, there was robust export growth in the case of Karnataka, Uttar Pradesh, and Time Nadu.
C. The data on the state of origin of exports of goods showed that the two States, namely Gujarat and Maharashtra, accounted for 46 percent of exports from India.
D. Only Goa and negative export growth due to fall in ore exports owing to a ban on exports of iron ore by the Karnataka government
(a) ABCD
(b) CDBA
(c) ACBD
(d) BCDA
Answer: (d)
Solution: The logical and correct order of the sentences of the given paragraph should be- BCDA.


25.
A. Widely published tables of income levels of all countries indicate that when incomes are higher, the greater is the contribution made by the manufacturing industry.
B. Countries that have little or no industry are almost invariably poor.
C. The lesson is clear, to overcome poverty and backwardness, a country must become industrialized.
D. Industrialization is seen as the key to growth and a prerequisite for development.
(a) CBAD
(b) DCBA
(c) DABC
(d) CABD
Answer: (c)
Solution: The logical and correct order of the sentences of the given paragraph should be- DABC

1. How many fundamental rights in Indian constitution?
Answer: 6


2. First viceroy of India?
Answer: Lord canning


3. Lavni festival which state?
Answer: Maharashtra


4. Medical scheme for APL families in Andhra?
Answer: Arogya raksha


5. Name the metal used as Galvanising agent.
Answer: Zinc


6. Founder of X-Ray?
Answer: Wilhelm Conrad Roentgen


7. which is the main assemble component of computer?
Answer: CPU


8. Why blackboard looks black?
Answer: it does not reflect any colour


9. Sheikh Hasina belongs to which country?
Answer: Bangladesh


10. Anemia is caused due to deficiency of?
Answer: Iron


11. Hemoglobin is present in?
Answer: Blood


12. How many players in POLO?
Answer: 4


13. Nyayasutra Book was written by
Answer: Akṣapada Gautama


14. Which rights are not suspended during emergency?
Answer: Article 21


15. ‘Azad Bachapan ki Aur’ book is written by
Answer: Kailash Satyarthi


16. Rusting is process of_____________?
Answer: Oxidation


17. Resistances of Ideal Ammeter and Ideal Voltmeter are
Answer: Infinite and Zero respectively


18. Oligopoly, monopoly and perfect competition Market, Match the following questions


19. Chemical name of Dry Ice
Answer: Solid Carbon Dioxide


20. Mariana Trench is located in which Ocean?
Answer: The Pacific Ocean.


21. SI unit of work?
Answer: Joule


22. Name the Inventor of Laser Printer.
Answer: Gary Keith Starkweather


23. How many member nominated by president in lok sabha?
Answer: 2


24. Unit of Pressure?
Answer: Pascal


25. Duncan line passes through?
Answer: Indian Ocean

1. What Does S Stands in BRICS?
Answer: South Africa


2. Spanish is Rich in?
Answer: Iron


3. My country My Life is an autobiography written by
Answer: L K Advani


4. TSANGPO River in China is known in India
Answer: Brahmaputra


5. What is the name of river Ganga is known in Bangladesh
Answer: Padma


6. Book written by Kailash Sayarthi
Answer: Azad Bachpan ki Aur (Book)


7. The Nyaya-Sutras book is written by
Answer: Gautama


8. Anemia is a disease which is caused by the deficiency of
Answer: Iron


9. Who is the Prime Minister of Sheikh Hasina
Answer: Bangladesh


10. What is the Chemical Formula o Sodium Carbonate
Answer: Na2CO3


11. MASAI tribe is found in which country
Answer: Kenya


12. No of Players in game of POLO
Answer: 4 players


13. Dry Ice Referred as
Answer: CARDICE (Solid form Carbon-Di-Oxide)


14. Kick Volleyball is a sport native to?
Answer: Southeast Asia


15. Pacemaker is used for?
Answer: Heart Disease


16. CPI party was established in
Answer: 1925


17. What part of earth is covered with land?
Answer: 29%


18. Bering Strait Connects?
Answer: Arctic Ocean and Bering Sear.


19. Who was the first Viceroy of India?
Answer: Lord Canning


20. Which is the biggest civilian award in India?
Answer: Bharat Ratna


21. Gautam Buddha Attained enlightenment at?
Answer: Bodhgaya


22. Who discovered Bluetooth?
Answer: Jaap Harrison


23. Dadasaheb phalke award 2017?
Answer: Kasinathuni Viswanath


24. Gandhi Peace Prize 2017 Winner?
Answer: Omar Barghouti


25. Who discovered vaccum pump?
Answer: Otto von Guericke

1. Who wrote Citizen and society book?
Answer: Mohammad Hamid Ansari


2. Which was the Best Film in Oscars this year
Answer: Moonlight


3. Cholera Disease was discovered by
Answer: Filippo Pacini


4. Which Country Produces maximum Opium
Answer: Afghanistan


5. What acid is produced by Ant Sting
Answer: Formic Acid


6. Total Number of Writs issued by Supreme court
Answer: 5


7. Opium is a
Answer: Sedative


8. who has the rights to remove President before finishing his tenure?
Answer: Supreme Court


9. Who said the lines: Swaraj is my birthright and I have it
Answer: Bal Gangadhar Tilak


10. Monument Built by Maharana Pratap?
Answer: Chittorgarh Fort


11. The largest Coast line in south India
Answer: Andhra Pradesh


12. With which country India did Water Treaty recently
Answer: Bangladesh


13. Temperature of Furnace is measured by?
Answer: tuyère pyrometer


14. Full Form Of LAN
Answer: Local Area Network


15. What type of MOU was done between India and China Recently?
Answer: Defence


16. Who is the Ex-Officio president of the Indian Parliamentary Group
Answer: Speaker of Lok Sabha


17. Bud Grows from which part of the plant
Answer: Branches


18. The Largest State by Area is
Answer: Rajasthan

1. Who invented dynamite?
Answer: Alfred Nobel


2. Todar Mal was the finance minister of which Mughal Emperor?
Answer: Alfred Nobel


3. Schedule 4 of the Indian Constitution is about?
Answer: Allocation of Seats in Rajya Sabha


4. Which Diseases is caused due to the bite of Female Anopheles mosquito?
Answer: Malaria


5. How many fundamental duties are there in Indian Constitution?
Answer: 11


6. Saffron is obtained from which part of plant?
Answer: Stigma


7. Rovers cup is related to which sport?
Answer: Football


8. At which place gravity is highest?
Answer: Poles


9. Anemia is caused due to deficiency of?
Answer: Iron


10. Maximum land Shared with country?
Answer: Bangladesh


11. Neo malthusian principle related to?
Answer: Resource Scarcity


12. What is reduction?
Answer: Gaining of an electron


13. Humidity is measured by which device?
Answer: hygrometer


14. “Back to Vedas” slogan given by?
Answer: Dayanand Saraswati


15. ____ transports water from roots to leaves in plants?
Answer: Xylem


16. Which Metalis used in bulb?
Answer: Tungsten (W)


17. Author of Ace Against Odds Book:
Answer: Sania Mirza


18. Trees that lose all their leaves once a year are called?
Answer: deciduous


19. Which of the following is not a vector quantity?
Answer: Speed


20. Question related to primary, tertiary sector
Answer:


21. Entrepreneur scheme related questions
Answer:


22. Questions related to PNG, JPEG, GIF
Answer:

1. Which of the following is not a vector quantity?
A. Force
B. Electric current
C. Acceleration
D. Velocity
Answer: Electric current


2. C++ is a
Answer: Programming language


3. In which part of a body villi exist?
Answer: Small Intestine


4. Which living organism is segmented from head to tail?
Answer: Annelida


5. Most important source responsible for absorption of heat coming from the sun and radiated by the earth is?
Answer: Oceans


6. From which country India has taken the process of election of the president?
Answer: Ireland


7. Discoverer of malaria causing germs?
Answer: Charles louis alphonse laveran


8. In which year, kyoto protocol came into force ?
Answer: 1997


9. Nobel prize in literature (2016) ?
Answer: Bob Dylan


10. Synapse is the gap between?
Answer: Neuron and dendrite


11. Which country has opened the world’s longest sea bridge?
Answer: China


12. Who is known for Hindu Muslim unity in Lucknow session?
Answer: Muhammad Ali Jinnah


13. What are isobars?
Answer: different elements with the same atomic weight


14. what does quo warranto mean?
Answer: a writ requiring a person to show by what warrant an office is held.


15. India recently celebrated 25 years of diplomatic relations with which country?
Answer: Israel


16. All activities and decision-making power of self-help group are taken by?
A. RBI
B. member of groups
C. RRB
D. NGO
Answer:


17. Question about Harsha Vardhan era.
Answer:


18. Question on architecture of Lucknow?
Answer:


19. Match the following question on grand prix.
Answer:

1. If profit is 170% of CP. If CP increases 20% then profit will be?


2. If X+1/x=✓13, then X^5-1/x^5=?


3. Sum of the CP’s of two cars is Rs. 1,00,000. 1st car is sold at a profit of 20% and the 2nd car is sold at a loss of 20%. However, their SPs are the same. What is the CP of the 1st car?


4. If P × 3/4 = Q × 7/11 then what will be the ratio of P and Q?


5. The cost of production of a cordless phone set in 2006 is Rs. 900, divided between material, labor, and overheads in the ratio 3: 4: 2. If the cordless phone set is marked at a price that gives a 20% profit on the component of price accounted for by labor, what is the market price of the set?


6. If \(x+\frac{1}{x}\)= 4 then find the value of \(x^6 + 1/x^6\)?


7. The average of 3 consecutive Even Number is A. 5 Consecutive Even Numbers are added. What should be the new average more than A?


8. \(Trigo \frac{1}{(cosec© + cot©)²}\) = ?


9. A firm dealing in furniture allows 4% discount on the market price of each item. What price must be marked on a dining table that cost Rs. 400 to assemble, so as to make a profit of 20%?


10. A reduction of 10% in the price of sugar enables a housewife to buy 6.2 kg more for Rs. 279. Find the reduced price per kilogram?


11. If x=\(\frac{2+√3}{2-√3}\) then find the value of \(x+\frac{1}{x}\)?


12. The difference between principal and Interest for 15 years at the rate of 15% at SI is given Rs. 250. Find the Principal?


13. A man sells a plot of land at 6% profit. If he had sold it at 10% profit, he would have received Rs. 200 more. What is the selling price of the land?


14. A and B together can do a piece of work in 12 days which B and C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days B could finish the work?


15. O and C are respectively the orthocenter and Circumcircle of an acute-angled triangle PQR. The points P and O are joined and produced to meet the side QR at S. If ∠PQS = 60° and ∠QCR = 130°, then ∠RPS?

16. A can write 75 pages in 25 hrs. A and B together can write 135 pages in 27 hrs. In what time can B write 48 pages?


17. A boat covers 24 km upstream and 36 km downstream in 6 hours, while it covers 36 km upstream and 24 km downstream in 6.5 hours. The speed of the current is?


18. AB is a chord of a circle and PAT is the tangent to the circle at A. If ∠BAT = 75°and ∠BAC = 45°. C is a point on the circle on another side of T, then ∠ABC is equal to?


19. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much can dry fruit be obtained from 100 kgs of fresh fruits?


20. The average of 8 numbers is 20. The average of the first two numbers is 15.5 and the average of the next three number is 21⅓. If the 6th number is 4 and 7 less by the 7th and the 8th number respectively then what will be the 7th number?

1. Ravi walked 40 meters towards West, took a left turn and walked 30 meters. He then took a right turn and walked 20 meters, He again took a right turn and walked 30 meters. How far was he from the starting point?


2. Directions: Find the missing number based on the relation between the first set

1. QYGO : SAIQ : : UCKS : ?
2. 6 : 43 : : 5 : ?
3. 42 : 56 : : ? : 132
4. 68 : 130 : : 222 : ?
5. If 101: 10201 :: 107: ?
6. If 4×5%3 = 8000, 6×2%2 = 144, then 4×3%3 = ??
7. If BAD = 7, then NAM = ?


3. Directions: Choose the Odd one out
1.
(a) Shimla
(b) Ooty
(c) Darjeeling
(d) Agra
Answer: (d) Agra
2.
(a) BGF
(b) FDH
(c) BAE
(d) CDE
Answer: (d) CDE
3.
(a) 2197
(b) 3375
(c) 4099
(d) 2744
Answer: (c) 4099
4.
(a) Pound (Sterling)
(b) Deutsche Mark
(c) Yen
(d) Franc
Answer: (c) Yen
5.
(a) 27
(b) 125
(c) 216
(d) 343
Answer: (c) 216


4. Directions: Complete the number series

1. 122, 197, 290, ?
2. Padma Shri, Padma Bhushan, Padma Vibhushan, ?
3. C A E, F D H, I G K, ?
4. AY, CW, EU, ?


5. Directions: Questions related to Statements
1. Statements:
I. No table is fruit.
II. No fruit is window.
III. All windows are chairs.

Conclusions:
I. No window is table.
II. No chair is fruit.
III. No chair is table.
IV. All chairs are windows.
Answer: None follows


6. In the following series, how many ‘8’ are there which are not preceded by ‘7’ and followed by ‘9’
7, 8, 9, 9, 8, 5, 4, 3, 8, 9, 5, 8, 9, 8, 7, 7, 8, 9
Answer: four


7. Pointing to a boy, Pooja said, “He is the son of my paternal grandfather’s only daughter.” How is Pooja related to the boy?
Answer: Cousin

1. The oath of the President is taken in the presence of?
Answer: Chief Justice of India


2. How many players are there in Volleyball Team?
Answer: 6


3. What is the function of Kidney?
Answer: Filtration


4. Transportation of oxygen in human beings is done by?
Answer: Hemoglobin


5. Bending of light in slit is caused due to?
Answer: Diffraction of light


6. Mirage is caused due to?
Answer: TIR


7. Indian of the year award?
Answer: Ranveer Singh


8. Which country is not included in BRICS?
Answer: Iceland


9. Who invented Television?
Answer: Philo Farnsworth


10. Kalapani dispute is between India and which country?
Answer: Nepal


11. Acid + Base —–> _____+ water?
Answer: Salt


12. Who gave the theory of equilibrium?
Answer: Leon Walras


13. Name of Storm of China sea?
Answer: typhoon


14. Which movement started by Mahatma Gandhi in Champaran?
Answer: Satyagraha


15. Weakest Bond in Chemistry?
Answer: Hydrogen Bond


16. Ujjawala Scheme is?
Answer: Provides LPG Cylinders to Every BPL Families household


17. Not a function of Fortran?
Answer: Drawing


18. Who is the author of selection day?
Answer: Aravind Adiga


19. One Question Related to Sovereignty in Constitution?

20. One Question on demand draft.

1. Which Country has longest boundary with India?
Answer: Bangladesh


2. Who won Miss Universe 2016?
‎Answer: Iris Mittenaere


3. Ph Scale of Blood is:
Answer: Slightly Basic


4. What is disguised unemployment?
Answer: (Underemployment)working in a redundant manner where worker productivity is essentially zero


5. Number do Lies Book was written by?
Answer: Aakash Chopra’s


6. Who is Executive head of Parliament?
Answer: Prime Minister


7. Amazon river is in which country?
Answer: Brazil


8. Science/law behind the inability to nail a pin on a hanging wooden block?
Answer: Newtons’ 2nd Law of Motion


9. No of tissues in plants?
Answer: Three


10. Who Discovered Bacteria?
Answer: Van Leeuwenhoek


11. First governor general of Bengal?
Answer: Warren hasting


12. Forest research institute is located at?
Answer: Dehradun


13. Who is UN secretary general?
Answer: António Guterres


14. Market with only one seller
Answer: Monopoly


15. What is a bug
Answer: Error in a program


16. Which of the following is not true regarding EM waves
Answer: it cant be interfered and diffracted


17. Match the following with Ganesh Chaturthi, Durga Puja, and another festival:
Answer: Maharashtra, West Bengal and other


18. Which among the following sports doesn’t use ball
Answer: Badminton


19. Who built Konark temple
Answer: Narasimha 1


20. Shahyadri is also known as?
Answer: Western Ghats


21. Deen dayal yojana 5 rs meal
Answer: Madhya Pradesh


22. Parliament consist of
Answer: President and two houses


23. Zacharias was invented by?
Answer: Microscope

1. Anti-Defection Law is in which Schedule of Indian Constitution?
Answer: 10th Schedule


2. Most abundant element on earth crust?
Answer: Oxygen


3. Founder of Banaras Hindu university?
Answer: Pandit Madan Mohan Malviya


4. Ozone is ___oxygen?
Answer: 03


5. The second battle of tarain was fought between?
Answer: Prithviraj Chauhan vs Muhammad Gauri


6. Polio is Caused by?
Answer: Virus


7. Which Country Keeps an eye on north korea?
Answer: USA


8. RedRot Disease is related to?
Answer: Sugarcane


9. SI unit of Frequency
Answer: Hertz


10. Where is Jhulta Minar or Shaking Minarets located?
Answer: Ahmedabad Gujrat


11. Which of the following is an Inert gas?
Answer: Argon


12. Who has been awarded Padma Shri for culinary contribution?
Answer: Sanjeev Kapoor


13. Who is Commander in Chief of India:
Answer: President


14. What are Isotopes:
Answer: Elements with same atomic number


15. ___ is the weakest bone in human body
Answer: Nose

1. How many bits consist of an IP address?
Answer: 32 bit


2. Which vitamin is provided by Sun Rays?
Answer: D


3. National Emergency is defined under article?
Answer: 352.


4. What is Loss of electron is called?
Answer: oxidation


5. In India who has the right to appoint Governor?
Answer: President


6. Rekha the untold story book was written by?
Answer: Yasser Usman


7. Father of World Wide Web (WWW)?
Answer: Tim Berners-Lee


8. Name of Ganga river in Bangladesh?
Answer: Padma


9. The Malacca Strait divides which two Islands?
Answer: Andaman Sea (Indian Ocean) and the South China Sea (Pacific Ocean)


10. SI unit of Electric Current?
Answer: Ampere


11. Nephrons are part of which system?
Answer: Kidney


12. The latitudes that pass through Sikkim also passes through?
Answer: Rajasthan


13. Who was Anpadh Raja?
Answer: Akbar


14. Does Maratha state lie in between?


15. Literal meaning of certiorari?
Answer: To be Certified


16. What is the product of Mass velocity called?
Answer: momentum


17. S. Sai Praneeth related to which sport?
Answer: Badminton


18. Jan 2017 TPP exit country?
Answer: USA


19. Which gas is released in the Bhopal gas tragedy?
Answer: methyl isocyanate (MIC)


20. One question related to Balance of Payment?
Answer: Madhuri Dixit related to which dance?


21. What is the minimum age for the governor?
Answer: 35


22. My storybook is written by which famous cricketer?
Answer: Michael Clarke


23. Acid rain consists of which of the following?
Answer: Nitrogen Dioxide


24. Which of the followings is not a plant hormone?


25. Who won nobel peace prize for 2016?
Answer: Juan Manuel Santos


26. Which is the Ore of aluminium?
Answer: Cryolite


27. Fundamentals duties are included in which part of the Constitution?
Answer: Part IV–A


28. Who won 2016 US opens men’s final Championship Trophy?
Answer: Stan Wawrinka


29. Which Blood group is Universal Acceptor?
Answer: AB


30. An era of darkness book is writeen by?
Answer: Shashi tharoor.


31. Chemical formula of salt (Sodium Chloride)?
Answer: Nacl


32. President of India is a member of which house?
Answer: House of the People


33. Bardoli satyagraha was started by?
Answer: Sardar Patel


34. India has signed an agreement with which country regarding crude oil (petroleum)?
Answer: UAE


35. One question on Greenhouse effect?


36. State Emergency (President’s Rule) comes under which Article?
Answer: 356


37. Who received Sanjay Chopra Award in 2016?
Answer: Arjun Singh


38. What is 49th Parallel line?
Answer: Border between USA and Canada


39. Match the following type questions on
Answer: liberalisation, globalisation and privatisation.


40. What is the Full form of JPEG?
Answer: Joint Photographic Experts Group


41. “Gambit” is associated with which Sport?
Answer: Chess


42. One Question on microeconomics?
Answer: Consumer Equilibrium


43. One Question related to temples and corresponding countries?
Answer: Srilanka- padmanabhaswamy temple


44. Which country is not a member of SAARC?
Answer: China


45. What is Insulin?
Answer: Hormone (Protein)


46. Madhuri Dixit associated with which dance form?
Answer: Kathak


47. Directive principles of state policy


48. Edible part of cinnamon?
Answer: Bark


49. Which country build 500 houses for Jewish?
Answer: Israel


50. Question related to DAM


51. Last layer of atmosphere?
Answer: Exoshpehere


52. Question about a Book written by Shashi Tharoor.


53. One Question on Lord Cornwallis


54. El Nino effect on ocean currents?


55. Why surface of water tank seems up

1. The present age of two persons is in the ratio 9:4. Then after 10 years the sum of their ages will become?


2. Percentage increment in the area of a square is 69 if the length is increased by K %. Then find the value of k?


3. ABCD is a parallelogram with diagonal BD 36 cm such that P and Q are the centroids of the triangle ABC and triangle ACD, then find the distance PQ?


4. A train starts from point A with 30m/s toward B. Another train starts after 3sec from same point. Find the total distance covered by trains before they meet each other.
a) 560m
b) 600m
c) 550m
d) 500m


5. Sin(-pie/3) + Cos(-pie/6) =?


6. Sin3@.sec2@ = 1. Find the value of 3tan5@/2 – 1 ?


7. An equilateral triangle has side 12 cm , then find the difference between in radius and circumcircle radius?


8. A + B + C = 11 Ab + BC + AC = 17 , then a³ + b³ + c ³ – 3abc = ?


9. If A is 36 % more than C and 16% more than B. If B got 145 then C got?


10. x⁴ = (1/x⁴) = 62 then what is the value of x⁶ + (1/x⁶)?


11. (x/5) + (5/x) = -2 then what is the value of x³?

1. Winner of best actreess award in \({64}^{th}\) national films awards?
Answer: Surabhi Lakshmi


2. What is the Unit of Sound?
Answer: Decibel


3. What is an Exothermal reaction?
Answer: Chemical reaction that releases energy


4. Brass is Made up of?
Answer: zinc and copper


5. What is the name of Biography of Sachin Tendulkar?
Answer: Playing It My Way


6. Full form of FTP:
Answer: file transfer protocol


7. Full form of BOD:
Answer: Biological oxygen demand


8. John Dunlop invented?
Answer: Tyre


9. Who wrote Nagananda?
Answer: Harsha


10. Which is the National water animal of India?
Answer: River Dolphin


11. India signed Black Money Agreement with which country:
Answer: Switzerland


12. Which right has been removed from fundamental rights?
Answer: right to property


13. Alevoli is related to what
Answer: Respiratory system

14. Question on Match the following : Brahmo samaj, Arya samaj, Prarthna samaj

15. In which Stadium Sachin Tendulkar has scored his 100th international century?
Answer: Shere Bangla Stadium.


16. what is doldrums?
Answer: An equatorial region of the Atlantic Ocean with calms, sudden storms, and light unpredictable winds.


17. Question on Match country with currency: Bhutan, Bangladesh, Myanmar

1. What is the Study of fungus called?
Answer: Mycology


2. Who Received Arjuna Award 2016 in wrestling?
Answer: Vinesh Phogat


3. What is the tenure of CAG?
Answer: 6 Years


4. How many Pair of Ribs are there in the human body?
Answer: 12


5. Who was the first Governor General of India?
Answer: William bentic


6. Who was the first female Emperor of India?
Answer: Warren Hastings


7. What is the S.I unit of Heat?
Answer: joule


8. How many Indian states touch the boundary of Nepal?
Answer: Five


9. Who invented Polio injection?
Answer: Jonas Salk


10. The 7th country which has been included in SACEP in March 2017?


11. What is the common name of sodium bicarbonate?
Answer: Baking soda


12. Computer work on which Number System?
Answer: Binary


13. When a ball is thrown vertically upward what remains constant?
Answer: Energy


14. Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana (PMVVY), who will provide funds?


15. The Ministry of utmost happiness book is written by?
Answer: Arundhati Roy


16. Which Planet is known as twin of earth?
Answer: Venus


17. Which of the following is ore of iron?
Answer: Siderite


18. No Ball is related to which game?
Answer: Cricket


19. Who holds contingency fund of India?
Answer: Finance Secretary


20. Ace against odds book is written by
Answer: Sania mirza

1. Single cellular organism reproduces by?
Answer: cellular division


2. What is the full form of DNA?
Answer: Deoxyribonucleic Acid


3. which among following is not land locked country?
Answer: Myanmar


4. What is the full form of ISDN?
Answer: Integrated services digital network


5. Which state government has officially launched women safety application?
Answer: Tamil Nadu


6. Name the female hormone?
Answer: Prostrogen


7. Sheets can be made from?
Answer: Aluminium


8. who discovered celsius scale?
Answer: Astronomer Anders


9. Author of Jinnah Often Came to Our House Book?
Answer: Kiran Kumar Doshi


10. Minamata disease was caused due to which element?
Answer: Mercury


11. Jallikattu is celebrated on which festival?
Answer: Pongal


12. Takshila university situated between which rivers?


13. Knowledge of Pascal law is necessary for which sports?
Answer: scuba diving


14. Which is used as Indigestion?
Answer: Antacid


15. Who monitors money of banks?
Answer: RBI


16. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?
Answer: Saddle Peak


17. Which country doesn’t has a handwritten constitution?

1. How many times can a person be a President of India?
Answer: Many Times


2. Hema Malini: beyond the dream Girl book was written by?
Answer: Ram Kamal Mukherjee


3. What is the process called in which solids converts directly to gases?
Answer: Sublimation


4. Sardar Vallabhbhai Patel is the leader of which movement?
Answer: Bardoli Satyagrah


5. Which hockey player is given Padma Shri award in 2017?
Answer: P. R. Sreejesh


6. Bronze is an alloy made up of?
Answer: Copper and Tin


7. Which is the largest gland in the human body?
Answer: Liver


8. Which of the following has the maximum difference in temperature in Day- Night?
Answer: Desert


9. Theory of relativity is given by?
Answer: Albert Einstein


10. Judicial Review has been taken from which country?
Answer: USA


11. Dulari Kanya scheme launched in which state?
Answer: Arunachal Pradesh


12. The right portion of the heart receives what kind of blood(pure/impure/mixed/none)?
Answer: Impure


13. SAARC summit 2016 was postponed, where was it to be held?
Answer: Pakistan


14. Rail link was laid from China on 10th April 2017 to which country?
Answer: UK


15. Night blindness caused due to deficiency of?
Answer: Vitamin A


16. Who killed Lord Saunders?
Answer: Bhagat Singh and Rajguru


17. What do I mean in MICR?
Answer: Ink


18. Study of Tumor is Called?
Answer: Oncology


19. The indifference curve is related to?
Answer: Two goods that gives equal satisfaction and utility


20. Hydraulic Lift works on which principle?
Answer: Pascal’s Law


21. Lichen and mosses are found in which region?
Answer: Tundra


22. At what temp. Celsius and Fahrenheit are same?
Answer: 40 Degrees


23. Fly ashes are formed in which of these?
Answer: Coal Power Plant


24. “Quensburry Rule” is related to which sport?
Answer: Boxing

1. Which is the first Super computer in the world?
Answer: Atlas


2. Where will be BRICS 2017 will be held?
Answer: Xiamen, China


3. Chemical Formula of Quick Lime?
Answer: CAO


4. What is SI unit of power?
Answer: Watt


5. Who is the author of the book “The Windfall”?
Answer: Diksha Basu


6. Which article is the heart and soul of the Indian Constitution?
Answer: Article 32


7. Edward Jenner invented which vaccine?
Answer: Small Pox


8. After which act East India Company lost the commercial monopoly of trading?
Answer: Charter Act 1813


9. Ginger is a Stem or Root?
Answer: Stem


10. The rolling plan came after which 5-year plan?
Answer: Fifth Plan (74-78)


11. Serena Williams defeated her sister to win which Grand Slam?
Answer: Grand Slam 23 (Australia Open 2017)


12. Match the following questions on three medieval wars (Haldighati, Panipat, and Buxar)?


13. Filmfare lifetime achievement award 2017 is given to ?
Answer: Shatrughan Sinha


14. Who launched?
Answer: Sunderlal Bahuguna


15. Which of these is not a Coal?
Answer: Signite


16. One match the following Question on the green, white & pink revolution.

1. David Warner is a cricket player of which country:
Answer: Australia


2. Financial emergency in which article in Indian constitution?
Answer: Article 360


3. How many Parts are there in human Brain?
Answer: Three


4. Who is the inventor of radar?
Answer: Heinrich Hertz


5. Longest bullet train is in which country?
Answer: China


6. Who was awarded Padma Vibhushan in the field of music?
Answer: K. J. Yesudas


7. The autobiography is written by?
Answer: Vikram Seth


8. Who discovered electron?
Answer: JJ Thomson


9. What is an adrenaline?
Answer: Hormone


10. Poona Pact was held between Mahatma Gandhi and?
Answer: Ambedkar


11. Which of these in not an Input Device?
Answer: Plotter


12. Carbolic Acid is also known as ?
Answer: Phenol


13. Indian Forests are mostly of which type?
Answer: Tropical Forest


14. When the light goes from one medium to another medium it is called?
Answer: Refraction


15. Narmada Bachao Andolan is related to?


16. Which country is not a member of IORA?
Answer: China


17. Which is not a fundamental duty.


18. Who abolished sati pratha in India?
Answer: Lord William Bentic


19. Lorenz Curve is related to?
Answer: Distribution of income


20. What is the minimum fair of UDAN Scheme?
Answer: 2500

1. if x=5-2√6 then find the value of √x+1√x?


2. If x+ 1/x =5 ,then find the value of x-1/x?


3. If the ratio between boys and girls is 2:3 and average of their age is 18 and 21 then find the overall average?


4. In triangle abc, ad is bisector of a ,then ab : bc is 3:4 and the area of triangle abc is 350 then find area of triangle abd?


5. If cosec@= x + 1/4x,Find cosec@ + cot@?


6. If the radius of the incircle of an equilateral triangle is 10 cm.find circumradius?


7. Given amount after 3 yrs is 7727.104 at 12% CI.find principal?


8. Marked price is 1280 and the selling price is 900.find discount %?


9. What is the value of (\(Cos^4 A – Sin^4 A\))


10. Value of (1- 1/Sin A) (1- 1/Cos A) (1+ 1/Cot A)


11. If in a Cylindrical shape Radius is decreased by 20% then what percent of the increase is needed in height to keep the Volume of the Cylinder the same.


12. Two trains one with 35 KMPH speed and the other with 40 KMPH Speed are going in opposite directions, the small train is 450 M long and the larger one is 550 M long. How much time in seconds the smaller train will take to pass the larger train.


13. When a certain amount is given on 10% Simple interest, in 20 years the interest of the sum becomes 500 Rs. more than the sum. What is the Sum given?


14. Average of 8 Consecutive numbers is 38.5, what is the highest number?


15. MP was 40% more than CP. Discount = 15%. Find the profit %?


16. 3A = 2B=12C Find the ratio A:B:C?


17. Find the value of \(a^3 + b^3+c^3-3abc\) if a=73, b=74, c=75.


18. What will be the value of X in a number 211x so that it becomes perfect square?


19. Pie Chart: Total number of runs of a player was given against different countries in percentages.
(i) The difference of runs for two countries.
(ii) The number of runs for a particular country.

1. Which Country was runner up in Kabaddi world Cup 2016?
Answer: Iran


2. Sound is generated by?
Answer: larynx


3. Convert 1001001 binary into decimal?
Answer: 73


4. Jama masjid build in which century?
Answer: 17th century (1656)


5. Xylem first produces in which part?
Answer: Stem


6. Alternate name of milk of magnesia-
Answer: Magnesium hydroxide


7. Women emperor Didda ruled which state in India during 990 BC?
Answer: Kashmir


8. High court judge retirement age from 60 to 62 by which constitution amendment?
Answer: 15th


9. Who discovered sodium?
Answer: Humphry Davy


10. What is vocal cord length in men?
Answer: 17 mm and 25 mm in length


11. Tomato brinjal potato fall in which category?
Answer: Solanaceae


12. Sound is generated from which of the following?


13. UK human development index 2016 rank?
Answer: 16


14. Which part of Himalaya is located between Kali and Sutluj river?
Answer: Kumaon himalaya


15. What is the Britain rank in FDI?


16. Who got Booker Prize in 2016?
Answer: Paul Beatty (The Sellout)


17. What are the uses of url worldwide Web?


18. Which Train is connecting Pakistan and India?
Answer: Samjhauta Express


19. Name the North West border sharing country with India?
Answer: Pakistan/Afganistan


20. Earthworm Leeches belongs to which group

1. Who won the Chinese Grand Prix in 2017?
Answer: Lewis Hamilton


2. ECG was discovered by?
Answer: Willem Einthoven


3. Char Minar is in which state?
Answer: Hyderabad


4. A number of members of Rajya Sabha from Punjab?
Answer: Seven


5. What is act as shield against UV rays?
Answer: Stratosphere


6. Which country is not a member of Bay of Bengal BIMSTEC?


7. Agra fort was built by whom?
Answer: Akbar


8. How many states India has as of June 2017?
Answer: 29


9. Which yojna has been launched related to the development of rural, social, cultural?


10. North East plain formed by Ganga, Sindhu, and ____?


11. Kelvin is the unit of?
Answer: Temperature


12. India’s rank in Human Development Index (HDI)?
Answer: 131


13. Rank of Norway in HDI in 2016?
Answer: 1


14. If a planet is revolving in an ellipse then what is the position of the sun?


15. Sliding friction is ____than static friction?
Answer: Less than


16. One Question on Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)


17. Mangifera Indica is the scientific name of Mango, what does magnifera Indicates in this nomenclature?
Answer: Higher classification


18. Red fort was built by?
Answer: Shah Jahan

1. LinkedIn was bought by?
Answer: Microsoft


2. Jama Masjid was built by?
Answer: Shah Jahan


3. What is the acid found in Ant sting?
Answer: Formic Acid


4. Which dynasty lived in Red Fort
Answer: Mughal dynasty


5. Which crop was forcefully cropped by Punjab farmers in British time?


6. Which Year the drafting committee was formed?
Answer: 1946


7. Fifa 2014 was held at?
Answer: Brazil


8. Number of vocal cords in human?
Answer: two


9. What is the Second Stage of Xylem?


10. What is the length of Indian Border?
Answer: 15200 km


11. Which Movie won Oscar award?
Answer: Moonlight


12. Red Blood cells formed in which bone marrow?
Answer: Red Bone Marrow


13. Which right to use if not satisfied with judgment?
Answer: Right to constitutional remedy (Article 32)


14. inventor of Color photography?
Answer: James Clerk Maxwell


15. Which river connects India and Pakistan?
Answer: Chenab


16. Patkai range is part of which mountain?


17. Definition of pollution?


18. Push & Pull of object in science is called?
Answer: Force


19. Which Yojana related to the cleanliness of Children?


20. Which hydroxide is present in soap?
Answer: Sodium Hydroxide

1. What is the position of America in Human development index:
Answer: 11


2. When Na reacts with NaOH, then what is the product?
Answer: Na2O + 1/2 H2


3. Which movie won 62 Filmfare award 2017?
Answer: Dangal


4. In 1912 Mangol invade on which region?


5. What is known as the time taken by Pendulum to cover one round?
Answer: Period


6. Dihang river in which region of Himalaya?


7. What is the other name of Platelets?
Answer: thrombocytes


8. Which country won 2015 Rugby Championship?
Answer: Australia national rugby union team


9. Painting become famous during the period of which Mughal Emperor
Answer: Jahangir


10. What is the name of the writer of the book one life is not enough?
Answer: Natwar singh


11. Central Plant Economy in which country?


12. If nutrients increase in water then which algae formed?
Answer: Eutrophication


13. What is the outer most layer of xylem?
Answer: Cork


14. When someone directly approaches the supreme court instead of the High court then which jurisdiction applied?


15. One question from Economy[Input & Output related].

1. Dhamma Stupa is located at?
Answer: Nagpur


2. Rank of Australia in HDI 2016?
Answer: 2


3. Which team won IPL 2017?
Answer: Mumbai Indians


4. Dara Shikoh brother’s name who was responsible for his death?
Answer: Aurangzeb


5. Supreme Court helps the president in which kind of suggestions?
Answer: Advisory Jurisdiction


6. Who is the founder of proton?
Answer: Goldstein


7. mg + O₂ = ?


8. According to the latest survey, the percentage reduced in a tropical forest in India is?


9. Which of the following is not a memory storage device?
Answer: Linux


10. How many legislative assembly are there in Sikkim?
Answer: 32


11. Which song won Grammy award 2016?
Answer: Ed Sheeran, “Thinking Out Loud”


12. No. of union territories in India till june,2017?
Answer: seven


13. Lion, leopard and tiger belongs to which genus?
Answer: Felidae


14. One question from the soil in Northern plain


15. One question from Fasal Bima Yojana?


16. One question from books n authors

1. Who discovered Uranus planet?
Answer: William Herschel


2. What is the Full Form of HTML?
Answer: Hypertext Markup Language


3. In which Year AIDMK was established?
Answer: 1972


4. Nalanda University was built by?
Answer: Kumaragupta I


5. Which country hosted 2015 Rugby world cup?
Answer: England


6. Namak Satyagrah/Dandi March was completed in how many days?
Answer: 24 Days


7. French Open winner in 2016?


8. Which is known as the master gland?
Answer: Pituitary gland


9. Habeus corpus is used to prevent which fundamental right?
Answer: Right to freedom


10. Position of India according to Area?
Answer: 7


11. Attorney general take part in Parliament is mentioned in which article?


12. Which state’s boundary don’t touch China?
(a) Himachal
(b) Sikkim
(c) Arunachal,
(d) Bihar
Answer: Bihar


13. Which is Known as artificial silk?
Answer: Rayon


14. Who won Nobel prize in chemistry?
Answer: Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart, Ben Feringa


15. Digital Dakiya is established in which state?
Answer: Madhya Pradesh


16. Which Acid present in grapes?
Answer: Tartaric


17. If v=u+at , what is u in this equation?
Answer: Initial Velocity


18. When market demand is less and supply is high is called______?


19. One Question Related to Pandit Deen Dayal Yojana.


20. Tomars are defeated by chauhans of which region?
Answer: Haryana

1. Which country topped the rank in HDI?
Answer: Norway


2. British forced farmers to produce which crop in Assam, Darjeeling?
Answer: Tea


3. Notepad is an editor is of which operating system?
Answer: Windows


4. MgO + H₂O = ___________?
Answer: \(Mg(OH)_2\)


5. Who is the inventor of Space pen?
Answer: Paul C. Fisher


6. Chole dynasty ruled in which part of India?
Answer: Southern


7. Which movie got Best film National award 2016?
Answer: Kasaav


8. When was economic reforms were introduced in India?
Answer: 1991


9. How many seats in Rajya Sabha Tripura?
Answer: 1


10. Who was runner-up of Rugby world cup 2015?
Answer: Australia


11. Crust of sea is made up of silica and _________?
Answer: Magnesium


12. What is the threshold Size of particles after which particle will be counted as air pollutants?


13. Pradhan Mantri pension and life insurance scheme?
Answer: Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana


14. Monkey, gorilla are related to which group?
Answer: Monophyletic groups


15. Monuments in Hampi is built by which kings?
Answer: Harihara-I to Sadasiva Raya.


16. What is the process of picking a useful thing and using from waste and garbage?
Answer: Recycling


17. Meanders form which type of Lake?
Answer: Oxbow


18. What decreases friction
Answer: lubrication


19. Convert 101 into binary?
Answer: 01100101

1. If Sec@+tan@=3 then Cos2@ = ?


2. Question on finding the no. of zeros


3.\(/sqrt {x }\)+ \(/sqrt {1/x }\) = 1


4. Find \(x^512+1/x^512\)


5. \(x^2+x =5\) then \((X+3)^2 +1/(x+3)^2\) = ?


6. \(2sin^2@ + 4 coses^2@\) Find min value.


7. A seller marks the price 50% above the cost price and give 10% discount on an item. Also while selling, he cheats customer by giving 20% less in weight. Find his overall profit %


8. a^3+b^3=152. a+b=8 then ab=?


9. Mirror of point (5,-2) at line x=-1


10. 4 years simple interest given principal asked


11. Hexagom area side 14


12. 1/3*sec30 cot45


13. Two men efficiency given and time given to complete work when they work


14. a-b=4. ab= -3 find out \(a^3 – b^3\)


15. \(a^4 -a^2 = -1\) Then \(a^ 18 + a^12+ a^6\)= ?


16. a+b = 1; then \(a^27 + a^18 + a^9\)= ?


17. Sec$ = 13/12 , Sin$ = ?


18. Mirror point of (4,-1) with respect to y=-2


19. the surface area of a sphere is 154 sq unit, find the diameter


20. Mirror Image of (4,-3) about y=-3?

1. ICC World Cup 2015 Semi final was held between India and?
Answer: Australia


2. Which Mughal king was sent to prison by Aurangzeb?
Answer: Shahjahan


3. Demand of normal good increase when income ?
Answer: Increases


4. system was discovered by?
Answer: William Harvey


5. Where is Buland Darwaja?
Answer: Fatehpur sikri (UP)


6. Male part of plants?
Answer: Stamen


7. Longitudinal valleys between the lesser Himalayas and Shivalik are known as?
Answer: duns’ in the west and ‘duars’ in the east.


8. Right to equality comes under?
Answer: Fundamental Rights


9. What is the other name of contact force
Answer: friction force


10. Which is a intrusive igneous rock?
Answer: granite


11. Which country touches border with Nepal?
Answer: China


12. Questions on APJ kalam, IK Gujral books.


13. Cuba reestablish diplomatic ties after a gap of 37 years, with which country?
Answer: Morocco


14. Which scheme is related to panchayat?
Answer: Gram uday se bharat uday


15. Forest is under which list?
Answer: concurrent list

1. The female part of plant is called?
Answer: Pistil


2. Who discovered Antarctica?
Answer: Captain Cook


3. Who was the emperor who sat on the throne at the age of 12?
Answer: Akbar


4. 61st Filmfare best movie award?
Answer: Bajirao Mastani


5. 2014 FIFA world cup final was held between?
Answer: Germany vs Argentina


6. In an adult male how much RBC blood contains?
Answer: 4.6 – 6.0 million


7. Which country does not accept visa?


8. The image formed by a plane mirror.
Answer: Always virtual, upright, and of the same shape and size as the object it is reflecting


9. When there is few sellers and products are distinct what is that situation called?
Answer: oligopoly


10. Soil formation most affected by which factor:


11. Question on paintings in the school of Mewar in the school of Rajasthan?


12. Matching question on books and authors


13. The process of depositing a layer of zinc on iron is called?
Answer: Galvanization


14. Article related to Untouchability?
Answer: Article 17


15. Question related to magnetic force.


16. One question related to river Ganga clean project


17. One question on u and v curve


18. One question on cost curve.

19. Question on 7th schedule


20. Question on animal tissue.


21. War winning area is in which list


22. Question on Namami Gange

1. hcf of two numbers


2. equation of line if x intercept and y intercept given.


3. reflection of point(3,2) in line y=-2.


4. ABC is right angled at B. If an altitude is drawn from B as BD, find BC if AC=25 and DC=9.


5. Tan 45-(1/sec60 root3)=?


6. area of circle=616, circumference=?


7. in an interview,ratio of selected to unselected is 11:2. If 40 less appeared and 20 less selected then ratio changes to (something given),find total candidates appeared.


8. CP of a goat and sheep is 3500.one sold at profit of 20% and other at 10%loss and SP of both is same.find CP of


9. a^3+b^3=?if a+b=given and ab also given.(values were simple)


10. if sin theta=20/29,then cos(sin theta)=?(99%value given was this only..little bit unsure about the value for this ques).


11. discount% was given and commodity sold at CP only. then mark up%=?


12. average of 21 to 39 numbers=?


13. principle=15000.amounts to rs 18310(again this value m not sure…1%) in 2 years.find rate%.


14. A and B travel from p to q simultaneously at 35 km/hr and 45km/hr. If B takes 2 hrs less time than A. find the distance bw p and q.


15. 2nd number is 8. 6th number is 20. find 20th number if series is AP.


16. A takes 24 days and B takes 40 days to finish a work. If both work for 10 days then fraction of work left is=?


17. ABC is right angled at B. angle A=30 and BC =6√3. find AC.

1. Where will FIFA 2018 world cup be held?
Answer: Russia


2. Mughal prince Salim after being king was known as?
Answer: Jahangir


3. Bangladesh share boundaries with?
Answer: Myanmar.


4. Which chemical used in match-stick?
Answer: Phosphorus


5. Animals who tolerate wide range temperature are known as?
Answer: Eurythermal


6. What is the Chemical formula of blue vitriol?
Answer: CuSO4


7. Who built Charminar?
Answer: Sultan Muhammad Quli Qutb Shah


8. Velcro was discovered by?
Answer: George de mestrel


9. Process of breaking of rocks known as?
Answer: Weathering


10. What kind of goods consumption decreases with increase in income
Answer: inferior goods (no griffin option)


11. Highest Military Galantry award?
Answer: Ashok chakra


12. Prevention of Animal cruelty come in which list?
Answer: Concurrent


13. Species names are written in?
Answer: Latin


14. Incident and reflected and _____ lie on same plane?
Answer: Normal


15. Which body makes laws?
Answer: Parliament


16. land grant for education by cholas?
Answer: Brahmadeya


17. Bangla border situated in which state?


18. Which yojana connects states and districts?
Answer: Ek bharat shrestha bharat


19. What reduces energy of machine?
Answer: Friction (By Heating)


20. Rhodophyta which color algae?
Answer: Red algae


21. One question form books and author (match the following)?


22. Type of goods whose demand increases with income?
Answer: Normal goods


23. One question on Scientific name?


24. Question on MS word Indentation.

1. Population control comes under which list under schedule 7?
Answer: List -II Concurrent List


2. Name of Ganga water distribution scheme launched in Bihar?
Answer: AMRUT


3. Income effect on demand of some good?


4. Where was G20 Digital Ministerial Meeting was held?
Answer: Dusseldorf, Germany


5. Copper sulphate react with iron forms iron sulphate and?
Answer: Copper


6. Who is Khurram in the mughal empire?
Answer: Shah Jahan


7. Quantity which is constant in uniform straight line motion?
Answer: Velocity


8. Which type of goods is directly related to consumers income?


9. Mattancherry palace in which state?
Answer: Kochi


10. Who was the winner of kabaddi world cup 2016?
Answer: India


11. Electron was discovered by?
Answer: J. J. Thomson


12. Indian govt provide which of the following award for sports?
Answer: Arjun Award


13. Name of the train between Kolkata and Dhaka?
Answer: Maitree Express


14. Glacier carrying sediments left behind are called?
Answer: Till


15. Eye creates an image at retina up to what duration?


16. Land grants to Jains by Chola dynasty were called?


17. One question on the writ.


18. One question related to land sliding and flood

1. Who was the Architect of Taj Mahal?
Answer: Ustad Ahmad Lahouri


2. Who won Nobel prize in literature 2016?
Answer: Bob Dyla


3. In Rio Olympic 2016, India won silver medal in which sports?
Answer: Badminton


4. Who invented waterproof raincoat?
Answer: Charles Macintosh


5. Under which scheme,LPG gas cylinders are provided to BPL families?
Answer: The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana


6. The graph of distance -time graph with constant speed is-
Answer: Linear


7. Which country deploys their First aircraft carrier against South Korea?
Answer: USA


8. Indian latitude position?
Answer: 8° to 37° North.


9. Odisha seat in Rajya Sabha?
Answer: 10


10. Author shashi throor, lk advani, and apj kalam and 3 books name given. Find the wrong statement


11. Murshid quli khan and SIrajudola were nawaab of?
Answer: Bengal


12. CBI comes under power of?
Answer: National


13. Indian national park with Nepal?
Answer: Chitwan National Park


14. Due to which factor Soil Humus decrease?
Answer: Temperature


15. Image formed in concave mirror?
Answer: Real


16. Light yellow color liquid comprising 55% of blood?
Answer: Plasma


17. Name of thread which is stronger than steel?
Answer: Nylon


18. Shape of Average variable cost curve?
Answer: U Shaped


19. Which Mill strike was lead by Gandhiji?
Answer: Ahmedabad Mill Strike


20. Process of metal plating to prevent corrosion?
Answer: Electroplating

1. World Cup 2019 will be held in?
Answer: England


2. How much part of world is water body?
Answer: 71 %


3. What is Salinity of sea water?
Answer: 35 parts per thousand


4. Acetic acid reacts with baking powder to create?
Answer: Co2


5. Gol Gumbaj situated at?
Answer: karnataka


6. Who discovered Neon?
Answer: Sir William Ramsay, & Morris M. Travers


7. Sher khan defeated whom at the battle of chausa and kannauj?
Answer: Humayun


8. Rbi is in which List of Indian constitution?
Answer: Union


9. Crystallization is physical/chemical change?
Answer: Physical


10. In chola dynasty what was non brahmin agricultural land called?
Answer: vellanvagai


11. What consumes more than 50% of the total atmospheric Co2?
Answer: algae


12. Which of the following is not a member of SAARC?


13. One question on Butterfly species?


14. One question on the book and author?


15. One question on Shyama Prashad rurban mission?


16. One question on demand and price?


17. One question from UN messenger of peace.

1. Properties of metals get converted into thin sheets is called as?
Answer: Malleability


2. Which country will host World cup hockey 2018?
Answer: India


3. How many lok sabha seats from Uttarakhand?
Answer: 5


4. Who is the architecture of the Humayun tomb?
Answer: Mirak Mirza Ghiyas


5. Name the wife of Jahangir?
Answer: Noor jahan


6. Army, Navy and Air force comes in which list?
Answer: Union List


7. Worlds oldest lady who died this year, belonged to which country?
Answer: Italy


8. Bangladesh does not share border with?
Answer: Jharkhand


9. Continental crust contains alumina and maximum composition of which mineral?
Answer: Silica


10. Name of Railway life insurance scheme which will cover up to 10 lakh in 92 paise?


11. Which of the following is the most prestigious award?
Answer: Bharat Ratna


12. Which amendment is required to change the name of a state?


13. Which is the capital of Tomar dynasty?
Answer: Delhi


14. If two products are formed then the change is?
Answer: Chemical


15. Who is inventor of electricity?
Answer: Benjamin Franklin

1. Sher Shah suri defeated which mughal ruler twice?
Answer: Humayun


2. Oldest man who died was from which country?
Answer: Indonesia


3. Who is discoverer of penicillin?
Answer: Alexander Fleming


4. After Battle of Plassey who was made Sultan of Bengal after sirajudaulla?
Answer: Mir Jafar


5. Is river going to meet ocean divided into?


6. Name of SAARC Secretary General?
Answer: Abul Ahsan


7. Grammy award 2016 given to which album?
Answer: Taylor Swift (1989)


8. Limewater + Co2 forms what?
Answer: calcium carbonate, CaCO3 (turns lime water milky)


9. The highest number of gold medals in the Olympics?
Answer: American swimmer Michael Phelps


10. Mission Indradhanush is related to?
Answer: Immunisation of all children


11. women have how many uterus?


12. One question on the shape of human Ear.


13. Gol Gumbaj was built in which century?
Answer: 17th


14. tallest man Sodimedjo (Mbah Gotho), belong to which country?
Answer: Indonesia


15. Sea anemone belongs to which phylum?
Answer: Cnidaria


16. Which of the following is not algae?

1. 25% of a number is 20, Then the no?


2. Sec@= 5/3 cosec@?


3. Sec30 + tan 60


4. Avg of 4 No’s is 1250, 5th new no added of 2000. New average?


5. 80% of a number is 1000. Number?


6. P(a,b) is origin reflection of a number P1 which is reflection of point (4,-3). Coordinate of P


7. Data Interpretation – Bar Graph based on average salary of employee working in different companies.


8. A shopkeeper sells a shirt for Rs 500 & a pair of trouser at Rs 1000. He give a discount of 20% on shirt & 50% on pair of trouser. Find the total discount on 2 shirts & 3 pair of trouser?


9. 1 Qs based on coordinate geometry. A point was given & you have to find out the reflection of it.


10. Surface area of a sphere was given. You have to find out the diameter?


11. Data Interpretation – Bar chart based on five companies with number of employees working in it.


12. Data Interpretation – Pie chart based on 6 member in a company & their contribution


13. What is the value of sec30 + tan60=?


14. If a-b = 4, ab = 2, then \({a}^{3}\) – \({b}^{3}\) =?

1. Reading Comprehension – Based on “Oscar award movie La La Land”


2. One word substitution – Sabotage, One who plays Judo


3. Idioms – Gain Hope in Turmoil, Bitter Bread


4. Synonym – Fissure, Vicinity


5. Antonym – Abeyance


6. Reading Comprehension – Based on the topic “Buddha Propagation to South India”


7. Antonym – Squander, Dominate


8. Synonyms – Reluctant, Prerequisite


9. Spelling Test – Revellers, Adulant


10. Error Spotting – The sailors (A) / kept his ( B) / luggage and started (C) / sailing the ship (D) / No Error (D)


11. Cloze Test – Based on “Psychiatrist & Diseases”.


12. Idioms – Beat around the bush


13. Synonym – Rebate, Rebuke


14. Antonym – RavishIdioms – Go for a song – To sold cheaply, To make an ass out of spelling Test – Illicit

1. Who invented hot balloon?
Answer: Montgolfier brother


2. Relief provided after natural calamity comes under which list?
Answer: Concurrent List


3. Rajendra 1 was son of?
Answer: RajaRaja


4. What is the chemical formula of Sulphurous acid?
Answer: H₂SO3


5. Hampi is situated in which state?
Answer: Karnataka


6. Free fall of a body is an example of?
Answer: Motion (Acceleration)


7. Which country shared the boundary of Sundarbans?
Answer: Bangladesh


8. Which country won the maximum number of medals in Rio Olympics 2016?
Answer: USA


9. Coldest desert in Himalaya is?
Answer: Ladakh


10. Highest civilian award?
Answer: Bharat Ratna


11. Name of the Govt. Scheme for flight for all citizen?
Answer: UDAN


12. One Match the following Question on (books & authors)


13. One question from the binary digit.


14. Who can amends in the constitution?


15. Which country shared the boundary of Sundarbans?


16. The relief provided after natural calamity comes under which list?

1. Who invented Thermo flask?
Answer: James Dewar


2. Writ which commands to present person before court?
Answer: Habeas corpus


3. When was Rowlatt act passed
Answer: 1919


4. Which state does not share boundary with Nepal?
Answer: Haryana


5. How many medals India Won in 2016 RIO Olympics.
Answer: 2


6. What is used with HTML?
Answer: Java


7. Razia sultan was the queen of?
Answer: Delhi sultanate.


8. Which scheme provides free health check-ups to pregnant women?
Answer: Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA)


9. What is the melting point temp of ice?
Answer: 273.16 kelvin


10. How thick is earth’s Crust?
Answer: 35 Km.


11. Japan has not signed peace pact even after 70 years with which country?
Answer: Russia


12. One question on param veer chakra.


13. Match the following question on books and authors.


14. One question from friction?


15 Which scheme provides free health check-ups to pregnant women?

1. Reading Comprehension: Based on “Monument (Library)


2. Reading Comprehension: Related to Scuba divers (oxygen cylinder)


3. Antonym: Defer, Bifurcate, Fecund, Juggernaut


4. Synonyms: Redundancy


5. Spelling Test: Juxtapose, Amusement


6. Vocabulary: redundant, analogous, bifurcate.


7. Cloze Test: Based on “Vasudhaiva Kutumbakam Scheme by Narendra Modi”


8. Idiom:
a. Get up wrong side of bed, Learning by heart
b. Stick to your guns, Learning by heart