SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Fill in the Blanks Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Fill in the Blanks Questions

Fill in the Blanks Questions

shape Introduction

There are 0-5 Fill in the Blanks Questions asked in SSC CGL Tier 1 Exam. Below are the Questions in SSC CGL Tier 1 Exam.


shape Questions

Directions: In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

1. The ___________ of puppies is fond of milk.

  1. Gang
  2. Group
  3. Litre
  4. Litter

Answer: D

2. He __________ his father.

  1. Takes back
  2. Takes off
  3. Takes after
  4. Takes out

Answer: C

3. We shall go for a picnic if the weather _____ good.

  1. Has been
  2. Was
  3. Had been
  4. Is

Answer: D

4. Mr. and Mrs. Joshi go for a _____ walk Just before dinner.

  1. Brisk
  2. Vibrant
  3. Vivacious
  4. Slow

Answer: A

5. __________ weight gain or weight loss is not good for your body.

  1. Excessive
  2. Extensive
  3. Expressive
  4. Explosive

Answer: A

6. India will ________ arch rival Pakistan in the finals.

  1. take on
  2. taken back
  3. looks after
  4. takes after

Answer: D

7. The shepherd was looking after the ______ of sheep.

  1. crew
  2. gang
  3. fleet
  4. flock

Answer: D

8. Many of us believe that science is something modern _______ the truth is otherwise.

  1. If
  2. Unless
  3. But
  4. As if

Answer: C

9. _________ my food and my repose were salted.

  1. Both of
  2. Both
  3. All of
  4. None of

Answer: B

10. I _____ your parents that I would take care of you.

  1. promised
  2. alerted
  3. said
  4. forced

Answer: A

11. Although the warring parties had settled a number of disputes, past experience made them _____ to express optimism that the talks would be a success.

  1. rash
  2. ambivalent
  3. reticent
  4. overjoyed

Answer: C
12. Davis is an opprobrious and ____ speaker, equally caustic toward friend or foe–a true curmudgeon.

  1. lofty
  2. vituperative
  3. unstinting
  4. retiring

Answer: B

13. Wilson ____ that human beings inherit a tendency to feel an affinity and awe for other living things, in the same way that we are ____ to be inquisitive or to protect our young at all costs.

  1. argues – encouraged
  2. maintains – trained
  3. contends – predisposed
  4. fears – taught

Answer: C

14. The cricket match seemed ____ to our guests; they were used to watching sports in which the action is over in a couple of hours at the most.

  1. unintelligible
  2. inconsequential
  3. interminable
  4. implausible

Answer: C

15. The subtle shades of meaning, and still subtler echoes of association, make language an instrument which scarcely anything short of genius can wield with ____ and ____.

  1. confidence – aloofness
  2. definiteness – certainty
  3. sincerity – hope
  4. conservatism – alacrity

Answer: B

16. Research suggests there will be an annual rise in ____ until 2042, before a decline sets in.

  1. whole
  2. fatalities
  3. vital
  4. healthful

Answer: B

17. At the moment Ms. Clinton’s strong delegate count puts in the shadow her only Democratic ____ the self-declared socialist Bernie Sanders.

  1. associate
  2. rival
  3. revival
  4. supporting

Answer: B

18. A true celebrity is one who is able to bring a certain spirit into daily life, inspiring and ____ joy to those around.

  1. radiating
  2. clouding
  3. inspiring
  4. increasing

Answer: A

19. We become so anesthetized that it almost seems normal, and we don’t even question the choices we make or the values we are___________.

  1. facing
  2. promoting
  3. permitting
  4. pretending

Answer: B

20. The challenge of warding off _________inflationary pressures in the early stages of the tax’s implementation will require enlightened policies.

  1. developed
  2. incipient
  3. predicate
  4. prescribe

Answer: B