SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Finance and Economics

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Finance and Economics

shape Introduction

SSC CGL 2020 – Tier-II Examination, conducted in online Mode, has: a duration of 6 hours, 3 Sections, a total of 400 questions, a Maximum score of 600 marks. The 3 Sections are timed: Quantitative Aptitude, English Language, Statistics (or) Finance and Economics. The section wise details are as shown below.

shape Pattern

Subjects Questions Marks Duration Time Negative Marking
Quantitative Ability 100 200 2 Hours 0.50
English Language 200 200 2 Hours 0.25
Statistics 100 200 2 Hours 0.50
Finance & Economics 40(Finance & Accounts)
60 (Economics & Governance)
200 2 Hours 0.50


The SSC CGL Finance and Economics, section has a total of 100 questions, Maximum marks of 200 and a duration of 2 hours. The topics for SSC CGL Finance and Economics are mentioned separately.


shape Syllabus

Topics Number of Questions
Finance & Accounting 40
Economics and Governance 60



shape Samples

1. Statement of financial position produced from incomplete accounting record is commonly known as?
(a) Balance sheet
(b) Cash flow statement
(c) Statement of affairs
(d) Statement of financial operations
Answer: c

2. Which of the following businesses usually maintain incomplete accounting record of the business activities?
(a) Large businesses
(b) Companies
(c) Big partnership firms
(d) Small businesses
Answer: d

3. In which of the following systems of recording the financial statements reflect true and fair view of an entity and accounting records are considered to be more accurate?
(a) Single entry system
(b) Double entry system
(c) Cash based system
(d) Credit based system
Answer: b

4. Identify the correct formula used to ascertain the closing balance of capital:
(a) Opening capital + Net income – Drawing – Assets = Closing capital
(b) Closing capital = Opening Capital + Net loss – Drawings
(c) Closing Capital = Opening capital + Assets + Incomes – Expenses
(d) Closing capital = Opening capital + Net income – Drawings
Answer: d

5. Which of the following formulas is used to calculated the net income for an accounting period?
(a) Net income = opening capital + Drawings + Ending capital
(b) Net income = – Opening capital + Drawings – Ending capital
(c) Net income = – Opening capital + Drawings + Ending capital
(d) Net income = Opening capital – Total assets
Answer: c

6. Which of the following statement is correct:
(a) The main purpose of any business is to earn profit
(b) If expenses exceed revenue then business is running loss
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer: a

7. Which of the following statement is correct:
(a) Dual aspect assume an indefinite life of the entity
(b) In accounting, accrual basis is used for recording transactions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Answer: a

8. Which one of the following accounts is supposed to be used to get the figure of credit purchases made during the current accounting period?
(a) Debtor account
(b) Revenue account
(c) Creditors account
(d) Expenses account
Answer: c

9. To obtain the amount of credit sales made during an accounting period, which account is generally used in single entry and incomplete records?
(a) A/c payable account
(b) Total revenue account
(c) Debtors account
(d) Stock account
Answer: c

10. Which of the following is used to work out the balance of cash drawings for an accounting period?
(a) Debtor account
(b) Credit account
(c) Cash payments journal
(d) Cash book
Answer: d

SSC CGL – Related Information
SSC CGL – English Language – Study Guide
SSC CGL – Reasoning Ability – Study Guide
SSC CGL – Quantitative Aptitude – Study Guide
SSC CGL – General Awareness – Study Guide