SSC CGL - SPLessons

SSC CGL Previous Year Questions

SPLessons 5 Steps, 3 Clicks
5 Steps - 3 Clicks

SSC CGL Previous Year Questions

SSC CGL Previous Year Questions

shape Introduction

SSC CGL is all set to conduct Tier – I: Computer Based Examination from 4.06.2019 to 13.06.2019. SPLessons has made a sincere effort to provide a list of SSC CGL Physics Previous Year Questions.

Below are the SSC CGL Physics Previous year Questions.


shape Questions

1. For which Diode is used?

    A. modulation
    B. oscillation
    C. amplification
    D. purification


Answer: Option D


2. Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion?

    A. Dr. Horn J. Bhabha
    B. Dr. Vikram Sarabhai
    C. Dr. Raja Ramanna
    D. Dr. P. K. Iyengar


Answer: Option A


3. Which among the following types of coal produces most heat per unit?

    A. Coal
    B. Lignite
    C. Anthracite
    D. Pit


Answer: Option C


4. Which among the following waves is used for communication by artificial satellites?

    A. Microwaves
    B. Radio waves
    C. A. M.
    D. Frequency of 101 series


Answer: Option A


5. What is found in frequency modulation?

    A. Fixed frequency
    B. Fixed dimension
    C. Change In frequency and dimension
    D. Change in dimension only


Answer: Option A


6. When the speed of car is doubled then what will be the braking force of the car to stop it in the same distance?

    A. four times
    B. two times
    C. half
    D. one fourth


Answer: Option A


7. The dimension of which of the following is the same as that of impulse?

    A. Volume
    B. Momentum
    C. Torque
    D. Change in the rate of momentum


Answer: Option B


8. Which among the following is the fundamental quantity?

    A. Volume
    B. Time
    C. Velocity
    D. Force


Answer: Option B


9. If the diameter of a capillary is doubled then the rise of water in it will be?

    A. two times
    B. half
    C. four times
    D. no change


Answer: Option B


10. Why the needle of iron swims on Water surface when it is kept gently?

    A. It will remain under the water when it will displace more water than its weight
    B. the density of needle is less than that of water
    C. due to surface tension
    D. due to its shape


Answer: Option C

11. The mass of a star is two times the mass of the Sun. How it will come to an end?

    A. Neutron Star
    B. Black hole
    C. White Dwarf
    D. Red Giant


Answer: Option A


12. Rain drops fall from great height. Which among the following statements is true regarding it?

    A. they fall with that ultimate velocity which are different for different droplets
    B. they fall with same ultimate velocity
    C. their velocity increases and they fall With different velocity on the earth
    D. their velocity increases and they fall with same velocity of the earth


Answer: Option A


13. On which of the following techniques photo state machine works?

    A. Magnetic Imager Making
    B. Thermal Image Making
    C. Electrostatic Image Making
    D. Electromagnetic Image Making


Answer: Option C


14. One Kilowatt hour is equal?

    A. 6 Mega Joule
    B. 8 Mega Joule
    C. 2 Mega Joule
    D. 0 Mega Joule


Answer: Option A


15. What is the minimum escape velocity of rocket to be launched into space?

    A. 5 Km Sec.
    B. 6 Km Sec.
    C. 11 Km. Sec.
    D. 15 Km. Sec.


Answer: Option C

16. Which of the following statements is true when we see rainbow?

    A. We face sun and raindrops
    B. The Sun remains behind us and we face raindrops
    C. In light rainfall we face Sun
    D. The sky remains clear and the sun is at lower position in the sky


Answer: Option B


17. The splitting of different colours of light in a prism is?

    A. Reflection of light
    B. Dispersion of light
    C. Diffraction of light
    D. Refraction of light


Answer: Option B


18. A boat will submerge when it displaces water equal to its own?

    A. volume
    B. weight
    C. surface area
    D. density


Answer: Option B


19. Two waves each of amplitude 5 mm and frequency 10 Hz are travelling in opposite direction with a speed of 20 mms. The distance in mm between adjacent nodes is:

    A. 0
    B. 2
    C. 5
    D. 1


Answer: Option A

20. The snow on the mountains does NOT melt all at once when it is heated by the sun because:

    A. it becomes very hard
    B. it reflects most of the heat from the sun
    C. it has a low specific heat capacity
    D. it has a high latent heat of fusion


Answer: Option B

21. A person standing on a railway platform listens to the whistles of arriving and departing trains. The whistle heard is

    A. the same in both cases in all respects
    B. of higher intensity when train arrives
    C. of higher pitch when train arrives
    D. of higher pitch when train departs


Answer: Option C


22. Holography is a technique of

    A. recording a permanent sharp two dimensional black and white or multi color photograph
    B. recording a permanent three dimensional multicolored photograph
    C. recording a permanent three dimensional black and white photograph
    D. recording a permanent three dimensional photograph of a given single colour or a multi color


Answer: Option D


23. An ice block with a piece of lead embedded in it floats in water. If ice melts the water level

    A. Rises
    B. Falls
    C. Remains same
    D. Falls first and then rises


Answer: Option B


24. The velocity of heat radiation in vacuum is

    A. Equal to that of light
    B. Less than that of light
    C. Greater than that of light
    D. Equal to that of sound


Answer: Option A


25. The plastic material commonly used for making gear wheels is

    A. Polyesters
    B. Nylons
    C. Bakelite
    D. Polystyrene


Answer: Option B


26. Which of the following is used in oven?

    A. X-rays
    B. UV rays
    C. Microwaves
    D. Radio waves


Answer: Option C


27. When heated from 0° to 10°C volume of a given mass of water Will

    A. Increase gradually
    B. Decrease gradually
    C. Increase and then will decrease
    D. Decrease and then will increase


Answer: Option D


28. Energy is continuously created in the sun due to:

    A. nuclear fusion
    B. nuclear fission
    C. radioactivity
    D. artificial radioactivity


Answer: Option A


29. Coolis tube is used to produce

    A. Radio waves
    B. Microwaves
    C. X-rays
    D. Gama rays


Answer: Option C


30. Which of the following is used for regulated electric supply?

    A. Zener diode
    B. Junction diode
    C. Gun diode
    D. Tunnel diode


Answer: Option A